UK Bookmakers

Dan Gheorghe: Ion Iovcev, directorul Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, anchetat de procurori chiar în şcoala pe care o conduce

Scris de RP. Posted in Ancheta


Presiunea separatiştilor nistreni împotriva Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol devine pe zi ce trece mai gravă. Procurorii au intrat pe 20 ianuarie în şcoală şi l-au anchetat pe directorul Ion Iovcev cu privire la actele financiare ale instituţiei, scrie Dan Gheorghe în www.romanialibera.ro, preluat de Romanian Global News.

Conturile liceului sunt blocate încă de săptămâna trecută. Separatiştii vor ca liceul, aflat sub autoritatea Chişinăului, să fie înscris în Codul Fiscal al Tiraspolului. Procurorii s-au mai interesat, cu câteva zile în urmă, şi despre conturile din care se alimentează salariile cadrelor didactice de la acest liceu. Salariile sunt plătite de Ministerul Educaţiei din Republica Moldova.

Situaţia unicului liceu românesc din Tiraspol devine pe zi ce trece mai gravă. Cele mai noi ştiri de acolo arată că nu mai târziu de ziua de ieri directorul Liceului "Lucian Blaga", profesorul Ion Iovcev, a fost anchetat de un ofiţer cu grad înalt din cadrul Procuraturii din Tiraspol.

Ancheta a durat mai mult de o jumătate de oră. Ce a dorit procurorul, în primul rând? Să i se pună la dispoziţie actele contabile ale şcolii. Dar ce s-a întâmplat, pas cu pas, ieri povesteşte chiar profesorul Iovcev. Procurorii au venit la Liceul "Lucian Blaga", au intrat în biroul directorului, iar şeful "musafirilor" l-a interogat pe directorul şcolii. "Am fost interogat mai mult de o jumătate de oră. Doleanţele lor erau să le pun la dispoziţie documentele financiare. Am refuzat şi am răspuns că mă supun numai autorităţilor de la Chişinău", povesteşte Ion Iovcev.

Răspunsul procurorilor către Ion Iovcev a fost că "voi fi tras la răspundere administrativă". Procurorii regimului separatist nistrean s-au adresat apoi contabilului şcolii, dar nici de la el n-au obţinut documentele financiare ale liceului. Vizita în liceu a procurorilor s-a încheiat abia după o oră şi jumătate. După tot ce s-a întâmplat, Ion Iovcev a luat legătura cu Ministerul Educaţiei de la Chişinău, pentru a le da detalii despre ceea ce s-a întâmplat. N-a trecut însă mult timp şi la acelaşi liceu s-a primit un telefon de la banca de unde se ridică salariile pentru întregul personal al acestei şcoli. "Mi s-a spus că liceul nostru trebuie să aibă un cod fiscal transnistrean. Dar noi nu putem avea un alt cod fiscal, în afara celui pe care-l avem deja de mai mult timp, care aparţine Inspectoratului Fiscal al Republicii Moldova", precizează Ion Iovcev.

"Vizite" tot mai dese ale procurorilor nistreni

Aşa cum relatam încă din data de 12 ianuarie, conturile bancare ale Liceului "Lucian Blaga" au fost blocate, astfel încât şcoala nu mai poate să-şi achite facturile la utilităţi. Drept pentru care este oricând posibil ca acest liceu să nu mai beneficieze de furnizarea căldurii, apei şi electricităţii. Ce s-a întâmplat ieri arată clar manevra separatiştilor - liceul românesc să treacă sub controlul fiscal al regimului de la Tiraspol. Profesorilor li se dă de înţeles că doar aşa s-ar debloca şi conturile instituţiei.

Ce mai trebuie spus este că şcoala aceasta a mai fost "vizitată" şi vinerea trecută, pe data de 17 ianuarie, procurorii nistreni dorind să afle amănunte despre alte conturi, de data asta cele din care sunt alimentate salariile profesorilor, dar şi în ce valută se plătesc acele salarii. După cum se ştie, ultimele opt şcoli cu predare în limba română din Transnistria, inclusiv liceul din capitala aşa-zisei republici nistrene, se află sub autoritatea Ministerului Educaţiei de la Chişinău, care achită salariile celor aproximativ 300 de profesori ce încă activează în cele opt şcoli româneşti din stânga Nistrului, dar asigură şi baza materială necesară acestor instituţii. Leul moldovenesc este moneda oficială în Republica Moldova. Separatiştii, în schimb, au creat propria monedă - rubla transnistreană.

"Rezistăm"

La fel cum şi-n alte dăţi spunea, profesorul Ion Iovcev repetă şi acum - "rezistăm". Cu toate că sunt deja 22 de ani de când şcolile româneşti din Transnistria au fost şi sunt în continuare supuse terorii. Totul a început în 1992, când aproape 100 de şcoli în grafia latină existau în stânga Nistrului. Miliţia nistreană a năvălit în şcoli.

Au fost cazuri de-a dreptul inimaginabile pentru timpurile în care trăim. Miliţieni care deschid focul, în clase, de faţă cu elevii. Aşa a fost în 1992. Au fost astfel împuşcate literele româneşte scrise pe tablă. Nistrenii urlau la copii şi profesorii, spunând că de acum încolo vor învăţa numai în grafia chirilică. Ce să mai spui de situaţiile în care cărţile în limba română au fost scoase în curtea şcolilor. Acolo s-a dat foc limbii române. Profesorii şi părinţii elevilor care s-au opus invadatorilor au fost arestaţi.

Monica Macovei îi cere lui Șevciuk să înceteze provocările și atacurile la adresa școlilor românești din regiunea transnistreană

Acţiunile de intimidare, în special trimiterea unor ofiţeri KGB (FSB) pentru a intimida profesorii de la Liceul Lucian Blaga, în decembrie 2013, şi îngheţarea conturilor liceului, în ianuarie 2014, nu lasă nicio îndoială că autorităţile transnistrene folosesc tactici de intimidare similare celor folosite de Federaţia Rusă, considera Monica Macovei, preşedinte al Delegaţiei Parlamentului European la Comisia parlamentară de cooperare UE-Republica Moldova.

Europarlamentarul Monica Macovei i-a trimis o scrisoare liderului separatist Evgheni Şevciuk, în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de decizia luată de autorităţile separatiste din Transnistria, din 13 ianuarie 2014, de a îngheţa conturile liceului Lucian Blaga cu predare in limba română, din Tiraspol.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/index.php?option=com_content&view=article&id=11969:dan-gheorghe-ion-iovcev-directorul-liceului-qlucian-blagaq-din-tiraspol-anchetat-de-procurori-chiar-in-coala-pe-care-o-conduce-&catid=51:analize--interviuri&Itemid=72

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020