Handicapul in Mediul Carceral Francez (MCF)!

Scris de Thomas CSINTA. Posted in Dezvaluiri


Rareori de-a lungul investigatiilor mele in mediul carceral am intalnit detinuti cu handicap fizic sever.
Si mai rar evident, detinuti cu handicap psihic important, care necesitau o supraveghere permanenta datorita dependentei lor sociale.
Si totusi, persoanele cu handicap fizic sever (paraplegici*, tetraplegici, hemiplegici**, nevazatori, etc.), dar si cele suferind de boli psihice*** (psihoze, nevroze, tulburari de personalitate, etc.), comit si ele infractiuni mai mult sau mai putin grave, crime de tot felul, chiar si organizate, direct sau in complicitate cu altii, incepand cu cele de natura economico – financiare (trafic de stupefiante, trafic de arme, falsificari de bancnote, violuri, atentate, sechestrari de persoane, etc.) pana la omucideri (in general din culpa) si asasinate! (A se vedea si articolele autorului: http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2013/09/in-umbra-vietii-lombre-de-la-vie.html)



PREAMBUL

 

Investigatiile pe care le-am efectuat in randul populatiei carcerale legat de detinuti cu handicap fizic si psihic in centrele franceze de detentie (penitenciare) au scos la iveala o serie de probleme cu care acest segment al populatiei penale se confrunta in viata de „zi cu zi”.

In lupta lor cu timpul pana la executia pedepsei.

Un timp care in majoritatea cazurilor se dilata conform teoriei relativitatii si care in nenumarate cazuri este ireversibil, in sensul ca a fost irosit inutil, fara niciun rezultat.

Si acest lucru, numai pentru ca inchisorile (centrele penitenciare, de detentie, etc.) franceze nu sunt echipate cu toate cele necesare pentru persoanele cu handicap, in special fizic.

Pentru ca ele nu dispun de mijloace financiare necesare modernizarii lor, adaptarii lor, pentru segmentul de popolatie carcerala cu handicap fizic!

In continuare incercam sa punem in evidenta neajunsurile acestei categorii de delincventi, care deja inainte sa fi fost pedepsiti de catre legislator au fost pedepsiti mai mult sau mai putin sever si de catre „mama-natura”.

Astfel, o vizita „ad-hoc” la centrul penitenciar regional (maison centrale) de la Poissy (Yvelines, regiunea pariziana) ne conduce la un detinut pe nume Sylvain T., nevazator (orb), devenit celebru „peste noapte” fara sa fi dorit!

Suferind si de un hadicap fizic locomotor important, in septembrie 2006, el este transportat in conditii neadaptate (indecente pentru o persoana cu handicap!) la spitalul regional din localitate pentru o serie de analize si tratamente la care a fost programat din timp.

In scrisoarea lui adresta OIP-ului (Observatorul International al Inchisorilor), cenzurata de-altfel de catre AP (Administratia Penitenciarelor), Syilvain T. denunta acest episod degradant, lipsit de orice moralitate.

Datorita „presiunii” OIP-ului, ea a fost facuta publica de catre AP pentru ca cei implicati sa fie sanctionati! 
„Fiind intr-un fotoliu rulant, gardienii (functionari, salariati ai Ministerului Justitiei), m-au legat la maini si m-au introdus intr-o duba fara ca franele rotilor sa fi fost actionate! Cum sunt nevazator si eram in imposibilitatea de a-mi utiliza mainile, pana la spital am fost supus unui traumatism fizic (socuri fizice violente) in camioneta, lovindu-ma cu capul de peretii laterali ai acestuia, cauzandu-mi o stare de voma si de lesin din cauza carora am ajuns la destinatie intr-o stare deplorabila, mai mult mort decat viu”.

Mentionam ca aceasta scrisoare a lui Sylvain, T., fiind cenzurata de AP, nu a parvenit OIP -ului decat in februarie 2007.

