UK Bookmakers

Regatul Ierusalimului - de la cer la pământ, de la pioşenie la barbarism fără margini

Scris de HS. Posted in Cultura


 Una dintre cele mai interesante secvenţe ale istorie medievale este Regatul Ierusalimului. Constuit după cuceririle cruciadei I, acestea a fost locul care a înfierbântat imaginaţia multora: cavaleri şi clerici din Occident, dar şi trupurile acelora care au îmbrăcat armura şi haina de cruciat. Acest oraş sfânt şi regatul construit în jurul său, s-ar fi dorit a fi un loc în care oamenii vin mai aproape de Dumnezeu, în care pelerinii calcă pe urmele lui Iisus Hristos şi se sfinţesc, însă realitatea a arătat total diferit: un loc plin de ură, de măceluri, de interese meschine şi epurări religioase.
În urma Primei Cruciade, inițiată de Conciliul de la Clermont din 1095 şi de Papa Urban al II-lea, Ierusalimul a fost cucerit într-o baie de sânge musulman, în 1099, de forţele conduse de Godfrey de Bouillon, duce de Lotharingia Inferioară, unul dintre cei mai importanți lideri ai cruciadei, care a fost ales primul rege creștin noului regat.

Cum încep cele mai iubite opere literare: 13 citate din cărți din primele rânduri

Scris de Andreea Baluteanu. Posted in Cultura


Mulţi autori sunt de părere că cel mai laborios pas din redactarea unui roman constă în plăsmuirea incipitului său. Primele rânduri din cărţi sunt împovărate cu o responsabilitate uriaşă: avanpost al literaturii, ele trebuie să atragă cititorul, să îl ispitească, să îl determine să renunţe la o parte din libertatea sa şi să devină prizonier de bună voie al lumii magice închise în filele cărţii. Astfel, întâia pagină a unei opere poate musti de sinceritate sau, dimpotrivă, poate amăgi cu iscusinţă, important este să câştige cititorul de partea sa! Sunt multe citate din cărți care mertiă însemnate în jurnalele personale de lectură, iar aceste prime rânduri ale unor cărți fascinainte, nu fac excepție.

Emoţionante, şocante, seci, pline de adevăr sau, dimpotrivă, dure, primele fraze au darul de a atrage cititorul și de a-l ține captiv. Poate că puţini dintre noi au abandonat o carte doar prin prisma unui incipit prost, dar cu toţii avem o colecţie de prime rânduri memorabile din cărţi! Noi am alcătuit o listă a celor mai impresionante dintre ele!

Ce anume știm despre noi înșine?

Scris de George PETROVAI. Posted in Cultura


Cu aproximativ două milenii și jumătate în urmă, inegalabilul Socrate își îndemna semenii să se cunoască pe ei înșiși („Gnothi seauton” în greacă, „Nosce te ipsum” în latină). Aidoma celebrului paradox „Știu că nu știu nimic” (paradox doar în formă, nu și în conținut, dovadă spusa admisă ca adevăr evident și indiscutabil: „Toată viața înveți și tot neștiutor mori”), invitația socratiană pentru cunoașterea sinelui este interminabilul și mereu actualul proces de întoarcere a individului spre el însuși prin neobosita conștiență a autoreflexivității. Vasăzică, nu-i un îndemn la cunoașterea trupului, ci la cunoașterea lăuntricului cu ajutorul rațiunii.
    Introspecția este cu atât mai necesară astăzi, cu cât pretins civilizatul ipochimen al zilelor noastre se caracterizează nu numai prin ferocitatea egoismului și virulența înstrăinării lui (de Dumnezeu, de semeni, de el însuși), ci și prin hidoasa încăpățânare cu care arată statornic spre paiul din ochiul aproapelui, refuzând să ia aminte la bârna din ochiul său.

Donație de carte românească a Centrului Cultural Italo-Român pentru o bibliotecă din Italia

Scris de RGN. Posted in Cultura


Continuă și în acest an, campania CCIR de a dona cărti in limba română si volume ale editurii REDIVIVA (proiect CCIR) la bibliotecile din diferite orase ale Italiei, scoli, universitati, sau inchisori la cererea directorilor acestor structure, se arată într-un comunicat remis la redacție, preluat de Romanian Global News.
Peste 100 de cărţi în limba română au fost donate joia trecută de către Centrul Cultural Italo-Român din Milano (CCIR) bibliotecii orăşeneşti din Trentino Alto Adige.
Donaţia a fost făcută în urma unei solicitări din partea consulului onorific al României în Trentino Alto Adige, Maurizio Passerotti, prezent la sediul Consulatului General al României la Milano, unde a avut loc întâlnirea cu directorul CCIR, Violeta Popescu.

