Solidaritate româno-română: Chișinăul oferă 500 de litri de sânge victimelor din Țara Mamă, iar românii basarabeni aprind lumânări și se roagă pentru sufletele celor plecați

Scris de RGN. Posted in Sos Romania


Locul incidentului în care care au plecat în veșnicie în chinuri groaznice zeci de tineri şi au fost răniţi grav alți aproape 200 a fost acoperit, duminică, de mii de lumânări, flori şi multă suferință. Pe parcursul zilei, mii şi mii de oameni tăcuţi au trecut pe la locul din faţa clubului Colectiv din București, care a devent un simbol al suferinţei, dar şi al solidarităţii în faţa tragediei, transmite Romanian Global News.
Ministerul Sănătății de la Chișinău a oferit asistență hemotransfuzionale Ministerului Sănătății al României pentru asigurarea tratamentului pacienților-victime ale dezastrului din Clubul „Colectiv" din București.

Eva Șimon: Presa românească din Ungaria în cădere liberă

Scris de Eva Şimon. Posted in Sos Romania


Unii cred că nu-i mare brânză să fii jurnalist de ziar: scrii la calculator litere una după alta, din acele multe litere se nasc propoziţiile şi frazele, care apoi alcătuiesc articolul. Şi atât. Mai adaugi câte-o poză şi e gata ziarul. Mergi pe la evenimente, unde mănânci şi bei şi te simţi bine, stai de vorbă cu oamenii, eventual mai dai din redacţie nişte telefoane şi cu asta, basta! O distracţie pe cinste, pentru care pe deasupra eşti şi plătit cu salariu lunar.
Nici la radio sau TV nu e mult mai greu. Jurnalistul de radio doar ţine microfonul în faţa interlocutorului, mai pune şi el câteva întrebări, dacă are în faţă un om mai vorbăreţ nici măcar cu întrebările nu prea trebuie să se strofoace.

Românii de pe ambele maluri ale Prutului și de pretutindeni, împreună la bine și la greu

Scris de PU. Posted in Sos Romania


O Carte de condoleanțe va fi pusă la dispoziție atât în mediul online, cât și în format fizic, tuturor celor care vor să transmită un mesaj de susținere pentru familiile greu încercate ale celor care și-au pierdut viața sau care au fost rănite în tragedia de la București.
La inițiativa Blocului Unității Naționale și a Diasporei Unioniste, luni, în intervalul orar 15:00 - 19:00, în fața Ambasadei României în Republica Moldova va fi disponibilă o Carte de condoleanțe tipărită pentru cei care vor să își exprime solidaritatea cu românii din Țară. De asemenea, tot la sediul reprezentanței diplomatice a României, la ora 19:00, cu lumănări și flori, chișinăuenii vor ține un moment de reculegere pentru victimele din Clubul Colectiv.

România, primul loc în UE privind rata sărăciei relative

Scris de TL. Posted in Sos Romania


România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata sărăciei relative, cu un procent de 25,4%, au arătat, marți, oficialii Institutului Național de Statistică (INS), citând datele Eurostat pe anul 2013. Potrivit documentului citat de Agerpres, față de anul precedent procentul privind sărăcia relativă (raportul procentual între numărul persoanelor sărace care au un venit disponibil pe adult echivalent mai mic decât pragul stabilit la nivelul de 60% din mediana veniturilor disponibile pe adult echivalent și total populației) a crescut cu 3 puncte procentuale. Pe locul al doilea se situează Spania cu 22,2%, pe al treilea — Bulgaria, cu 21,8%. Cel mai scăzut nivel al ratei sărăciei relative este în Cehia, acolo procentul fiind de 9,7%. De asemenea, un procent scăzut se înregistrează și în Olanda, respectiv 11,6%, și Danemarca—11,9%.

Ion și Doina Aldea-Teodorovici, comemorați de unioniști la Paris, Londra, Roma, Madrid și alte orașe ale lumii

Scris de Iulia Modiga. Posted in Sos Romania


La 23 de ani de la trecerea în neființă a cuplului Ion și Doina Aldea-Teodorovici, Diaspora Unionistă organizează, în colaborare cu Blocul Unității Naționale, proiecția filmului documentar "Te iubesc, Ion și Doina". Astfel, începând cu 30 octombrie, filmul va fi proiectat atât în principalele capitale europene - Londra, Paris, Roma,  Madrid, Atena, Dublin, cât și în SUA și Canada.
„Moartea celor doi artişti a reprezentat o tragedie naţională. Deşi au trecut mai bine de două decenii de când cei doi nu mai sunt printre noi, creaţia lor va rămâne veşnic vie. Ei sunt părinţii muzicii patriotice din perioada renașterii naționale. Să-i pomenim, să le cântăm muzica şi să ne amintim cât de frumoşi și unici au fost", a declarat Serghei Petrovschi, președintele Asociației "Moldova Vision" (Dublin, Irlanda).