Revoltat, OIP-ul considerand atitudinea functionarilor de-a dreptul lipsit de profesionalism a considerat ca scrisoarea merita a fi facuta publica pentru luarea unor masuri administrative severe, astfel incat asemenea evenimente sa nu se mai repete!

OIP considera ca cenzurarea scrisorii lui Sylvain, T. este inacceptabila conform legislatiei in vigoare iar CNDS (Consiliul National de Deontologie a Securitatii) i-a dat dreptate lui Sylvain, T., permitand astfel autoritatilor Ministerului de Justitie sa-si traga la raspundere salariatii lor impotriva carora au si fost luate masuri administrative fara precedent.

Din pacte insa, Sylvain, T. nu este singurul detinut cu handicap sever care isi executa o a doua pedeapsa a sa, cea in mediul carceral, simultan!

Conform documentelor CCNE din 2003 la care am avut acces (Comitetul Consultativ National de Etica creat prin decretul din 23 februarie 1983), dintre cei peste 62.000 de detinuti francezi in centrele de detentie, peste 5000 sunt clasati cu handicap fizic!

Acelasi CCNE a hotarat pe 15 decembrie 2008 ca Sylvain, T. a fost neindreptatit si tratat necorespunzator de catre gardieni in timpul transferului sau catre unitatea spitaliceasca, motiv pentru care institutia in cadrul caruia lucreaza cei responsabili (adica Ministerul Justitiei) se fac vinovati de neglijenta si indiferenta in serviciul lor.

In concluzie, CCNE a decis ca ei trebuie sa fie sanctionati pe linie administrativa.

Investigatiile noastre au pus in evidenta insa si faptul ca inchisorile franceze „gem” si de persoane cu un important handicap psihic, locul carora nu este in centre de detentie ci in spitale specializate in boli psihice (mintale)!

Din pacate, poate din intamplare, justitia i-a „gasit” responsabili la proces (intentionat sa nu!), deci „buni” de executarea pedepselor in centre private de libertate!

Numarul lor, din informatiile neoficiale pe care le detinem, s-ar ridica la cateva sute (195 de persoane cu handicap fizic, oficial, conform documentelor AP!) dar numarul lor depaseste 1000 de persoane, daca luam in considertie si cele cu o pronuntata „fragilitate” psihica (cu handicap mintal, in realitate, mai mult sau mai putin evident!), respectiv, varstnicii cu dizabilitati!

Ulterior, acesti detinuti sunt potentialii candidati la siuncidere! (A se vedea si articolul aurorului pe aceasta tematica „Evadare in „infern!” :http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2009/03/evadare-in-infern.html )

Cercetarile noastre au mai pus in eviedenta si faptul ca studiile superficiale efectuate de catre organele abilitate ale Ministerului de Justie, respectiv ale AP, nu mentioneaza cu precizie (nici macar cu aproximatie!), numarul celor care sunt cu adevarat dependenti sociali in mediul carceral.

Conform celor declarate de catre François Bès de la OIP in niciun centru penitenciar (institutie privativa de libertate) nu sunt respectate normele generale ale incadrarii persoanelor cu handicap fizic si cu atat mai putin ale celor cu handicap psihic.

Absenta rampelor de acces, ale ascensoarelor, ale scarilor rulante, ingrijiri medicale neadaptate, izolarea, imposibilitatea practica de a avea acces la tratamente, la dusuri sau la plimbari, au consecinte grave chiar si asupra celor cu handicap fizic care au fost „admisi” in labirintul carceral, psihic, sanatosi.

In ceea priveste pe nevazatori, situatia lor este de-a dreptul dramatica.

Neavand acces la scoala pentru a invata sa scrie si sa citeasca, neputand urmari programele la televizor si neputand fi nici mobilizati la munca in cadrul activitatilor lucrative remunerate din inchisori, ei petrec peste 90% din cele 24 de ore ale zilei, stand in pat!

