UK Bookmakers

Nasterea sub anonimat (sub X), o masura pentru combaterea pruncuciderii!

Scris de Thomas CSINTA. Posted in Ancheta


PREAMBUL


« Nasterea sub X » (sub anonimat)desemneaza simbolic posibilitatea juridica ca o mama care da nastere unui copil sa nu-si declare propria sa identitate in fata autoritatilor de stare civila !
Pe de o parte, optand pentru aceasta alternativa, automat, ea isi da consimtamantul pentru infierea noului-nascut.
Pe de alta parte, printre altele, conform legislatiei in vigoare in ceea ce priveste « nasterea sub X », copilul nu va putea cunoaste in general, niciodata, mama sa biologica!
Ea poate totusi declina identitatea sa si chiar sa lase o scrisoare explicativa intr-un plic inchis si sigilat de catre autoritati, care poate fi transmis copilului la cererea lui dupa implinirea varstei de 18 de ani, varsta la care el devine major.
« Nasterea sub X », in general, este o solutie adoptata in cazurile in care mama nu-si doreste copilul, fie pentru ca el se naste in afara casatoriei, fie pentru ca nu are posibilitati materiale sa-l creasca decent.
Rareori si familiile cu multi copii recurg la aceasta solutie.

APROFUNDAREA DOSARULUI

Regula « Mater semper certa est ! » nu a fost inclusa in jurisdictia franceza.
In Franta, exista o veche traditie contra abandonului noului-nascut inca de pe vremea lui Saint Vincent de Paul (inceputul secolului XVII) care utiliza turnul bisericii ca « azil » pentru pruncul « noul-nascut abandonat ».
Mama depunea pruncul in fata bisericii, dupa care tragea de cateva ori clopotul ei.
La acest semnal, cineva, o persoana insarcinata cu « recuperarea » noului-nascut, il introducea in incinta bisericii, pentru a fi luat in primire, inregistrat si condus in turn.
In 1638, Saint Vincent de Paul fondand institutia « Copiii abandonati» avea de gand sa lupte in mod eficace contra infanticidelor si a avorturilor (a se vedea si articolele : « Triplu infanticid », « Cercetarile in cazul triplului infanticid continua », « Pronostic in triplul infanticid », respectiv, « Infanticide macabre in Germania »).
Insa, legalizarea « nasterii sub X » este “opera” Revolutiei Franceze!
In 1793 Conventia vota textul de lege prin care “nasterea fara declararea identitatii mamei” sa fie legalizata official!
El mentiona in egala masura obligativitatea pastrarii secretului privind identitatea ei, in cazul in care ea o face cunoscuta.
Acordarea de asistenta medicala si ingrijirea mamei incepand din momentul in care a nascut si pina la refacerea ei completa, pe banii “natiunii”, a contribuabililor!
Mai tarziu, la inceputul secolului XIX, Napoléon va impune crearea de « turnuri » care sa gazduiasca copii « abandonati» (« gasiti ») in fiecare departament (judet in Romania) al Frantei.
Incepand din 1830 datorita numeroaselor abandonuri, cca 30.000 anual, « turnurile » vor fi inlocuite cu « ajutoare sociale » care sa motiveze tinerele mame sa-si pastreze si sa-si creasca ele insele « noul-nascut ».
Sistemul de “abandon in turnul bisericii” este suprimat prin lege incepand cu 27 iunie 1904, el fiind inlocuit cu “biroul de abandon” (deschis zi si noapte, 24H/24H) pe langa primarii, pentru a permite mamelor care doresc sa se « debaraseze » de un « nou-nascut », sa poata sa o faca in anonimat, in toata legalitatea!
