Întâlniri culturale în sucursalele Uniunii Culturale a Rutenilor din România

Scris de Maria Comșa. Posted in Rutenii


Anul acesta a debutat cu o serie de întâlniri în sucursalele uniunii noastre. Astfel am avut bucuria de a reîntâlni membrii noștri din Sucursala Arad a UCRR în data de 13 ianuarie, Sucursala Maramureș în data de 20 ianuarie și Sucursala Suceava în data de 27 ianuarie, urmând ca în luna februarie să organizăm această întâlnire și în Sucursala Alba. Evenimentele au fost marcate prin diverse activități de promovare a folclorului, culturii și tradițiilor rutene din diversele colțuri de țară. Alături de conducerea uniunii, am fost onorați cu participarea primarilor din localitățile unde uniunea noastră are reprezentanți în consiliile locale.

Crăciunul pe rit vechi în Bistra, Maramureș

Scris de Svetlana Petrețchi. Posted in Rutenii


În Ajunul Crăciunului se mănâncă de post, iar tradiţia cere ca pe masă să fie aşezate douăsprezece feluri de mâncare, în numele apostolilor. Compotul de prune afumate, grâul fiert cu nucă, sarmalele de post cu hribi, ciupercile cu usturoi, ciorba de hribe cu ceapă sau peștele, sunt mâncărurile care anunţă marea sărbătoare.Im ediat după servirea cinei, încep să apară colindătorii. Aceștia colindă pe la casele rudelor şi prietenilor, în cete, pentru a aduce vestea cea bună a Naşterii Pruncului Sfânt. Drept răsplată, aceștia primesc colăcei, nuci sau bani.
În cele trei zile de Crăciun, toată lumea se strânge dimineața la Biserică, iar după slujbă, oamenii se invită unii pe alții la colindat și așa petrec frumoasa sărbătoare în voie bună, râsete și colinde. Nelipsiți în aceste zile de poveste sunt cele două grupuri de colindători formate doar din bărbați: Viflaimul și Colinda Bătrână, care sunt prezenți în fiecare zi în Biserică, iar după aceea umblă din casă în casă pentru a vesti marea minune, astfel că și în acest an, cred că am reușit să insuflăm generațiilor viitoare spiritul sărbătorii nașterii Mântuitorului, ca semn al perenității rutenilor, oriunde s-ar afla.

Colindăm la Bastionul Măcelarilor

Scris de Svetlana Mureșan. Posted in Rutenii


În data de 5 ianuarie 2024, Uniunea Culturală a Rutenilor din România, împreună cu tinerii din Bistra, Sucursala Maramureș, am participat la invitația Consiliului Județean Maramureș la evenimentul: Colindăm la Bastionul Măcelarilor. A fost un eveniment dedicat celor care sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi. La eniment au participat și alte grupuri de colindatori, prezentând astfel o particularitate a acestor sărbători. Publicul prezent, curios să audă colindele tradiționale rutene din Maramureș, a fost plăcut impresionat. Am fost rugați apoi să mai colindăm, cu mult peste programul pregătit pentru acest eveniment. Colega noastră, Felicia Andrișan, a interpretat un cântec rutean foarte vechi, învățat de la bunica ei, despre o poveste de dragoste tristă, acesta fiind considerat o adevarată capodoperă a folclorului rutean. A fost prezent și coregraful Duli Babici Tudor, care ne-a încurajat din public și care ne-a transmis că modul în care reușim să transmitem și să împărtășim folclorul rutean este unul deosebit. Atmosfera caldă și prietenoasă, cuvintele de laudă si aplauzele zgomotoase, ne-au făcut să trăim emoții unice, pe care nu le putem exprima în cuvinte, emoții care vor rămâne mereu în sufletul nostru.

Sărbătorile lunii decembrie

Scris de Svetlana Mureșan. Posted in Rutenii


Ca în fiecare an, în filialele uniunii, în luna decembrie, sunt pregătiri intense pentru a sărbători în mod tradițional nașterea Mântuitorului și trecerea în noul an. Principalii beneficiari sunt copii, care s-au bucurat de cadourile primite din partea noastră. Pentru a marca aceste sărbători, am împărți pachete cadou copiilor din Bistra, Peregu Mare, Dărmănești, Pojoga. Ca în fiecare an am avut plăcuta surpriză, ca în fiecare filială, să existe dorința de a promova aceste sărbători, de a transmite generațiilor viitoare spiritul Crăciunului. În sucursalele noastre, s-au simțit aceste sărbători atât prin cântecele de iarnă, prin colindele rutene, prin savoarea bucatelor moștenite de la înaintașii noștri, cât și prin tot ceea ce înseamnă tradiție și spiritualitate atât în familie cât și în comunitățile noastre.

Minorităţile Naţionale şi caracterul european al Revoluţiei Române din Decembrie 1989

Scris de Marius Comșa. Posted in Rutenii


    La București, la Clubul Parlamentarilor din cadrul Palatului Parlamentului a avut loc în data de 19 decembrie 2023, un eveniment de excepție, organizat pentru a aniversa Ziua Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Cu acest prilej a avut loc conferinţa: Minorităţile Naţionale şi caracterul european al Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Programul manifestării a fost moderat de domnul Ştefan Prală. În cadrul conferinței au avut intervenții: Dr. Gheorghe Firczak - Caracterul european al Revoluţiei Române din Decembrie 1989; Florina Maior - Condiţia femeii, consecinţă a victoriei Revoluţiei Române din Decembrie 1989; Iulius Marian Firczak - Minorităţile Naţionale în societatea contemporană; Francisc Oscar Gal - Fundaţia "Armonia" a Familiilor Etnic Mixte; Ioan Romeo Roşianu - Libertatea presei, rezultat al victoriei Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Am fost onorați ca la această manifestare să avem invitați din partea Camerei Deputaților pe domnii deputați: Fălcoi Nicu, Cristian Ioan Chirteș și Marilen Pirtea.

