Comunicat de presa Conferinta IE

Scris de Roxana-Talida ROMAN. Posted in Politica


    Consiliul Județean Maramureș a participat la conferința internațională cu tema “Eroi, anti-eroi și răufăcători: cum îi re(creăm), folosim și demontăm”, în perioada 11-14 Aprilie 2025, în Sulejówek, Polonia. Evenimentul organizat de Interpret Europe – Asociația Europeană pentru Interpretarea Patrimoniului a reunit peste 100 de participanți, din 25 de țări europene la care s-au raliat S.U.A. și Brazilia. Conferința anuală Interpret Europe (IE) este un veritabil punct de referință în domeniul interpretării patrimoniului cultural și natural, iar Consiliul Județean Maramureș este membru al acestei prestigioase rețele de profesioniști.

Eveniment cultural de excepție la Palatul Parlamentului

Scris de Maria Comșa. Posted in Politica


La București, la Palatul Parlamentului, în data de 25 martie, a avut loc un eveniment de o importanță deosebită pentru cultura și istoria țării noastre: lansarea volumului IULIU HOSSU – EROU AL CREȘTNISMULUI ȘI AL NEMULUI ROMÂNESC sub semnătura unui colectiv condus de istoricul dr. Gheorghe Firczak împreună cu Svetlana Mureșan și Svetlana Bojcsuk, volum publicat la Editura „Cetate” Deva.
În anul 2025 se împlinesc 140 de ani de la nașterea Fericitului Iuliu Hossu, iar proiectul de lege adoptat de Parlamentul României - 2025 – Anul Cardinal Iuliu Hossu, a deschis cadrul legal pentru organizarea, la nivelul întregii țări, de  evenimente culturale, diplomatice, artistice sau educaţionale dedicate Fericitului Iuliu Hossu, Episcopul Marii Uniri.

Conferință a doctoranzilor la Cluj Napoca

Scris de Svetlana Mureșan. Posted in Politica


În data de 21 martie, am avut bucuria să particip la Conferința Doctoranzilor "Green Deal Challenges for a Sustainable Future of EU", organizată de Școala Doctorală RISE, sub auspiciile Catedrei Jean Monnet "Green Deal and European Negotiations". Au participat cu lucrări 40 de doctoranzi aparținând celor mai prestigioase universități din țară, printer care: Academia de Studii Economice din București, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași (de la 2 școli doctorale), Universitatea de Vest din Timișoara și, desigur, gazdele evenimentului, de la Universitatea Babeș-Bolyai (de la 7 școli doctorale). În premieră, a participat o delegație de la Azerbaijan University of Languages, formată din doctoranzi și 2 profesori.

Participare UCRR la emisiunea Conviețuiri la TVR1

Scris de Maria Comșa. Posted in Politica


În data de 5 martie, am fost reprezentați la la emisiunea Conviețuri a Departamentului Minorități a TVR de domnul dr. Gheorghe Firczak. Tema emisiunii a fost despre organizarea și desfășurarea suitei de activități culturale, organizate la Pojoga, comuna Zam, jud. Hunedoara, în perioada 28 februarie – 02 martie a.c. Alături de moderatoarea emisiunii, am avut posibilitatea prezentării activităților desfășurate, respectiv prima ședință trimestrială a Consiliului Mondial al Rutenilor, precum și sărbătorirea zilei de 3 Martie – Ziua Rutenilor din România. Ședința a fost una deosebit de importantă pentru rutenii din întreaga lume, deoarece s-au discutat elementele organizatorice ale congresului acestui for din vara acestui an, ce se va desfășura la București la Palatul Parlamentului, în paralel cu forumul tineretului rutean.

Rutenii din întreaga lume s-au întâlnit la Pojoga

Scris de Maria Comșa. Posted in Politica


În perioada 28 februarie – 2 martie a.c., în rândul comunității rutene din România, s-a derulat o serie de acțiuni importante. Acestea au avut loc în satul Pojoga, aparținător de comuna hunedoreană Zam, unde există o comunitate importantă de ruteni.
Cu această ocazie s-a desfășurat o suită de activități pentru a marca 25 de ani de activitate a Uniunii Culturale a Rutenilor din România. Astfel a devenit o tradiție ca prima ședință trimestrială a Congresului Mondial al Rutenilor să se desfășoare cu ocazia Zilei Rutenilor din România, marcată anual în data de 3 martie. La activități au participat invitați de peste hotare, reprezentanți ai administrației centrale și locale. Cuvântul de bun venit către înalții oaspeți a fost rostit de către dr. Gheorghe Firczak, președinte al UCRR,  care a subliniat că uniunea noastră împlinește un sfert de veac de activitate, și că de șapte legislaturi avem deputat în Parlamentul României.

FADERE: Victorie pentru românii din diaspora: Cărți de identitate pentru cetățenii români cu domiciliul în străinătate!

