A șasea ediție a Cupei Diversității

Scris de Cristina Bodnariuc. Posted in Rutenii


În perioada 27 – 29 septembrie, Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului, în colaborare cu Federația Română de Fotbal a organizat la București, în Complexul sportiv Studențesc Tei, a VI-a ediție a Cupei Diversității, competiție care are ca scop sprijinirea luptei împotriva rasismului și discriminării, precum și susținerea diversității etnice și culturale prin sport. Acțiunea evidențiază rolul sportului în educarea și formarea tinerilor și nu doar a lor ci și a adulților. Astfel se creează condiții pentru conștientizarea și acceptarea diferențelor etnice și culturale. Prin sport se încurajează integrarea socială, se stabilesc legături sociale, culturale dintre comunitățile diferitelor etnii care trăiesc pe teritoriul țării noastre.

Vălișoara Tradițională

Scris de UCRR. Posted in Rutenii


Vălișoara Tradițională, manifestare care perpetuează valorile perene românești a inclus în program omagierea Crăișorului Munților dedicat Bicentenarului Avram Iancu (1824-2024). Evenimentul a fost onorat de Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara și Camelia Bedea, primarul comunei Vălișoara. Dr. Gheorghe Firczak și Ioana Popescu au înmânat publicului volumul și DvD-ul care au fost prezentate.

Conferința Respectarea drepturilor minorităților naționale din România

Scris de UCRR. Posted in Rutenii


Am avut deosebita onoare de a participa la conferința intitulată "Respectarea drepturilor minorităților naționale din România", organizată de Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități din Senatul României. Evenimentul a avut loc pe data de 16 septembrie 2024, la Palatul Parlamentului, sala Avram Iancu și și-a propus să aducă împreună reprezentanți ai minorităților naționale, autorități publice, organizații neguvernamentale și experți din domeniul drepturilor omului pentru a discuta provocările și soluțiile privind respectarea drepturilor minorităților naționale în România. Totodată prin participarea organizațiilor minorităților naționale consider că s-a adus o valoarea suplimentară discuțiilor și au contribuit la inițierea identificării unor bune practici pentru promovarea și protejarea drepturilor minorităților naționale din țara noastră.

Avram Iancu – Caracterul european al Revoluției Române din 1848-1849

Scris de Ioana Popescu. Posted in Rutenii


În anul 2024, declarat prin lege ca “Anul Avram Iancu”, marcând 200 de ani de la nașterea simbolului luptei românești, „Crăișorul Munților”, la Țebea a avut loc un eveniment cultural deosebit. În cadrul acestei manifestări, desfășurată la căminul cultural din localitate, într-o zi de mare sărbătoare, Ziua Înălțării Sfintei Cruci și la o săptămână după Serbările Naționale de la Țebea, apreciatul istoric hunedorean, prof. dr. Gheorghe Firczak, și-a lansat cea mai recentă carte a sa, „Avram Iancu – Caracterul european al Revoluției Române din 1848-1849”, prestigioasa lucrare apărută la Editura „Cetate” Deva.

Serbările Naționale de la Țebea 2024

Scris de Gheorghe Firczak. Posted in Rutenii


Unul dintre evenimentele mult așteptate în fiecare an în județul Hunedoara este comemorarea lui Avram Iancu, manifestare de excepție organizată la Țebea, atât de autoritățile județene cât și de autoritățile locale ale comunei Baia de Criș, organizată în acest an în data de 8 septembrie. Prezența la manifestări a avut o amploare deosebită, celebrându-se în acest an 200 de ani de la naștere a eroului național Avram Iancu. La eveniment au participat miniștrii, parlamentari, precum și un număr impresionant de persoane, care au dorit să fie prezenți la această manifestare de excepție.
Prezenţa noastră, a delegației UCRR, la Ţebea, pentru a-l omagia pe Crăișorul Munților este deja o constantă. Practic nici nu am putea să concepem să nu participăm deoarece considerăm că Avram Iancu, un adevărat erou al naţiunii române, este unul dintre simbolurile Revoluţiei din anul 1848 care era în concordanţă cu tot ce se întâmpla în Europa, mai ales afirmarea dorinţei de libertate a popoarelor.

