A avut loc a III-a ediție a Festivalului Internațional de Etnografie și Folclor ”Huțulii”

Scris de CJMM. Posted in Cultura


În perioada 10 – 11 august 2019, Primăria și Consiliul Local Repedea, împreună cu Căminul Cultural Repedea și Asociația Națională a Huțulilor din Ucraina ”Huțulscina”, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș au organizat cea de a III-a ediție a Festivalului Internațional de Etnografie și Folclor ”Huțulii”.
Evenimentul a debutat sâmbătă, cu simpozionul internațional ”Etnografia în ținutul huțulilor”, care s-a desfășurat la Pensiunea Roxana din Valea Vișeului. Gazdele simpozionului au fost Vasile Popovici, președinte al Fundației Ucrainenilor Huțuli din România și Maria Papariga, profesor la Școala Gimnazială Valea Vișeului. La această activitate au participat Iaroslava Kaciuc, director general al Muzeului Național de Etnografie din Kolomyia, Olexandr Maslyanyk, redactor șef la revista ”Hrajda”, Paul Romaniuc, profesor doctor în filologie, Dmetro Stefliuk, președintele Asociației Naționale ,,Hutulsina", Ivan Skindiuk, Președintele Consiliului Raional Verxivina, Regiunea Ivano Frankivsk, alături de ale personalități din domeniul culturii, din România și din Ucraina.


Prima zi a festivalului s-a încheiat cu un program cultural artistic susținut de grupuri folclorice din Mikulicin (Ucraina) și Colomyia (Ucraina), Valea Vișeului și grupul folcloric ”Zestrea Huțulilor” din Repedea. Executivul Consiliului Județean Maramureș a fost reprezentat de vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș care a felicitat organizatorii și i-a încurajat să facă din acest festival unul de tradiție, asigurând comunitatea ucraineană din Maramureș de întregul său sprijin.
” Revin de fiecare dată cu mare plăcere în comunitățile de etnie ucraineană din Maramureșul istoric. De data aceasta am fost în Valea Vișeului, localitatea de baștină a celui mai mare țărănist dintre huțuli, colegul meu Nicolae Misulec, pentru a participa la Festivalul Internațional de Etnografie și Folclor Huțulii, un proiect cultural susținut financiar de Consiliul Județean Maramureș, care se desfășoară sub coordonarea lui Popovici Vasile, un vechi prieten huțul cu preocupări constante în păstrarea identității pentru oamenii din aceste locuri. A fost o primă seară frumoasă, cu oaspeți din țară și din străinătate care au savurat din gastronomia tradițională ucraineană, au cântat și au dansat pe ritmuri de muzică maramureșeană și ucraineană. Felicitări organizatorilor și tuturor participanților”, a declarat vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș.

Consiliul Județean Maramureș a inclus Festivalul în lista proiectelor culturale prioritare


Duminică, în cea de a doua zi de festival, la Căminul Cultural Repedea, a avut loc vernisajul expoziției colective de pictură și fotografie intitulată ”Natură și Arhitectură pe Valea Ruscovei”. Apoi, cu mic – cu mare, participanții la festival au format parada portului popular, o explozie de culoare care a evidențiat splendoarea costumului tradițional din zona de graniță cu Ucraina în cele mai fine detalii, de la straie cusute cu migală la podoabe țesute cu măiestrie și purtate cu mândrie atât de localnici, cât și de invitații la eveniment.
Deschiderea oficială a Festivalul Internațional de Etnografie și Folclor ”Huțulii” a avut loc pe terenul de sport ”Lujana”. Vasile Popovici, președintele Fundației Ucrainenilor Huțuli din România a mulțumit Consiliului Județean Maramureș pentru sprijinul financiar acordat în organizarea acestui eveniment și pentru că a ales să includă Festivalul Internațional de Etnografie și Folclor ”Huțulii” în lista proiectelor prioritare ale instituției. Primarul comunei Repedea, Ioan Miculaiciuc, în calitate de gazdă a evenimentului a urat bun venit atât participanților din țară, cât și celor din străinătate. Consilierul județean Nicolae Mișulec a felicitat toți membrii comunității huțule, atât din România cât și din Ucraina, pentru modul autentic în care păstrează portul popular, tradițiile și obiceiurile huțule vechi de sute de ani.
Festivalul a continuat cu un spectacol folcloric oferit de artistele Agelica Flutur și Maria Mihali, avându-i ca invitați  pe Ivan Misinckhuk și grupuri folclorice din Ivano - Frankivsk, Zakarpatia, Lvov și Cercase.
Festivalul Internațional de Etnografie și Folclor ”Huțulii” este cuprins în lista de proiecte prioritare ale Consiliului Județean Maramureș, aprobată prin HCJ 135 din 2019 și a fost finanțat cu suma de 30.000 lei.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020