Mai tarziu, traditia de ajutor « pentru a naste in siguranta in anonimat » va conduce pe Maresalul Pétain (Guvernul de la Vichy !) ca incepand din 1939 sa creeze institutii specializate pentru « nasterea sub X », pentru ca ulterior sa adopte un decret-lege pe 2 septembrie 1941 privind legalizarea obligativitatii acordarii asistentei medicale oricarei mame, de catre toate centrele spitalicesti publice.
Abrogat ulterior prin decretele din 29 noiembrie 1953 si 7 ianuarie 1959, el a fost modificat in 1986 si introdus ca articol (n°47) in Codul Familiei si al Ajutorului Social, iar recent ca articol (L.222-6) in Codul Actiunii Sociale si al Familiei !
In anii 1998-1999, doua rapoarte, al sociologului Irène Théry si al juristului François Dekeuwer-Defossez solicita « imbunatatirea conditiilor de nastere sub « X », cum numarul acestora varia intre 550-600 pe an !
In ceea ce priveste « nasterea sub X », ea este reglementata esential prin doua texte :
1. Articolul 57 din Codul Civil Francez : daca parintii (mama si tatal) copilului natural sau unul dintre ei nu sunt mentionati de catre Ofiterul Starii Civile in registrul starii civile, nicio mentiune relativ la ei nu poate fi facut niciodata, ulterior !
Prenumele copilului sunt alese de catre parintii ei naturali : mama si tatal lui !
Mama care a cerut anonimatul in ceea ce priveste identitatea ei dupa nastere poate face cunoscut prenumele care doreste sa atribuie copilului !
In cazul in care parintii noului-nascut nu sunt cunoscuti, Ofiterul Starii Civile alege trei prenume dintre care unul « tine loc » de numele de familie al lui !
2. Articolul 1 .222-6 din Codul Actiunii Sociale si al Familiei : Orice mama care solicita dupa nastere anonimatul in ceea ce priveste identitatea ei in cadrul centrului spitalicesc in care a nascut va fi informata de consecintele juridice ale alegerii pe care a facut-o !
Ea poate lasa, daca doreste, identitatea ei, informatii despre sanatatea ei, precum si despre sanatatea barbatului cu care a conceput copilul, (originea copilului), respectiv motivatia ei, intr-un plic inchis si sigilat de catre autoritati, care poate fi citit daca doreste, de catre noul-nascut, devenit ulterior major in conditiile legii !
In plus, in orice moment, ea are posibilitatea de a-si declina identitatea daca isi doreste, iar in caz contrar, identitatea ei nu poate fi comunicata sub nicio forma parintilor adoptivi decat in conditiile Articolului L.147-6.
In cazul in care, ea naste in afara unui centru spitalicesc public, articolele mentionate mai sus isi pastreaza valabilitatea, iar detaliile privind nasterea noului-nascut pot fi sau nu comunicate ulterior in aceleasi conditii ca si cum copilul s-ar fi nascut intr-un centru spitalicesc public autorizat (maternitate), in conformitate cu Articolul L.223-7 din Codul Actiunii Sociale si al Familiei sub responsabilitatea directorului institutiei.
Toate cheltuielile legate de « nasterea sub X », (spitalizarea in maternitate, precum si ingrijirea medicala pina la parasirea ei, inclusiv « suportul » psihologic acordat) sunt suportate ca catre Serviciul de Ajutor Social al Copilului al departamentului in care se naste copilul.
In 2002, Ségolene Royal, pe atunci Ministra a Familiei in Guvernul condus de Lionel Jospin, ulterior in 2007 canidata PS la alegerile prezidentiale, a creat CNAOP (Consiliul National pentru Accesul la Originile Personale) cu scopul de a facilita cautarea parintilor copiilor abandonati.
Intre 2002-2007, 3080 de persoane s-au adresat CNAOP-ului, dintre care 695 (cca 25%, un sfert !) au solicitat cunoasterea identitatii mamei lor «bologice » !

