UK Bookmakers

PROGRAM DE CANDIDATURĂ PENTRU FUNCȚIA DE PREȘEDINTE AL UNIUNII SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA

Scris de Ștefan Mitroi. Posted in Cultura


I.Cine sunt
1. Sunt un om de aproape 62 de ani, care a scris peste 20 de cărți și despre care s-a scris o carte.
2. Una dintre cărțile pe care le-am scris, romanul Dulce ca pelinul, a primit Premiul Academiei Române pentru proză, în anul 2010.
3. În 2013, am fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor, dar, la secțiunea la care candidam, Literatură pentru Copii și Tineret, nu s-a acordat, în anul respectiv, niciun premiu. Din lipsă de fonduri!
4. În același an, Filiala Literatură pentru Copii și Tineret mi-a acordat Premiul Opera Omnia.
5. În 2016, am obținut din partea Filialei Proză-București, al cărei membru sunt, Premiul pentru cea mai bună carte a anului ( romanul Bâlciul de argint).
6. Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România m-a premiat în două rânduri, în 2013, pentru volumul de poeme în proză Strigăte spuse în șoaptă, și în 2014, pentru romanul Să locuiești într-un lătrat de câine.


7. Câteva dintre cărțile ce-mi poartă semnătura au fost traduse în Portugalia și Spania.
8. În perioada 1990-1992, am fost președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.
9. Colaborez la ziarele Adevărul și Lumina.
10. Realizez la postul de televiziune Prima TV emisiunea săptămânală Te caută o carte, ajunsă în cel de-al patrulea an de existență.
11. Sunt absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității "Alexandru Ioan Cuza" Iași.
12. Trăiesc în București.

II.Cine nu sunt
1. Nu sunt un scriitor mediocru, cum am citit, cu ani în urmă, într-o revistă a Uniunii Scriitorilor.
2. Nu sunt un scriitor genial, cum încearcă să mă măgulească unii cititori.

III. De ce candidez
1. Pentru că iubesc literatura română și scriitorii.
2. Pentru că scriitorii au nevoie astăzi, mai mult ca oricând, de niște dovezi de dragoste precum cele pe care le pot oferi eu.
3. Pentru că vreau să aduc, prin înscrierea mea în această competiție, pe care e foarte posibil s-o câștige altcineva, nu eu, un omagiu lui Zaharia Stancu, cel mai bun președinte din toate timpurile al Uniunii Scriitorilor.
IV. Ce nu voi face
1. Nu voi împărți niciodată scriitorii români în buni și răi, în ai noștri și ai voștri, în mediocri și geniali, în proști, fiindcă sunt de stânga, și deștepți, pentru că sunt de dreapta.
2. Nu voi aronda revistele uniunii unor grupuri de interese.
3. Nu voi fi niciodată de partea celor care cred că Uniunea Scriitorilor este mai mult a lor decât a altora.
4. Nu voi susține cu niciun preț acordarea premiilor literare pe alte criterii decât cele de valoare.
5. Nu voi da, dacă aș putea, nimănui mai mult talent decât are, dar, din fericire, nu pot. Nici măcar în ce mă privește.
6. Nu voi susține, în nicio împrejurare, excluderea din Uniune a scriitorilor care au alte păreri decât mine, indiferent de natura acestora.
7. Voi fi mereu împotriva delațiunii și lingușelii.
V. Ce voi face
1. Voi păstra actuala formă de organizare a Uniunii Scriitorilor din România.
2. Voi pleda pentru schimbarea actualului statut, cu revenirea la patru ani a mandatului de președinte și limitarea numărului de mandate ale acestuia la două, în conformitate cu practicile democratice.
3. Voi încuraja reîntoarcerea în rândul membrilor Uniunii Scriitorilor a gândirii libere, fără amenințarea vreunei sancțiuni, cu condiția ca această gândire să nu fie pasibilă de sancțiuni prevăzute de legislația în vigoare.
4. Separat de Consiliul ales, voi propune înființarea unui Consiliu al Seniorilor Uniunii și un Consiliu al Tinerilor, ai căror președinți să devină membri de drept ai Comitetului Director.
5. Voi păstra sursele de finanțare existente și voi încerca suplimentarea acestora cu sponsorizări consistente din mediul privat.
6. Voi alcătui un grup de specialiști pentru promovarea proiectelor specifice și accesarea, pe baza lor, a fondurilor europene.
7. Voi încuraja parteneriatul cu cele mai reprezentative instituții media naționale și locale, astfel încât evenimentele semnificative din viața Uniunii Scriitorilor și a membrilor ei să-și găsească, de fiecare dată, reflectarea adecvată.
8. Voi înființa un departament de monitorizare permanentă a problemelor sociale ale membrilor Uniunii Scriitorilor, astfel încât să putem veni în sprijinul tuturor scriitorilor care au astfel de probleme. Și, din câte știu, au, din nefericire, foarte mulți.
9. Nu se pot face minuni, dar se pot găsi soluții, prin parteneriate încheiate cu Ministerul Sănătății și cu diverși agenți economici de stat sau privați, pentru a le îndulci colegilor noștri aflați în suferință singurătatea sau sărăcia. Singurătatea, îndeosebi. Este, cred, unul din scopurile Uniunii Scriitorilor, care înseamnă, metaforic vorbind, punerea la un loc a unui mare număr de singurătăți, cu speranța, mărturisită sau nu, de a le face suportabile la scară individuală. Asta înseamnă să ne pese, să le arătăm celorlalți că ne pasă. Iar lucrul acesta nu presupune întotdeauna bani. Contează o strângere de mână, contează un La mulți ani! spus când trebuie, contează să-l întrebi pe cel ce are cu adevărat nevoie să fie întrebat: Ce mai faci?
Poate că într-o mai mare măsură decât prosperitatea, scriitorilor le lipsește în zilele noastre stropul acela mic de răsfăț public de care au nevoie toți creatorii. Lipsa acestuia îi face să sufere mai mult decât durerile fizice. Și Uniunea Scriitorilor are obligația morală și are și posibilitatea reală de a acționa împotriva acestei suferințe, asigurând, printr-o colaborare strânsă cu Ministerul Educației și alte instituții similare, o mai mare vizibilitate membrilor săi, prin întâlniri cât mai dese cu elevii și studenții sau alte categorii de public cu interes pentru literatură.
10. Nu în ultimul rând, voi înființa un registru al memoriei, cu scopul de a-i apăra de uitare pe confrații dispăruți dintre noi. Respectul față de viitor are ca principal suport respectul față de trecut. În acest sens, voi semna un protocol cu Centrul de Librării București, pentru a da tuturor librăriilor ce-i aparțin nume de scriitori. Și-i aparțin câteva zeci. Conducerea Centrului așteaptă deja o listă de propuneri.
Programul de față este, dragi colegi, doar o succintă punere în temă cu privire la ceea ce aș putea să fac în calitate de președinte al Uniunii Scriitorilor din România. Nu singur, ci doar împreună cu dumneavoastră. Nu oricum, ci întrebându-mi inima în permanență.
Fiindcă eu cred în puterea dragostei. Și atunci când e vorba de scris. Și atunci când e vorba de scriitori.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020