Desi in cazul detinutilor cu handicap fizic sau mintal exista legi „specifice”, nescrise, care ar trebui respectate de catre AP, din investigatiile noastre reiese ca aceste legi sunt sistematic calcate in picioare de cei care ar trebui sa le respecte si sa le aplice!

Un alt nevazator Alain, B., tot de la centrul penitenciar Poissy, ne spune ca zilnic celula lui este vizitata de catre gardieni fara ca el sa fie avizat de sosirea lor!

In ciuda faptului ca ei sunt constienti de faptul ca handicapul lui nu-i permite identificarea lucrurilor puse la intamplare, iar modificarea locurilor obiectelor sale personale in celula creaza serioase probleme in identeificarea lor, ei totusi, niciodata nu tin cont de acest „amanunt”.

Ul alt detinut, Roland, M. paraplegic, in fotoliu rulant, incarcerat la Tarascon (Bouche du Rhône, regiunea marseilleza), ispasind dubla sa pedeapsa „condamnat” sa se sondeze singur (in lipsa de personal calificat, din lipsa de fonduri!) ne spune ca de trei luni astepta sa faca si el un dus, dar intotdeauna din partea administratiei penitenciare raspunsul este acelasi: „momentan nu sunt conditii pentru asa ceva”.

Un altul, Georges, V., surdo-mut la celebra inchisoare (maison centrale) de la Fresnes (Val de Marne, regiunea pariziana) se plange ca i-ar trebui un interpret pentru a putea comunica cu administratia, cu serviciul social, respectiv, cu psihologul, insa niciodata, nimeni nu s-a gandit vreodata si nici nu a depus cel mai mic efort sa-l ajute sa-si poata depasi handicapul.

Din lipsa de personal calificat, specializat in comunicarile cu surdo-mutii, din lipsa de fonduri.

Tot in fotoliu rulant in penitenciarul din Brest (Finistère), Pascal, L. ne povesteste ca i se intampla des sa doarma sezut in fotoliul sau cu capul pe masa, cum nimeni nu-l ajuta sa-si faca transferul in pat.

In plus, din cauza imposibilitatii de a avea acces in curtea de recreatie el nu-si poate niciodata parasi celula.

Tot din lipsa de personal calificat si lipsa de fonduri.

Cu cata usurinta demnitatea unui detinut poate fi calcata in picioare!

Cu cata usurinta el poate fi umilit!

Si asta in ciuda faptului ca Franta in repetate randuri a fost condamnata de catre Curtea Europena de Justitie pentru nerespectarea drepturilor fundamentale ale detinutilor cu handicap fizic si psihic.

Cel mai recent s-a intamplat in 2007, cand un detinut paraplegic A. D., dupa ce a tot fost transferat din inchisoare in inchisoare, el a fost incarcerat timp indelungat intr-o celula neadaptata handicapului sau ceea ce l-a demoralizat profund conducandu-l la o tentativa de sinucidere.

Conform AP, in cele 195 de penitenciare (care gazduiesc peste 60.000 de delincventi), 123 de celule au fost amenajate pentru detinuti cu handicap si 130 sunt in constructie.

Cercetarile noastre legate de acest subiect contrazic acest raport al AP.

Intr-adevar, exista 123 de celule amenajate pentru persoane cu handicap fizic, numai ca peste jumatate dintre ele sunt inaccesibile celor cu handicap sever, adevarat!

Ele corespund mai mult unor persoane cu dizabilitati.

Ceea ce este cu totul altceva!

Apoi, pe de alta parte, odata incarcerati in celula, chiar si aceasta libertate limitata a detinutilor devine si mai limitata, cum, in majoritatea cazurilor, transferul lor in curte sau in alte corpuri ale inchisorii nu este posibil din cauza lipsei rampelor sau ale ascensoarelor adaptate celor cu fotoliu reulant sau mobilitate redusa.

