Romania incredibila dar adevarata! Biserici romanesti de legenda

Scris de Alexandra Mateuta. Posted in Romania


Se spune ca romanul s-a nascut poet dar eu as adauga ca are si har de povestitor. In orice colt al Romaniei ai calatori poti sa asculti istorii captivante. Povesti cu fantome, povesti de dragoste, povesti despre pierderi, despre regasiri si multe, multe legende. Uneori, adresa locurilor in care s-au petrecut intamplarile a ramas la usa istoriei. Alteori, locatii deosebite trec proba timpului si toata lumea pare sa le gaseasca cate un fir narativ demn de a fi transmis din generatie in generatie. Sub titlul “Romania incredibila dar adevarata” urmeaza sa iti facem cunostinta cu destinatii autohtone deosebite, pline de povesti. Si atat de aproape…


Articolul nostru de astazi prezinta 4 astfel de locuri, patru biserici deosebite din Romania a caror istorie se intinde pe secole si au multe de spus. Noi te sfatuim sa le vizitezi pentru ca in cazul lor o imagine spune mai mult decat 100 de povesti.

Biserica de Sub Lac

Nu este doar un mit… in satul Belis din Transilvania exista o bisericuta extraordinara din secolul XIX, inghitita de ape, a caror ziduri macinate ies la iveala doar in verile secetoase. Este o constructie fermecatoare si chinuita ca o sirena care se lasa mangaiata uneori de razele soarelui doar ca sa se scufunde apoi, din nou, in apele reci. Demult, aceasta biserica era punctul cel mai important din satul Belis, un sat idilic, situat la peste 1000 m, in zona Muntilor Gilau si Bihor Vladeasa. Pe atunci, satul era plin de viata. Dar inundatii s-au abatut asupra acestor locuri alungand satenii si stergand orice urma de viata. Biserica insasi a fost inghitita de viitura si a ramas prizoniera apelor pana in zilele noastre. Astazi, in putinele momente cand biserica nu este inundata de ape, vizitatorii pot sa admire ingerii si scenele biblice care-i impodobesc ruinele.

Biserica Curtea de Arges si trista poveste a Anei

Biserica Curtea de Arges este cunoscuta datorita frumusetii sale deosebite dar si unei balade vechi transmisa din generatie in generatie pana in zilele noastre. Conform baladei, constructorul legendar al ctitoriei lui Neagoe Basarab, mesterul Manole, este un erou despre care se spune ca si-a zidit propria sotie, pe Ana, in zidurile bisericii. Legenda devine insa si mai tragica… pentru a impiedica constructorii sa mai contruiasca o biserica care sa rivalizeze in frumusete cu ctitoria sa, domnitorul a poruncit sa li se fure schelele si i-a lasat prizonieri pe acoperis. Constructorii au incercat sa isi fac aripi din materialele de pe acoperis dar au murit cu totii zdorbiti. Leganda spune ca in locul unde a cazut mesterul Manole este astazi fantana mesterului.

Biserica Chiajna – ctitoria blestemata

Biserica Chiajna este ctitorie a lui Nicolae Mavrogheni din secolul XVIII ridicata in stil neoclasic, cu un plan architectural superb. Dar frumusetea bisericii pare blestemata. Povestea spune ca biserica a fost bombardata de turci chiar inainte de sfintire iar ctitorul ei a fost ucis pentru tradare. Alta legenda vorbeste despre vremurile tulburi ale epidemiei de ciuma si despre mitropolitul Tarii Romanesti, Cozma, care a fost raspus de cumplita boala chiar in biserica. Dupa acest moment tragic, clopotul cel mare al bisericii a fost aruncat in Dambovita dar localnicii din zona spun ca in noptile cu luna plina se aude cum  bate ora exacta. Si inca o curiozitate, acum cativa ani, pe zidul din dreapta, dinspre intrare, s-a desprins tencuiala si pe zid a aparut un chip misterios, de o frumusete divina. Poate in sfarsit un semn bun mai ales ca biserica urmeaza sa fie restaurata de autoritati.

Biserica din Densus – cea mai veche biserica din Romania

Cine ar fi crezut ca ramasite din fosta provincie Dacia au supravietuit pana in zilele nostre in forma unei biserici din Tara Hategului? Biserica Sfantul Nicolae din Densus este prima biserica de pe teritoriul Daciei, la constructia sa au fost folosite blocuri, bolovani de rau, caramizi cu inscriptii romane, capiteluri, pietre funerare, tuburi de canalizare, toate aduse din fosta capitala romana a provinciei. Aspectul sau neobisnuit si istoria sa indelungata au starnit interesul multor scriitori. George Calinescu spunea despre acest lacas de cult din secolul IV  ca ar fi “o biserica bizara, facuta din marmuri si coloane, culese de la Sarmizegetusa” si ca “face impresia unei opere divine furata de genii nocturne”. In biserica, vizitatorii pot lua parte si astazi la slujbele religioase.

http://www.gotravel.ro/blog/romania-incredibila-dar-adevarata-i-biserici-romanesti-de-legenda/

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024