Enigmaticii trovanți ai României. Povestea rocilor vii care cresc și se mișcă

Scris de Mihaela Horchidan. Posted in Romania


Cu aproximativ șase milioane de ani în urmă, a fost creat un fenomen geologic numit trovanți. Acestea sunt cunoscute și sub numele de pietrele de la Costești, după cea mai faimoasă locație a lor din România, sau „pietrele vii”.
Trovanții rari din România s-au format în circumstanțe extrem de complexe, care au implicat deplasări seismice, sedimente de nisip în râuri și ploi și o peioadă îndelungată.
După ce au fost martori la creșterea, extinderea și deplasarea lor de-a lungul generațiilor, românii au transformat trovanții în legende și mituri locale. Pentru geologi, trovanții au fost mult timp un mister captivant.
Trovanții sunt compuși dintr-un centru de piatră dură înconjurat de gresie și variază în mărime, de la trovanți extrem de mici și asemănători pietricelelor, până la pietre care cântăresc câteva tone.

După Mineriada din 13 – 15 iunie 1990 m-am decis să plec definitiv din România. N-am regretat asta niciodată

Scris de Petru Clej. Posted in Romania


Au trecut 32 de ani de la acel eveniment tragic din istoria contemporană a României. Da, spun tragic și eu nu arunc cu ușurință cu astfel de cuvinte. În orice caz, acesta a fost un eveniment care mi-a schimbat viața și m-a îndepărtat de România, nu doar fizic, dar și emoțional.
Am devenit jurnalist la România liberă în februarie 1990, adus acolo de fostul meu coleg de școală Ștefan Maier, proaspăt eliberat din domiciliu obligatoriu, după prăbușirea regimului Ceaușescu. El fusese condamnat în 1989 împreună cu un grup jurnaliști – Petre Mihai Băcanu, Mihai Creangă, Anton Uncu – pentru tipărirea unui ziar clandestin.
România liberă era atunci principalul cotidian al opoziției anti-comuniste, care la apogeu atingea un tiraj de 1,5 milioane de exemplare zilnic. Am avut câteva luni fascinante până la alegerile din 20 mai 1990, când simțeam cum istoria se scrie sub ochii mei.

România, printre ţările cu cea mai redusă cantitate medie de emisii de gaze cu efect de seră per angajat

Scris de DN. Posted in Romania


România se numără printre ţările cu cea mai redusă cantitate medie de emisii de gaze cu efect de seră per angajat, potrivit datelor din 2020, cu o medie de 10,9 tone, conform unui studiu realizat de Eurostat.
„Din 2010, emisiile de gaze cu efect de seră per angajat au fost într-o continuă scădere în Uniunea Europeană, datorită combinaţiei dintre reducerea emisiilor şi creşterea numărului de locuri de muncă. În 2020, fiecare angajat din Uniunea Europeană a generat 13,6 tone de emisii de gaze cu efect de seră, cea mai scăzută valoare înregistrată şi cu 4,4 tone mai puţin faţă de 2020“, notează realizatorii cercetării Eurostat, citați de ZF.
Între ţările membre ale UE, Danemarca se clasează la vârf, cu o cantitate de 24,7 tone de emisii de gaze cu efect de seră per angajat, fiind urmată de Irlanda cu 23,2 tone şi de Polonia cu 20,9 tone în 2020. La polul opus, Suedia şi Malta încheie clasamentul cu cele mai reduse cantităţi – 8,1 tone, respectiv 7,2 tone per angajat.

Premieră pentru alpinismul românesc. Horia Colibășanu a cucerit singurul vârf neatins de români

Scris de DN. Posted in Romania


Premieră în alpinismul românesc. Horia Colibășanu a cucerit singurul vârf neatins de români. Este al treilea vârf ca înălțime al planetei.
În jurul orei 12 (ora României), alpinistul Horia Colibășanu a urcat pe vârful Kangchenjunga, fără oxigen suplimentar, reușind premiera mult așteptată pentru alpinismul românesc.
Alpinistul a urcat astfel pe singurul munte de 8.000 de metri neatins până acum de români, al treilea vârf ca înălțime al planetei (8586 m.).

Prohibiție generală în Delta Dunării. Care sunt speciile vizate de măsuri?

Scris de DN. Posted in Romania


Pe data de 9 aprilie începe prohibiția generală pescuitul în scop comercial, recreativ sau sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării, anunță ARBDD.
„Pe data de 9 aprilie începe prohibiția generală în perimetrul RBDD! Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării informează că potrivit prevederilor art.1/1 din Ordinul comun al Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 57/675 din martie 2022, privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție a resurselor acvatice vii în anul 2022 (publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 295 din 25 martie 2022) se instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii”, anunță ARBDD.

