Manifestare folclorică și întrecere culinară între etnii, ediția a V-a

Scris de Maria Comșa. Posted in Politica


În perioada 28 – 30 iunie a.c., o delegație a uniunii noastre s-a deplasat la Záhony, Ungaria. Acolo delegația UCRR a participat alături de alte 14 de echipe de ruteni din mai multe țări la un concurs culinar, gătind în fața participanților și vizitatorilor un gulaș ardelenesc la ceaun, produs apreciat de juriul concursului cu premiul III. Pe scena amenajată, dr. Firczak Gheorghe – președinte UCRR a prezentat participanților bunele relații ale uniunii noastre cu celelalte organizații ale rutenilor, membre ale Consiliului Mondial al Rutenilor, precum și activitățile culturale derulate în comun cu acestea. Ansamblul Cervona Ruja din Bistra, jud. Maramureș a prezentat o suită de cântece și dansuri tradiționale rutene din Maramureș, apreciate la superlativ de cei prezenți.

Sărbătoarea Hramului Bisericii la rutenii din Pojoga și Sălciva

Scris de Maria Comșa. Posted in Politica


Sâmbătă 29 iunie, a avut loc hramul Bisericii Sfinții Petru și Pavel din localitatea Pojoga, comuna Zam, Sfânta Liturghie arhierească fiind săvârșită de un sobor de preoți. Români și ruteni, cu toții și-au unit rugăciunile, foarte multă lume fiind îmbrăcată în straie populare, ca semn de respect față de valorile și tradițiile creștine. Hramul a prilejuit o întâlnire deosebită între românii și rutenii din Pojoga. La evenimentul, de mare încărcătură spirituală, au luat parte numeroși credincioși, români și ruteni din localitate dar și invitați din diversele locuri din țară, care au dorit să fie alături de familii la această minunată sărbătoare. Practic, cu toții, împreună, am sărbătorit acest mare Praznic. Noi, rutenii, ne implicăm în treburile comunității, fiind cu toții cetățeni români și fiindcă tuturor rutenilor din România le pasă de soarta țării în care trăim. Ne bucurăm de generozitatea poporului român, pentru că ne putem manifesta identitatea noastră ruteană și în același timp suntem mândri că suntem cetățeni români. A fost deosebit de apreciată și prezența doamnei Maria Bocicor, care la alegerile din data de 9 iunie a reconfirmat mandatul de consilier local în cadrul Consiliului local al comunei Zam, dovedind încă o dată rezultatele pozitive ale implicării sale în activitatea administarției locale.

Rusaliile la credincioșii greco – catolici ruteni din Peregu Mare

Scris de Vasile Bojcsuk. Posted in Politica


A doua zi de Rusalii este, pentru credincioșii greco – catolici ruteni din Peregu Mare, o zi însemnată. De obicei, de-alungul timpului, în această zi, cu mic cu mare, credincioșii participă la Sfânta liturghie, iar după terminarea liturghiei, preotul împreună cu credincioșii pornesc în procesiune la sfințirea țarinii. Ajunși la câmp, unde este amplasată o cruce, preotul sfințește apa mică, apoi rostesc câteva rugăciuni pentru toată țarina. Pe masă se aduc doi snopi mari de grâu și mai multe coronițe împletite din spice de grâu, care reprezintă pâinea cea de toate zilele. La sfârșit, preotul a sfințit snopii de grâu și coronițele, care au fost împărțite credincioșilor greco – catolici ruteni. Apoi, preotul împreună cu credincioșii se întorc în procesiune și cu cântări la Sfânta biserică. După desfășurarea sfintei liturghii participanții, făcând o rugăciune înfața bisericii, au plecat la caselelor, slăvind-ul pe Dumnezeu și aducând bucurie familiei prin cununa de grâu sfințită – chezășie a legăturii trainice între om, pamânt și roadele sale.

