Fermierii trebuie să anunţe orice tranzacţie cu porci

Scris de Elena Stan . Posted in Economie


Persoanele care observă semne de boală la porcii din gospodărie sau la cei sălbatici trebuie să notifice imediat autorităţile
Crescătorii de porci din România trebuie să facă publice tranzacţiile pe care intenţionează să le realizeze în spaţiul comunitar, din cauza evoluţiei pestei porcine africane. Fermierii trebuie să facă aceste anunţuri la direcţiile sanitare veterinare. De la începutul anului, Uniunea Europeană se confruntă cu pesta porcină africană, o boală produsă de un virus, care afectează atât porcii domestici, cât şi pe cei sălbatici.

Boala este caracterizată printr-o difuzibilitate foarte mare, cu procent foarte mare de îmbolnăvire şi mortalitate în rândul animalelor, ceea ce poate conduce la pierderi economice foarte ridicate.

În acest sens, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) din România face un apel către cetăţeni să respecte măsurile de prevenire a apariţiei pestei porcine africane. Această boală nu afectează omul. “Boala nu a evoluat niciodată în ţara noastră, dar o analiză de risc realizată la nivelul ANSVSA, la sfârşitul anului 2013, a concluzionat că măsurile de prevenire trebuie riguros aplicate”, precizează ANSVSA.

Măsuri

Potrivit instituţiei, în afară de metodele profilactice şi administrative pe care le aplică statul român pentru a limita riscurile de pătrundere a bolii în teritoriul naţional, fermierii, responsabilii fondurilor de vânătoare, pădurarii şi populaţia trebuie să contribuie la notificarea timpurie a oricăror semne de boală observate la porcinele pe care le deţin sau la porcii mistreţi. În acest context, este obligatorie anunţarea direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor (DSVSA) din judeţul de reşedinţă despre apariţia oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte la porcinele domestice sau la porcii mistreţi. “Pentru a preîntâmpina apariţia bolii pe teritoriul său, România are o strategie care include: măsuri legate de avertizarea fermierilor şi vânătorilor privind recunoaşterea semnelor clinice necesitatea notificării imediate a semnelor de boală suspecte; pregătirea administraţiei cu responsabilităţi în controlul bolilor majore, cu privire la modalităţile de prevenţie şi de combatere a acestei viroze majore; pregătirea personalului de la punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu ţările terţe privind controlul bagajelor călătorilor; dezinfecţia care trebuie aplicată camioanelor care au transportat animale vii în spaţiul rus”, se mai arată în comunicat. În ultimii şapte ani, boala a evoluat în partea estică a continentului (în Rusia, Ucraina, Belarus), iar începând cu luna ianuarie 2014, în state membre ca Lituania (două focare), Polonia (nouă focare) şi Letonia (30 de focare), atât la porcii mistreţi, cât şi la cei domestici. Mai multe date privind evoluţia acestei boli se pot afla de la DSVSA de pe raza judeţului de reşedinţă.

http://jurnalul.ro/stiri/observator/fermierii-trebuie-sa-anunte-orice-tranzactie-cu-porci-674375.html

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024