81 de ani de la Masacrul de la Fântâna Albă, tragedia de la 1 aprilie 1941

Scris de DN. Posted in Romania


Masacrul de la Fântâna Albă a fost un episod extrem de întunecat din istoria românilor. Timp de zeci de ani, nu s-a putut vorbi despre masacru din cauza cenzurii sovietice și a posibilelor repercusiuni politice pe care România socialistă a preferat să le evite.
Evenimentul a rămas un subiect necunoscut publicului larg și neamintit în majoritatea manualelor de istorie chiar și în perioada postdecembristă. Până și astăzi, Masacrul de la Fântâna Albă este un subiect tabu pentru mulți români din regiunea Bucovinei de Nord (Ucraina de azi).
La sfârșitul lunii iunie 1940, România ceda Basarabia, Nordul Bucovinei și Herța, urmând a pierde o parte din Transilvania drept consecință a Dictatului de la Viena (30 august 1940) și Dobrogea de Sud în favoarea Bulgariei (13 septembrie 1940), în urma Tratatului de la Craiova.

Ținutul Zimbrului din Neamț a obținut primul loc în competiția Top 100 Sustainable Destinations

Scris de DN. Posted in Romania


Ținutul Zimbrului din Neamț a obținut locul I în cadrul competiţiei Top 100 Sustainable Destinations, categoria People’s Choice Award, a anunțat Ministerului Mediului.
Potrivit unui comunicat al ministerului, Bison Land – Ținutul Zimbrului din Neamț este singura microregiune din România care a reușit să ajungă și să se mențină în acest clasament exclusivist, din 2017 până în prezent.
„Bison Land s-a calificat în acest top select al destinaţiilor verzi din lume şi graţie programului de eliberare a zimbrilor în pădurile nemţene, coordonat de Romsilva – Parcul Natural Vanatori Neamt, considerat un exemplu de bună practică în ceea ce priveşte conservarea biodiversităţii, dar şi a punerii în valoare a specificului local”, se arată în comunicat.

Scade producția de lapte de vacă în România

Scris de DN. Posted in Romania


Institutul Național de Statistică anunță că producția de lapte de vacă din România este în scădere. Statistica a fost realizată în funcție de cantitatea de lapte colectată de unităţile procesatoare și de producția de produse lactate în luna octombrie. Potrivit INS, în luna octombrie 2021, cantitatea de lapte colectată de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare de către unităţile procesatoare a scăzut cu 1,1% faţă de luna septembrie 2021 și cu 2,1% față de luna octombrie 2020.
De asemenea, cantitatea colectată a scăzut în perioada 1.I–31.X.2021 faţă de perioada 1.I–31.X.2020 cu 0,3%.

Palatul CEC, una dintre cele mai emblematice și solide clădiri ale Bucureștiului

Scris de Ioana Matei. Posted in Romania


Printre clădirile emblematice ale Bucureștiului se numără Palatul Casei de Depuneri sau Palatul CEC (prescurtarea pentru Casa de Economii și Consemnațiuni) mulțumită atât arhitecturii cât și rolului instituției pe care o găzduiește.
Așa cum s-a întâmplat cu multe alte clădiri de referință pentru capitala României, Palatul CEC a fost construit în timpul domniei Regelui Carol I, atunci când un proces de modernizare a țării începuse.
Însă, istoria CEC a început înainte de regimul lui Alexandru Ioan Cuza, primul statut pentru „o casă de economii și consemnațiuni” fiind elaborat de economistul Costache Bălcescu și publicat în 1845. Elaborat după statutele caselor de economii din Franța și Brașov (1835), documentul stipula „construirea unei case de economii prin subscripție privată voluntară în orașul București”. Câțiva ani mai târziu, în 1864, Nicolae Rosetti-Bălănescu, la acea vreme ministru al Finanțelor, a depus un proiect de lege cu privire la stabilirea unei Case de Economii și Consemnațiuni, pe care Cuza l-a aprobat, astfel ducând la înființarea CEC.

Ileana, principesă a României, preferata Reginei Maria

Scris de Ioana Matei. Posted in Romania


Ileana, principesă a României, s-a născut la 5 ianuarie 1909 în București, fiind fiica Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria.
Mulți au speculat că Ileana ar fi fost, de fapt, fiica lui Barbu Știrbey, un apropiat al familiei regale și mai ales al Reginei Maria. Scrisorile acestuia pentru Regina Maria nu au lăsat niciodată nimic de înțeles în acest sens, iar el a avut mereu aceeași atitudine față de Ileana pe care o arăta și cu ceilalți copii ai Regelui Ferdinand și a Reginei Maria.
Totuși, o poveste a rămas cunoscută și a contribuit la continuarea mitului. Elisabeta, sora Ileanei, ar fi chemat-o pe aceasta la geam spunând „vino să-l vezi pe tatăl tău” în timp ce Barbu Știrbey ajungea pentru o audiență cu regele. De asemenea, se spune că Ileana ar fi fost copilul preferat al Reginei Maria, mai ales pentru spiritul său de datorie față de România.

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2022