UK Bookmakers

Agricultorii îşi pot vinde întreaga producţie dacă se asociază

Scris de Afrodita Cicovschi . Posted in Economie


PRO AGRO: Reticenţa agricultorilor de a se asocia este nejustificată, având în vedere că fostele CAP aparţineau statului, iar noile forme asociative sunt guvernate în funcţie de votul membrilor

Agricultorii români ar avea o multitudine de beneficii în cazul în care ar accepta să facă parte din diferite forme asociative, consideră federaţiile patronale din agricultură, punctând că prin asociere agricultorii pot avea costuri diminuate de producţie şi îşi vor putea vinde toate produsele.

În opinia patronatelor din agricultură, micii fermieri n-ar mai trebui să fie reticenţi în privinţa asocierii, din cauza renumelui prost pe care l-au avut fostele CAP.
"Actuala criză economică şi creşterea cu aproape 70% a cererii de alimente la nivel mondial până în anul 2050 vor fi punctul de plecare în dezvoltarea cooperativelor. Va fi necesară susţinerea fermierilor pentru a încasa mai mult, având în vedere că obţin doar o parte din preţul achitat de consumatori pentru produsele agroalimentare", au considerat patronatele în cadrul Business Forumului preşedinţiei Cogeca privind internaţionalizarea cooperativelor agroalimentare, organizat la Bruxelles.
Subliniind că formele asociative din agricultură "reprezintă unul dintre actorii esenţiali pentru dezvoltarea rurală", patronatele din agricultură evidenţiază că acestea pot asigura viabilitatea economică a zonelor rurale, inclusiv a celor defavorizate, "creând şi exploatând resursele rurale importante odată cu asigurarea unui număr semnificativ de locuri de muncă".

Asocierile din ţara noastră sunt într-o fază incipientă

"România are de suferit mult din punct de vedere economic din cauza reticenţei fermierilor în a intra în cooperative agricole, deoarece majoritatea au impresia greşită că cele actuale sunt la fel ca fostele CAP-uri. Diferenţa este că acele CAP erau conduse de stat, iar cooperativele agricole actuale, înfiinţate după principiile autentice existente la nivel mondial, sunt conduse în mod democratic, prin hotărârea majorităţii membrilor, fiecare membru având un vot. Cooperativele agricole din România sunt încă într-o fază incipientă a dezvoltării, în comparaţie cu cele europene, care funcţionează după aceleaşi principii de zeci de ani. Reconstrucţia lor trebuie făcută după principii solide, cu răbdare şi oameni capabili. Anul 2014, anul internaţional al fermelor de familie, ne oferă o posibilitate unică de a promova conceptul modern al cooperativei printre fermierii mici şi mijlocii",  a declarat Florentin Bercu, directorul executiv al PRO AGRO.
La eveniment au fost prezenţi preşedintele federaţiei, Alex Jurconi, prim-vicepreşedintele Viorel Nica şi directorul executiv, Florentin Bercu.

Se pot diminua costurile de producţie

Şi preşedintele cooperativei FloraHolland (organizaţie cooperativă pentru producătorii de produse horticole), Bernard Oosterom, a subliniat avantajele asocierii arătând că aceasta poate da membrilor cooperativei valoare adăugată şi le poate aduce costuri de producţie mai mici.
,,Agricultorii au anumite nevoi, iar cooperativele trebuie să îi ajute să vândă integrat produsele lor. Cooperativa oferă asistenţă acolo unde este nevoie, vinde produsele, iar membrii respectă cerinţele de producţie (...) Există control şi trasabilitate de la producţie la comercializare", a spus, la rândul său, José Manuel Rodríguez Bordallo, director general cooperativa AGRO SEVILLA (cooperativă de gradul doi pentru măsline de masă şi cel mai mare operator mondial în domeniu).

În UE, formele asociative deţin peste 80% din piaţă. Noi de-abia avem 13,2%

Un studiu dat publicităţii în vara anului trecut de Institutul de Economie Socială (IES) în parteneriat cu Institutul pentru Cercetarea Calităţii Vieţii al Academiei Române (ICCV) arăta că România a devenit ţara cu cele mai multe exploataţii agricole din UE din cauza fărâmiţării extreme a terenurilor agricole, împărţite în peste 3,8 milioane de exploataţii agricole distincte, din care cea mai mare parte cu suprafeţe de sub 1ha.
Potrivit acestuia, în timp ce în UE formele asociative deţin peste 80% din piaţa de produse agricole, la noi, conform recensământului din 2010, ponderea formelor asociative agricole
de-abia atinge 13,2%. În 2002, formele asociative cu caracter de întreprindere a economiei sociale deţinute de agricultori - societăţi, asociaţii şi cooperative agricole - exploatau 15,7 % din suprafaţa agricolă a ţării.

http://www.curierulnational.ro/Eveniment/2013-11-29/Agricultorii+isi+pot+vinde+intreaga+productie+daca+se+asociaza

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020