Bacalaureat 2020. Cum se recunosc competențele lingvistice și digitale? MEC a emis metodologia

Scris de DN. Posted in Educatie


Ministerul Educației și Cercetării a emis, vineri, metodologia de echivalare sau recunoaștere a nivelurilor de competență din cadrul probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale pentru examenul național de bacalaureat – sesiunea 2020.
Comisiile de bacalaureat de echivalare și recunoaștere a competențelor lingvistice și digitale din unitățile de învățământ liceal vor calcula mediile candidaților și vor asigura echivalarea/recunoașterea nivelurilor de competență, la probele de profil din cadrul examenului național de Bacalaureat (2020), în perioada 11 – 17 iunie 2020. Decizia este prevăzută în metodologia specifică, aprobată prin ordin al ministrului Monica Anisie.
Potrivit acestui document, nivelul de competență lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă se stabilește în urma echivalării cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul învățământului liceal, la disciplina Limba și literatura română/Limba și literatura maternă.

Astfel, prin recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la disciplina Limba și literatura română/Limba și literatura maternă, în clasele a IX-a – a XII-a, candidaților li se acordă următoarele niveluri de competență lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă:
• utilizator mediu: pentru media cuprinsă între 5 și 6,99;
• utilizator avansat: pentru media cuprinsă între 7 și 8,49;
• utilizator experimentat: pentru media cuprinsă între 8,50 și 10.

Profesorul Băraru face din elevi campioni la NASA. Unii au ajuns la Harvard și Cambridge

Scris de LB. Posted in Educatie


Ion Băraru, profesorul de fizică din Constanța, a luat până acum cu elevii săi peste 70 de premii la concursurile organizate anual de NASA. Nu stă la catedră, ci printre elevi.  ”Domn Trandafir” modern are foști elevi care au ajuns la cele mai prestigioase universități din lume, Princeton, Harvard și Cambridge.
Dacă definiția modestiei ar avea un exponent, acesta ar fi fost cu siguranță profesorul de fizică Ion Băraru. Constănțeanul predă la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” și din 2002 participă în fiecare an la concursurile organizate de NASA.

O nouă reuşită de excepţie a elevilor români - cinci premii la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică

Scris de Oana Despa. Posted in Educatie


Ministerul Educaţiei Naţionale anunţă că lotul României a obţinut două medalii de argint, două medalii de bronz şi o menţiune la a XI-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică, care s-a desfăşurat în Thailanda.
"Medaliile de argint au fost adjudecate de Radu Andrei (clasa a XI-a/Colegiul Naţional „Nicolae Balcescu” din Brăila) şi Robert-Gabriel Păşcălău (Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa). Andrei-Horaţiu Eftime (clasa a XI-a/Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti) şi Paul-Florin Rebenciuc (clasa a IX-a/Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava) au fost medaliaţi cu bronz, în timp ce George-Pantelimon Prodan (clasa a XI-a/Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa) a fost distins cu menţiune", reiese dintr-un comunicat de presă transmis de către ministerul Educaţiei, scrie Mediafax.

Educație înseamnă să știi cine ești și încotro te îndrepți

Scris de Augustin Păunoiu. Posted in Educatie


Fără cultură generală, fără discernământul de a aprecia valorile, fără știință de carte, omenirea în ansamblu și fiecare neam luat în parte se apropie de extincție. Doar cineva instruit poate evalua răsturnarea ordinii nedrepte dintr-o societate și lua atitudine împotriva răului. La ora actuală, nu avem un model educațional românesc. Reformele din învățământ nu au adus rezultatele scontate. Despre elevi, profesori și disciplinele care se studiază astăzi în școlile din România am vorbit cu rectorul Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj, academicianul Ioan Aurel Pop.

Domnule academician, în discursul dumneavoastră ținut în deschiderea primului Congres națio­nal al istoricilor români, desfăşurat recent, ați vorbit și despre situația din învă­țământul românesc actual.

