Cât au cheltuit românii pe vacanțe în 2022?

Scris de DN. Posted in Ancheta


Românii au cheltuit 6,5 miliarde de euro pe vacanţe în străinătate în primele 11 luni ale anului trecut, iar suma va depăşi cel mai probabil șapte miliarde de euro pe tot anul trecut, nivel record, potrivit calculelor ZF pe baza celor mai recente date de la BNR din ianuarie-noiembrie.
Apetitul în creştere pentru deplasările în stră­inătate este re­flectat de indicatorii BNR şi a depăşit orice estimare făcută pe această piaţă.
În 2019, cel mai bun an din turism, românii lă­sau 5,3 miliarde de euro pe călătoriile în străinătate.

Cu cât au crescut vânzările de vitamine și suplimente în ultimii 10 ani?

Scris de DN. Posted in Ancheta


Vânzările de vitamine şi suplimente alimentare s-au triplat într-un deceniu, până la 2,7 mld. lei. Cel mai rapid ritm de creştere al pieţei suplimentelor alimentare şi vitaminelor a fost în 2021, de aproape 18% faţă de anul anterior.
Piaţa vitaminelor şi a supli­men­te­lor alimentare vândute în Ro­mânia a crescut de la 922 mil. lei în 2012, până la peste 2,7 mi­liarde de lei în 2022, ceea ce înseamnă o triplare într-un deceniu, potrivit datelor oferite de compania de cercetare Eu­romonitor International, la solicitarea ZF.
În ultimii trei ani, odată cu debutul pan­demiei, piaţa a crescut constant cu două cifre, iar cel mai bun an pentru vânzările acestor produse a fost 2021, când ritmul de creştere a fost de aproape 18% faţă de anul anterior. Această creştere semnificativă s-a suprapus şi cu cel mai agresiv val al pan­demiei, lucru care a determinat pacienţii să cumpere produse pentru întărirea imu­nităţii.

Cum ne antrenăm creierul? Exercițiile fizice, socializarea și pasiunile sunt cele mai importante

Scris de Claudia Cociug. Posted in Ancheta


Creierul uman este absolut uimitor. În jur de 100 de miliarde de celule nervoase conlucrează ca să ne păstreze agili și rapizi în gândire. Totuși, la fel ca restul corpului, odată cu îmbătrânirea, creierul s-ar putea să nu mai fie atât de abil. Din fericire, există modalități prin care acesta poate fi antrenat.
„Elementele centrale ale sistemului nostru nervos sunt materia cenușie și substanța albă”, spune Hermundur Sigmundsson, profesor la Departamentul de Psihologie al Universității Norvegiene de Știință și Tehnologie (NTNU), conform SciTechDaily.
În general, substanța albă asigură contactele dintre celule și contribuie la viteza de transmisie și la distribuția semnalelor, în timp ce materia cenușie este alcătuită din celule nervoase (sau neuroni) și dendrite.

Cu cât crește riscul unui atac de cord în Ajunul Crăciunului?

Scris de DN. Posted in Ancheta


Un studiu desfășurat pe o perioadă de mai bine de 15 ani, a scos la iveală faptul că șansele unui atac de cord erau cu 37% mai mari în Ajunul Crăciunului, cu 15% mai mari decât de obicei de Crăciun și cu 20% mai mari în ziua de Anul Nou.
Emoțiile caracteristice acestei perioade, agitația determinată de pregătiri, întâlnirile cu prietenii sau rudele și excepțiile făcute de la programul normal, pot deveni factori de risc pentru atacurile de cord, explică Dr. Valentin Leica, medic specialist cardiologie și medicină internă în cadrul Ovidius Clinical Hospital.
”Sărbătorile implică în principal o neglijare a tratamentului, oamenii sunt mult mai relaxați, uită de protocolul de zi cu zi al bolilor pe care le au.

Cât de vechi sunt cartușele folosite de Rusia în Ucraina?

Scris de DN. Posted in Ancheta


Rusia folosește cartușe vechi de 40 de ani, cu rată ridicată de eșec, pentru că începe să epuizeze muniția după 10 luni de război în Ucraina, scrie Reuters, citând un oficial american.
Rusia apelează la muniție veche de zeci de ani, cu rate ridicate de eșec, pentru că își epuizează stocurile după invazia de aproape 10 luni din Ucraina, a declarat luni un înalt oficial militar american, conform Reuters.

Cât de vechi sunt cartușele folosite de Rusia?

„Au scos din stocul său de muniție îmbătrânită, ceea ce indică faptul că sunt dispuși să folosească acea muniție mai veche, dintre care unele au fost produse inițial în urmă cu mai mult de 40 de ani”, a declarat oficialul militar, vorbind sub protecția anonimatului.

De ce nu poate Parlamentul scoțian să convoace al doilea referendum pentru independență?

