Viitorul crestinismului, între evanghelizare si fosilizare

Scris de semneletimpului.ro. Posted in Opinii


„Creștinismul este la o generație depărtare de extincție" în Marea Britanie, conform fostului arhiepiscop de Canterbury, Lord Carey. Din păcate, atitudinea plictisită a oamenilor față de biserică nu este doar o problemă în Anglia, sau doar în Biserica Anglicană, ci din ce în ce mai mult pare o problemă globală.

Lord Carney expune simptomatologia acestei boli grele care a lovit creștinismul în ultimii ani. Clerul este doborât de sentimentul că au pierdut bătălia cu secularismul, peste congregații plutește

un aer greu și vechi, iar publicul general întâmpină aceste probleme dând ochii peste cap și căscând de plictiseală.

Aceste comentarii au fost făcute la o conferință creștină organizată după ce un raport al Sinodului General al Bisericii Anglicane avertiza că relevanța bisericii, ca instituție națională, va fi pusă sub semnul întrebării dacă numărul membrilor bisericii continuă să scadă, scrie The Telegraph.

Creștinismul, într-o paragină globală

La nivel mondial, creșterea numărului persoanelor neafiliate religios a conturat, în ultimii 30 de ani, o tendință tot mai evidentă: din ce în ce mai mulți oameni se îndepărtează de biserici, deși continuă să se considere spirituali în mod autentic. Neafiliații au ajuns să constituie cel mai mare al treilea grup religios din lume, după creștini și musulmani, arată un sondaj de opinie condus de Pew Forum on Religion and Public Life şi dat publicităţii în anul 2012.

Raportat la totalul populaţiei, pe glob există şase ţări în care aceștia sunt majoritari: Cehia (76,4%), Coreea de Nord (71,3%), Estonia (59,6%), Japonia (57%), Hong Kong (56,1%) şi China (52,2%). În SUA, unul din cinci adulţi, şi unul din trei adulţi cu vârsta sub 30 de ani se declară neafiliaţi religios. Mai mult decât atât, numărul americanilor hispanici care declară că nu au nicio religie este în creștere și rivalizează cu numărul evanghelicilor hispanici, a descoperit un nou studiu efectuat de Public Religion Research.

Toate religiile creștine pierd membri care îngroașă rândurile neafiliaților, dar studiile au arătat că cele mai afectate sunt religiile protestante. La nivel global, în ultimii 50 de ani, Biserica Adventistă a pierdut aproape 1 din 3 membri, au anunțat cercetătorii prezenți la summitul global Nurture and Retention, organizat de Departamentul Arhive, Statistici și Cercetare al Bisericii Adventiste (ASTR).

Cele mai bogate statistici privind lipsa de afiliere religioasă documentează situația din SUA, însă sondajele exprimă o scădere a gradului de încredere în religia instituționalizată și în România. Încrederea în Biserica Ortodoxă Română a atins la începutul anului 2013 cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani.

Evanghelizare sau fosilizare?

Dr. John Sentamu, arhiepiscop de York, le-a spus membrilor Sinodului că trebuie să „evanghelizeze sau să se fosilizeze". El este de părere că toate dezbaterile interne, constante, ale Bisericii Anglicane sunt la fel de inutile ca atunci când ai începe să rearanjezi mobila într-o casă care a luat foc. „În mod tragic, de prea multe ori facem asta, ne certăm pe cuvinte și fraze, în timp ce oamenii din Anglia sunt lăsați să se zbată în anxietate și disperare", citează Christian Post.

„Să stai într-o biserică rece și să te uiți în cefele persoanelor din față, în mod sigur nu este cel mai bun mod de a cunoaște persoane noi și de a auzi cuvinte profetice... Oamenii caută să fie împliniți spiritual", explică Sentamu problema Bisericii Anglicane.

Oamenii au nevoie de lideri în biserică care să fie relevanți, nu care să se ascundă în spatele sentimentului de inutilitate, fugind de problemele comunității unde activează. Totodată, oamenii au nevoie de lideri care să pună în practică modelul lui Iisus, despre care predică, care să se apropie de oameni cu o iubire naturală, profundă și benevolă. Astfel de persoane pot reaprinde interesul pentru spiritualitate, așa cum „efectul Francisc" a revigorat Biserica Catolică, aducându-i pe oameni înapoi în biserici.

http://www.semneletimpului.ro/stiri/Viitorul-crestinismului--intre-evanghelizare-si-fosilizare-12833.html

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2025