UK Bookmakers

O carte memorabilă – „Secol de vânzare” (pamflete), Nord Literar, 10, nr. 2

Scris de Gelu DRAGOŞ. Posted in Cultura


 Printr-o conjunctură nefavorabilă mie, ce m-a ţintuit la pat, am avut parte, la început de an 2012, de lecturi consistente, iar bucuria este şi mai mare când autorii cărţilor citite sunt maramureşeni de-ai mei: Florica Bud, Ioan Dragoş, Nicolae Goja, Vasile Morar, Dragomir Ignat.(...) Am pornit cu o curiozitate şi o nerăbdare specifice copiilor în a asculta poveşti spuse seara de bunici, în a citi „prima creaţie literară” din 2012 a scriitoarei Florica Bud, „Secol de vânzare – pamflete” tipărită la Editura „Maşina de Scris”, Bucureşti.

          Încă de la început observăm autoironia fină, cu care ne-am obişnuit să o găsim în cărţile autoarei maramureşene, ca şi multa poezie din frazele scrise în cele 42 de pamflete ale cărţii.

UN POET AL DISCREŢIEI: VASILE MIC

Scris de Ion CRISTOFOR. Posted in Cultura


Vasile Mic e, indiscutabil, unul din cei mai interesanţi poeţi iviţi în nordul ţării. Oşan autentic, poetul s-a născut la 15 august 1947, în satul Coca, din comuna Călineşti-Oaş. A debutat cu poezie în revista „Familia”, în 1974.  Vreme de câţiva ani, a practicat ziaristica la cotidianul „Gazeta de Nord-Vest”, o profesie ce pare să nu-i mai surâdă poetului, retras tot mai mult în domeniul inefabil al muzelor.
        S-a exersat, cu bun gust şi măsură,  în calitate de autor de recenzii şi cronici literare, în reviste precum  „Citadela”, „Reflex”, „Cetatea culturală”  şi „O carte pe zi”. A publicat poezie în „Tribuna”,  „Flacăra”, „Orizont”, „Albina”,  „Argeş”, „Pleiade”, „Poesis”,  ”Caligraf”, „Citadela” „Nord Literar” „Reflex”, „Cetatea Culturală”, „Pro Saeculum”, „Acolada”, „Vatra veche”, „Destine Literare” (Canada), „Semănătorul”, în alte publicaţii literare şi de cultură, în presa locală („Cronica sătmăreană”), precum în diverse culegeri de literatură.

Liga Scriitorilor Maramureş a organizat o Expoziţie de carte

Scris de Gelu DRAGOŞ. Posted in Cultura


Miercuri, 21 iunie, ora 17,oo de „Ziua Soarelui” la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare, în Salonul artelor a avut loc o EXPOZIŢIE DE CARTE, organizată de Liga Scriitorilor Români, filiala Maramureş, preşedinte Carmena Băinţan. Manifestarea literară, la care au participat peste 20 de membri ai filialei maramureşene, a fost o reuşită şi datorită faptului că fiecare autor (de proză sau poezie) a prezentat povestea naşterii fiecărei cărţi.
A fost prima ediţie, aşa că emoţiile erau inerente. Cei mai prolifici scriitori de până acum ai filialei maramureşene se dovedesc a fi: Mihai Ganea, Milian Oros, Toma Gross Rocneanu, Aurelia Oancă şi Dragomir Ignat. Urmează o binemeritată vacanţă, până în septembrie, iar autorii prezenţi îşi pot duce la îndeplinire proiecte literare de care au făcut vorbire.

Descoperire extrem de importantă la Galaţi: monede de pe vremea Împăratului Traian şi un punct de observaţie

Scris de DN. Posted in Cultura


O echipă de arheologi de la Muzeul de Istorie ”Paul Păltânea” din Galaţi a descoperit câteva ziduri ale unui punct de observaţie roman. În vecinătate, au mai fost scoase din pământ fragmente dintr-un castru roman şi monede de pe timpul împăratului Traian, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Descoperirile au fost făcute în urma unei cercetări arheologice realizată în perioada mai - iunie, pe o suprafaţă de 800 de metri pătraţi, informează Mediafax.
 
”Am terminat prima fază a săpăturilor arheologice. Echipa de arheologi a realizat o cercetare, în urma căreia au fost descoperite zidurile din zona centrală a castellumului roman, turn folosit pentru observarea navigaţiei pe Dunăre şi Siret. Au fost descoperite ziduri de incintă ale castrului roman, locuinţe romane, drumuri pavate, dar şi un bogat material ceramic şi numismatic, care va fi conservat, restaurat şi valorificat în muzeul de sit care se va realiza chiar acolo.

Liga Scriitorilor Români, filiala Maramureş organizează o expoziţie de carte

Scris de Gelu DRAGOŞ. Posted in Cultura


Miercuri, 21 iunie 2017, ora 17,oo la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare va avea loc ultima înâlnire din acest an cultural al membrilor LSR MM cu o EXPOZIŢIE de carte a autorilor autohtoni, după care urmează o bine-meritată vacanţă până în luna septembrie.
 Din spusele poetei Carmena Băinţan, preşedintele LSR Maramureş această întâlnire are loc spre „a ne bucura sufletele şi a vedea cele mai recente cărţi ale membrilor ligii, cărţi deosebit de valoroase şi premiate la concursurile naţionale de gen”. Doamne ajută!