COMENTARIUL AUTORULUI

In general, “nasterea sub X”, intotdeauna a dat nastere la polemici si a fost criticata sever de catre “tatii” implicati in proces!
Ei sustin in general ideea ca, « consultarea » lor in ceea ce priveste decizia mamei ar fi trebui sa fie obligatorie inainte de orice decizie luata de catre legislator.
Pe 7 aprilie 2006, dupa un lung proces contradictoriu care a durat nu mai putin de 5 ani, si pe care l-am urmarit de « aproape », Philippe Peter, tatal unui baietel pe care el l-a recunoscut in 2000 inainte de nastere, caruia mama i-a dat « nastere sub X » fara sa-i aduca la cunostinta, a beneficiat de o decizie favorabila a Curtii de Casatie la Nancy (Meurthe et Moselle, Loraine), care i-a acordat posibilitatea de a-si « exersa » dreptul de « tata », anuland adoptia pronuntata de catre Curtea de Appel din Nancy !
In sfarsit, familia adoptiva si tatal biologic Philippe Peter au ajuns la un « acord » : parintii adoptivi continua sa-si creasca copilul adoptat « nascut sub X », insa, el isi pastreaza contactul cu tatal lui « biologic » pana la majorat cand el devine « independent » din punct de vedere social, avand posibilitatea de a-si alege singur « parintii».
Un alt proces care a facut subiectul unor interminabile dezbateri in mass-media franceza si germana si la care am avut ocazia sa asist, este procesul « Pierre-Constatin » !
Investigatiile pe care le-am efectuat in acest dosar, fara precedent, pun in evidenta o serie de decizii ale legislatorului care nu pot fi contestate de catre partea « vatamata » pentru ca legislatia franceza « dispune » de un vid juridic care nu poate fi « eliminat » conform legislatiei celei de a V-cea Republici Franceze.
O istorie aparent simpla : O mama sinucigasa, care lasa in « urma » un copil « nascut sub X ».
Parintii ei afla de « eveniment » dar sunt pusi la curent de catre autoritati cu faptul ca pruncul a fost adoptat !
Familia adoptiva in Franta îl da pruncului numele de « Pierre ».
Insa, in Germania, o familie de francezi il numeste « Constantin » !
Este numele pe care fata noastra, mama « biologica » a ales, spune doamna M. Catherine!
Cercetarile ulterioare pe care le-am efectuat nu ne-au permis sa aflam de ce Gabrielle M., fiica Doamnei si Domnului M., in varsta de 22 de ani s-a sinucis !
Crescuta in Japonia, apoi in Franta, iar ulterior in Germania, Gabrielle se stabileste in 2005 la Paris, unde este admisa in urma unui concurs de admitere foarte sever intr-o Scoala Superioara de Inalte Studii Comerciale (Grandes Ecoles de Commerce).
Lunar, ea revenea in Germania pentru a pastra contactul cu familia, dar in special cu un tanar german, student si el, pe care il intalnise in cadrul programelor de colaborare europene si de care era atasata!
Desi parintii au constatat ca Gabrielle « s-a ingrasat » considerabil in ultimul timp, ea incerca sa le sugereze ideea ca ar fi « consumatoarea fidela» a unor medicamente pentru dereglari hormonale, de care ea sufera.
Noua luni mai tarziu, datorita unei depresiuni nervoase, Gabrielle isi pune capat zilelor lasaand in urma ei scris pe o hartie urmatoarea afirmatie : « sunt rea » !
Din cele declarate de catre mama ei aflam ca in urma unei « perchezitii » efectuate printre lucrurile ei, dupa moartea ei, ea descopera un document stampilat care confirma internarea ei pe 12 decembrie 2005 la Maternitatea Grupului Spitalicesc « Necker » de la Paris.
Dl si Dna M. vor contacta directia spitalului care îi va indruma catre CNAOP, un serviciu de care nu auzisera niciodata pana atunci, creat in 2002 de catre Dna Ségolene Royal asa cum am mentionat mai sus.
Aici ei afla ca Gabrielle a « nascut sub X » un baietel pe nume « Constantin », care in urma abandonului a fost « rechizitonat » de catre stat si la varsta de patru luni si jumatate adoptat de catre o familie care l-a botezat « Pierre ».
Astfel, pentru Biroul de Adoptii Dosarul « Constantin-Pierre » este clasat.
Dl si Dna M. pot lasa o scrisoare « explicativa » sigilata lui Pierre (Constantin) la CNAOP, la care copilul va avea acces dupa implinirea varstei de 18 ani cand devine major.
Daca el va dori acest lucru.
Din pacate Dl si Dna M. nu sunt multumiti !
Din investigatiile pe care le-am efectuat, reiese ca ei au facut apel la avocatul Pierre Verdier, Presedintele unei Asociatii care are ca obiect de activitate « dreptul la cunoasterea originilor » si au depus o plangere la Tribunalul de Inalta Instanta de la Paris contra adoptiei lui Pierre !
Avocatul familiei adoptive, Guillaume Le Maignan considera demersul Dl-lui si D-nei M. abuziv si « neconstitutional », in contradictie cu legislatia Codului Civil Francez, precum si cu cel al Codului Actiunii Sociale si al Familiei, ceea ce a fost confirmat si de catre TGI Paris, anul trecut, pe 6 iunie 2007.
In conseciinta, copilul ramane la parintii sai adoptiv si va purta numele de « Pierre ».
Dl si Dna M. nu-l vor putea recupera in conditiile legii si el nu va putea purta numele de « Constatin », cum numele mamei lui, Gabrielle M. nu figureaza pe certificatul lui de nastere, confirmat si de catre Curtea de Appel de la Paris, anul acesta, pe 10 aprilie !

POST SCRIPTUM

Dupa cum am mai mentionat, legislatia privind « nasterea sub X » este destul de controversata!
Pe de o parte, nu ar fi “anormal” ca rudele “biologice” ale unui copil abandonat care se « naste sub X » sa-l poata « recupera » daca afla de existenta lui, cu atat mai mult cu cat parintii naturali nu mai sunt in viata.
Pe de alta parte insa, « nasterea sub X », fara declinarea identitatii mamei face imposibil din punct de vedere juridic acest lucru.
In fond si la urma urmei, « nasterea sub X » permite in mod destul de eficace combaterea infanticidului asa cum rezulta din ultimele statistici cunoscute si comunicate de catre autoritati.
In Franta, rata infanticidului (pruncuciderii) este de 3-4 ori mai scazuta fata de tarile in care « nasterea sub X » nu exista !

A se vedea si articolele autorului pe Investigatie Jurnalistica

http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2009/03/nasterea-sub-anonimat-sub-x-o-masura.html
http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2010/05/copilul-in-lumea-contemporana.html
http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2010/06/marile-probleme-ale-copilului-in-lumea.html
http://cufr-prpagrandesecolesfranaises.blogspot.ro/2010/12/organizatii-socio-economice-si-politico.html
http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2009/11/tambur-african.html
http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2012/07/vanzarea-si-traficul-de-organe-vitale.html
http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2010/04/drama-unei-mame-drama-unui-copil.html
http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2009/03/infanticide-macabre-in-germania.html

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020