În școlile din Motril se va preda Limba Română

Scris de RGN. Posted in Sos Romania


Consilierul pentru educaţie din cadrul primăriei din Motril, provincia Granada, Mercedes Sánchez, a anunțat introducerea în școlile din localitate a cursurilor de Limbă, Cultură și Civilizație Română, atât pentru copii români, cât și pentru cei spanioli, interesați transmite Romanian Global News citând www.inforoes.com
„Localitatea Motril are o populație considerabilă de români, de aceea am organizat aceste cursuri. Acest curs se adresează atât copiilor ai căror părinți sunt români, cât și celor spanioli care sunt interesați de tradițiile românești, de cultură şi, mai presus de toate, de limbă", a spus Sánchez.
„La elaborarea acestor cursuri am primit sprijinul Ministerului Român de Educație și a Institutului Limbii Române.

A fost inaugurat Lectoratul de Limbă Română din orașul Komotini, Grecia

Scris de RGN. Posted in Sos Romania


Pe 21 octombrie 2015 a fost inaugurat Lectoratul de Limbă Română susținut de Institutul Limbii Române, la Facultatea de Limbă, Filologie și Civilizație a țărilor de la Marea Neagră din cadrul Universității Dimokritos Thracia din localitatea Komotini, transmite Ambasada României din Atena printr-un comunicat de presă, preluat de Romanian Global News.
Inaugurarea lectoratului a avut loc cu participarea Ambasadorului Lucian Fătu și a delegației ILR conduse de directorul ILR, Corina Chertes.
Cu acest prilej, Ambasadorul a avut întrevederi cu Rectorul Athanasios Karabinis, cu Vice-Rectorii Pantelis Botsaris, Ioannis Mourmouris și Nikolas Angelousis,

Vadim Vasiliu: Cum au votat românii din Cernăuţi la alegerile locale din Ucraina

Scris de RGN. Posted in Sos Romania


Mai multe sate din regiunea Cernăuţi a Ucrainei, acolo unde populaţia majoritară este constituită din etnici români, vor fi conduse de români. Aceştia au câştigat alegerile locale desfăşurate pe 25 octombrie în Ucraina. Politologii spun că românii din regiune nu au un partid bazat pe principii etnice şi nici nu vor avea în lipsa banilor, dar şi a unei consolidări naţionale, scrie Vadim Vasiliu în adevarul.ro/moldova, preluat de Romanian Global News.

În satele cu populaţie majoritar românească din regiunea Cernăuţi, în mod tradiţional, sunt aleşi români, a confirmat ne confirmă Marin Gherman, politolog din Cernăuţi.

Mii de maghiari au aprins, sâmbătă noapte, focuri de veghe, pentru delimitarea “Ținutului Secuiesc”

Scris de TL. Posted in Sos Romania


Mii de maghiari din Harghita, Covasna şi Mureş au aprins, sâmbătă seară, ”focuri de veghe”, pentru a lumina delimitarea geografică a ”Ţinutului Secuiesc” şi au cerut statului român ca această regiune să devină, la reorganizarea administrativă a ţării, una “separată” şi autonomă. Potrivit Mediafax, localnici din sate, comune şi oraşe din cele trei județe s-au îndreptat, începând cu ora 16.00, către ”punctele de graniţă” alese de organizatori pentru aprinderea ”focurilor de veghe”.
Gazda Zoltán, organizatorul principal al acţiunii ”Să lumineze hotarele Ţinutului Secuiesc”, prezent în satul Dobolii de Jos din judeţul Covasna, localitate aflată la graniţa cu judeţul Braşov, a declarat, pentru sursa citată, că au fost stabilite 60 de puncte principale de întâlnire, însă numărul focurilor care s-au aprins sâmbătă seară a fost mult mai mare, ajungând la peste 150.

DW: Genocid şi deznaţionalizarea populaţiei în Transnistria. Ion Iovcev:“Aşteptăm sprijinul României, dar nu numai în cuvinte, ci şi cu fapte”

Scris de RGN. Posted in Sos Romania


Care este situaţia şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană şi cum activează instituţiile de învăţământ româneşti sub administraţia nerecunoscută din regiune? Prin ce metode se încearcă deznaţionalizarea populaţiei băştinaşe şi infiltrarea fricii? La toate acestea s-a referit în dialog la Deutsche Welle directorul Liceului Teoretic "Lucian Blaga" de la Tiraspol, Ion Iovcev, scrie dw.de, preluat de Romanian Global News.
DW: Domnule Ion Iovcev, a trecut o lună şi jumătate de la deschiderea noului an de învăţământ. Aţi avut piedici din partea autorităţilor de la Tiraspol pentru a organiza tradiţionalul început de an şcolar cu interpretarea imnului de stat, cu arborarea tricolorului?
Ion Iovcev: Administraţia separatistă de la Tiraspol îşi schimbă tactica, însă strategia rămâne cea veche, în privinţa şcolilor româneşti din raioanele de Est şi oraşul Bender.

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024