Alegerile locale din 9 iunie 2024

Scris de Gheorghe Firczak. Posted in Politica


Anul 2024, a fost considerat încă de la debutul său un an important în viața și activitatea Uniunii Culturale a Rutenilor din România, deoarece activitatea generală a uniunii este strâns legată de  rezultatele alegerilor, atât a celor locale cât și a celor parlamentare. Uniunea noastră a participat la alegerile locale din data de 9 iunie cu liste complete de candidați pentru consiliile locale în comunele Dărmănești jud. Suceava, Peregu Mare jud. Arad, Bistra jud. Maramureș și Zam jud. Hunedoara. Campania electorală s-a desfășurat pe toată perioada conform legii electorale. La campania electorală au participat persoanele aflate pe lista de candidați, iar prezentarea acestora s-a făcut prin materiale de promovare electorală, pentru fiecare UAT în parte, distribuite atât de candidați cât și de simpatizanți ai uniunii noastre .

CREȘTINISM ȘI PATRIOTISM

Scris de Gheorghe Firczak. Posted in Politica


    În spațiul public apar o serie de interpretări, de diverse facturi, cu privire la evoluția societății, la țintele de urmat. Cu alte cuvinte să alegem cea mai bună cale de urmat. În acest context și noi rutenii avem un cuvânt de spus, la fel cu toți cetățenii țării.
    Creștinism și patriotism? Da, sunt coordonatele esențiale ale ontosului rutean la care se adaugă acum dimensiunea europeană. Cvasitotalitatea rutenilor sunt cetățeni ai unor țări membre ale Uniunii Europene. Azi, bătrânul continent este creștin într-o manifestare covârșitoare, cu cele două mari confesiuni, romano-catolică și ortodoxă, altele protestante și neoprotestante și, nu în ultimul rând, greco-catolici ca o sinteză oriental-occidentală a creștinismului.

Ziua copilului sărbătorită la Bistra

Scris de Svetlana Mureșan. Posted in Politica


Ziua copilului a fost sărbătorită În comuna Bistra, sat Crasna Vișeului, unde Uniunea Culturală a Rutenilor din România și-a dus la îndeplinire un proiect mult dorit pentru întreaga comunitate. Înconjurați de copii dornici de joacă, de săteni, de domnul primar Duciuc Vasile și o parte din consilierii locali, consilierii UCRR, au inaugurat parcul de joacă pentru copii. În cuvântul lor au prezentat atât realizările din acești ani, dar și angajamentele ca în cel mai scurt timp să fie montate și echipamentele de joacă, băncile, prevăzute în proiect, pentru care sumele au fost deja alocate. Ne dorim ca acest loc de joacă să fie mereu plin de copii și voie bună, deoarece, cum mereu am afirmat, copiii sunt cea mai de preț comoară pentru fiecare părinte și comunitate. Ei sunt viitorul nostru, al tuturor!

Mesajul deputatului Gabriel Zetea, candidatul PSD pentru președinția Consiliuliui Județean Maramureș: ”Mulțumesc, Maramureș! Mulțumesc, dragi maramureșeni!”

Scris de PSD. Posted in Politica


Tot ce dăinuiește se construiește iar eu am construit, în toți acești ani, încrederea maramureșenilor în mine și în echipa PSD Maramureș. Cu voi și datorită vouă am ajuns la finalul campaniei electorale, învingători. Acest succes vine însă cu o mare responsabilitate. Încrederea pe care maramureșenii, băimărenii, sighetenii, borșenii și toți ceilalți ne-au acordat-o este fundamentul pe care am construit programul nostru pentru Maramureș.
Am spus, pe parcursul întregii campanii electorale, că există viață după 9 iunie. Și cu siguranță există viață, chiar dacă unii suntem învingători iar alții au fost trimiși acasă, prin vot democratic și prin voința maramureșenilor. De azi, însă, campania electorală s-a încheiat și trebuie să ne așezăm cu toții la masa dialogului pentru a construi cu încredere pentru Maramureș. Felicit toți competitorii înscriși în această cursă electorală, dar felicit în primul rând maramureșenii, pentru că ei sunt cei care au decis prin vot covârșitor cine sunt liderii care vor să îi reprezinte în umătorii 4 ani.

