Raliul Dakar 2017 din…America de Sud

Scris de Horia Picu. Posted in Opinii


Agenţiile de presă româneşti ne anunţă că s-a dat startul noii ediţii a raliului automobilistic şi motociclistic Dakar. La categoria motociclete avem şi noi doi reprezentanţi: Emanuel Gyenes şi Marcel Butuza.
Raliul Paris-Dakar s-a mutat, din cauza ameninţărilor teroriste din vestul Africii, începând cu ediţia din 2009, în America de Sud. De mutat s-a mutat pe alt continent, dar tot Raliul Dakar (capitala statului african Senegal) se numeşte...
E ca şi cum turul ciclist al Franţei s-ar desfăşura pe trasee aflate 100% în afara Franţei. Dacă s-ar întâmpla aşa ceva, atunci nu s-ar mai numi „Tour de France”. Ce legătură poate exista între locul actual de desfăşurare a competiţiei şi capitala Senegalului rămâne o enigmă.

Şi dacă-i enigmă, nu se cade ca descifrarea ei să fie făcută fără a avea toate datele la îndemână; mă gândesc la brandul competiţiei, la sponsori, la interese financiare în general.
Totuşi, legătura dintre Senegal şi cele trei ţări (Paraguay, Bolivia şi Argentina) unde se desfăşoară ediţia din 2017 a competiţiei e mai străvezie (sau ce culoare au Oceanele Pacific şi Atlantic pe la Capul Horn) şi mult mai depărtată fizic decât legătura dintre Dakar şi ... Sinaia Punta, sau Monte Rosetti, sau Monte Lahovary.
Sinaia, Rosetti, Lahovary, denumiri româneşti pe care le-am întâlnit prin cărţile de geografie sau de istorie. Ce să caute acestea pe harta Ţării de Foc din sudul Americii de Sud? Sunt numele unor aşezări descoperite de exploratorul român Julius Popper pe la sfârşitul secolului al XIX-lea, care a făcut în zonă prospecţiuni aurifere. Descoperitor de pământuri noi, Popper a dat unora dintre acestea nume româneşti.
Între Ţara de Foc şi ţările raliului automobilistic din 2017 distanţa e mult mai mică decât între Paris şi Dakar. De ce nu s-ar putea numi de-acum înainte Raliul Sinaia Punta-Monte Rosetti? Chiar dacă traseul competiţiei n-ar trece pe-acolo, ar fi, oricum, mai aproape de adevărul geografic.
Din cauza ameninţărilor teroriste din Mauritania, pe unde treceau competitorii, raliul a fost mutat pe alt continent începând cu 2009. De neînţeles este de ce nu s-a adaptat şi numele întrecerii la situaţia politică apărută după ce unii dintre puternicii lumii s-au dus pe la alţii pe-acasă să-i caute de armele de distrugere în masă, arme pe care nu le-au găsit pentru că nu existau.
Numele „Dakar” îmi aduce aminte de un fragment din „Harun şi marea de poveşti” de Salman Rushdie. Un personaj zice că-i „Dakka” (apropiat oarecum de „Dakar), duhul apei din „Oceanul cu Şuvoaie de Poveşti”. Câteva cuvinte adresate altui personaj ne pot duce cu gândul că mai mult credem ce ni se spune decât ceea ce vedem:
“ Africa ai văzut o? Nu? Şi atunci o fi oare cu adevărat acolo? Şi submarine? Hî? Şi grindină, mingi de baseball, pagode? Mine de aur? Canguri, Muntele Fujiyama, Polul Nord? Şi trecutul, s a întâmplat cu adevărat? Şi viitorul, va veni?”

Cum s-ar spune, totul este relativ. Cine are ocazia să meargă în acest început de an prin Paraguay, Bolivia sau Argentina poate înţelege mai bine relativizarea urmărind cursa motoarelor în „Raliul Dakar 2017” !

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024