Consiliul Minorităților Naționale – 30 de ani

Scris de UCRR. Posted in Rutenii


Evenimentul Consiliul Minorităților Naționale – 30 de ani, organizat la inițiativa Departamentului pentru Relații Interetnice în colaborare cu Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale din Camera Deputaților, Fundația Inter-Art și Partida Romilor Pro-Europa pe 18 decembrie, la Palatul Parlamentului, a avut drept scop marcarea celor 30 de ani de existență a Consiliului Minorităților Naționale în cadrul unui moment festiv. La eveniment au participat personalități politice marcante: domnul consilier prezidențial Sergiu Nistor, din partea Administrației Prezidențiale, domnul Marcel Ciolacu, Prim-ministrul României, domnul Alfred Simonis, Președintele Camerei Deputaților, domnul Varujan Pambuccian, liderul Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale din România, domnul Vasile Dîncu, preşedinte al Delegaţiei permanente a Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO, doamna Lacziko Enikő Katalin, fost secretar de stat al Departamentului pentru Relații interetnice, domnul Dincer Geafer, subsecretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice.

Sfințirea Bisericii Greco-Catolice rutene din Kisvarda, Ungaria

Scris de Vasile Bojcsuk. Posted in Rutenii


În perioada 15 – 16 decembrie 2023, o delegație a Uniunii Culturale a Rutenilor din România a participat la o serie de manifestări culturale organizate cu prilejul sfințirii Bisericii Greco-Catolice rutene din localitate. La manifestare au participat un sobor de înalți ierarhi ai Bisericii Greco-Catolice din Ungaria, Slovacia și Ucraina. La slujba religioasă a participat pr. Vasile Bojcsuk, secretar general a UCRR. Manifestarea a avut o însemnătate deosebită, fiind un simbol al unității rutenilor din Europa Centrală și Răsăriteană.

UCRR reprezentată la Conferința de literatură a rutenilor din Ungaria

Scris de Svetlana Bojcsuk. Posted in Rutenii


La invitația rutenilor din Ungaria, în data de 1 decembrie 2023, o delegație a Uniunii Culturale a Rutenilor din România a participat la o conferință importantă pentru rutenii de pretutindeni. Delegația a fost compusă din membri UCRR, printre care se numără secretarul general Bojcsuk Vasile, președinta filialei din Peregu Mare, județul Arad, Viorica Bojcsuk, și președinta de tineret a Forumului Mondial al Rutenilor, Bojcsuk Svetlana. Evenimentul a fost unul remarcabil și complex, aducând în prim-plan diverse manifestări culturale și artistice: Expoziție de Pictură: Invitatii au avut ocazia să admire o expoziție superbă de pictură, reflectând diversitatea și bogăția artei rutenilor;

1 Decembrie - Ziua Națională a României

Scris de Gheorghe Firczak. Posted in Rutenii


1 Decembrie are o dublă semnificaţie pentru naţiunea română. Pe de o parte reprezintă desăvârşirea unităţii naţionale a românilor, pe de altă parte este Ziua Naţională a României. Şi pentru noi, minorităţile naţionale, este o mare sărbătoare pentru că de secole trăim pe pământul de azi al ţării noastre. Această afirmaţie a noastră nu trebuie bănuită de oportunism politic, istoria oferind cele mai solide argumente pentru validitatea ei. În acest context Hotărârea Adunării Naţionale de la Alba-Iulia constituie o victorie în procesul desăvârşirii unităţii naţionale a românilor. Evoluţia ulterioară a societăţii româneşti evidenţiază faptul că Hotărârea de la Alba Iulia a influenţat conştiinţa colectivă a minorităţilor naţionale din ţara noastră.

Târgul de carte “Gaudeamus” - 2023

Scris de Viorica Igelsky. Posted in Rutenii


În perioada 22-26 noiembrie a.c., la București s-a desfășurat Târgul de carte “Gaudeamus” ediția a XXX-a. Au fost prezenți peste 200 de participanți cu peste 500 de evenimente editoriale și însumând 5.500 de mp de standuri și spații expoziționale printre care amintesc: Editura Aramis, Casa Radio, Curtea Veche Publishing, Editura Didactică și Pedagogică, Editura Eikon, Editura Militară, Nautilus-English Books, Editura Patriarhiei Române, Editura Pauline, Editura Universității Transilvania din Brașov, Editura Vremea, etc… În acest an președintele de onoare a manifestării a fost Ion Bogdan Lefter, reputat scriitor, critic literar, profesor universitar, publicist, și, mai presus de toate, unul dintre cei mai entuziaști și constanți prieteni ai Târgului. Implicat activ, timp de aproape trei decenii, în câteva dintre proiectele tradiționale marca Gaudeamus Radio România, Ion Bogdan Lefter a fost primul coordonator al ziarului târgului, realizat împreună cu studenții Facultății de Litere de la Universitatea București și membru al juriului care a stabilit câteva dintre cele mai importante premii anuale Gaudeamus.

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024