UK Bookmakers

"Guantanamito"!

Scris de Thomas CSINTA. Posted in Ancheta


Frontierele Uniunii Europene « nemetropolitane » se intind peste mari si tari, din Asia pana in America Centrala si de Sud, trecand prin Africa, din Oceanul Atlantic pana in Oceanul Pacific si respectiv, cel Indian !
Daca la frontierele Ceuta si Melilla, enclave spaniole in Maroc sute de imigranti clandestini provenind din Africa Neagra (subsahariana) mor pentru ca vor sa traiasca liber si decent in Europa, accesul lor in Insulele Canare spaniole situate la nord-vest de Sahara Occidentala africana, in Atlantic, este reprimat violent de catre garzile civile spaniole ! (a se vedea si articolele :« Masacru la frontiera UE. Dreptul de-a muri liber la Portile Raiului » si « Dupa ceuta si Melilla, Insulele Canare »)

Din Lampedusa italiana situata in sud la cca 200 de km de Agrigente (Sicilia) intre Malta si Tunisia, expulzarile sunt considerate un « obiect de activitate » ale unor institutii ale statului finantate din bani publici ! (a se vedea si articolul : « Nume de Cod : Lampedusa »)
Si lista poate continua !

Ca si cum Europa nu ar dispune de frontiere destule considerate « fragile » de catre Comisia Europeana, la portile UE si-a facut aparitia nu de mult o noua zona de tranzit cu un ridicat flux migrator catre centrul Europei, un puternic furnizor de candidati clandestini la imigrare care nu are « contact direct » cu frontierele UE !
Este vorba de Mauritania !

Republica Islamica Mauritania, o tara in vestul Africii, mai exact, aflata pe coastele nord-vestice ale continentului negru, marginita de catre Oceanul Atlantic, o parte din Magreb (Algeria si Sahara Occidentala controlata din 1975 de catre Maroc) la nord, de catre Mali la est si Senegal la sud !
Populata de catre « Pulaari», arabo-berberi originari din nordul Africii si sonikhé, Mauritania constituie un punct de trecere « nevralgic » intre Africa de Nord si Africa Neagra, considerata un « nod gardian » plasat intre « ciocan si nicovala », o tara vazuta din exterior ca o tara « Jandarm » al Europei !
Pe neasteptate, in primavara anului 2006 am descoperit pentru prima data in largul coastelor mauritane celebrele « cayucos », barci uriase de cca 15 m lungime, utilizate de catre pescarii mauritanieni, « tixite » cu clandestini, candidati la imigratia ilegala in Uniunea Europena, via Insulele Canare, respectiv Spania !
Majoritatea proveneau din zonele implicate in conflicte socio-economice subsahariene, Liberia, Sierra Leona si Coasta de Fildes!

Presiunile din toate partile nu se vor lasa asteptate !
In primul rand, din partea Comisiei Europene in general si din partea Spaniei in particular!
Dar si din partea comunitatii internationale, Amnesty International care crtica atat presiunile cat si pentru masurile intreprinse de catre organismele responsabile cu imigratia clandestina in UE !

Printre cele solicitate de catre guvernul de la Nouakchott (capitala tarii, cca 720.000 de locuitori) pentru a face fata afluxului de imigranti.figura printre altele si deschiderea unui « Centru de Retentie » la Nouadhibou (al doilea oras ca importanta a tarii, cca 90.000 de locuitori) in nordul Mauritaniei, destinat celor care vor fi expulzati din Insulele Canare de catre guvernul spaniol (a se vedea si articolele autorului: « Spania in pragul disperarii », « Imigratia clandestine si rata ridicata a infractionalitatii, elemente vulnerabile ale Constitutiei Europene » si « Optimum population trust, report »)

Ca locatie, o fosta scoala a fost desemnata si amenajata sub supravegherea Crucii Rosii Internationale, ulterior numita de catre localnici « Guantanamito »!
In recentul sau raport intitulat : « Mauritania, nimeni nu ne vrea » pe care l-am putut studia, Amnesty International atrage atentia asupra faptului ca « Guantanamito » (dupa numele lagarului de prizonieri din Guantanamo a bazei militare navale americane din Cuba, infiintat in 2001 cu 750 de detinuti, in care dupa investigatiile noastre, in luna mai a acestui an inca erau retinuti si torturati 275 de prizonieri) exemplifica perfect politica europeana din ultimii ani in ceea ce priveste « extinderea » catre sud ale frontierelor sale exterioare.
Cu atat mai mult ca Mauritania figureaza pe lista Comisiei Europene ca « veriga slaba » a Magrebului in raport cu « petrorepublicile » Algeria si Libia, respectiv, Tunisia si Marocul cu care manevra politica este mult mai « flexibila » !

Ceea ce insa noi am putut « deduce » din acest raport redactat sub conducerea Secretarului General al Amnesty International, Dna Irene Khan, un raport extrem de complet si bine documentat este ca « externizand » problemele sale migratoare, Europa contribuie indirect la violarea drepturilor fuundamentale ale omului atat in Mauritania, cat si in regiunile altor frontiere « fragile » cum ar fi Ceuta si Melilla sau Lampedusa !

COMENTARIUL AUTORULUI

Dupa crearea Centrului de Retentie « Guantanamito », africanii subsaharieni, chiar si cei aflati in posesia unor documente de identitate valabile, fac obiectul unor persecutii sistematice, a unor arestari abuzive si expulzari in tarile lor presupuse « de origine » !
Se pare ca politia locala din Nouadhibou, aflata intre « ciocan », presiunile si directivele Uniunii Europene si « nicovala », masurile impuse de catre guvernul mauritanian, profita de situatie si incalca voit sau nu drepturile fundamentale ale omului, ceea ce intretin violenta si coruptia la un nivel ridicat !

Din investigatiile pe care le-am intreprins in acest dosar, se pare ca in cursul anului trecut (2007) au « tranzitat » justificat sau nu, prin « Guantanamito » nu mai putin de 3257 de persoane !
Toti au fost expulzati in Mali (1229 de persoane) si Senegal (1381 de persoane), tari limitrofe Mauritaniei, indiferent de nationalitatea si originea lor !
Persoanele arestate nu pot face niciun demers administrativ pentru regularizarea situatiei lor in Mauritania, nici un recurs contra deciziei de expulzare si nici nu pot solicita statutul de « Refugiat Politic ».

Merita sa mentionam si faptuil ca « Guantanamito » (care inca nu are un statut legal bine definit!) nu dispune decat de 216 paturi si de conditii de igiena sub orice critica !
Printre numeroasele inscriptii cu « grafiti » ai celor incarcerati, pe peretii Centrului de Retentie « Guantanamito », una ni s-a parut deosebit de interesanta si pertinenta.
Credem ca autoritatile responsabile cu imigratia in UE ar putea sa o analizeze cu simt de raspundere : « Pe vremea cand albii veneau in Africa pe mare, noi nu i-am numit clandestini !
Atunci, de ce astazi cand noi negrii incercam sa ajungem tot pe mare in Europa, autoritatile locale ne numesc clandestini ? »
Un raspuns exista desigur !
El este unul de mare complexitate si depaseste cadrul acestui articol !

http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2010/10/guantanamito.html

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020