18 Decembrie - Ziua Minorităților Naționale din România

Scris de UCRR. Posted in Rutenii


În 18 decembrie 2024, în Sala Victor Ion Popa din incinta Muzeului Național al Satului Dimitrie Gusti, Departamentul pentru Relații Interetnice în colaborare cu Muzeul Satului au organizat o serie de evenimente dedicate sărbătoririi Zilei Minorităților Naționale. La eveniment au participat deputați și președinți ai minorităților naționale din România, reprezentanți ai aparatului de lucru din Guvernul României, persoane din corpul diplomatic acreditat din România.
Evenimentul a fost deschis de reprezentantul Departamentului pentru Relații Interetnice, Dincer Geafer - subsecretar de stat al DRI și de conf. dr. Paulina Popoiu - director general al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti și gazda evenimentului.

Concert de Crăciun la Baia Mare

Scris de Svetlana Mureșan. Posted in Rutenii


Copiii din comuna Bistra au avut parte de o experiență magică participând la un concert de Crăciun organizat în Baia Mare. Spectacolul, plin de emoție, a adus pe scenă colinde tradiționale rutene, creând o atmosferă de sărbătoare. În timpul concertului, grupurile de colindători din zonă au fost aplaudate cu entuziasm, iar momentul cel mai așteptat a fost apariția unui Moș Crăciun care a oferit daruri tuturor. Participarea la acest eveniment a fost mai mult decât un simplu concert - a fost o ocazie de a sărbători tradițiile și de a crea amintiri frumoase pentru micuții din Bistra, care s-au întors acasă cu zâmbete largi și povești de împărtășit familiei. Multumim pe această cale cadrelor didactice Daniela Maricec și Adela Glodean, care au pregatit copiii pentru evoluția la acest spectacol, dar și domnului Lucian Madiar pentru initiațivă, precum și Uniunii Culturale a Rutenilor din Romania care a prin activitatea sa promovează aceste acțiuni de popularizare a tradițiilor și culturii rutene.

Sărbătorile lunii decembrie

Scris de Svetlana Mureșan. Posted in Rutenii


Ca în fiecare an, în filialele uniunii, în luna decembrie, sunt pregătiri intense pentru a sărbători în mod tradițional nașterea Mântuitorului și trecerea în noul an. Principalii beneficiari sunt copii, care s-au bucurat de cadourile primite din partea noastră. Pentru a marca aceste sărbători, am împărți pachete cadou copiilor din Bistra, Peregu Mare, Dărmănești, Pojoga. Ca în fiecare an am avut plăcuta surpriză, ca în fiecare filială, să existe dorința de a promova aceste sărbători, de a transmite generațiilor viitoare spiritul Crăciunului. În sucursalele noastre, s-au simțit aceste sărbători atât prin cântecele de iarnă, prin colindele rutene, prin savoarea bucatelor moștenite de la înaintașii noștri, cât și prin tot ceea ce înseamnă tradiție și spiritualitate atât în familie cât și în comunitățile noastre.

PS Ioan colindat de Holubok

Scris de Viorica Bojcsuk. Posted in Rutenii


Sâmbăta 14 decembrie 2024 grupul rutean Holubok împreună cu Pr Bojcsuk cu familia au fost primii colindatorii primiți de către Episcopul Greco Catolic Ioan la sediul episcopal din Lugoj. Unde au colindat atât în limba ruteana cât și în limba română. Colinda a fost răsplătită cu binecuvântarea Episcopului, cu colacii și prăjituri!

1 decembrie 2024 - Alegeri parlamentare în România

Scris de Maria Comșa. Posted in Rutenii


    Anul 2024 a fost un an important pentru toți locuitorii României. Dacă în primăvara acestui an  ne-am exprimat votul pentru alegerea membrilor Parlamentului European și a administrației locale, la 1 Decembrie – zi cu o însemnătate aparte în istoria și viața românilor de pretutindeni, am participat la alegerile prin care cetățenii, hotărâm prin vot, pentru următorii patru ani componența legislativului bicameral. Alături de partidele politice, organizațiile minorităților naționale au participat la aceste alegeri pentru accederea în Camera Deputaților, conform legii electorale, a câte unui parlamentar în Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale.

