UK Bookmakers

Cristian David cere Belgradului actiuni care să conducă la definitivarea procesului de introducere a limbii române în toate scolile din Serbia de Răsărit

Scris de rgnpress.ro. Posted in Sos Romania


Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a efectuat o vizită oficială la Belgrad, în perioada 10-11 decembrie 2013 unde a avut întrevederi cu ministrul sârb al educației, știinţei şi dezvoltării tehnologice, Tomislav Jovanovic, co-președinta Comisiei mixte inter-guvernamentale România-Serbia în domeniul minorităților naționale, Suzana Paunovici, conducerea asociației Comunitatea Românilor din Serbia și reprezentanții Consiliului

Național al Minorității Române din Serbia, transmite Romanian Global News.

În ce priveşte introducerea limbii române în programa de învățământ a unora dintre școlile din Valea Timocului, în anul școlar 2013-1014, demnitarul român a precizat că acest prim pas trebuie urmat de acțiuni care să conducă la definitivarea procesului de introducere a limbii române în toate școlile din Serbia de Răsărit, pe baza opţiunii liber exprimate a tuturor elevilor români, care trebuie consultaţi fără excepţie în acest sens.

La rândul său, ministrul sârb al educației a declarat că ar fi utilă o întâlnire cu omologul român pentru a definitiva proiectele aflate în derulare, precizând că se pot face progrese numai printr-o colaborare strânsă între cele două state.

În cadrul întâlnirii cu co-președinta Comisiei mixte România-Serbia, Cristian David a reiterat aprecierea părţii române privind caracterul relației bilaterale, privilegiat atât din punct de vedere politic, cât și economic. De asemenea, și-a exprimat speranţa că Serbia se va conforma angajamentelor făcute în domeniul respectării drepturilor persoanelor aparţinând minorității române și a solicitat aplicarea unui regim de protecţie unitar atât în Voivodina, cât și în Valea Timocului. Co-președinta Comisiei mixte și-a arătat deschiderea pentru înaintarea dialogului pe acest subiect și a arătat că Voivodina reprezintă un exemplu care demonstrează disponibilitatea statului sârb de a respecta valorile europene.

În dialogul cu reprezentanții Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia au fost discutate masurile necesare pentru sprijinirea, inclusiv cu implicarea statului român, a proiectului de predare a limbii române în școlile din Valea Timocului.

În discuția cu reprezentanții asociației Comunitatea Românilor din Serbia ministrul delegat a reafirmat sprijinul statului român pentru realizarea acelor proiecte destinate comunității care vor contribui la păstrarea și promovarea identității culturale, lingvistice și religioase.

http://www.rgnpress.ro/rgn_13/index.php?option=com_content&view=article&id=11642:cristian-david-cere-belgradului-aciuni-care-s-conduc-la-definitivarea-procesului-de-introducere-a-limbii-romane-in-toate-colile-din-serbia-de-rsrit&catid=47:politic&Itemid=7

Share
The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020