Investigatie jurnalistica: "Politia e cu noi"

Scris de Thomas CSINTA. Posted in Educatie


"Cu un deceniu in urma, Elevul Iulian Bandea de la Liceul "N. Vasilescu-Karpen" din Bacau, a alaborat o lucrare (in 30 de pagini) cu titlul "Politia e cu noi", sub indrumarea Profesoarei Cristina Magirescu.
La paginile 15-16, el face referire la un articol pe care l-am publicat in Ziarul "Politia Capitalei" (in anul 2003), cu titlul: "Codul Genetic Personal (CGP)".
Pentru un tanar (in cl. a XII-a), lucrarea poate fi considerata remarcabila, pentru ca sunt convins ca multi studenti români (astazi) in Licenta (L3) sau in Master (M2) n-ar fi capabili sa redacteze o asemenea lucrare!
Aceasta poate fi vizualizata la adresa electronica: Investigatie jurnalistica: "Politia e cu noi"

 

Elevii din clasa a VIII-a vor susține simularea Evaluării Naționale în luna februarie

Scris de TL. Posted in Educatie


Ministrul Educației a semnat, vineri, ordinul prin care stabilește calendarul simulării din acest an, pentru elevii din clasa a VIII-a care vor susține, la vară, Evaluarea Națională. Documentul prevede ca proba scrisă la Limba și literatura română să aibă loc pe 22 februarie, iar cea la matematică pe 23 februarie. Rezultatele vor fi anunțate pe 4 martie.

Ordinul cuprinde și lista conținuturilor pentru fiecare disciplină, din care vor fi formulate subiectele la simulare:

Dascălii se revoltă, din cauza bugetului alocat Educației în 2016

Scris de TL. Posted in Educatie


Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a publicat o scrisoare deschisă adresată premierului Dacian Cioloș, în care principalul aspect avut în vedere se referă la bugetul alocat, și în anul 2016, Educației, sub plafonul de 6% prevăzut de reglementările în vigoare, care nu face decât să contrazică tocmai afirmațiile de acum câteva zile ale prim-ministrului, potrivit cărora acest sector ar fi o prioritate:

SCRISOAREA profesorilor pentru Dacian Cioloș: “Cum putem atrage tinerii către studiu, profesorii către catedre, când principala lor grijă rămâne subzistenta cotidiană”

ANOSR: Propunerile de buget pentru educaţie şi tineret nu prevestesc un viitor prea fericit

Scris de TL. Posted in Educatie


Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) se declară nemulțumită de proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2016 prezentat de Ministerul Finanțelor Publice pentru dezbatere publică și de modul în care se reflectă în acest document finanțarea unor domenii vitale, pentru dezvoltarea societății românești, precum educația și tineretul. “În urma analizei proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2016 şi a discuţiilor avute cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Științifice și ai Ministerului Finanțelor Publice, constatăm că, în conformitate cu acest document, nici în anul 2016 articolul 8 din Legea Educației Naționale nr. 1/ 2011 nu va fi respectat, iar educația va primi abia aproximativ 3,6% din Produsul Intern Brut al acestui an, în loc de minimum 6%, cum e stipulat legal.

Premii de peste trei milioane de lei, pentru olimpicii români

Scris de TL. Posted in Educatie


Premierul interimar al României şi ministru al Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, i-a premiat, luni, pe elevii români medaliaţi la olimpiadele şi concursurile şcolare internaţionale în anul 2015, în cadrul unei festivităţi care a avut loc la Palatul Victoria. Potrivit MECS, au fost recompensaţi 225 de elevi, câştigători a 257 distincţii (51 de medalii de aur sau premii I, 69 de medalii de argint sau premii II, 67 de medalii de bronz sau premii III şi 70 de menţiuni) la olimpiadele internaţionale sau regionale (juniori şi seniori) pe discipline. De asemenea, au fost premiaţi cei 230 de profesori care i-au pregătit, precum şi cele 99 de şcoli din care provin laureaţii.

Prima vacanță în grădinițe și învățământul primar

Scris de Ioana Stroe. Posted in Educatie


Preșcolarii și elevii din învățământul primar încep, astăzi, prima vacanță din anul școlar 2015 – 2016. Pauza va dura doar o săptămână, deci copiii se întorc la cursuri, pe 9 noiembrie.
Excepție fac micuții din grădinițele cu program prelungit unde, la cererea părinților, personalul va asigura continuitate și în cursul acestei săptămâni, pentru a veni în sprijinul familiilor care nu au cu cine să-și lase copiii.
Următoarea vacanță din învățământul preuniversitar, valabilă, de această dată, inclusiv la gimnaziu și liceu, va începe pe 19 decembrie și va dura nu mai puțin de trei săptămâni, până pe 9 ianuarie.

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024