Donație de carte românească a Centrului Cultural Italo-Român pentru o bibliotecă din Italia

Scris de RGN. Posted in Cultura


Continuă și în acest an, campania CCIR de a dona cărti in limba română si volume ale editurii REDIVIVA (proiect CCIR) la bibliotecile din diferite orase ale Italiei, scoli, universitati, sau inchisori la cererea directorilor acestor structure, se arată într-un comunicat remis la redacție, preluat de Romanian Global News.
Peste 100 de cărţi în limba română au fost donate joia trecută de către Centrul Cultural Italo-Român din Milano (CCIR) bibliotecii orăşeneşti din Trentino Alto Adige.
Donaţia a fost făcută în urma unei solicitări din partea consulului onorific al României în Trentino Alto Adige, Maurizio Passerotti, prezent la sediul Consulatului General al României la Milano, unde a avut loc întâlnirea cu directorul CCIR, Violeta Popescu.

„Pe noi ne bucură orice solicitare care arată interes pentru cultura românească. M-am bucurat enorm să văd cum consulul onorific al României, Maurizio Passerotti, îşi exprimă acest interes în a sprijini prezenţa culturală românească, nu doar prin creearea unui fond de carte românească la Trentino ci şi cu alte proiecte importante", a declarat Violeta Popescu, directorul Centrului Cultural Italo-Român din Milano, pentru Agenda Diasporei.

Cele peste 100 de volume donate sunt cărţi de istorie, literatură, filosofie sau ediţii speciale pentru copiii români care studiază în şcolile italiene, număr care a ajuns la aproximativ 160.000 în toată Peninsula, potrivit statisticilor.

Directorul Centrului Cultural Italo-Român, Violeta Popescu, încurajează donaţiile de cărţi în limba română, pe care le consideră fundamentale pentru păstrarea identităţii culturale româneşti a acestor copii.

„Eu cred că ar trebui să existe acţiuni de acest gen în toate regiunile Italiei unde trăiesc români şi unde învaţă copii români, pentru a crea serioase pârghii culturale şi de menţinere a identităţii româneşti.

Asta cu atât mai mult cu cât prezenţa celor peste 160.000 de copiii în şcolile italiene, nu înseamnă doar o cifra, ci o realitate care are nevoie să fie evaluată la adevărata ei dimensiune. Astfel, printre volumele donate, se află şi unele publicate de editura Rediviva, începând cu anul 2014", ne-a explicat Violeta Popescu.

Centrul Cultural Italo-Românnu se află la prima iniţiativă de acest gen, după ce a donat, de mai multe ori, cărţi în limba română asociațiilor, fundațiilor, dar și deţinuţilor români din închisorile italiene (Milano şi Napoli, alte orase din Lombardia ).

„În cadrul CCIR ne străduim să răspundem acestor solicitări care vin din partea bibliotecilor, asociaţiilor, fundaţiilor sau închisorilor cu deţinuţi români", a mai adăugat Violeta Popescu.

La întâlnirea dintre consulul Maurizio Passerotti şi Violeta Popescu, director CCIR, au participat şi consulii generali Adrian Georgescu şi Iulia Adriana Cupşa Kiseleff.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/index.php?option=com_content&view=article&id=24004:2017-02-14-09-10-37&catid=49:cultura--culte&Itemid=74

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024