Analistul comportamental va fi introdus în Codul Ocupațiilor din România

Scris de autismvoice.ro. Posted in Social


În toamna anului 2019 Institutul ABA România a inițiat demersurile pentru a solicita introducerea în nomenclatorul COR a ocupaţiilor de analist comportamental şi instructor comportamental, având alături asociațiile Autism Voice și Help Autism, precum și sprijinul RO TSA.
După multe întâlniri și argumentări, denumirea de analist comportamental a fost pronunțată în iunie 2021 în sedinta de Parlament, de către Președintele Senatului, Ministrul Muncii și ceilalți senatori și secretari de stat din partea Ministerelor. Întreaga ședință a fost focusată pe acreditarea profesiei și reglementarile din domeniul TSA.
Analistul comportamental va fi introdus în Codul Ocupațiilor din România și se va lucra și la reglementarea profesiei.
„Am considerat că este imperios necesară introducerea acestei profesii în Codul Ocupațiilor din România și, alături de reprezentanți ai statului, vom face pași concreți pentru a crea infrastructura necesară recunoașterii profesiei”, a declarat Anca Dumitrescu, Președinte Autism Voice, Analist Comportamental (Board Certified Behavior Analyst).

Săptămâna Europeană a Mobilității - 16 - 22 septembrie 2021

Scris de Emilia TALPOȘ. Posted in Social


În perioada 16 – 22 septembrie 2021, se va organiza o nouă ediție a Săptămânii Europene a Mobilităţii.
Astfel, fiecare ediție a Săptamanii Europene a Mobilitatii pune accentul pe o anumită temă legată de mobilitatea durabilă. Tema din acest an este „Siguranță și sănătate prin mobilitate durabilă”.
Săptămâna Europeană a Mobilităţii oferă totodată oportunitatea de a iniția o serie largă de activități și pune la dispoziție o platformă destinată autorităților, organizațiilor și asociațiilor de pe plan local pentru:
 -  Promovarea inițiativelor proprii în materie de mobilitate urbană durabilă;
 -  Creșterea gradului de conștientizare cu privire la efectele negative asupra mediului și calității vieții ale tendințelor actuale în materie de mobilitate;

Campania “Sprijinul tău este un pas spre normalitate" a ajuns la final de an

Scris de Lavinia Oșan. Posted in Social


Asociația Esperando a derulat vreme de 12 luni, cu posibilitatea de prelungire, campania de strângere de fonduri “Sprijinul tău este un pas spre normalitate".
În cadrul acesteia au fost amplasate 18 urne, în diferite locații din Baia Mare.
Campania a avut ca scop colectarea de fonduri care să ajute la îmbunătăţirea condiţiilor şi activităţilor derulate pentru copiii, tinerii şi adulţii cu afecțiuni/ dizabilități fizice.
Asociaţia Esperando are nevoie de sprijinul comunităţii pentru a susține serviciile de recuperare și socializare oferite persoanelor cu afecțiuni/ dizabilități fizice, dar și pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare la noul spațiu Esperando, pentru a oferi aceste servicii în cele mai bune condiții.
Acum, la final de an, urnele au fost desigilate şi donaţiile numărate în prezenţa unui reprezentant al Primăriei Baia Mare.

Vaccinurile Pfizer și Moderna ar putea oferi protecție împotriva COVID-19 chiar și toată viața

Scris de Mihaela STOICA. Posted in Social


Vaccinurile Pfizer și Moderna împotriva COVID-19 ar putea oferi imunitatea împotriva coronavirusului SARS-CoV-2 pentru mai mulți ani. Persoanele care au trecut prin boală și s-au vaccinat cu aceste seruri ar putea fi protejate întreaga viață.
Oamenii de știință de la Universitatea Washington din St. Louis afirmă, într-un studiu publicat în revista Nature, că indivizii care au fost vaccinați complet (ambele doze) cu serurile Pfizer / BioNTech sau Moderna, care folosesc tehnologia ARN mesager, ar putea să nu mai aibă nevoie de niciun rapel suplimentar pentru o perioadă de câțiva ani.
Condiția acestei imunități ar fi ca virusul şi derivatele sale să nu evolueze foarte mult faţă de formele actuale, relatează New York Times.

Totodată, persoanele care au fost bolnave de COVID-19 și mai târziu s-au vaccinat ar putea beneficia de imunitate pentru întreaga viață, conform unui alt studiu derulat în Statele Unite.

De ce lecturile şcolare îi îndepărtează pe copii de citit

Scris de DN. Posted in Social


Un studiu realizat de Universitatea Montreal arată că lecturile şcolare îndepărtează copiii de citit, pentru că ei nu înţeleg lecturile obligatorii din programa şcolară.
Elevii nu înţeleg mereu ce citesc şi au preferinţe diferite de lectură, faţă de cele obligatorii din programa şcolară. Un studiu realizat de cercetătorii Universităţii Montreal arată că lecturile şcolare îi pot îndepărta de citit.
Ştefan este elev în clasa a VIII-a în Constanţa. Acesta spune că e atras de cărţile de istorie în timpul liber, însă nu îi plac lecturile obligatorii de la şcoală. De multe ori nu înţelege ce vor să spună autorii prin anumite figuri de stil.
„Cred că dacă am introduce cărţi mai moderne, care să fie apreciate de copil, ar dispărea acest sentiment, că mă simt forţat să citesc.”, a spus Ştefan Hortolomei.