Cum ne-a precizat D-l François Bès de la OIP, conform unei legi din 4 martie 2002, detinutilor grav bolnavi sau celor cu un handicap foarte sever li se poate amenaja sau chiar suspenda pedeapsa din motive medicale.

Aceasta lege insa niciodata nu a fost aplicata de catre niciun JAP (Judecator responsabil cu executia pedepselor), sub nicio forma, in niciun context!

Nici macar in conditiile in care era vorba de pronosticul vital al detinutului din cauza handicapului sau!

Aceasta lege nu se aplica nici acum, dupa ce in 2002 un studiu efectuat de catre INSEE (Institutul National de Statistica si de Evaluare) arata ca handicapul este mai frecvent in mediul carceral ca in alta parte.

Cazul lui O.V. in acest sens este relevant!

Executarea integrala a pedepsei sale este prevazuta pentru 2010.

In repetate randuri insa cererea suspendarii ei a fost refuzata de catre JAP.

Cu toate ca O.V. ar putea beneficia „riguros” de legea din 4 martie 2002.

In momentul de fata, la Liancourt (Oise, Picardie, viitoarea regiune pariziana, Raport Balladur) el a obtinut casatia refuzului de suspendare a pedepsei sale.

In principiu, cel putin teoretic (!), conform CFPP -ului (Codului francez de procedura penala), justitia franceza nu judeca decat pe cei care sunt considerati responsabili de actele lor, pe ceilalti tratandu-i in spitale de psihiatrie.

In realitate insa, ea îi judeca si pe cei care evadeaza din spitalele de psihiatrie.

Din informatiile pe care le detinem, TC (Tribunalul Corectional) Paris, intocmai, a condamnat recent la un an de inchisoare ferma (privata de libertate) un tanar T.S, diagnosticat schizofrenic si bipolar, internata din oficiu (adica din ordinul Prefectului de Politie!) la Spitalul Sainte Anne.

Contrar declaratiilor celor responsabili de el la Spitalul Sainte Anne, acest tanar a parasit spitalul fara autorizatie, este adevarat, dar el s-a intors peste trei zile, de buna voie, afirmand ca s-a gandit bine si ca si-a dat sema de utilitatea tratamentului (obligatoriu!) pe care il urmeaza la spital.

Interesandu-ne, am aflat ca el este recunoscut de-altfel si de catre COTOREP (Comisia Tehnica de Orientare si de Reclasare Profesionala) ca o persoana cu handicap 100%.

Consideram ca modul in care el a fost judecat pentru aceasta „evadare spectaculoasa” este si el destul de specaculos!

In primul rand, pentru ca expertii de pe langa TC Paris s-au contrazis in repetate randuri in ceea ce priveste sanatatea sa mintala, respectiv, responsabilitatea sa penala, in cadrul unui „spectacol” care oscila intre diletantism si lipsa de profesionalism.

In al doilea rand, pentru ca in rechizitoriul sau, Procurorul Republicii a „ajuns” (cum?!) la concluzia ca boala era o buna „acoperire” pentru acest tanar si faptul ca el a scapat de inchisoare ajungand la Spitalul Sainte Anne, era deja o mare favoare pentru el, ceea ce justitia franceza nu acorda decat in rare cazuri!


COMENTARIUL AUTORULUI


Cert este ca desi peste 10% din populatia penala franceza are un handicap fizic sau psihic, handicapul ca termen socio-medical „definit” si „controlat” de catre COTOREP, respectiv, „validat” de catre justitia franceza, in mediul carceral este oarecum un tabu!

Din lipsa de fonduri, din lipsa de interes din partea societatii civile!

Evident, CPPF este si trebuie sa fie impartial in ceea ce priveste acordarea pedepselor celor care sfideaza normele de conduita ale societatii, celor care se fac vinovati de comiterea unor fapte antisociale grave sau deosebit de grave, indiferent daca poseda sau nu un handicap!

