Rusaliile la credincioșii greco – catolici ruteni din Peregu Mare

Scris de Vasile Bojcsuk. Posted in Rutenii


Sărbătoarea de Rusalii este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, alături de Paște. De Rusalii, atât creștinii ortodocși, cât și ceigreco-catolici, sărbătoresc Pogorârea Sfântului Duh. Denumirea de Cincizecime a acestei zile vine de la faptul că se prăznuiește la cincizeci de zile după Paște.
Ca în fiecare an, sărbătoarea de Rusalii este celebrată la exact 50 de zile după Învierea Domnului. Prima zi de Rusalii pică întotdeauna într-o duminică, iar în cea de-a doua zi de Rusalii, lunea, se sărbătorește Sfânta Treime. Prima și cea de-a doua zi de Rusalii sunt zile libere legale.

RUTENII - la balon

Scris de Cristina BODNARIUC. Posted in Rutenii


Sâmbătă 12.06.2021 și duminică 13.06.2021 s-au desfășurat, la Baza Șcheia- Suceava, meciurile de fotbal între cele 16 de echipe înscrise în competiția: Cupa Verii, organizată de Eduard Bârsan. Tinerii pasionați de fotbal, dornici de mișcare și socializare, s-au înscris în acestă competiție reprezentând cu cinste Sucursala Dărmănești – Suceava a UCRR.
În prima zi s-au disputat meciurile din grupe, echipa noastră, Rutenii, calificandu-se în urma a trei meciuri caștigate (Rutenii - Viitorul Suceava 5-0, Rutenii - Jetix: 2-0, Rutenii - Casa Group: 2-0), iar duminică s-au desfășurat meciurile din sferturi: A1-C2: Casa Grup - Molerii 4-0; A2-C1: Rutenii - El Carditores 1-0; B1-D2: Bucovina Rădauți - Molerii 4-0; B2-D1: Brotherhood - Rai Caffe 0-0 (1-2).  Semifinale:    A1-C2=B1-B2 Casa Group - Bucovina Rădăuți 1-0; A2-C1=B2-D1Rutenii - RaiCaffe 0-2. Finalele:    Finala mică: Rutenii - Casa Group 1-2; Finala mare: Bucovina Rădăuți - Rai Caffe 5-2.

1 Iunie – Ziua Internațională a copilului

Scris de Svetlana Mureșan. Posted in Rutenii


Filialele UCRR din Maramureș, Suceava, Arad și Hunedoara au organizat diverse activități culturale și educative pentru copii și părinți. Aceste activități au fost organizate la Bistra -județul Maramureș, Peregu Mare - județul Arad, Dărmănești - județul Suceava și în satul Pojoga, comuna Zam - județul Hunedoara.
Țări din lumea întreagă au aderat la această metodă de sărbătorire, dar data diferă de la țară la țară. În România, ziua de 1 iunie este legată de Ziua pentru Protecția Copilului și este sărbătorită prin activități dedicate copiilor, atât în școli și grădinițe, cât și în spații publice. În România, Ziua Copilului este sărbătorită pe 1 iunie.

Iunie, o lună a bucuriei și a împlinirilor

Scris de Maria Saghin. Posted in Rutenii


1 Iunie, celebrăm cu bucurie și exuberanță ziua celor mici, ziua speranțelor împlinite, întruchipate de chipurile senine și inocente ale copiilor, ale nepoților sau ale elevilor noștri. Devenită o zi tradițională, ne pregătim din timp pentru ca nimic să nu umbrească bucuria din sufletul sărbătoriților, nici măcar fiorosul covid care s-a retras rușinat și a lăsat ca tinerețea și bucuria să se manifeste liber. Orice colț de țară a fost însuflețit de atmosfera de sărbătoare, de râsul vesel al copiilor, de cântecele lor. Părinții s-au întrecut pe sine pentru a le oferi o zi de neuitat, dascălii au organizat excursii, vizite la muzee, plimbări prin locuri minunate. Relaxarea a fost posibilă datorită reducerii ratei de infectare cu Covid-19, posibilă și datorită ratei relativ satisfăcătoare a vaccinărilor așa că bucuria a fost cu atât mai mare.

Ședință pregătitoare pentru Recensământul populației și al locuințelor - 2022

Scris de Svetlana Mureșan. Posted in Rutenii


În data de 26 mai 2021, am fost reprezentanta Uniunii Culturale a Rutenilor din România, la ședinta care a avut ca temă: pregătirea recensământulului populației și locuințelor ce va avea loc în anul 2022.
Ședința convocată de Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului, a avut loc la București, la sediul Uniunii Elene din România și a reunit reprezentații organizațiilor minorităților naționale, pentru a discuta chestiuni legate de organizarea și desfpșurarea recensământului.
Ca o noutate pentru recensământul ce va urma, este posibilitatea de autorecenzare, astfel încât orice persoană care are o adresă de email se va putea autorecenza online, usurând astfel acest proces.

