Alfabetul conviețuirii 2021

Scris de Svetlana Mureșan. Posted in Politica


    Ca în fiecare an, Uniunea Elenă din România organizează festivalul Alfebetul Conviețuirii, ca o adevărată sărbătoare a minorităților din țara noastră. În acest an acesta s-a desfășurat la Ploiești, în perioada 24 – 26 septembrie.
La deschiderea oficială au participat reprezentanți de frunte ai organizațiilor minorităților naționale din România, ai Ministerului Culturii și Identității Naționale, precum și membri din administrația centrală și locală. În deschiderea manifestării au luat cuvântul domnii: Dragoș Zisopol deputatul Uniunii Elene în Parlamentul României, Amet Aledin subsecretar de stat din cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice al Guvernului României.

Ședința Consiliului Mondial al Rutenilor din Croația

Scris de Francisc Gal. Posted in Politica


În perioada 25 - 27 septembrie, a avut loc în localitățile Stara Iankovci si Vinkovci din Croația, un eveniment ce a cuprins manifestarea culturală „Când porumbiţa zbura” şi „15 ani de existenţă a Forumului tinerilor al Asociaţiei Rusnak”, precum și ultima ședință trimestrială a Consiliului Mondial al Rutenilor din acest an. Ședința CMR a avut în program: evaluarea dezbaterilor, pregătirea delegaţilor, atmosfera, rezultatele Congresului Mondial al Rutenilor de la Krynica, precum și discutarea punctelor din Rezoluţia Congresului Mondial al Rutenilor de la Krynica care a avut loc în 10-11 septembrie 2021 în Polonia.

Participare UCRR la Simpozion ASAS

Scris de Francisc Gal. Posted in Politica


Evenimentul, organizat e Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice Gheorghe Ionescu-Şişeşti (ASAS) din București s-a desfășurat  joi, 23 septembrie, fiind moderat de prof. univ. emerit dr. ing. dr. Valeriu Tabără,  președintele ASAS. La eveniment au luat parte reprezentanți ai Academiei de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu -Sisești, ai Societății de Istorie și Retrologie Agrară din România (SIRAR), ai Uniunii Culturale a Rutenilor din România (UCRR), precum și ai Muzeului Național al Țăranului Român. Dr. Gheorghe Firczak, care, alături de Francisc Gal, a adus câteva considerații privind rutenii și reforma agrară din 1921, acesta fiind un eveniment important în viața românilor, ca o necesitate istorică după momentul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, pentru desăvârșirea României Mari.

Participare UCRR la emisiunea Conviețuiri la TVR1

Scris de Francisc Gal. Posted in Politica


În data de 22 septembrie, am fost reprezentați la la emisiunea Conviețuri a Departamentului Minorități a TVR de domnul dr. Gheorghe Firczak și doamna Svetlana Mureșan. Tema centrală a emisiunii a fost participarea Uniunii Culturale a Rutenilor din România la cel de-al XVI-lea Congres Mondial al Rutenilor și la cel de-al X-lea Forum Mondial al Tineretului Rutean. Prin această emisiune am avut posibilitatea prezentării, a unui moment important din viața rutenilor de pretutindeni, precum și din activitatea culturală a rutenilor din România, care alături de celelalte minorități naționale și de majoritatea românească conviețuiesc în armonie, contribuind la îmbogățirea teazaurului cultural al României.

CONGRESUL MONDIAL AL RUTENILOR - 2021

Scris de Francisc Gal. Posted in Politica


În perioada 9 – 11 septembrie 2021 a avut loc la Krynica în Polonia, cel de-al XVI-a Congres Mondial al Rutenilor și cea de-a X-a reuniune a Forumului Mondial al Tineretului Rutean. A fost un prilej de bucurie reîntâlnirea noastră, a rutenilor de pretutindeni. Ca de obicei, au fost reafirmate idealurile noastre de promovare a identităţii, culturii și tradițiilor rutene în conformitate cu deviza lansată de Aleksander Duhnovici (1803-1865), cel care a trezit conștiința națională a poporului rutean: Am fost, sunt şi voi rămâne rutean.
    În prima seară a fost organizat un eveniment cultural de excepție, la Gorlice, pentru marcarea a 30 de ani de la înființarea Congresului Mondial al Rutenilor.