Evident, un paraplegic (probabil in urma unui accident) care conduce o retea de trafic de stupefiante sau un seropozitiv care contamineaza in jurul lui cu virusul HIV pe toti cu care vine in contact (fie ca este heterosexual sau homosexual), nu pot fi iertati, in ciuda faptului ca sunt clasati persoane cu handicap sever de catre COTOREP. (S se vedea si articolul autorului „Pamantul sacru”: http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2009/03/pamantul-sacru.html)

Pentru ca nimic nu este mai incurajator pentru un infractor de drept comun decat un trai „decent” (asigurat din fonduri publice) cu „sentimentul impunitatii” (le sentiment de l’impunité).

In cazul lor insa trebuie sa existe „circumstante atenuante”.

Si tot in sprijinul lor vine si legea din 4 martie 2002, privind detinutii cu handicap sever (fizic sau psihic) care nu credem ca ar fi fost promulgata numai ca ea sa existe in documente!

Scopul ei este de a ameliora viata detinutilor care poseda un handicap sever, printr-o amenajare a pedepselor acestora sau suspendarea lor daca situatia o impune!

Si in special in cazul in care ei nu prezinta un pericol pentru societatea civila, ceea ce este confirmata intr-un fel si de catre pedeapsa privata de libertate la care au fost condamnati.

Daca o detentie „decenta” celui cu un handicap sever nu poate fi asigurata in conditiile legii!

Pentru ca detinutul, valid sau cu handicap, indiferent de faptele antisociale pe care le-a comis, are dreptul fundamental de a fi considerat, inainte de toate, un om.

Iar in aceasta „calitate” interesele sale sunt aparate de catre Organizatia Internationala pentru Apararea drepturilor Omului.

Si conform documentelor acestora, el nu poate fi nici maltratat, nici umilit!

Nici pentru ceea ce a fost inainte sa fi fost inculpat si condamnat, nici pentre ceea ce este si cum este in prezent.

Din investigatiile noastre aprofundate (efectuate pe cai neoficiale si „ocolitoare”!) reiese ca la ora actuala, cel putin 215-218 detinuti in mediul carceral francez ar trebui sa fie eliberati din motive de sanatate.

Datorita handicapului fizic sever de care sufera si carora AP nu le poate asigura o detentie „decenta” conform normelor stabilite, pe de o parte de catre OIP, iar pe de alta parte de catre Organizatia Internationala pentru Apararea Drepturilor Omului.

In plus, inca alti 110-115 detinuti ar trebui eliberati pentru dizabilitati fizice pronuntate sau mobilitate redusa (fie datorita varstei inaintate, fie datorita unor evenimente care au intervenit in timpul detentiei, cum ar fi AVC–Accidentul vascular cerebral, ACV-Amputarea campului vizual la unul sau ambii ochi, contaminarea cu virusul HIV sau cu virusul hepatitei C, etc.)

In sfarsit, noi apreciem ca cel putin 175-178 de detinuti in centrele franceze de dtentie poseda un handicap psihic sever, locul carora nu se afla in mediul carceral ci in spitale pentru boli psihice, in conditii adaptate unui segment al populatiei penale care este complet dependenta social!

Handicapul in mediul carceral este un adevarat cosmar in cosmar! 

 

 

 

 

______________________________________________

(*) Paraplegia este o paralizie mai mult sau mai putin completa a membrelor inferioare. Ea se datoreaza unei leziuni a maduvei spinarii la nivelul vertebrelor dorsale (vertebrele D) sau lombare (vertebrele L), in urma unui traumatism vertebro-medular, fata de tetraplegie (paralizia completa sau incompleta atat a memrelor inferioare cat si a celor superioare) datorata unei leziuni a maduvei spinarii la nivelul vertebrelor cevicale (vertebre C). In general ea este insotita de tulburari ale aparatului locomotor, respectiv, de tulburari vezico-sfincteriene si genito-sexuale, gravitatea carora depinde de natura leziunii. In cazuri mai rare se poate datora si sclerozei in placi, a unor tumori medulare, a unei infectii a maduvei spinarii sau si mai rar datorita unei malformatii congenitale. Paraplegia poate fi completa in cazul absentei totale de sensibilitate si motricitate sub nivelul leziunii sau incompleta in caz contrar, in special in cazul sensibilitatii la nivel sfincterian.

