Schi și la ce te-ajută că schi

Scris de Radu Hângănuț. Posted in Opinii


Avem un mare talent în a complica lucruri care din cele mai vechi timpuri sunt cunoscute rasei umane ca fiind foarte-foarte simple. Ai o idee despre care o planetă întreagă spune „Hai, bă, e de noaptea minții, e simplu”, dă-o unor români și îți vor demonstra în acte și cu o prezentare Power Point că nimic din ce ai citit, ai crezut sau ai știut nu e așa. Avem, de exemplu, schiatul. În urmă cu zeci de mii de ani, oamenii acelor vremuri, așa puțin oameni cum erau, ar fi spus cu mâna pe inimă că e una dintre cele mai simple activități. În esență, schiatul se rezumă la niște lucruri simple: ai zăpadă – te dai, nu ai zăpadă, ghici ce, nu te dai. Îți mai trebuie niște gravitație, o pantă cât de cât decentă, după cât te duce mintea și talentul, adaugi o simplă intenție de a merge la vale și gata, schiezi. Eh, când totul a ajuns la românache, acest tot s-a schimbat radical.


În județul Maramureș se schiază mult. Sunt multe pârtii de schi și, de regulă, e mai OK să mergi în această zonă decât în consacratul Predeal, în mare parte din rațiuni care țin de aglomerație și prețuri. Cum unde intră mia intră și suta, în 2010 s-a hotărât extinderea domeniului schiabil la Cavnic, cu încă patru pârtii. Totul, ca parte a ilustrului program „Schi în România”. De obicei, ce naște din program guvernamental, bani publici mănâncă, și la Cavnic s-a păstrat frumoasa tradiție.

Concret, Guvernul Boc a dat drumul proiectului, a pus la pământ nu mai puțin de 40 de hectare de pădure, ba chiar a mutat și niște râuri de pornit ce era, și 1,5 milioane de euro mai târziu au rezultat patru pârtii de schi cu o lungime totală de zece kilometri, pe care zâna inutilității să dă în voie cu sacul de bani. Dar vai, de ce? Poate pentru că restul de bani, 8,5 milioane de euro, nu au mai ajuns niciodată la Cavnic, astfel că lucrările de amenajare și o atât de necesară telegondolă au rămas doar visul unei nopți de iarnă. Când unii s-au trezit totuși, și-au dat seama că în 2015 expirase proiectul tehnic, adică încă o gaură în zăpadă de vreo 200.000 de euro. Ce e de făcut? Vorba de la împărăție e „Regândim proiectul”. Adică nu e tare? Cumva, oamenii chiar au impresia că undeva, în timpul acestui proiect, a fost implicat un creier care gândea, iar acum procesul trebuie reluat.

http://www.catavencii.ro/schi-si-la-ce-te-ajuta-ca-schi/

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024