Scris de Daniel Tecu. Posted in Politica


        Federația Asociațiilor de Români din Europa (FADERE) anunță cu bucurie o victorie istorică pentru românii din diaspora. Demersurile noastre susținute, întinse pe parcursul a peste 10 ani, au convins Guvernul României să emită o Ordonanță de Urgență prin care cetățenii români cu domiciliul în străinătate vor putea obține cărți de identitate.
       Această decizie reprezintă un pas crucial în eliminarea unei nedreptăți care a afectat peste un milion de români din diaspora, cetățenii români cu domiciliul în străinătate. De-a lungul anilor, aceștia s-au confruntat cu numeroase obstacole, de la refuzul băncilor de a deschide conturi, pe motiv că pașaportul este doar un document de călătorie, până la imposibilitatea de a încheia tranzacții imobiliare, din cauza refuzului notarilor de a recunoaște pașaportul ca document de identitate. Mai mult, cetățeni români cu domiciliul în străinătate au fost împiedicați să-și exercite dreptul de a candida în alegerile parlamentare, fiind refuzați de Biroul Electoral Central.

Ion I. C Brătianu a vrut să transforme România în republică după moartea lui Ferdinand și să-l pună pe Nicolae Titulescu președinte

Scris de Ioan Romeo Roșiianu. Posted in Politica


Conform testamentului său, în data de 14 martie 1992 au fost reînhumate, la Brașov, osemintele lui Nicolae Titulescu, aduse din Franța.
Am fost!
Nicolae Titulescu (n. 4 martie 1882, Craiova, România – d. 17 martie 1941, Cannes, Alpes-Maritimes, Franța) a fost diplomat, jurist, profesor universitar și om politic român, în repetate rânduri ministru al afacerilor străine, ministru plenipotențiar, fost președinte al Ligii Națiunilor și membru titular (din 1935) al Academiei Române.

NABABUL l-a dat jos pe Cuza, a fost cel mai bogat politician mason al României și a construit trei palate

Scris de Ioan Romeo Roșiianu. Posted in Politica


În data de 22 martie 1913 a murit „NABABUL” Gheorghe Grigore Cantacuzino, politician român, primar al Bucureștiului și prim-ministru al României în două rânduri, între 1899-1900, 1904-1907 (n. 1832) și conspirator la îndepărtarea lui CUZA.
Prințul Gheorghe Grigore Cantacuzino supranumit Nababul (n. 22 septembrie 1832, București, Țara Românească – d. 22 martie 1913, București, România) a fost un om politic român, ales primar al Bucureștiului (mai 1869 - ianuarie 1870), ministru în varii guverne și cel de-al 20-lea prim-ministru al României de două ori, în perioadele 1899 - 1900 și 1904 - 1907.
Gheorghe Grigore Cantacuzino se trăgea din vechea familie nobilă Cantacuzino, fiind un descendent al voievozilor români respectiv împăraților bizantini Cantacuzino.
A fost fiul vornicului Grigore Iordache Cantacuzino (1800-1849) și al Luxandrei Cantacuzino, născută Krețulescu.
Era descendent direct al domnului Constantin Brâncoveanu.

Comisia Europeană a fost sesizată oficial privind discriminarea studenților români în Olanda

Scris de Dragoș Henriett Doicu. Posted in Politica


Stimată redacție,
Vă aducem la cunoștință faptul că discriminarea sistemică a studenților români din Olanda, comisă de agenția DUO și validată de Ombudsmanul olandez, a fost adusă oficial în atenția Comisiei Europene, printr-o întrebare parlamentară adresată de domnul deputat european Dan Ștefan Motreanu, căruia îi mulțumim pentru sprijinul său.
???? Link către întrebare parlamentară
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/P-10-2025-001191_RO.html
În sprijinul acestei sesizări, am transmis Comisiei o parte din documentele desecretizate de autoritățile olandeze, care confirmă:
•    folosirea expresiilor „problema românească” și „soluția finală” în interiorul DUO pentru a justifica măsuri discriminatorii;
•    încălcări grave ale GDPR, prin transmiterea și manipularea datelor personale ale studenților români;
•    faptul că aceste măsuri au fost luate fără o bază legală, din motive politice și de imagine, așa cum reiese clar din documentele interne.

Indicativul de radioamator YRØUCRR – 2025, ediția a X-a

Scris de UCRR. Posted in Politica


Uniunea Culturală a Rutenilor din România are ca obiectiv principal promovarea culturii, identității, istoriei și tradițiilor minorității rutene din țara noastră, dar și relațiile stabilite de aceasta de-a lungul timpului cu organizațile rutene din țările membre ale Congresului Mondial al Rutenilor. De la înființare am organizat permanent diverse activități culturale, științifice, sportive, tabere pentru copii și tineret. Pentru prezentarea acestora pagina de web a uniunii www.rutenii.ro a fost periodic acualizată, devenind o platformă de promovare pe întreg mapamondul.

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2025