Deputatul PSD Gabriel Zetea, candidat pentu președinția Consiliului Județean a votat în Viile Apei pentru a reîntregi marea familie a Maramureșului

Scris de PSD. Posted in Politica


Deputatul PSD Gabriel Zetea, candidatul social-democraților pentru președinția Consiliului Județean a votat ”acasă” la alegerile locale din 9 iunie, în localitatea Viile Apei, aparținătoare orașului Seini. Având-o alături pe Gabriela Tulbure, primarul din Seini, deputatul Gabriel Zetea s-a arătat încântat de faptul că maramureșenii au ieșit în număr mare la vot, iar la ora 19.00, în județul nostru s-a depășit cifra de 196.000 de alegători, totalul celor care au votat la alegerile locale din 2020.
„Asta înseamnă că au venit mai mulți maramureșeni la vot. Felicitări tuturor cetățenilor care s-au mobilizat. ,,Mai avem două ore în care putem să obținem o prezență istorică în Maramureș. Peste tot putem să arătăm că maramureșenii sunt implicați, sunt oameni care își doresc administrații corecte și eficiente. Au venit mulți dintre maramureșeni înapoi, au venit să voteze aici, la ei acasă, cu dragoste pentru locurile în care s-au născut. Din Borșa, pe Valea Vișeului, pe Valea Izei, în Țara Lăpușului, în Codru, în Chioar și aici în Seini s-au întors maramureșenii acasă, pentru a reîntregi marea familie a Maramureșului. Mai avem puțin timp până la închiderea urnelor. Haideți la vot să facem familia asta a noastră mare!”, a declarat deputatul PSD Maramureș, Gabriel Zetea.

Festivalul obiceiurilor pastorale de primăvară “Mira” și Sfințirea Crucii de pe Uloha

Scris de Svetlana Mureșan. Posted in Politica


    Comuna Bistra este un loc deosebit nu doar pentru cei care trăiesc acolo ci și prin faptul că poziționarea geografică este una specială. Este înconjurată de dealuri și munți înalți, ceea ce conferă o permanentă senzație de protecție și siguranță. Tocmai din acest motiv, amplasarea unei cruci, care să fie poziționată pe Dealul Uloha, un loc vizibil din toată comuna, a fost la început o idee generoasă, apoi a fost proiectată și pusă în practică. Este iluminată noaptea, iar la vederea ei, locuitorii comunei au spus ca se simt iubiți de divinitate și liniștiți. Vineri, 10 mai, aceasta a fost sfințită de doi preoți, în prezența mai multor oficialități, printre care deputatul UCRR Iulius Firczak, președintele UCRR, dr. Gheorghe Firczak, primarul comunei Bistra Vasile Duciuc și consilierii UCRR, Ivan Petrețchi și Vasile Oniujec, precum și a mai multor locuitori ai comunei.

Credincioșii ruteni și români au participat la sfințirea capelei din Sălciva

Scris de Ioana Popescu. Posted in Politica


A treia zi de Paște a fost una deosebită pentru credincioșii ortodocși din parohia Pojoga, filia Sălciva. Înalte fețe bisericești au săvârșit Sfânta Liturghie, apoi desfășurându-se și alte evenimente importante pentru comunitate.
În prezența a numeroși credincioși din localitate, dar și din întreaga comună hunedoreană Zam a fost săvârșită Sfânta Liturghie la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din filia Sălciva a parohiei Pojoga din Protopopiatul Deva. Slujba religioasă a fost oficiată de un impresionant sobor de preoți, în frunte cu Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei. Preasfinția Sa a vorbit la predică despre importanța lecturilor din Sfânta Scriptură, din Viețile Sfinților și din alte cărți dătătoare de hrană spirituală, care îl ajută pe credincios să înainteze cu stăruință în viața duhovnicească și îl învață să împlinească voia lui Dumnezeu. La finalul slujbei preotul paroh local Florin Vlad Suba a fost hirotesit iconom-stavrofor, ca urmare a implicării în construirea și amenajarea noii capele mortuare din localitate.

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024