 

(**) Hemiplegia este un defect de comanda completa sau partiala afectand jumatatea corpului ca urmare a unei leziuni ai centrilor motorii sau al fascicului piramidal fiind cauzat in general de un accident vascular cerebral (AVC), dar poate fi mai rar si de natura tumorala sau infectioasa. In general, este vorba de o paralizie completa sau incompleta a unei jumatati din corp la care se pot adauga si tulburari de tonus, de vedre, senzitive si senzoriale, vegetative si sfincteriene.

 

(***) Boala psihica, din punct de vedere medical, este o afectiune care perturba gandirea, sentimentele sau comportamentul unei persoane, facand-o pe ea sa sufere si sa faca dificila (problematica) integrarea ei in societate. Cu studiul lor se ocupa psihiatria, psihopatologia si unele ramuri (clinice) ale psihologiei. Simptomele ei sunt variate si difuze: conduita asociala, tulburari ale bunei dispozitii (depresie), alterarea personalitatii, tulburari cognitive si perceptuale, halucinatii, detasarea de realitate, etc. Principalele mari categorii de boli psihice sunt: psihozele (dezintegrare a personalitatii insotita de alterarile perceptiei, judecatei si rationamentului, schizofrenia, paranoia, etc. ), nevrozele (afrctiuni nervoase, isteriile, nevrozele obsesionale, etc.), tulburari ale personalitatii (intre 8-10% din populatie, personalitate dependenta, psihopata, narcisista, isterica, pasiva-agresiva, schizotipica, paranoica, etc.), tulburari ale bunei dispozitii(depresie, tulburari de natura maniaca, tulburari bipolare sau psihoza maniaco – depresiva), tulburari ale conduitei alimentare (anorexie, bulimie, potomania, etc.)

 

Articolul pe Investigatie Jurnalistica

http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2012/03/handicapul-in-mediul-carceral.html

 

Articolul in Monitorul Organizatiei pentru Apararea Drepturilor Omului (Natiunile Unite)

http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2012/10/thomas-csinta-monitorul-org-pentru-ap_8300.html

 

A se vedea si articolele autorului consacrate Mediului Carceral francez (MCF)

http://www.necenzuratmm.ro/dezvaluiri/42192-in-umbra-vietii-partea-i-organizarea-si-functionarea-mediului-parcului-carceral-francez.html
http://www.necenzuratmm.ro/dezvaluiri/41964-in-umbra-vietii-partea-ii-evadari-spectaculoase-cu-explozivi-si-arme-de-foc.html
http://www.necenzuratmm.ro/dezvaluiri/41618-in-umbra-vietii-partea-iiia-brand-uri-legendare-ale-marilor-evadari-si-a-marii-criminalitati-franceze.html
http://www.necenzuratmm.ro/dezvaluiri/39242-in-umbra-vietii-partea-iv-evadari-spectaculoase-datorita-neglijentei-sau-laxismului-personalului-penitenciar-respectiv-al-autoritatilor-politienesti-sau-judiciare.html
http://www.necenzuratmm.ro/dezvaluiri/39715-in-umbra-vietii-partea-v-sanctiuni-contra-coruptiei-in-mediul-carceral-francez.html
http://www.necenzuratmm.ro/dezvaluiri/40280-in-umbra-vietii-partea-vi-comentariul-autorului.html

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Comentarii   

0 #1 Ilie Delia 03-08-2014 11:40
Articolul este foarte bine documentat.Situ atia, este din pacate ingrijoratoare. Cine gaseste solutii?
Citat
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024