UK Bookmakers

Tragedia de la Lunca – mii de români uciși de sovietici, lacrimi pe obrazul Neamului românesc în Nordul Bucovinei

Scris de RGN. Posted in Romania


Pe valea plângerii din lunca Prutului, an de an se adună românii pentru a aprinde o lumânare, pentru a aduce un omagiu martirilor neamului românesc seceraţi de gloanţele grănicerilor sovietici la 7 februarie 1941, transmite BucPress, preluat de Romanian Global News.
Sute de români, bătrâni şi tineri, părinţi şi copii din comuna Mahala, regiunea Cernăuţi şi din alte sate din preajmă în acel an îndoliat au încercat să se refugieze în Patria-mamă pentru a-şi salva viaţa de regimul bolşevic. Dar, zădarnice au fost speranţele lor că vor trăi în libertate. Gloanţele grănicerilor sovietici le-au spulberat visele, distrugându-le destinele şi ciuruindu-le corpurile fără nici o milă. Majoritatea şi-au găsit sfârşitul pe valea plângerii, pe malul Prutului, în apropiere de satul Lunca, ţinutul Herţa.Acum un an, din iniţiativa doamnei primar Elena Nandriş, susţinută de locuitorii comunei Mahala, în lunca Prutului, la locul masacrului a fost ridicată o cruce în memoria martirilor neamului românesc care în 1941 au căzut sub gloanţele sovieticilor.

În cea de-a 12 zi a lunii februarie românii din regiunea Cernăuţi s-au adunat în ţinutul Herţa, la locul masacrului, unde un sobor de preoţi în frunte cu protopopul de Storojineţ, Vasile Covalciuc şi alte înalte feţe bisericeşti au oficiat un serviciu divin înălţând rugăciuni la Ceruri pentru odihna sufletelor românilor nevinovaţi care au murit acum 76 de ani în lunca Prutului.
Reprezentanţi ai autorităţilor locale, lideri ai asociaţiilor naţional-culturale româneşti, români de bună credinţă din regiunea Cernăuţi şi-n mod special locuitorii satului Mahala, raionul Noua Suliţă, împreună cu doamna Elena Nandriş, primarul comunei au venit pentru a le aduce un pios omagiu acestor martiri. Au fost alături de comunitatea românească din Ucraina şi reprezentanţii Consulatului General al României la Cernăuţi – doamna Eleonora Moldovan, Consul General, domnul Ionel Ivan, ministru consilier împreună cu soţia – doamna Mioara Ivan, domnul Aurelian Rugină, Consul la instituţia diplomatică română acreditată la Cernăuţi, care au transmis un mesaj românilor din Ucraina şi compasiuni celor rudele cărora au rămas pentru totdeauna în lunca Prutului, în amintirile noastre, în inimile românilor de pretutindeni.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/index.php?option=com_content&view=article&id=24008:2017-02-14-09-47-38&catid=53:eveniment&Itemid=77

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020