Cât de dăunătoare este friptura la grătar
„Înţeleptul nu aspiră la plăcere, ci la absenţa suferinţei.” (Aristotel)
„Fugi de plăcerea care dă naştere durerii !” (Solon)
Friptura la grătar a ajuns o modă, fiind, pentru multe persoane, unul din alimentele preferate, în special la petreceri.
Controversele cu privire la consumul de carne la grătar sunt pe cât de numeroase, pe atât de aprinse.
Studiile de specialitate au descoperit legături certe, de necontestat, între compușii carcinogeni produși de prepararea și de consumul fripturi la grătar și forme grave de cancer.
„Scopul omului înţelept nu este de a-şi asigura plăcerea, ci de a evita durerea.” (Aristotel)
Mulți însă refuză să accepte asemenea concluzii și pun mai presus marea plăcere pe care o au prin mâncarea fripturii la grătar.
Aceștia uită că „O mie de plăceri nu compensează o mare durere.” (Giacomo Leopardi), precum cea produsă de bolile grave, precum cancerul.
Sunt numeroase exemplele de persoane care nu au mâncat carne și care au trăit sănătoase până la adânci bătrâneți. Nu același lucru se poate spune despre gurmanzi, în special de cei mari consumatori de carne.
Un exemplu în acest sens este și al lui George Bernard Shaw , care era și vegetarian.