Evreii din România se opun comemorării FASCISTULUI József Nyirö la Gheorgheni. ”…s-a pronuntat în favoarea scoaterii evreilor din viata socială a Ungariei…”

Scris de Dr. Aurel Vainer. Posted in Ancheta


Scriitorul fascist József Nyirö ar urma să fie comemorat la Gheorgheni de autoritățile publice locale controlate de Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) și Partidul Civic Maghiar (PCM).

Scriitorul anti-Semit Nyiro Jozsef, cal care se bucură de un adevărat cult al personalității în România.

Deputatul dr. Aurel Vainer a dat azi publicității un comunicat de presă prin care exprimă opinia Federației Comunităților Evreiești din România care sunt nemulțumite de intenția autorităților din Gheorgheni de a organiza o manifestare de evocare a personalității scriitorului transilvănean József Nyirö, cunoscut sprijinitor al regimului fascist din Ungaria.

Federația Comunităților Evreiești din România consideră că omagierea acestuia, chiar și numai în calitate de scriitor încalcă prevederile O.U.G nr.31 din 2002, aprobată prin Legea nr 107/2006, care interzice promovarea unor simboluri fasciste și a persoanelor care au adus prejudicii grave omenirii și păcii. De aceea, cerem Autorităților Publice—Ministerul Afacerilor Interne, Parchetul General, Instituția Prefectului Harghita, Primăria Municipului Gheorgheni — măsuri ferme și urgente pentru a stopa astfel de acțiuni.

"Federația Comunităților Evreiești din România își exprimă profunda nemulțumire față de intenția autorităților din Gheorgheni de a organiza o manifestare de evocare a personalității scriitorului transilvănean József Nyirö, cunoscut sprijinitor al regimului fascist din Ungaria. Chiar dacă nu a fost membru al partidului politic extremist-fascist, 'Crucile cu săgeți' care, venit la putere în octombrie 1944 a executat și a trimis la moarte mii de evrei budapestani, József Nyirö, a fost un propagandist al ideologiei acestui regim, a coordonat și a susținut publicații horthyste și nyilașiște iar în calitate de deputat în Parlamentul de la Budapesta, în timpul guvernului Szálasi, a fost vicepreședintele unei comisii parlamentare tocmai în perioada în care a avut loc deportarea evreilor din Budapesta. József Nyirö a fost un mare admirator al regimului hitlerist și a publicat numeroase articole în care l-a elogiat pe Joseph Goebbels, ideolog al Germaniei naziste, și s-a pronunțat în favoarea scoaterii evreilor din viața socială a Ungariei, împotriva 'moștenirii decăzute a liberalismului jidovesc... care ar trebui să dispară din viața ungară' . Nyirö a fost și un antiromân convins. Potrivit unor documente găsite la Arhivele din Cluj, numele lui ar fi figurat pe listele unei organizații paramilitare maghiare de la Cluj ('Tüzharcosok'), care ar fi terorizat populația românească din jurul orașului.

FCER nu este de acord cu ideea că, în cazul unui scriitor sau artist s-ar putea despărți creația lui de activitatea politică, deoarece neîndoielnic ideologia îi influențează opera. De aceea, chiar dacă Nyirö , spre deosebire de scriitorul transilvănean Albert Wass, nu a fost condamnat drept criminal de război și în condițiile în care Federația Comunităților Evreiești din România se pregătește în acest an să comemoreze 70 de ani de la deportarea evreilor din Ardealul de Nord, inclusiv din Gheorgheni, omagierea acestuia, chiar și numai în calitate de scriitor încalcă prevederile O.U.G nr.31 din 2002, aprobată prin Legea nr 107/2006, care interzice promovarea unor simboluri fasciste și a persoanelor care au adus prejudicii grave omenirii și păcii. De aceea, cerem Autorităților Publice—Ministerul Afacerilor Interne, Parchetul General, Instituția Prefectului Harghita, Primăria Municipului Gheorgheni — măsuri ferme și urgente pentru a stopa astfel de acțiuni.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/index.php?option=com_content&view=article&id=11892:evreii-din-romania-se-opun-comemorrii-fascistului-jozsef-nyiroe-la-gheorgheni-s-a-pronunat-in-favoarea-scoaterii-evreilor-din-viaa-social-a-ungariei-&catid=51:analize--interviuri&Itemid=72

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024