UK Bookmakers

« Pamantul sacru » !

Scris de Thomas CSINTA. Posted in Ancheta


Una dintre cele 7 regiuni ultraperiferice a Uniunii Europene, Guyana franceza, este un departament (dar si o reginue administrativa franceza) nemetropolitana care se intinde pe o suprafata de 86.504 km2 in nordul Amercii de Sud, fiind intr-un procent de cca. 96% acoperit cu paduri ecuatoriale.
« Descoperita » de catre Cristofor Columb in 1498, in 1503, in regiunea Cayenne (azi capitala), incep sa se stabileasca primii francezi, astfel incat peste un secol (in 1604), colonia franceza va fi numita « France Equinoxiale », iar incepand din 19 martie 1946 ea devine Guyana franceza (pentru a o deosebi de Guyana-Guyana britanica si de Surinam-Guyana Olandeza), obtinand astfel statutul de DOM (Departament Outre Mer) francez!

 

In traducere libera, pamant « fara nume », respectiv, « pe care nu-l indraznim sa-l numim » sau « casa fiintei supreme », Guyana franceza, care cu alte doua departamente franceze DOM aflate in Antile, Guadeluope (cu capitala la Pointe à Pitre) si Martinica (cu capitala la Fort de France) cunoscute ca DFA (Departamentele Franceze din America), era celebra in secolul XIX si inceputul secolului XX pentru deportarile masive ai celor condamnati la munca silnica, in special in Ocnele Miniere din Cayenne in care numai 3% dintre prizonieri supravietuiau sau Insula Diavolului, ratasata administrativ ulterior, orasului Kourou, de unde din 329 de condamnati, incepand din 1852, 76 au murit, 177 s-au intors in Franta, 58 au evadat si 17 s-au instalat acolo dupa eliberarea lor.

PREAMBUL

Astazi, Guyana franceza, « Pamantul Sacru », de care ma leaga « amintiri sacre », (fie de CNES-Centrul National francez de Studii Spatiale de la Kourou, fie de BRIC-Brigada de Represiune a Imigratiei Clandestine de la Cayenne), este cunoscuta in lume ca « nucleul central » al cerceretarilor spatiale franceze si europene, fiind sediul unor reputate insituitii spatiale alaturi de CNES, printre care si CSG-ASE (Centrul Spatial Guyanez-Agentia Spatiala Europeana), precum si o baza de lansare a rachetelor Ariane, respectiv, ai satelitilor comerciali europeni.

Avand 730 de km de frontiera cu Brazilia si 510 cu Surinam, in materie de biodiversitate, « Pamantul Sacru », este una dintre cele mai bogate regiuni ale lumii in care traiesc 5500 de specii vegetale, peste 1000 de arbusti, 700 de specii de pasari,117 de specii de mamifere, 430 de specii de pesti si 109 specii de amfibii.

Micro-organismele sunt inca mai numeroase, in special in nordul departamentului care rivalizeaza cu Amazonul brazilian, « Bornéo si Sumatra ».

Cel putin 98% din fauna vertebrata si, 96% din plantele vasculare, ale Frantei se gasesc in acest departament.

In sfarsit, cel mai grav insa, este ca Guyana este departamentul francez cu cel mai mare procent de seropozitivi si bolnavi infectati cu virusul HIV.

Format dintr-o multitudine de comunitati, cei 220.000 de guyanezi (2,7/km2), din datele de ultima ora pe care le detinem, s-ar parea ca sunt « masiv » purtatori (cca 4568 de persoane) al virusul imunodeficientei umane, adica un locuitor din fiecare cincizeci !

Din investigatiile pe care le-am efectuat legat de acest subiect la Spitalele de la Cayenne (responsabil Dr. Pierre Couppié) si Saint Laurent de Maroni (responsabil, Dr. François Biswell) se pare ca tabuu-ul guyanez ar fi responsabil de amploarea epidemiei SIDA (a se vedea si articolul « Sida » al aceluiasi autor).

Acest punct de vedere este sustinut si de catre AIDS Cayenne, precum si de catre Dr. Benoit Cotterel de la DSDS (Directia Sanatatii si Dezvoltarii Sociale).

Cei care se autodenunta sau sunt descoperiti intamplator in cursul unor examene medicale de rutina sau tratamente, sunt imediati respinsi de catre societate, chiar si de catre familie sau apropiatii lor !