PREMIILE FESTIVALULUI DE TEATRU ATELIER, EDITIA 24

Scris de Corina Marchiș. Posted in Cultura


Juriul  Festivalului Internațional de Teatru „ATELIER”, ediția a XXIV-a, Baia Mare  10-18 iunie 2017 alcătuit din: Cristian  BAN  - Preşedintele juriului,  Gabriela LUPU,  Lorena COPIL, Ștefan CARAMAN   și   Ioan  BOTIȘ  a acordat următoarele  premii:

PREMIILE  SPECIALE  ALE  JURIULUI

  1. ADEI MILEA,  pentru muzica  din spectacolul  “LEONCE ȘI LENA” al TEATRULUI REGINA MARIA DIN ORADEA.

Premiul a constat în tabloul  PORTRETUL LUI CHARLES DARWIN,  oferit de   artistul      Paul  Covaci.

  1. 2.   „EXPERIMENTUL”  și “CULTURĂ-N ȘURĂ”

Premiul a constat în lucrarea  FEREASTRA  de Alin Hereș

POETUL ŞI CĂRCIUMARUL

Scris de Mihai Traista. Posted in Cultura


În memoria scriitorului Mihai Nebeleac


Cei ce l-au cunoscut pe profesorul şi scriitorul Mihai Nebeleac, Mişa, cum îi spuneau confraţii săi Echim Vancea, Gh. Părja, Ion Petrovai, fraţii Mihai şi Vasile Bărlea, Pablo Romaniuc,  Ion Ardelean şi alţii, care cunosc bine întâmplarea pe care vreau s-o istorisec şi pot să susţină că e adevărată. Eu pe atunci eram doar un biet umil ucenic al maestrului Mişa, care cu multă dragoste şi răbdare mă iniţia în arta scrisului şi în ritualul băutului de vodcă, jurându-mi în fiecare seară că v-a scoate din mine un adevărat scriitor. Eh, dar ce să-i faci?.. Mişa a plecat în cele veşnice, iar eu am rămas undeva între un bun băutor de vodcă şi un  scriitor slab. Dar să revin la întâmplarea cu pricina.

FESTIVALUL DE TEATRU ATELIER, EDITIA 24

Scris de Corina Marchiș. Posted in Cultura


Timp de 9 zile, în perioada 10 – 18 iunie 2017,  pe scena Teatrului Municipal Baia Mare vor evolua cele mai importante trupe de teatru din România dar și din Anglia, Coreea de Sud, Chicago, Belgia sau Ungaria, în cadrul celui mai important eveniment cultural al județului Maramureș.
Festivalul Internaţional de Teatru “ATELIER” a fost înființat în anul 1992 de către dramaturgul Radu Macrinici și este o manifestare teatrală neconvenţională cu caracter exploratoriu, care îşi propune să semnaleze, prin intermediul spectacolelor invitate, cele mai noi tendinţe în dramaturgia, regia, scenografia, coregrafia, muzica de scenă şi arta actorului secolului XXI. Festivalul se adresează unui public interesat de experienţele moderne, post–moderne și contemporane ale teatrului românesc și european.

Carmena Băinţan sau poezia maturităţii într-un volum vizionar

Scris de IR Rosiianu. Posted in Cultura


„Călător prin vremuri trecute”, Editura Ceconii, Baia Mare, 2017


Cu o carte în care dă măsura creşterii ei vine acum Carmena Băinţan în faţa cititorilor, cu o carte inspirat împărţită în trei secţiuni, „Secunda vieţii”, „Legea timpului” şi „Clepsidra”.
Indiferent de cât de avizat ar fi lectorul cărţii „Călător prin vremuri trecute”, faptul că are în mână o carte ticluită, construită cu pricepere de artizan devine evident cu fiecare pagină dată.
Carmena Băinţan îşi trădează viziunea poetică din chiar aceste subtitluri, secţiunile însumând o adevărată poveste de viaţă, stampe imortalizate dintr-o existenţă pe care-o încearcă acum gândul firesc al schimbării.
Senzaţia că între coperţi este ascunsă o poveste existenţială finisată, şlefuită - romanţată dacă vreţi! - te urmăreşte la tot pasul, iar o astfel de împărţire a cărţii te duce cu gândul la viaţa însăşi, în care primele părţi, „Copilăria” şi „Maturitatea” au consistenţă, au substanţă în faţa „Bătrâneţii”, mai întotdeauna grea, împovărătoare şi urâtă.

Biblioteca Româno-Arabă inaugurată de Institutul Proema în Muntele Liban

Scris de RGN. Posted in Cultura


Un nou proiect a fost implementat prin eforturile profesorului Alexandru Peterlecean, din cadrul Institutului Proema implicat in promovarea culturii: Biblioteca Româno-Araba, la Universitatea Orientul Mijlociu din Sabtieh - Muntele Liban, scrie https://lonews.ro, preluat de Romanian Global News.
Evenimentul a fost prezentat de către Excelența Sa Dl. Victor Mircea, Ambasadorul României în Liban, și de Mor Theophilus George Saliba, Arhiepiscop ortodox siriac de Muntele Liban și Tripoli, alaturi de Mitropolitul Mor Clemis Daniel Kourieh de Beirut si altii.
Biblioteca recent inaugurată cuprinde numeroase cărți traduse din arabă în română sau bilingve.

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2017