COVID-19 declanșează anomalii ale creierului, chiar și la 6 luni după recuperare

Scris de DN. Posted in Sanatate


Coronavirusul provoacă complicații grave pe termen lung, chiar și la câteva luni după vindecare. Cercetătorii au găsit anomalii la creier la 6 luni de la recuperare.
Simptomele neurologice asociate includ dificultăți de gândire sau de concentrare, dureri de cap, probleme de somn, amețeli, senzație de înțepături, alterarea simțului olfactiv sau gustativ, depresie sau anxietate.
Cercetătorii au folosit un tip special de imagistică prin rezonanță magnetică pe 46 de pacienți vindecați de virus și 30 de pacienți sănătoși, notează agenția ANSA.Care au fost cele mai întâlnite simptome?

RMN-urile au fost efectuate în termen de 6 luni de la recuperare.
În rândul pacienților cu sindromul COVID lung, cele mai des raportate simptome au fost oboseala, dificultățile de somn, lipsa de atenție și problemele de memorie. Rezultatele RMN au arătat că pacienții vindecați prezentau anomalii la nivelul lobului frontal și al trunchiului cerebral în comparație cu cei sănătoși.
„Aceste regiuni ale creierului sunt legate de oboseală, insomnie, anxietate, depresie, dureri de cap și probleme cognitive”, au spus cercetătorii.

Complicațiile grave pe termen lung, provocate de coronavirus

Lobul frontal este, de asemenea, legat de înțelegerea și producerea limbajului, de atenție, de inhibiția motorie și de imaginație, precum și de procesele cognitive sociale.
Cercetătorii au constatat, de asemenea, o diferență semnificativă în regiunea diencefalică a trunchiului cerebral. Această regiune este asociată cu multe funcții corporale esențiale, inclusiv coordonarea cu sistemul endocrin pentru eliberarea de hormoni, transmiterea semnalelor senzoriale și motorii către cortexul cerebral și reglarea ritmurilor circadiene (ciclul somn-veghe).
„Studiul evidențiază complicațiile grave pe termen lung care pot fi provocate de coronavirus, chiar și la câteva luni după recuperarea după infecție”, au spus aceiași cercetători.

https://www.descopera.ro/dnews/20226761-covid-19-declanseaza-anomalii-ale-creierului-chiar-si-la-6-luni-dupa-recuperare

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2023