Majoritatea dintre ei se refugiaza in Franta Metropolitana pentru tratamente [bi-triterapie, Zidovudine (AZT), Lamivudine (3TC) sau/si Indinavir], respectiv, ingrijiri medicale, in special la Paris, dar si in alte metropole franceze ca Lyon, Marsilia, Bordeaux sau Toulouse.

La prima vedere s-ar parea ca acest flagel ar fi rezultatul unei imigratii clandestine imposibil de controlat, in special din tarile vecine (Brazilia, Surinam, Haiti, Guyana) din care populatia migratoare este contaminata cu virsul HIV, precum si datorita unei diversificari sexuale neprotejate, cu parteneri multipli !

Hranind o economie subterana, clandestinii traiesc intr-o mare precaritate (a se vedea si articolul aceluiasi autor «Moarte pe Mana» : http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2013/12/thomas-csinta-moarte-pe-mana.html), neavand acces la ingrijiri medicale (fara « Carte de Séjour », act de sedere temporar), ceea ce face ca « epidemia sa se propage cu o viteza inimaginabila, 2-3% dintre femeile insarcinate fiind seropozitive », adica mai multe chiar ca in Sénégal ! (Diane Vernon, antropolog)

Singura asistenta specializata la Spitalul de la Cayenne, Valérie Bérard trateaza annual intre 900-950 de pacienti pe ani, dar numarul celor infectati cu HIV este mult mai mare.

Avand in vedere si faptul ca tinerele fete incep viata lor sexuala la o varsta frageda (in jur de 8-9 ani !), in special in randul populatiei de « orpaillage » (cautare si extragere a aurului din riuri, respectiv, exploatarea lui artizanala) care fiind in majoritate clandestini, nici nu figureaza in evidenta administratiei de stat, deci nici in ale dispensarelor si nici ale centrelor medicale teritoriale.

Conform afirmatiilor Doctorului Pradinaud, seful serviciului de dermatologie si responsabil cu depistarea MST (Maladii Transmisibile pe cale Sexuala) la Spitalul din Cayenne, in Guyana franceza pentru un tratament bi-triterapeutic nu exista nici conditii si nici posibilitati materiale ca in Franta Metropolitana ! (« O veritabila tri-terapie adaptata ar putea consta intr-o coabitare armonioasa a bio-medicinei cu medicina traditionala si cu traiul medico-religios ai bolnavilor »)

APROFUNDAREA DOSARULUI

Conform unor documente recente IPPF (Federatia Internationala a Plannig-ului Familial), din ce in ce mai multe tari fac din transmiterea virusului HIV, o crima, pedepsita sever de catre jurisdictiile lor.

Majoritatea autoritatilor sanitar-medicale din aceste tari considera ca aceasta « atitudine pozitiva » a legislatorului contribuie sensibil la diminuarea epidemiei, pe de o parte, in tarile lor, iar pe de alta parte, in lume.

Legat de acest subiect, am facut investigatii intr-un dosar de o mare complexitate care a dat nastere la o serie de polemici, atat in randul celor care aplica legile, cat si in randul celor care le concep si le promulga !

Este vorba de Yves Prépont, un francez in varsta de 41 de ani, fost sofer la Consiliul Regional Guyanez, care a fost judecat relativ recent la Cayenne, pentru "contaminarea voluntara cu virsul SIDA » a mai multor persoane de « sex feminin ".

Capul de acuzare : «uz de fals in acte publice » a fost retinut deasemenea contra lui, avand in vedere faptul ca partenerelor sale, desi constient de seropozitivitatea sa, el a prezentat teste HIV, reactualizate, falsificate, declarandu-se seronegativ !

Din investigatiile noastre minutioase in acest dosar, reiese ca el ar fi vinovat de contaminarea voluntara a nu mai putin de 13 femei, din care justitia franceza din Cayenne l-a condamnat pentru transmiterea virusului la 7 dintre ele.

Un rol important in acest demers a avut medicul generalist, Dr. Christian Magnien, care considera ca printre pacientii sai exista si alte femei care au fost contaminte de catre inculpat !

Este el cel care a « descoperit » la una dintre pacientele sale testele HIV falsificate de catre Prépont cu cativa ani in urma.

Insa, SIDA este stigmatizata in Guyana franceza si ele nu si-au dorit sa intre in atentia opiniei publice !