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, 2024

Scris de UCRR. Posted in Rutenii


În perioada 4-8 decembrie 2024, la Complexul Expozițional Romexpo din București, Târgul de Carte Gaudeamus Radio România a fost din nou locul în care cultura, literatura și diversitatea s-au întâlnit. În acest context, Standul Diversității Etnice, asigurat de Departamentul pentru Relații Interetnice pentru organizațiile minorităților naționale membre ale Consiliului Minorităților Naționale, a fost unul dintre punctele de atracție ale târgului. La stand au participat reprezentanții următoarelor minorități naționale: armeană, bulgară, croată, elenă, evreiască, italiană, macedoneană, poloneză, romă, a rușilor lipoveni, ruteană, sârbă, ucraineană și tătară, aducând în prim-plan noutăți editoriale și o bogată paletă de evenimente culturale și tradiții proprii.

“Ziua Națională a României” a fost marcată, la Deva, printr-un ceremonial public

Scris de Maria Comșa. Posted in Rutenii


Ceremonialul public a început la ora 12:00. După salutul Drapelului de Luptă și intonarea Imnului Național, a urmat oficierea serviciului religios de către un sobor de preoți, în frunte cu Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei. Manifestarea a continuat cu rostirea de alocuțiuni cu privire la semnificația zilei de 1 Decembrie.
Printre cei prezenți la ceremonialul public dedicat „Zilei Naționale a României” a fost, ca de fiecare dată, și istoricul dr. Gheorghe Firczak, președinte al Asociaţiei Judeţene a Răniţilor Revoluţiei şi Urmaşilor Eroilor Martiri (AJRRUEM) Hunedoara, președinte al Uniunii Culturale a Rutenilor din România (U.C.R.R.). Acesta a transmis „La mulți ani, României!”, iar referitor la alegerile parlamentare care coincid, în acest an, cu Ziua Națională, a declarat: „Am votat pentru binele țării, pentru afirmarea rutenilor!”. Ceremonialul public s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.

Aniversarea a 106 ani de la Marea Unire

Scris de Gheorghe Firczak. Posted in Rutenii


Marea Unire a fost un eveniment de o semnificație deosebită pentru evoluția societății române în secolul al XX-lea. Este sfarșitul unei etape istorice și inceperea uneia noi cu valențe deosebite. Istoria modernă a României a avut objective și realizări notabile prin Revoluția din anii 1848­-1849, Unirea Principatelor, Independența, Marea Unire dar și prin eliberarea și împroprietărirea țărănimii, dezvoltarea economiei, înfiintarea Băncii Naționale, dezvoltarea invățământului de toate gradele, concretizarea și lărgirea drepturilor și libertăților cetățenești, continua adâncire a democrației. România constituită după Marea Unire a dobândit un caracter național unitar deși în țara noastră locuiesc un număr important de minorități, dar majoritatea populației o reprezintă etnia română.

COMUNICAT

Scris de Gheorghe Firczak. Posted in Rutenii


În perioada 30-31 octombrie 2024 la o așa zisă manifestare științifică a fost afirmat că rutenismul, având doar conotații politice, aduce prejudicii siguranței naționale a țării noastre, fiind contrară principiilor universale ale democrației și libertăților cetățenești. Ideea a fost ulterior difuzată și pe diverse rețele informatice electronice. Această prezentare este nedreaptă și neadevărată.
Noi rutenii, deci și cei din România, suntem o naționalitate distinctă în lumea slavă. Începând cu izvoarele istorice antice, continuând cu documente și lucrări din Evul Mediu, din Epoca Modernă, apoi în contemporaneitate noi rutenii suntem menționați tot timpul ca un popor slav distinct.

Ședințe festive pentru constituirea consiliilor locale

Scris de UCRR. Posted in Rutenii


În această perioadă s-au desfășurat ședinţele privind ceremonia de constituire a consiliilor locale și în localitățile unde Uniunea Culturală a Rutenilor din România a câștigat mandate de consilier local. Astfel au depus jurământul: în comuna Dărmănești doamna Cristina Bodnariuc, în comuna Peregu Mare doamna Viorica Bojcsuk, în comuna Bistra, domnii Ivan Petrețchi, Vasile Oniujec și Maricec Nicolae și în comuna Zam doamna Maria Bocicor. Felicitări atât consilierilor aleși pe listele UCRR cât și tuturor acelora care au fost pe aceste liste, care prin activitatea lor au promovat istoria, cultura, tradițiile, limba și spiritualitatea ruteană, iar ca membri ai comunităților locale au dovedit implicare totală în identificarea și rezolvarea problemelor localităților unde trăiesc. Le urăm multă sănătate consilierilor locali ai uniunii și mult succes în noul mandat.

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2025