UK Bookmakers

DUPĂ LASZLO TOKES, președintele UDMR Ciuc vrea intervenția Ungariei în chestiunea drepturilor maghiarilor din România

Scris de Dan TANASA. Posted in Sos Romania


După ce în luna iulie 2013 europarlamentarul român Laszlo Tokes solicita premierului Ungariei, Viktor Orban, să asigure protectorat Transilvaniei, a venit rândul președintelui UDMR Ciuc, Borboly Csaba, să solicite o intervenție a Ungariei care să asigure respectarea drepturilor minorității maghiare din România.
Potrivit unei declarații date agenției de presă AGERPRES, preluată de cotidianul Informația Harghitei, președintele UDMR Ciuc este de părere că Ungaria ar trebui să intervină în chestiunea drepturilor maghiarilor din România prin încheierea unor acorduri bilaterale cu România prin care să fie reglementate anumite chestiuni solicitate de UDMR.

”În realitate ne rămâne un singur drum, pe care dacă îl urmăm, putem avea rezultate durabile şi ireversibile, iar acest drum este încheierea de acorduri bilaterale între Guvernele României şi Ungariei. După câte ştiu, conţinutul tratatelor şi convenţiilor internaţionale nu pot fi tema controlului Curţii Constituţionale sau a instanţelor de judecată. Am convingerea că încheierea unui asemenea acord ar fi singura soluţie care nu ar putea fi desfiinţată de un nou Guvern în cazurile cum ar fi UMF Târgu-Mureş sau Legea învăţământului. Tot ceea ce se poate realiza în acest mod este de durată, restul poate fi întors pe dos”, a afirmat Borboly.

Borboly Csaba face referire la recenta decizie a Curții Constituționale care a declarat neconstituționale mai multe articole din proiectul de revizuire a Constituției României care ar fi asigurat cadrul legal pentru realizarea autonomiei teritoriale pe criterii etnice și la cazul proceselor câștigate în instanțele din România împotriva arborării steagului secuiesc pe clădirile publice ale statului român. Borboly și-ar dori ca aceste aspecte să fie cuprinse într-un tratat bilateral cu Ungaria iar astfel s-ar eluda controlul și suveranitatea statului român în județele Covasna și Harghita.

”Liderul UDMR Ciuc consideră că ar fi un mare succes semnarea unui acord între România şi Ungaria, prin care ţara noastră să finanţeze Universitatea ,,Sapientia”, care acum primeşte fonduri guvernamentale de la Budapesta. ,,Părinţii acestor copii aici îşi plătesc taxele şi impozitele, iar educaţia lor se face pe banii contribuabililor din Ungaria. Acest lucru nu este corect. Dacă pe lângă sprijinul financiar ungar, Universitatea Sapientiaar beneficia de sprijin normativ şi din partea statului român, dacă am putea încheia un asemenea acord până la începerea noului an universitar, ar fi un mare succes, un sprijin în demersurile noastre de a ne păstra identitatea”, a punctat Borboly Csaba. El a adăugat că în ceea ce priveşte legea minorităţilor sau diferitele statute de autonomie, ,,oricând pot fi puse pe butuci”, spre exemplu prin neaplicarea lor. ,,Din această cauză afirm că trebuie să rămânem pe tărâmul realităţii, trebuie să ne concentrăm asupra unor lucruri pentru care merită să muncim, care ne pot aduce rezultate de durată, care reprezintă sprijin real, şi care – lucru esenţial – sunt ireversibile. Acest lucru se poate garanta numai prin acorduri guvernamentale bilaterale”, mai subliniază Borboly.

http://www.dantanasa.ro/2014/02/28/dupa-laszlo-tokes-presedintele-udmr-ciuc-vrea-interventia-ungariei-in-chestiunea-drepturilor-maghiarilor-din-romania/

Share
The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020