“Cazuistica libertătii de exprimare în jurisprudenta românească”

Scris de Cristina Lupu. Posted in Ancheta


Centrul pentru Jurnalism Independent vă oferă o colecție de prevederi legale românești și studii de caz privind libertatea de exprimare în România – “Cazuistica libertății de exprimare în jurisprudența românească”. Colecția conține articole de lege, studii de caz și documente cu valoare normativă și poate fi descărcată de pe site-ul www.cji.ro, secțiunea Resurse.

Raportul MCV din ianuarie 2013 a surprins comunitatea mass-media din România prin asprimea tonului și prin propunerile înaintate. Este pentru prima oară în istoria recentă a României când Uniunea Europeană exprimă îndoieli la adresa mass-media, a căror independență a susținut-o.

În plus, are caracter de noutate și apelul la “revizuirea” legislației în sensul întăririi protecțiilor, în detrimentul consolidării libertății de expresie.

“Proiectul nostru a analizat principala teză a raportului potrivit căreia în legislația și practica actuală ar fi nevoie de garanții suplimentare că libertatea presei este însoțită de o protecție corespunzătoare a instituțiilor și a drepturilor fundamentale ale persoanelor, precum și de măsuri reparatorii eficiente, a declarat Ioana Avădani, Director executiv al CJI. “În urma analizei, concluzia noastră este că România are un instrumentar legislativ, de reglementare și co-reglementare suficient, dar acesta nu este utilizat pentru sancționarea derapajelor editoriale”, a continuat Ioana Avădani.

Utilizarea constantă și coerentă a prevederilor legale, în respectul libertății de exprimare chiar și atunci când se urmărește protejarea demnității sau reputației personale, este un prim pas necesar înainte de a deschide orice altă discuție referitoare la cadrul legal. Este necesară consolidarea instituțională a organismelor cu rol de arbitru și asigurarea independenței lor, atât față de domeniul politic, cât și față de influențele concurențiale ale pieței. Tot astfel, asociațiile profesionale ale jurnaliștilor și magistraților trebuie să se consolideze și să ofere membrilor lor protecție în exercitarea onestă și de bună credință a profesiei lor. Iar creșterea competențelor media ale publicului trebuie să devină o preocupare a sistemului de educație.

Colecția, realizată de Diana Olivia Hatneanu, avocat cu experiență în apărarea drepturilor omului, nu are pretenția de a fi exhaustivă, ci este un instrument de lucru pentru toți cei aflați în căutarea acestui “just echilibru” – practicieni, studenți, reprezentanți ai mediului academic sau ai autorităților publice – și poate fi folosită ca sursă documentară, îndreptar sau temă de reflecție.

Pentru informații suplimentare vă rugăm să ne contactați la tel: 021. 311.13.75/, 0726.108.245 sau e-mail: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. , Cristina Lupu, Manager de comunicare și proiecte al CJI.

Această publicaţie este parte a proiectului “Cazuistica libertății de expresie în jurisprudența românească”, realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

 

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024