Festivalul ProEtnica Sighișoara - 2022

Scris de Svetlana Mureșan. Posted in Rutenii


După o pauză de doi ani, datorită pandemiei de Coronavirus, s-a reluat organizarea și desfășurarea la Sighișoara a celui mai mare festival al minorităților naționale din România ProEtnica. Uniunea Culturală a Rutenilor a răspuns, cu bucurie, invitației de a participa la această manifestare de o înaltă ținută artistică a minorităților naționale din țara noastră. Fiind la a XVIII – a ediție, și întrunind în fiecare an sute de participanți, Festivalul ProEtnica desfășurat între 25 și 28 august, a ținut piața Cetății Sighișoara arhiplină, iar spectatorii s-au prins în hore alături de fiecare minoritate care cobora de pe scenă.

Copii din toate filialele UCRR, în tabără la Cabana Căprioara - Deva

Scris de Svetlana Mureșan. Posted in Rutenii


Aproape 50 de copii, din toate filialele Uniunii Culturale a Rutenilor din România, au participat în perioada 8 – 13 august la o tabără de vară și tineret la Complexul de Agrement Căprioara, de lângă Deva. Timp de aproape o săptămână, cei mici și mai mari, împreună cu profesorii însoțitori, au fost implicați în numeroase activități distractive și educative, precum și în excursii presărate cu multe zâmbete și voioșie. Este pentru al 12-lea an în care organizăm, pe perioada vacanței de vară, această tabără dedicată copiilor din toate filialele județene ale U.C.R.R., din Peregu Mare, județul Arad, Dărmănești, județul Suceava, Bistra, județul Maramureș și Alba- Iulia.

Participare UCRR la Simpozionul PROTOPOPUL GRECO-CATOLIC VASILE COLOȘI (1779-1814), DE LA SĂCĂRÂMB, UN CORIFEU AL ȘCOLII ARDELENE, Ediția a V-a, 16 august 2022

Scris de Francisc Gal. Posted in Rutenii


După Calea Crucii, simpozionul a fost deschis prin mesajele de salut adresate de domnul Călin Marian, prefectul județului Hunedoara și domnul Adrian Petru Câmpian, primarul comunei Certeju de Sus. S-au prezentat comunicările: “Esența creștinismului în șase principii elaborate de Jozef Ratzinger” - Prea Sfinția Sa Ioan, Episcop auxiliar al Eparhiei BRU Lugoj; “Istoria Parohiei Greco-Catolice Săcărâmb” - Monseniorul Angelo Pop, vicar general al Eparhiei BRU Lugoj; Moment liric - actrița Izabela Hașa; “Cronica unei descoperiri. Identificarea mormântului și osemintelor protopopului Vasile Coloși la Săcărâmb (2018) - dr. Dorin Petresc; “Atanasie Anghel, primul episcop al Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică - dr. Gheorghe Firczak; “Calvaria versus Săcărâmb” - Alexandru Tokar; Cuvânt de încheiere - Sfinția Sa Ceciliu Vasile Micu, protopop de Hunedoara și Deva al BRU, administrator al parohiei BRU Săcărâmb.

Zilele Culturii Rutene, Komloska, Ungaria - 2022

Scris de Gheorghe Firczak. Posted in Rutenii


În perioada 29 - 31 iulie, în localitatea Komloska din Ungaria, Autoguvernarea locală ruteană în colaborare cu Autoguvernarea Națională Ruteană au organizat zilele culturale rutene. La acest eveniment au participat, alături de gazde, ansambluri folclorice din Ucraina, România și Slovacia. Din țara noastră au participat membri ai ansamblului folcloric Cervona Ruja din Bistra și Holubok din Peregu Mare. Am participat alături de organizatori la o prezentare de produse gastronomice tradiționale rutene prin promovarea tradițiilor gastronomice ale rutenilor din România. Am fost onorați de propunerea organizatorilor ca slujba religioasă pentru rutenii de pretutindeni, ce s-a desfășurat în biserica greco catolică din localitate, să fie condusă de preotul Vasile Bojcsuk. Au fost zile deosebite, cu activități culturale bogate alături de prieteni dragi.

VIZITĂ PASTORALĂ LA ORĂȘTIE

Scris de Francisc Gal. Posted in Rutenii


Cu ocazia sărbătorii hramului Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică “Sf. Ilie” din Orăștie PS Ioan, episcop auxiliar al BRU Greco - Catolică Episcopia Lugoj, însoțit de monseniorul Angelo Pop, vicar general al Eparhiei a participat la Sfânta Liturghie oficiată cu un sobor de preoți. De asemenea a fost comemorat episcopul Valeriu Traian Frențiu la împlinirea a 70 de ani de la trecerea la cele veșnice. Personalitatea ierarhului a fost evocată de istoricul dr. Gheorghe Firczak. Totodată istoricul amintit a subliniat convergențele româno-rutene în contextul confesiunii greco-catolice. A fost prezentat volumul realizat de Ipodiaconul Raimondo Mario Rupp, Cei doisprezece episcopi martiri și mărturisitori greco-catolici români.

