44 de ani de când Ilie Năstase devenea primul nr. 1 din istoria tenisului. ”Eu am fost lider pe 23 august, poate Simona va fi pe 1 decembrie”

Scris de LB. Posted in Sport


44 de ani de când Ilie Năstase devenea primul nr. 1 din istoria tenisului. Amintirile lui Nasty despre 23 august 1973. El a putut, Simona, tu când? Poate pe 1 decembrie.
Miercuri se se împlinesc fix 44 de ani, de când Ilie Năstase (71 de ani) a primit un prețios trofeu. Semnul de respect al celor de la ATP pentru faptul că românul devenea jucătorul numărul unu mondial.
Momentan, ”Nasty” e suspendat de Federația Internațională de Tenis, după scandalul de la meciul dintre România și Marea Britanie, din Fed Cup, de la Mamaia.

”Ilie Năstase este suspendat din orice rol oficial în competiţiile ITF pe echipe sau în cele individuale de sub egida ITF până la 31 decembrie 2020″, a anunțat ITF. În plus, Năstase, care a fost amendat cu 10.000 de dolari, nu va putea asista nici măcar ca spectator la competițiile organizate de ITF, până pe 31 decembrie 2018. La turneul organizat la Academia lui din București nici măcar n-a putut decerna trofeele!

Deocamdată, Ilie a făcut apel la suspendare.

    ”Sunt și proști! Mai am eu nevoie de vreo funcție oficială în tenis? Eu abia merg pe stradă! Nu este de TAS cazul acesta. Domnul Țiriac se ocupă, cu avocații. Dânsul îi plătește, merge mai departe… Avem o tactică” – Ilie Năstase, pentru Libertatea, după dictarea suspendării


Trofeul a fost înmânat la New York: ”Am îngenuncheat”

Revenind. Ilie Năstase a devenit primul număr 1 mondial din tenis pe 23 august 1973. Iar trofeul l-a primit în State, la New York.
Vezi toate (9) fotografiile

”Din 1968 a început să fie decernat acest trofeu, dedicat celui mai valoros jucător al lumii, al fiecărui an. Am fost invitat într-un restaurant din New York unde mi-a fost înmânat acest trofeu. A fost un moment deosebit pentru mine. Dar, mult mai emoționant, a fost atunci când ne-am întâlnit toți laureații acestui trofeu. Atunci eu am făcut un gest care nu a fost înțeles în România. Am îngenuncheat, la propriu, în fața unora dintre ei, A fost forma mea de a-mi arăta respectul față de valoarea lor. Și alții au făcut un astfel de gest față de mine… ”, a explicat Năstase pentru Libertatea.
Vezi toate (8) fotografiile

Clasament ATP la 23 august 1973

    Ilie Năstase (România)
    Manuel Orantes (Spania)
    Stan Smith (SUA)
    Arthur Ashe (SUA)
    Rod Laver (Australia)
    Ken Rosewall (Australia)
    John Newcombe (Australia)
    Adriano Panatta (Italia)
    Tom Okker (Olanda)
    Jimmy Connors (SUA)


De la Budapesta, unde se afla cu soția la rude, Ilie Năstase a povestit pentru Libertatea:

”Eu am fost lider de Ziua Națională, poate Halep o să fie de 1 decembrie, de ce nu? Apropo de 23 august: am trecut recent, în drum spre mare, prin localitatea cu acest nume și m-am întâlnit cu viceprimarul: ”Schimbă, domnule, numele comunei, în 1 mai!”. Că, atunci când trec p-acolo, îmi aduc aminte de defilările cu Țiriac de mână”;

”Am avut noroc, a fost cel mai bun an al meu”

”Cum a fost ziua în care am devenit nr. 1 mondial? A fost o surpriză! Nu știam că o să se alcătuiască acel clasament computerizat!. Iar eu am avut, pur și simplu, noroc! Am avut cel mai bun an, cu 8 turnee pe zgură câștigate, cu Masters. S-a legat bine, nici nu mă gândeam eu la așa ceva”;

 ”Să-i dăm timp Simonei. De va fi, va fi”

”Simona Halep e deja sus și, probabil, își zice că ”dacă e să fiu numărul 1, o să fiu!”. Să-i dăm timp și răbdare, are 25 de ani! Eu aveam 27 când am fost numărul 1, și începusem și mai târziu”;

”E bine că Simona să nu-și facă socoteli! Așa, putea veni să joace la turneul de la București, și era numărul 1 mondial. De fapt, cred că e mai mult obsesia noastră cu Halep numărul 1. De ce a pierdut așa cu Muguruza? N-ați văzut cum e în America? 45 de grade în aer, dar vreo 60 la nivelul terenului, de aceea n-a jucat nici la Washington”.

”Eu n-am aveam psiholog, nici antrenor, doar femei frumoase. Jucam pentru ele”

Simona Halep a ratat deja de trei în acest an șansa de a deveni lider mondial. Ultima oară în finala de la Cincinnati, pe care ar fi trebui s-o câștige. Muguruza a bătut la ea ca la fasole, 6-1, 6-0. Dacă Ilie a devenit lider pe 23 august, poate constănțeanca va fi lider pe 1 decembrie. De ce nu?

”Tenisul e un joc de încredere. La turneele de Grand Slam trebuie să ai cea mai mare încredere. Şi noi aveam presiune, dar nu ca acum. Azi e o problemă şi la noi. Mai are timp să câştige un Grand Slam”;

”Dacă are Simona nevoie de psiholog? Psihologul trebuie să fii tu, nu pot rezolva problema cei de afară. E bine să ai un antrenor, manager, familia, dar pe teren numai tu te poţi ajuta. Eu n-am avut antrenor. Eu am avut prietene frumoase la care mă uitam. Jucam pentru ele”, a mai spus primul lider ATP din istorie;

”Cu Muguruza eu zic că nu a jucat Simona foarte prost, ci cealaltă, Muguruza, a jucat foarte bine, excelent”, a spus Ilie Năstase.

http://www.libertatea.ro/ultima-ora/44-de-ani-de-cand-ilie-nastase-devenea-primul-nr-1-din-istoria-tenisului-1942239

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024