Cât de amenințătoare este Rusia? Discurs dur al ministrului Apărării, Mihai Fifor

Scris de Dragoș Sasu. Posted in Ancheta


Declaraţii dure ale ministrului Apărării Naţionale, Mihai Fifor, la adresa Federaţiei Ruse. Oficialul român a criticat atitudinea agresivă a Moscovei din ultimii ani. Este cea mai nuanțată declarație din ultima perioadă pe care un ministru al Apărării de la Bucureşti o face cu privire la atitudinea pe care Kremlinul o are în zona Mării Negre. Declarațiile ministrului Apărării au fost secondate de cele ale generalului Nicolae Ciucă, şeful Armatei.  Până acum, din discursurile ţinute  public lipseau trimiterile directe la Federaţia Rusă. Mihai Fifor şi Nicolae Ciucă au participat, la sfârșitul săptămânii trecute, la Adunarea Parlamentară a NATO, un eveniment internațional organizat la Palatul Parlamentului.



„Regiunea Mării Negre, pusă la grea încercare”

Ministrul Apărării a fost invitat să vorbească în faţa parlamentarilor NATO despre securitatea în zona Mării Negre, o regiune de interes maxim pentru România, dar şi pentru aliaţi. Este locul în care se ciocnesc interesele marilor puteri, un front economic între est şi vest, un hub energetic vital. Mihai Fifor a ales să vorbească în termenii cei mai duri despre felul în care Rusia a decis să se comporte în relaţia cu vecinii din acestă regiune: „ Regiunea extinsă a Mării Negre este actualmente pusă la grea încercare de acțiunile Rusiei, atitudinea dominant-agresivă a acesteia, prezența sa militară în Crimeea, inclusiv cu dislocare de capacități ofensive”, a spus minstrul român al Apărării în faţa parlamentarilor veniţi la Bucureşti din toate ţările Alinaţei Nord-Atlantice. Spre deosebire de discursul adoptat de politicienii din Ţările Baltice şi Polonia, oficialii de la Bucureşti, din zona militară, au evitat până acum să discute direct şi să lanseze săgeţi către Moscova.

Analistul Iulian Fota, fost consilier prezidenţial, a spus pentru Libertatea că este pentru prima dată când un oficial al statului român are o asemenea abordare: „Este o schimbare de discurs a ministrului Apărării. Este pentru prima dată când văd un înalt demnitar al statului român, membru al Guvernului, inclusiv un ministru al Apărării, că are o abordare atât de tranşantă faţă de situaţia de securitate din Marea Neagră şi faţă de Rusia. În general, noi ne ferim. Noi am menajat foarte mult Rusia în discursul public până la acest moment”.

De data aceasta, puterea militară a Rusiei şi acţiunile sale agresive din ultimii ani au fost idei principale în discursurile politicienilor şi  generalilor. „ Implicarea Federației Ruse în criza ucraineană ilustrează degradarea în cel mai înalt grad a sistemului ordinii europene, cu un puternic impact la nivel global încă din perioada de sfârșit al Războiului Rece, indicând intențiile Moscovei, fundamentate pe o combinație de putere militară clasică și război hibrid și orientate spre restabilirea sferelor sale de influență ”, a mai spus Mihai Fifor.
mihai fifor ministrul apararii

Foto: Mihai Fifor, ministrul Apărării (sursa: MApN)

Probabil că ultimele informații strânse de analiștii militari despre sistemele de rachete sofisticate ale Moscovei din Crimeea, sistemele de bruiaj ale radarelor sau înnoirea flotei militare la Marea Neagră i-au făcut pe oficialii români să adopte un discurs mai direct pe acest subiect.  Situația militară de la Marea Neagră nu este în favoarea României. Forțele nostre navale nu au capacitatea de a răspunde eficient în fața unor posibile amenințări. Nu vorbim despre resursa umană, ci despre dotări. Cu două fregate şi câteva corvete vechi de peste 30 de ani nu putem spune că suntem în cea mai bună poziţie. Parlamentul a aprobat cumpărarea a patru corvete noi (n.r – nave militare de luptă de mai mici dimensiuni), dar prima ar putea să fie livrată în trei ani de la data semnării contractului pentru producerea lor.