Brigadierul Major, Joseph Lam-Tou-Kaï, care a dirijat aceasta ancheta, ne-a declarat ca in cei 30 de ani de cariera niciodata nu a vazut asa ceva: "femeile contaminate ezitau sa depuna plangere la comisariat sau sa depuna marturie la bara », si asta numai datorita tabuu-lui guyanez legat de aceasta maladie « care in departament face ravagii ".

Incercand sa reconstituim inceputul, se pare ca pentru prima data, in mai 2003 (intr-un PV din 13 mai), Valérie G., o tanara de 20 de ani depune o plangere contra lui Yves Prépont la Comisariatul Central (Hotel de Police) din Cayenne, ca ar fi contaminat-o cu virusul HIV cu doi ani mai devreme, mai exact, la inceputul anului 2001 (prin luna martie) !

In urma acestei plangeri, fostul angajat al CNES-Centrul National de Studii Spatiale (nivelator-lucrari publice de amenajare teritoriala), devenit ulterior sofer la Consiliul Regional este interpelat la inceputul lunii iunie de catre Ploitia Judiciara din Cayenne.

Din declaratiile lui « spontane » facute Majorului Lam-Tou-Kaï, reiese ca el se stia seropozitiv inca din 1999, cu mult timp inainte de a fi intretinut realtii sexuale cu cele 7 femei : Clarisse K., Nadège P., Naomi B., Sabrina L, Esther N., Carla M., Valérie G., astazi seropozitive toate, pentru care justitia l-a inculpat cu capetele de acuzare mai sus mentionate !

Mentionam ca 2 dintre ele sunt deja in faza de SIDA (una dintre ele fiind invalida intr-un procent de 80%, suferind de toxoplasmoza cerebrala !) si inca una este pe cale de a trece « frontiera », din starea de seropozitivitate in starea de SIDA !

Si acest lucru in primul rand numai pentru faptul ca bi, respectiv, triterapia contra virusului HIV nu poate fi pusa in aplicare in regiune.

Merita sa subliniem si faptul ca din cele sapte femei care au fost interogate de catre Politia Judiciara, numai aceste trei femei si-au mentinut plangerea contra lui Yves Prépont.

Insa, din investigatiile pe care le-am facut s-ar parea ca alte trei din ele ar avea copii cu inculpatul, printre care si acea cu care el traieste in cuplu.

Singura care s-a prezentat la proces, era Nadège P.

Ea are un baiat cu inculpatul si nu a dorit sa depuna plangere, ne-a precizat Dl. Stéphane Rémy, Presedintele completului (corectional si nu criminal!), de judecata, afirmand ca ea s-a resemnat : « il las pe Domnul sa-l judece » !

In ceea ce il priveste pe Prépont, el a recunoscut tot, fara mari ezitari si cu destul de multa seninatate!

A explicat in mai multe « interviuri » acordate in timpul instructiei, materializate in PV-uri inregistrate la Tribunalul Corectional de la Cayenne, cum si-a falsificat testele HIV pentru a fi « credibil » in fata victimelor sale, pentru a nu fi fost obligat sa utilizeze prezervativul !

Omul, descris de partenere ca « posesiv », avea si o explicatie, dupa parera lui, « plauzibila (!) »: "D-le Judecator, eu le iubeam cu adevarat si nu vroiam sa le pierd".

Insa, pe 15 noiembrie 2005, in boxa acuzatilor, in fata Completului de Judecata al Tribunalului Corectional de la Cayenne, isi schimba brusc depozitia facuta in timpul instructiei : « in afara de Valérie G, ultima infectata cu virusul HIV, in relatiile mele anterioare nu stiam ca sunt seropozitiv ! »

Intervievat de catre presedintele completului de judecata, Stéphane Rémy, care incearca sa puna in evidenta, in fata auditoriului, al Ministerului Public, precum si in fata apararii, faptul ca inculpatul minte, la intrebarea acestuia : « sustineti deci ca l-ati mintit pe Judecatorul de Instructie ?! », acesta din urma afirma energic, convingator, dar usor dezorientat, totusi : « adevarat, eu eram convins ca sunt seropozitiv din 1999, dar confirmarea nu am avut-o decat in urma unui test care mi-a parvenit la sfarsitul anului 2000, ulterior el fiind chiar infirmat ! ».

Intr-adevar, documentul prezentat Curtii de catre Nicolas Bonfait, avocatul lui Prépont, ne-a pus totusi pe ganduri.

Si credem ca el ar fi putut reprezenta pentru inculpat, « no comment », cel putin, circumstante atenuante !