VALERIU TRAIAN FRENȚIU (1875-1952)

Scris de Gheorghe Firczak. Posted in Rutenii


Se împlinesc 7 decenii de la trecerea la cele veșnice a Prea Sfințitului Valeriu Traian Frențiu, Întâistătător în Biserica Română Unită cu Roma Greco-Catolică.
    S-a născut la 25 aprilie 1875 la Reșița în familia preotului unit Ioachim și al soției sale Rozalia, născută Demeter. Tatăl său a fost preot paroh la Reșița (1865-1900), deci trei decenii și jumătate. Valeriu Traian Frențiu a urmat studiile medii la Blaj la Liceul „Sfântul Vasile cel Mare”. Cele superioare la Budapesta. A devenit preot celib la 20 septembrie 1898. După hirotonire a primit o bursă de studii la Institutul "Sfântul Augustin" Viena (1898-1902).

Campionatul de fotbal al Uniunii Culturale a Rutenilor din România Cupa RUTEANUL - 2022

Scris de Vasile Bojcsuk. Posted in Rutenii


Din dorința de a organiza o competiție în care membri filialelor uniunii să se întâlnească și să socializeze, am permanentizat un proiect deosebit - Campionatul de fotbal al Uniunii Culturale a Rutenilor din România – CUPA RUTEANUL. Acest eveniment sportiv, se adresează jucătorilor de fotbal din toate filialele uniunii noastre din țară, oferindu-le șansa de a concura într-un cadru organizat și bine pus la punct. În acest an, în perioada 08-10 iulie, filialele Arad, Suceava, Alba și Hunedoara s-au reîntâlnit la Peregu Mare și Pecica, jud. Arad, unde s-au desfășurat meciurile, cu participarea a 2 echipe de mini fotbal din fiecare filială, astfel încât au fost organizate două grupe. După tragerea la sorți a meciurilor s-au organizat meciurile din faza grupelor, iar apoi finalele.

Întrecere culinară între etnii, ediția a III-a

Scris de Francisc Gal. Posted in Rutenii


În perioada 1 – 3 iulie a.c., o delegație uniunii noastre, condusă de președinte Gheorghe Firczak, s-a deplasat la Kékcse, Ungaria. Acolo, delegația UCRR a participat alături de alte 25 de echipe de ruteni din întreaga lume la un concurs culinar, gătind în fața participanților și vizitatorilor un gulaș ardelenesc la ceaun, produs apreciat cu premiul I. Activitatea a fost apreciată la superlativ de toți participanții. O surpriză plăcută a fost participarea la eveniment a președintelui Consiliului Mondial al Rutenilor dr. Stepan Ljavinec, care a felicitat echipa câștigătoare.

Declarația Consiliului Mondial al Rutenilor. Punctul 8 de la ședința a 4-a a Consiliului Mondial, Krynica/Polonia (2022)

Scris de Stepan Lavinecz. Posted in Rutenii


Consiliul Mondial al Rutenilor exprimă solidaritatea cu Ucraina, chiar dacă până în prezent Ucraina nu a recunoscut rutenii ca naționalitate distinctă.  Ne exprimăm clar solidaritatea cu poporul ucrainean și  solicităm cât mai rapida aderare a Ucrainei la UE. Consiliul Mondial susține guvernul Ucrainei,  în vederea îndeplinirii cerințelor care trebuie îndeplinite în sensul respectării normelor juridice și drepturilor minorităților naționale, care există în UE.
Rutenii Carpatici care trăiesc în Ucraina luptă pentru apărarea frontierelor acesteia și, unii, își dau viața pentru Ucraina,fiind cetățeni loiali ai Ucrainei. Consiliul Mondial al Rutenilor se adresează Consiliului Europei, Parlamentului European, și Guvernului Ucrainei cu solicitarea soluționării problemei naționalității rutene din Podkarpatska Rus. Cerem Consiliului Europei și Parlamentului European să susțină solicitarea privind dreptul la declararea identității rutene a rutenilor carpatici și recunoașterea lor ca minoritate națională de sine stătătoare în Ucraina. 

Comitetul Consultativ privind CONVENȚIA-CADRU pentru Protecția minorităților naționale din România; A V-a vizită de monitorizare, 27 iunie - 1 iulie 2022

Scris de Francisc Gal. Posted in Rutenii


În 30 iunie a.c. uniunea noastră a participat la o întâlnire cu membrii comitetului consultativ ai Consiliului Europei: Domnul Pedro Aguilera Cortés (Spania), Dna Emma Lantschner (Italia), Domnul Harald Scheu (Cehia) pentru a monitoriza punerea în aplicare a Convenției-cadru pentru protecția minorităților naționale. România a ratificat Convenția-cadru în 1995. Această vizită are loc în raport cu cel de-al 5-lea ciclu de monitorizare în România. După vizita sa, Comitetul consultativ va adopta un aviz, asupra căruia autorităţile vor fi invitate să prezinte diverse opinii. Aceste opinii ar trebui publicate atunci când aceste comentarii sunt primite. Ciclul de monitorizare se închide când Comitetul Miniștrilor din Consiliul Europei adoptă o rezoluție a monitorizării.

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2022