Vizită pastorală la Deva

Scris de Francisc Gal. Posted in Rutenii


La invitația Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică Parohia “Immaculata” Deva și a Uniunii Culturale a Rutenilor din România, au făcut o vizită pastorală la Deva PS Alexandru, episcop, PS Ion, episcop auxiliar și Sfinția Sa Angelo Pop, vicar administrativ de la Episcopia Lugoj a Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică. După primirea călduroasă a înaltelor fețe bisericești, am participat împreună la o rugăciune colectivă la mormântul pr. Emil Puni, fost membru al Ordinului iezuit și superiorul provincial al iezuiților din România între anii 1967–1995. Înaltele fețe bisericești au celebrat sfânta liturghie de a doua zi de Paști la Biserica „Immaculata” din Deva, apoi au purtat un dialog fructuos cu credincioșii participanți la acest eveniment spiritual. PS Alexandru a pomenit în adevăratele cuvinte de învățătură de legăturile istorice dintre români și ruteni.

În a treia zi a Sărbătorilor pascale venerăm străbunii

Scris de Maria Saghin. Posted in Rutenii


Dărmănești, sat bucovinean locuit de ruteni, este un loc unde legătura cu cei trecuți în veșnicie capătă, în a treia zi de Paști, o încărcătură aparte. Această tainică legătură cu bunicii și străbunicii noștri a asigurat perenitatea poporului nostru, dincolo de vicisitudinile la care l-a supus istoria. Pare că acest popor dârz a înțeles că puntea peste timp este drumul către veșnicie. De-a lungul timpului, condițiile sociale, economice au determinat ca o parte a locuitorilor să părăsească satul natal pentru a se stabili în orașele limitrofe sau uneori la distanțe de sute sau chiar mii de kilometri depărtare. Această zi magică îi aduce acasă, îi cheamă să retrăiască an de an clipe de veșnicie alături de familie, dar și de morții lor.

Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe

Scris de Francisc Gal. Posted in Rutenii


Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, născut în Capadocia, din părinti creştini, a trăit în secolul al IV-lea în timpul împăratului Diocleţian. Datorită calităţilor sale, ajunge în slujba împăratului, ca militar, şi se confruntă în mod direct cu persecuţiile asupra creştinilor, începute în anul 303. Sf. Gheorghe îşi mărturiseşte credinţa în Histos şi va fi întemniţat, din cauza convingerilor sale. În încercarea de a-l abate de la credinţa sa, este torturat şi ucis prin decapitare pe 23 aprilie, care rămâne ziua sa de prăznuire. În iconografie, Sf. Gheorghe apare călare pe un cal, străpungând cu suliţa un balaur. Această ipostază ilustrează o legendă în care Sfântul Gheorghe salvează cetatea Silena, din provincia Libiei, care era terorizată de un balaur. Reprezentarea sfântului biruitor ilustrează modelul de curaj în lupta cu diavolul. Sf. Gheorghe este reprezentat într-o mantie roşie, culoare tradiţională pentru un martir, dar şi ca războinic pedestru sau ca tribun militar cu o diademă pe cap, cu o platoşă sub mantie, ţinand o cruce în mâna dreaptă şi o sabie în mâna stângă.

30 DE ANI DE LA CONGRESUL MONDIAL AL RUTENILOR

Scris de Gheorghe Firczak. Posted in Rutenii


    Cu treizeci de ani în urmă, la 23 şi 24 martie 1991, s-a constituit, la Medzilaborce, Congresul Mondial al Rutenilor, care a pus bazele colaborării internaţionale a organizaţiilor rutene, a instituţiilor și activiştilor ruteni. Scopul principal al acestuia a fost renaşterea rutenilor şi restituirea identităţii lor după ani de opresiune şi lipsă de libertate. Mai ales în ţările Europei Central Răsăritene identitatea ruteană a fost interzisă şi abuziv redenumită ucraineană. Abia după schimbarea regimului politic din anul 1989 a venit relaxarea regimului de atunci.

Participare UCRR la emisiunea Conviețuiri la TVR1

Scris de Francisc Gal. Posted in Rutenii


În data de 17 martie, președintele UCRR domnul dr. Gheorghe Firczak a participat la emisiunea Conviețuri a Departamentului Minorități a TVR. Tema centrală a emisiunii a fost activitatea culturală organizată de uniune la Peregu Mare, cu ocazia serbării zilei de 3 Martie Ziua Rutenilor din România. Prin această emisiune am avut posibilitatea prezentării tuturor celor interesați a unui crâmpei din activitatea culturală a rutenilor din România, care alături de celelalte minorități naționale și de majoritatea românească conviețuiesc în armonie, contribuind la îmbogățirea teazaurului cultural al României.

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2021