Scris de DN. Posted in Ancheta


Al doilea referendum pentru independența Scoției are nevoie de aprobarea Westminsterului, a decis Curtea Supremă britanică.
Decizia celor mai importanți judecători britanici, care o împiedică pe Nicola Sturgeon, premierul Scoției, să organizeze anul viitor un nou referendum, a fost unanimă, potrivit Sky News.
Parlamentul scoțian nu are puterea de a convoca un al doilea referendum de independență în țară, a stabilit Curtea Supremă.

Parlamentul scoțian nu poate convoca un alt referendum pentru independență

Prim ministrul Nicola Sturgeon propusese un al doilea referendum, numit IndyRef2, pentru luna octombrie a anului viitor.

Ce cred liceenii români despre educația sexuală?

Scris de DN. Posted in Ancheta


Șapte din zece liceeni consideră că educația sexuală este un subiect tabu în România, iar 42% consideră acest subiect tabu și în familia din care provin, potrivit unui studiu realizat în cadrul proiectului „Fragile Story TIme – Despre Adolescență, alegeri informate și sănătate”.
70% dintre liceeni consideră că educația sexuală este în continuare un subiect tabu în societatea din România și își doresc introducerea cursurilor de educație pentru sănătate sexuală în școli, conform studiului desfășurat de Tineri pentru Tineri, în parteneriat cu asociația Fragile Society, în cadrul proiectului pilot „Fragile Story Time – Despre adolescență, alegeri informate și sănătate”.
Liceenii au menționat că principalele motive pentru care își doresc introducerea orelor de sănătate sexuală în programa școlară sunt legate de nevoia de informare, comunicare, cunoaștere și autocunoaștere. Mai mult, aceștia sunt de părere că pentru o dezvoltare armonioasă au nevoie de suport, mai ales că își doresc să fie ascultați, înțeleși și încurajați să ia alegeri care îi definesc, în acord cu propriile nevoi.

Câte pahare sunt prea multe atunci când vine vorba de alcool? Cercetătorii au răspunsul!

Scris de Ștefan Trepăduș. Posted in Ancheta


Un nou studiu pe rozătoare arată că chiar și cantități mici de alcool pot declanșa modificări epigenomice și transcriptomice în circuitele creierului într-o zonă care este crucială în dezvoltarea dependenței. Lucrarea ar putea răspunde la întrebarea „câte pahare sunt prea multe?”.
Cercetătorii care au efectuat studiul, de la University of Illinois Chicago, din SUA, spun că traseele implicate în pregătirea creierului pentru dependență sunt aceleași care sunt asociate cu excesul de alcool, cum ar fi cele pentru euforie și anxioliză, termenul clinic pentru un nivel de sedare la care o persoană este relaxată, dar trează.
„Acest lucru sugerează că atunci când creierul experimentează efectele anti-anxietate ale alcoolului și creșterea dispoziției (relaxarea) este, de asemenea, pregătit pentru dependența de alcool”, a spus Subhash Pandey, autor principal al studiului.

Cum ajută o tehnologie finanțată de NASA femeile aflate la menopauză?

Scris de Ioana Matei. Posted in Ancheta

Potrivit Institutelor Naționale de Sănătate (NIH) din SUA, 1,3 milioane de femei din Statele Unite încep să experimenteze simptome ale menopauzei în fiecare an, acestea fiind de obicei caracterizate prin senzații puternice de căldură cunoscute drept bufeuri.
Menopauza poate dura ani de zile, iar senzațiile de căldură extremă asociate cu aceasta pot fi neplăcute și chiar debilitante.
Având în vedere că nu există un leac pentru aceste reacții biologice, Louise Nicholson, un comerciant de textile, a vrut să ajute femeile să fie mai confortabile în această perioadă din viața lor. Cu toate acestea, Nicholson a descoperit că nu prea există opțiuni, asta până când a observat un material rezultat din finanțarea NASA.

Când încep românii să investească și care este suma medie alocată lunar?

Scris de DN. Posted in Ancheta


500 de lei este suma minimă pe care sunt dispuși să o economisească sau investească, lunar, majoritatea românilor participanți la studiul despre ”Economisire inteligentă”, realizat de Mercury Research, la inițiativa Asociației Administratorilor de Fonduri din România.
Aceștia consideră că 10 ani este un interval de timp rezonabil în care își pot atinge obiectivele prin economisire sau investire. Potrivit cercetării, cei mai mulți consideră potrivit să înceapă să economisească de la 20 de ani, să investească de la 25 de ani, dar acționează, în sensul de a investi bani, în jurul vârstei de 30 de ani.
Cercetarea despre economisire inteligentă, derulată ca proiect al AAF, în luna mai a acestui an, și-a propus să analizeze modul în care văd românii economiile și investițiile, cât de mult cunosc produsele de economisire și investire, cu ce scop investesc dar și care sunt așteptările ori temerile lor atunci când vine vorba despre a pune banii să lucreze pentru ei. Studiul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ format din 1.241 de persoane active, investitori și non-investitori, din mediul urban, cu vârste cuprinse între 25 și 60 de ani, care obțin lunar venituri de peste 3.500 de lei. Studiul a luat în considerare o marjă de eroare de ±4.0%.

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024