Ministrul Apărării recunoaște că Marea Neagră este un teren de luptă între Occident şi Rusia:  „Regiunea extinsă a Mării Negre a devenit în timp recunoscută ca zonă de confruntare între interesele geopolitice ale Occidentului și cele ale Federației Ruse, îndeosebi după dezintegrarea URSS, iar evoluțiile la care am asistat anul trecut au condus la escaladarea acestui conflict”, a declarat Mihai Fifor.
Explicaţiile schimbării discursului faţă de Rusia

Petrişor Peiu, analist de politică externă în cadrul Fundaţiei Universitare a Mării Negre, spune că declarațiile mai nuanțate ale oficialilor români ar putea să reprezinte o justificare pentru cumpărarea de echipamente militare noi: „Oficialii Guvernului vor, prin aceste declaraţii, să găsească o justificare pentru efortul de înzestare a armatei care va fi făcut în perioada următoare şi care a fost deja declanşat. Se ştie cam ce echipamente a început România să negocieze pentru a cumpăra, şi aceste echipamente trebuie să fie motivate,  răspunzând principalelor ameninţări tactice pe care Federaţia Rusă le poate adresa acestui flanc estic.”, explică Peiu.

Analistul mai spune că poziţia României faţă de Rusia s-a radicalizat treptat.  „Este o exprimare a unei frustrări că nu se vede niciun fel de linie diplomatică pentru soluţionarea unor astfel de probelme. Nu se vede niciun fel de orizont de detensionare a stării de tensiune militară din Marea Neagră.” crede Petrişor Peiu.

Rusia, mult mai puternică la Marea Neagră

Experţii consultați de Libertatea spun că balanța puterii militare în zona Mării Negre înclina mult în favoarea Rusiei. Ar fi nevoie de o lungă perioadă de timp pentru ca NATO să poată forma un echilibru. „Prezenţa rusă este mult mai puternică. De exemplu, dacă vorbim de flota Mării Negre, ea este, ca putere de foc, net superioară tuturor celorlalte flote NATO. Pe de altă parte, înzestrarea cu rachete a armatei şi a flotei ruse este net superioară echipamentelor NATO aflate în zonă. Este în mod evident un dezechilibru şi va dura foarte mult ca NATO să ajungă pe o poziție de echilibru în ceea ce priveşte puterea de foc în zona Mării Negre”,  consideră analistul Petrişor Peiu, de la Fundația Universitară a Mării Negre.

Generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Armatei, a făcut şi el referire la echipametele militare noi pe care le deţine Rusia: „ Rusia îşi sporeşte prezenţa navală în Marea Neagră. Am văzut deja că au la dispoziţie şase submarine noi. Două dintre ele operează în Marea Mediterană, trăgând rachete şi lovind ţinte din Siria. Nu numai România, ci şi ţările din zona Mării Negre trebuie să fie atente la dezvoltarea capabilităţilor maritime”, a spus generalul la o discuţie în cadrul Adunării Parlamentare a NATO.

În acest context delicat, Federaţia Rusă încearcă să câștige încrederea unor ţări NATO din regiunea Mării Negre şi a statelor influente din Orientul Mijlociu. „Rusia pune foarte mare preţ atât pe zona Mării Negre, acceptând pentru prima oară să furnizeze echipament militar sofisticat Turciei, bateriile de rachete S400. În acelaşi timp, este pentru oară când îşi deschide exportul de produse de ultimă generaţie către piaţa Arabiei Saudite, care este un jucător important în regiunea Orientului Mijlociu ”, concluzionează analistul Petrişor Peiu.

https://www.libertatea.ro/ultima-ora/cat-de-amenintatoare-este-rusia-1995686

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024