Să cunoaștem frumusețile țării noastre

Scris de Viorica Bojcsuk. Posted in Politica


Uniunea Culturală a Rutenilor din România, a organizat o acțiune culturală pentru copiii ruteni din comuna Peregu Mare, jud. Arad, pentru ca aceștia să descopere noi locuri frumoase din țara noastră. Copiii au vizitat locuri deosebite, destinația finală a excursiei a fost Clisura Dunării, unde copii au vizitat mai multe atracții turistice printre care: Cazanele Dunării – Cazanele Mici și Cazanele Mari, Chipul lui Decebal, Tabula Traiana, Mănăstirea Mraconia, Peștera Ponicova, Peștera Veterani, fiind foarte impresionați. Reprezentantii uniunii și organizatorii evenimentului, au fost fericiți că au contribuit astfel la bucuria copiilor, de a descoperi noi și minunate locuri din țara noastră.

Simpozion omagial: Centenarul Reformei agrare din anul 1921

Scris de Francisc Gal. Posted in Politica


În data de 3 septembrie a avut loc la Deva, la Sala festivă a Colegiului Național Sabin Drăgoi, o manifestare de excepție pentru marcarea împlinirii a 100 de ani de la Legea Reformei agrare din anul 1921.
În prezența a numeroase personalități marcante din domeniu și în colaborare cu Academia de Științe Agricole și Silvice, Prefctura Hunedora, Primăria și Consiliul Local Deva și Uniunea Culturală a Rutenilor din România, simpozionul s-a bucurat de un real succes. După mesajele transmise participanților de către reprezentanți ai autorităților locale, Călin Marian, Prefectul judeţului Hunedoara, Laurenţiu Nistor, Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Florin Oancea, Primarul Municipiului Deva, Iulius Firczak, deputat U.C.R.R., dr. Gheorghe Firczak, președinte UCRR.

Pe meleagurile patriei

Scris de Francisc Gal. Posted in Politica


             E vară, e vacanță… și tinerii ruteni din Dărmănești sunt dornici să se întâlnească, să socializeze, să călătorească… bineînțeles respectând normele impuse de pandemie și adoptând o conduită socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19). Astfel că, am pornit “Pe meleagurile patriei” și am ajuns în locul unde Munții Carpați îmbrățișează apele neliniștite ale Dunării, la Cazanele Dunării.
Pentru că este un loc care cere să fie descoperit am poposit acolo două zile.  Două zile de neuitat care s-au scurs prea repede. Timpul petrecut la Dunăre înseamnă de cele mai multe ori relaxare. Și cum poți să te relaxezi mai bine dacă nu prin activități care au legătură cu natura?

Ședința Consiliului Mondial al Rutenilor

Scris de Francisc Gal. Posted in Politica


În data de 25 august a.c. a avut loc ședința Consiliului Mondial al Rutenilor, ședință pregătitoare pentru organizarea în bune condiții a celui de-al XVI-lea Congres Mondial al Rutenilor și celui de-al X-lea Forum Mondial al Tineretului Rutean, care se vor desfășura în luna septembrie în localitatea Krinyca din Polonia. Această ședință s-a desfășurat on-line și au participat toți membrii CMR, dată fiind importanța evenimentului. Ordinea de zi a cuprins, pe lângă chestiunile tehnice de organizare cât și chestiuni legate de pandemia de CoronaVirus. Au fost discutate mai multe puncte printre care: organizarea participării la Gorlice în Polonia la manifestările prilejuite de împlinirea 30 de ani de existență a organizației Ruska Bursa, prima organizație ruteană din Polonia; nominalizarea de către orragizațiile rutene membre ale CMR a persoanelor pentru premiul Vasil Turok Hetes, acordat anual pentru excelență în activitatea de afirmare a identității rutene.

Credința creștinilor ruteni

Scris de Pr. Vasile Bojcsuk. Posted in Politica


Găsim elemente ale creștinismului răsăritean și în bisericile carpato-rutene așa cum le găsim în limbă și cultură. Religia și credința a devenit unul dintre cele mai deosebite și importante aspecte ale vieții rutenilor. Străbunii noștri din vechime credeau în mai mulți zei care reprezentau puterile naturii. Cel mai puternic dintre zeii păgâni a fost Perun pe care îl invocau cu ajutorul descântecelor.
Creștinismul a pătruns în spațiul carpatin în a doua jumătate a secolului al IX-lea. Rutenii au adoptat credința creștină în jurul anului 863 de la apostolii creștini Kiril și Metodie. În biserica ruteană greco-catolică se slujea liturghia lui Ion Gură de Aur, limba folosită fiind slava veche.

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2021