Din spital, în Parlament. Doctorițele care au lăsat gărzile și rețetele, pentru fotoliul de deputat

Scris de LB. Posted in Politica


Din spital, în Parlament. Mai multe doctorițe au lăsat gărzile și rețetele, pentru fotoliul de deputat. În noua calitate de ales și reprezentant al poporului, doresc să îmbunătățească sistemul medical, și consideră că experiența practică le ajută să vadă mai bine ce lipsuri sunt în domeniu.
Parlamentul are șase deputate și o senatoare care au profesia de medic. Acestea fac parte din comisiile de sănătate din Camera Deputaților și Senat. Sunt în inferioritate, față de colegii lor, în comisii. Iar conducerea acestor comisii este asigurată tot de bărbați.
Deputatul PSD Lucreția Roșca este membră în comisia de sănătate a Camerei Deputaților. Este la al treilea mandat în Legislativ iar în spital a lucrat în ambulatoriu și în recuperare medicală. Ea ne-a povestit că în toată această perioadă de opt ani în Parlament a încercat să vină cu inișiative care să ajute domeniul medical.

Deputatul PSD consideră că principala lege asupra căreia trebuie să se aplece aleșii, în noul Parlament, este Legea sănătății.

”Ne va lua doi ani să o lucrăm în Parlament, dar trebuie să începem să lucrăm la ea. Avem o majoritare confortabilă și putem face asta”, a declarat deputatul PSD, pentru Libertatea. Lucreția Roșca afirmă că o problemă a sistemului sanitar îl reprezintă exodul cadrelor medicale în străinătate.

Ea spune că acest lucru poate fi împiedicat prin oferirea de garanții și oportunități încă din timpul facultății, pentru cei care urmează să intre în sistem.

Și liberala Viorica Cherecheș a ajuns în Parlamentul României din funcția de manager  la Spitalul de Boli Infectioase si Psihiatrie Baia Mare. De profesie, este medic primar boli infecțioase și recunoaște că nu a putut să renunțe cu totul la activitatea ddin spital.

”Sunt în comisia de sănătate, dar, conform prevederilor legale, încă lucrez și în spital, mi-am păstrat jumătate de normă și mai fac și gărzi”, ne-a spus Viorica Cherecheș.

Deputata PNL afirmă că printre cele mai stringente probleme ale sistemului medical se află reorganizarea spitalelor.

”Pe Legea 95, sunt mai multe lucruri de rezolvat, privind organizarea spitalelor, managerii de spitale”, a spus ea.

Potrivit Vioricăi Cherecheș, sunt mai multe proiecte pe care le are în calcul, în sprijinirea spitalelor. ”Mă vinteresează foarte mult pacientul, dacă este bine tratat, dacă spitatele îndeplinesc toate condițiile pentru a ajuta pacientul”, a arătat deputatul PNL.

Și colega sa de partid, Antoaneta Ioniță dorește să schimbe soarta sistemului medical, din Parlament. Este preocupată în mod deosebit de prevenția în sănătate dar și de soarta medicinii de familie, în România.

Ea vorbește despre o ”strategie pentru sănătate cu proiecţie solidă pentru viitor, care trebuie să aşeze la aceeaşi masă, într-un comitet interministerial pe responsabilii sănătăţii, mediului, muncii, educaţiei, economiei, agriculturii si dezvoltării, pentru un proiect complex in cadrul căruia sa existe comunicare și ținte bine precizate pentru fiecare dintre ei”.

”Nu se poate concepe reforma în sănătate fără dezvoltarea corespunzătoare a prevenţiei. În tara noastră prevenția trebuie să devină o prioritate reală si palpabilă si pentru aceasta trebuie regândit rolul ‘’cheie’’ pe care reţeaua medicilor de familie îl joacă în acordarea si menţinerea stării de sănătate a populaţiei şi promovarea mai activă a programelor de educaţie sanitară”, consideră deputata, care propune ”creşterea finanţării medicinei primare care reprezintă baza piramidei în sănătate”.

”Problema subfinanţării Asistenţei Medicale Primare trebuie urgent rezolvată pentru ca profesia de medic de familie să nu dispară în câţiva ani!”, mai afirmă Antoaneta Ioniță.

Din comisia de sănătate a Camerei Deputaților mai fac parte social-democratele Cristiana Dinu Elena, Maricela Cobuz Gergeta Carmen Holban și Bianca Miruna Gavriliță, care au la bază tot meseria de doctor sau farmacist.

La Senat, singura femeie medic din comisia de sănătate este Cristian Mariana Stocheci, senator PSD, care până la alegeri a fost Medic primarla unitatea de Urgență a Spitalului Judetean Argeș.

http://www.libertatea.ro/stiri/doctoritele-care-au-lasat-garzile-retetele-1761250

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024