Balastierele de pe Someş îşi iau ofranda!

Posted in Social

 

Am tot atras atenţia asupra faptului că pe râul Someş în zona Chioar şi Codru au apărut balastierele ca ciupercile după ploaie şi, Doamne fereşte, n-am nimic cu patronii lor atâta timp cât respectă nişte reguli pentru a nu  face viaţa grea locuitorilor care au avut neşansa să se nască aici, şi acestea, să nu strice mediul natural al zonei.

   Mai anii trecuţi în localitatea Lucăceşti a murit o vită în Someş, dar măcar era un animal care s-a dus la amiază să bea apă şi a căzut într-o groapă săpată de excavatoriştii care duceau balastru la greu. Totul a trecut şi a fost înmormântat sub tăcere, deoarece proprietarii balastierei şi al vitei s-au înţeles cu banii, ia dat mai mulţi decât merita bietul animal.

Eu am continuat să spun în stânga şi în dreapta, inclusiv autorităţilor locale că în locul nevinovatei patrupede putea fi un copil de-al nostru. M-au ascultat, dar măsuri nu s-au luat, că aşa-i în România. Ştiam că se va întâmpla aşa, că nu se vor lua măsuri deoarece patronii de balastiere sponsorizează „Zilele comunei”, festivaluri, concerte de colinzi, agape cu diverşi politicieni, câte un calculator pe la şcoli, etc.
     Din păcate, luni, 5 august 2013, un tânăr de 28 ani din localitatea Mogoşeşti, comuna Satulung, a decedat înecat într-o astfel de groapă făcută în râul Someş. Acesta a intrat în râu să se răcorească deşi nu ştia să înoate, cu dorinţa de a sta cât mai aproape de mal. Ghinionul lui a fost că a dat peste o groapă adâncă de câţiva metri, din care nu a mai ieşit. Deşi ceilalţi cu care era la scaldă au încercat să-l salveze, n-au reuşit şi au sunat la 112. La faţa locului a sosit o grupă ISU Maramureş şi au început să-l caute, dar nu l-au aflat până la lăsarea întunericului! Astăzi pe la orele 11,oo, de Schimbarea la Faţă a Domnului a fost găsit de pompierii militari aşa cum se aşteptau, decedat. Cercetările continuă pentru depistarea tuturor împrejurărilor. Deja se încearcă să se spună că tânărul era sub influenţa alcoolului, ca să scape  basma curată cei care au trebuit să ia măsuri de prevenire a acestor evenimente. Dacă era măcar o tablă cu mesajul: „Groapă adâncă!” sau „Atenţie! Săpături cu excavatorul!” pusă de către proprietarul balastierei, de către primărie sau cei de la Apele Române, probabil că acest deces nu ar fi avut loc.
        Şi în satele Lucăceşti şi Dăneştii Chioarului, care s-au trezit cu vreo 5-6 balastiere, foarte active zi lumină, populaţia este revoltată şi mânioasă datorită disconfortului produs de acestea: crăpături ale caselor din cauza vitezei cu care circulă prin localităţi şi încărcăturii peste limita admisă care deteriorează şoseaua, a zgomotului produs, fântâni secate datorită pânzei freatice care coboară an de an, a pericolelor la care sunt expuşi copiii lor şi nu în ultimul rând a prafului şi plumbului care se depune pe grădinile de legume din zonă.
        Poate că moartea acestui tânăr va declanşa o anchetă serioasă din partea unor instituţii de mediu (Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului , Garda Naţională de Mediu, Administraţia Naţională "Apele Române", etc) pentru a vedea dacă balastierele funcţionează legal şi respectând tot ceea ce au promis patronii când au obţinut autorizaţiile de funcţionare. Tare mă tem că vor fi MARI surprize. Până una alta să spunem şi noi creştineşte Dumnezeu să-l ierte!

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020