Lăcrimioara Iva sau provocarea metaforei în versul aforism

Scris de IR Rosiianu. Posted in Cultura


Un volum care musteşte de trăire ne propune poeta Lăcrimioara Iva, o carte puternic amprentată de propria viziune despre lume şi viaţă este aceasta, una cu iz existenţial, un filon filosofic străbătând paginile, de parcă poeta ar trăi starea iniţiatică din care vrea să împărtăşească lumină şi altora.
Un gest christic, o îngenunchere în faţa frumosului, în care poeta spală picioarele cuvântului cu fiece trăire şi gând, asta e starea ce te urmăreşte încă de la început în această carte, o subtilî împletire de poeme fulguraţii de gând, cu tentă de haiku şi aforisme desprinse dintr-o lume proprie, dintr-o dată dezvăluită cunoaşterii.
Cu haina experienţei personale pe umeri şi în suflet poeta ne provoacă încă de la început, ea acordând un spaţiu consistent stării euforice a iubirii, tema veşnicilor îndrăgostiţi umplând spaţii largi.

Ediţia a XI-a a Concursului literar ”Mihai Eminescu”- Plăiuţ (Ucraina), 2017

Scris de RGN. Posted in Cultura


În satul Plăiuţ din Ucraina, ce aparţine comunei Apşiţa (Vodiţa), a avut loc, pe 4 februarie 2017, ediția a XI-a Concursului literar "Mihai Eminescu"- la care au participat elevi-reprezentanți ai școlilor românești din dreapta Tisei și un grup de la Școala Gimnazială „Dr. Ioan Mihalyi de Apșa" Sighetu-Marmației, transmite Timp românesc, preluat de Romanian Global News.
Inițiatorul și organizatorul acestei forme de omagiere a poetului Mihai Eminescu este Uniunea Regională "Dacia" din Transcarpatia, președinte dr. Ion M. Botos. La eveniment au fost prezenți, ca la fiecare ediție, reprezentanți ai unor instituții administrative și culturale din Sighetu Marmației, Oradea, Baia Mare și Negrești-Oaș.

DISTINCȚIE: Sighetul are încă un cetățean de onoare

Scris de Dana Berci. Posted in Cultura


Municipiul  Sighetu Marmației are încă un cetățean de onoare în persoana lui Vasile Gogea. Consilierii locali au aprobat în ședința din 31 ianuarie un proiect de hotărâre prin care i se conferă titlul de cetățean de onoare poetului, prozatorului și criticului literar sighetean.
Prozator, poet și eseist, Vasile Gogea s-a născut în Sighetu Marmației pe 7 august 1953. Opera lui însumează 25 de volume publicate, majoritatea scrierilor fiind distinse cu premii literare. Vasile Gogea a tradus în limba franceză mai multe lucrări despre Maramureș și apare în volume colective. Este inclus de asemenea în mai multe dicționare și în câteva lucrări de istorie recentă.

„Prietenii poetice” – punte între cuvinte şi oameni

Scris de IR Rosiianu. Posted in Cultura


Într-o lume a vanităţilor e aproape un non-sens să vorbeşti de prietenii literare.
Cu toate acestea, de când i-am dat viaţă proiectului „eCreator” cred cu tărie în apropierea între condeieri, sub această flamură realizând până acum foarte multe punţi de comunicare între scriitorii din mai multe colţuri ale ţării.
Ei bine, artizanii cuvintelor s-au întâlnit, alţii s-au descoperit sau redescoperit, s-au schimbat cărţi, reviste, s-au strâns rândurile, s-au închegat prietenii pe viaţă.
Mergând în aceeaşi direcţie şi cu acelaşi spirit, tocmai pentru a duce mai departe proiectul nostru, am decis crearea unui parteneriat de suflet cu poetul Gabriel Cojocaru şi Editura Grinta, unul în care am inaugurat deja „Colecţia eCreator” în cadrul acestei edituri deja impusă în peisajul literar românesc.

Istoria Țarilor Pravoslavnici

Scris de Ninel Ganea. Posted in Cultura


În urmă cu exact 100 de ani, ultimul imperiu ortodox dispărea sub presiunea trădărilor, a revoluționarilor, dar mai ales a ticăloșirii oamenilor. Rugăciunile și lucrarea stareților, a marilor duhovnci ai Rusiei nu au mai putut opri catastrofa, după cum nici martiriul Țarului Nicolae al II-lea și al familiei sale nu au putut stopa tăvălugul criminal ateist. Însă mărturia lor s-a păstrat, chiar dacă întinată de calomnii și falsificări.

Cursul “Istoria Țarilor Pravoslavnici” își propune să fie o rememorare a ascensiunii și prăbușirii autocrației ortodoxe, epurată de clișeele neoconservatoare sau marxiste despre Rusia.

Carte românească pentru volohii din Poroșcovo

Scris de IP. Posted in Cultura


O mie de abecedare și cărți pentru preșcolari au ajuns, sâmbătă, în comunitatea de volohi din Poroșcovo, prin grija Instituției Prefectului – Județul Maramureș. Cărțile au fost donate de maramureșeni și de alți români în cadrul acțiunii de colectare organizate de Instituția Prefectului și Centrul pentru Transformare Socială toamna trecută.
În holul Palatului Administrativ au fost amplasate în luna octombrie 4 puncte de preluare şi depozitare a cărţilor donate. În decurs de o lună, au fost strânse mii de volume în limba română, de la manuale la cărți de povești, de la beletristică la cărți de specialitate. Două ONG-uri din București și-au adus un aport consistent: Asociația Eurocentrica – peste 500 de volume donate și Asociația George Ogăraru pentru cultură și sport – peste 3.400 de cărți și manuale noi sau în stare foarte bună.

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2017