Gheorghe Şimon, deputat PSD: Alături de colegii mei de partid voi susţine proiectul de lege pentru sprijinirea familiilor cu copii

Scris de PSD. Posted in Social


Anul 2020 este al 31-lea an în care se înregistrează un declin demografic, al 31-lea an în care numărul morților a fost mai mare decât numărul noilor născuți. Natalitatea scade, România îmbătrânește și peste câteva decenii ne vom confrunta cu o serioasă problemă economică. Rapoartele statistice arată că până în 2050, populația României va fi de doar circa 15 milioane, din care o treime vor fi pensionari, dacă nu luăm urgent măsuri concrete!
„România educată” a președintelui Iohannis a rămas doar o poveste care acum nu valorează nici măcar cât hârtia pe care a fost scrisă, proiectul nefiind niciodată dezvoltat deși liderul de la Cotroceni este deja la al doilea mandat.
Proiectul legislativ, privind sprijinirea familiilor cu copii, este o primă inițiativă a PSD, un prim set de măsuri, dintr-un Proiect mult mai amplu de stimulare a natalității”

Cum își bat joc unii de sistemul românesc de sănătate!

Scris de Elena Popescu. Posted in Social


Piața românească este, pe zi ce trece, tot mai mult invadată de oferte - de la produse alimentare, îmbrăcăminte, aparatură de tot felul, astfel încât nu ar avea cum să lipsească cea medicală sau pentru terapiile alternative. Tentația amatorilor de cumpărături a fost foarte mare, mai ales în perioada pandemiei,  și, uneori, produsul achiziționat sau oferta primită nu au nicio legătură cu cele prezentate în materialele promoționale, care, de cele mai multe ori, invadează spațiul virtual. Mulți consumatori s-au confruntat cu astfel de situații neplăcute, au pierdut bani și timp, dând curs acestor așa-zise oferte, în special când este vorba despre produse din domeniul medical.  

Suntem o companie cu sediul în Ungaria, cu activitate și pe piața din România (WebMed Company Kft.) și, la fel ca mulți consumatori, și noi ne-am confruntat cu situații neplăcute, periculoase, iar uneori ne-au fost aduse injurii și, mai mult, ne-au fost  asociate informații false, care ne-au afectat din toate punctele de vedere.

Una din trei mărci de brânză Feta cu denumire de origine protejată (DOP) conține clorură de calciu

Scris de APC. Posted in Social


Trei din cele 10 mărci de brânză Feta sunt produse Bio!
Mărcile de brânză Feta Epiros, Taverna şi President conţin clorură de calciu!
Valoarea energetică per 100 grame produs variază între 270 kcal şi 290 kcal!
Conţinutul de grăsimi în 100 grame produs variază între 22,5 grame şi 25 grame!
Conţinutul de proteine în 100 grame produs variază între 16 grame şi 17,6 grame!
Conţinutul de sare în 100 grame produs variază între 2 grame şi 2,9 grame!
Numai la 5 din cele 10 mărci de brânză Feta se menţionează pe etichetă umiditatea maximă (conţinutul de apă din produs) care este de maximum 56%!
La 8 din cele 10 mărci de brânză Feta cantitatea de lapte de oaie folosită la fabricarea acestui tip de brânză este de minimum 70%, iar cantitatea de lapte de capră este de maximum 30%!

Organizatorii evenimentului AMU inflorește Baia Mare provoacă băimărenii la un concurs dedicat oamenilor harnici!

Scris de Șimon Sebastian Florin. Posted in Social


În perioada 1 Mai – 15 August, asociația AMU dorește să mobilizeze cât mai mulți băimăreni în procesul de înfrumusețare al Băii Mari, cu scopul de a promova responsabilitatea și spiritul civic, și implicit de îmbrăca orașul în prospețime, culoare și frumos, astfel încât împreună să oferim un plus de valoare estetică orașului în care locuim.
Înscrierea la una dintre cele 4 secțiuni: Cea mai frumoasă grădină de la bloc, Cea mai frumoasă grădină de la casă, Cel mai frumos balcon, Cea mai frumoasă grădină aparținând unui spațiu comercial, vă poate aduce premii în bani oferite de partenerii noștri, în valoare de 5.500 RON, precum și multe alte premii ce constă în produse de grădinărit, diplome și/sau trofee.
Pentru detalii suplimentare privind concursul, vă rugăm să consultați regulamentul postat pe paginile de facebook și instagram ale asociaței.

Ziua Internaţională a Copilului sărbătorită la Mireşu Mare

Scris de Gelu Dragoş. Posted in Social


Sub deviza „Copil în ţara mea”, Ziua Internaţională a Copilului a fost sărbătorită cu pricepere, devotament şi mult suflet de către cadrele didactice ale Şcolii Gimnaziale Mireşu Mare, director prof. Chioran Claudia şi cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Mireşu Mare, primar ing. Mătieş Ioan.
Printre manifestările derulate la Mireşu Mare, Lucăceşti, Tulghieş, Iadăra şi Remeţi pe Someş amintim: Desene pe asfalt, Expoziţie tematică de creaţii plastice, Carnaval în aer liber, Karaoke (veţi mai auzi de elevi precum: Chira Raluca, Remeţan Amalia, Balaj Paula, Sabău Jessica şi Năprădean Andreea), campionat de fotbal, cu foarte mulţi spectatori (campioni, clasa a VI-a), campionat de ping pong, iar pentru clasele gimnaziale şi nu numai „Profesor pentru o zi”, unde s-a implicat psiholog şcolar Indre Alexandra Maura.
Joi, 3 iunie 2021, oaspeţii şcolii noastre vor fi actorii Teatrului Ararat Baia Mare care va prezenta piesa pentru copii "Când jucăriile spun pa" de Sînziana Popescu în concepţia şi regia gândită de Claudiu Pintican.

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2021