ProEtnica Sighișoara 2024

Scris de Svetlana Mureșan. Posted in Rutenii


În perioada 29 august - 1 septembrie 2024 s-a desfășurat cea de-a XX-a ediție, jubiliară, a Festivalului Intercultural ProEtnica, organizat de Centrul Cultural Educațional Interetnic pentru Tineret Sighișoara. Acest festival, care celebrează diversitatea culturală, organizat cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice al Guvernului României, a reunit, la Sighișoara, reprezentanți ai celor 20 de etnii din țară, care își manifestă valorile culturale proprii prin cântece, dansuri, film, expoziții si lansări de carte.
Uniunea Culturala a Rutenilor din România a fost onorată să primească invitație și în acest an și să participe cu două ansambluri de cântece și dansuri tradiționale rutene.

Festivalul Minorităților Naționale Maratonul Diversității - Arad

Scris de Vasile Bojcsuk. Posted in Rutenii


Aradul a găzduit în perioada 30 august - 1 septembrie, prima ediție a Festivalului Minorităților Naționale, desfășurat sub denumirea Maratonul Diversității. Acest festival este o sărbătoare a diversității culturale, a muzicii și a dansului, a porturilor populare colorate, purtate cu mândrie reprezentanții minorităților naționale, care împreună au demonstrat în decursul timpul că respectul reciproc și conviețuirea pașnică sunt singura modalitate, prin care putem cu toții să prosperăm împreună.
În cadrul festivalului, s-a desfășurat conferința „Influența minorităților naționale asupra comunității arădene – trecut, prezent și viitor”, în Sala Regele Ferdinand a Primăriei Municipiului Arad.

Tabără pentru copii și tineret

Scris de Magdalena Șerban. Posted in Rutenii


A devenit o tradiție ca UCRR să organizeze vara tabăra pentru copii și tineret la Deva. S-au desfășurat activități educative și distractive. Cele educative: prezentarea unor elemente a istoriei și tradițiilor rutenilor, învățarea și repetarea unor cântece tradiționale, inclusiv a Imnului Rutenilor de pretutindeni și a Imnului Rutenilor din România. S-au efectuat excursii, drumeții, jocuri sportive. Participanții au pictat, au realizat decupaje din carton. Copiii și tinerii ruteni au fost deosebit de activi sub îndrumarea responsabililor de grup. La tabără, cu un program diferit au fost prezenți tineri ruteni din Croația, Serbia  și Ucraina. Au vizitat mai multe obiective istorice semnificative pentru trecutul românesc fiind impresionați de statutul rutenilor, al minorităților în general în țara noastră. Au fost oaspeții rutenilor din Pojoga. Părintele paroh, Florin Suba, le-a prezentat Biserica Ortodoxă având hramul Sfântul Petru.

RUTENII, un popor pe nedrept uitat

Scris de Gheorghe Firczak. Posted in Rutenii


Rutenii suntem un popor slav, pomenit în izvoarele istorice încă din antichitate. Identitatea noastră s-a definitivat în secolele VIII-X, când surse istorice scrise ne amintesc în diferite contexte ale epocii respective. Leagănul culturii și civilizației noastre este Podkarpats’ka Rus, teritoriu multimilenar rutean. În anul 1945 a fost anexat samavolnic de URSS deși nu a aparținut niciodată Rusiei țariste sau URSS până la această anexare. La Conferința de Pace de la Paris (1947) a fost consfințit tacit Pactul Ribentropp-Molotov. În plus față de prevederile acestuia și ale Dictatului de la Viena (30 august 1940) sovieticii au ocupat Podkarpats’ka Rus și Prusia Orientală.

VIZITĂ PASTORALĂ LA ORĂȘTIE

Scris de Maria Comșa. Posted in Rutenii


    În data de 21 iulie a.c. vicepreședintele UCRR Francisc Oscar Gal, Secretar de stat la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, a participat din partea uniunii noastre la un eveniment spiritual de excepție la Orăștie, eveniment legat de sărbătorirea hramului Bisericii Greco-Catolice - Ilie Tesviteanul din localitate. Evenimentul a fost marcat de prezența Monseniorului Angelo-Narcis Pop, vicar general al Episcopiei Greco-Catolice Lugoj, un apropiat al Rutenilor din România. După celebrarea sfintei liturghii uniunea noastră a primit din partea preotului Silviu Bindea – protopop de Orăștie o diplomă de merit pentru întreaga activitate culturală de promovare a identității minorității rutene din România, pentru transmiterea către generațiile tinere a spiritualității noastre, ca esență a perenității etnosului rutean.

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024