Este vorba de un certificat medical, un test HIV complet, din iulie 2004, eliberat de Spitalul Regional din Cayenne, care atesta ca inculpatul era seronegativ.

Ceea ce contrazice certificatul din 2000 conform caruia el era seropozitiv.

De-altfel, cum este posibil ca asemenea erori sa fi fost comise.

Este foarte probabil ca Prépont sa fi fost contaminat cu virusul HIV inca din 1998, ceea ce el a « constientizat » in sfarsit, in 1999 si a fost confirmat prin test HIV in 2000, contaminand victimele intre 2000-2002.

Dar, oare acel test de seropozitivitate, facut de acelasi spital, era mai fiabil decat cel din 2004 ?!

Exista insa si alte elemente in dosar care ar fi favorabile inculpatului.

Si cand afirmam acest lucru, nu este vorba nici decum sa-i luam apararea pe nedrept.

Dar credem ca un proces este echitabil, atunci cand toate punctele de vedere sunt exploatate la maximum si adavarul este bine « localizat » in spatiu si tim.

Este vorba de « debutul » in viata sexuala a tinerelor guyaneze !

Dupa cum am aratat mai sus, acest lucru se intampla deseori la varsta inca a « copilariei », mai mult sau mai putin.

Din investigatiile facute cunoastem faptul ca partenerele lui Prépont erau fete tinere cu varstele cuprinse intre 18-20 de ani, pe cand el avea deja pe atunci 35-36 de ani !

Insa, printre « femeile » pe care le cucerea Prépont, « dotat » cu un corp atletic si foarte mult carism, figurau, din pacate si minore inca, fete de la scoala generala din oras !

Si majoritatea dintre ele nu erau la primul contact sexual !

Din punctul nostru de vedere, acuzarea nu a tinut cont de aceasta realitate, iar apararea nu a exploatat-o deloc cu eficacitate!

Astfel, riguros vorbind, tinand cont de cele ce am prezentat in preambul, nu exista dovezi certe ca victimele, contaminate cu virusul HIV, ar fi fost toate, in exclusivitate, ale lui Prépont !

Evident, odata inculpat, toate acele femei care au intretinut relatii sexuale cu el s-au « autosesizat », chiar daca numai unele dintre ele s-au « autodenuntat » !

Cele care nu au facut, au fost motivate sa nu o faca !

Fie ca nu erau sigure de faptul ca el ar fi vinovatul, fie ca nu au vrut sa se compromita in fata opiniei publice !

In sfarsit, unele nu aveau niciun interes sa se stie acest lucru, pentru ca aveau cu el copii, care, din fercire, toti sunt seronegativi !

Avocatul partii vatamate, Jèrôme Gay, incerca sa sublinieze asemanarea intre inculpat si Christophe Morat (primul condamnat in Franta, pe 28 iunie 2003 la sase ani de inchisoare si 230.000 de euro amenda de Catre TCS –Tribunalul Corectional Strasbourg, confirmat si de catre Curtea de Apel de la Colmar, pe 15 ianuarie 2005) pentru a fi transmis voluntar virusul SIDA, afirmand ca in fapt « aceasta afacere este in fond si la urma urmei X contra Prépont, unde X fiind reprezentat de victime » !

Intr-adevar, asa s-a si intamplat : era vorba de cuvantul lui Prépont, care nici macar nu a avut sentimentul ca ar fi facut un rau, contra acuzatiilor celor trei femei care si-au mentinut plangerile in fata instantei !

Si Ministerul Public niciun moment nu a dat de inteles ca ar glumi cu inculpatul !

Procurorul Jean-Francis Créon a estimat ca el nu dispune de « niciun fel de circumstante atenuante » reclamand contra lui o recluziune criminala de 9-10 ani !

Si asta fara sa tina cont de faptul ca daca el mai are « timp » sa o execute sau nu !

Avand in vedere desigur starea lui de sanatate, care inca la proces, era relativ foarte buna !

Dandu-i ultimul cuvant inainte de pronuntatea sentintei, Presedintele Curtii la intrebat pe Prépont daca mai are ceva de adaugat ?

Sigur de el, fara remuscari, tot ceea ce el avea de declarat era ca : « asi dori sa spun femeilor care au depus plangere impotriva mea sa nu uite momentele placute pe care le-am trait impreuna ».

Dupa o scurta deliberare, cei trei magistrati l-au condamnat pe inculpat la 7 ani de inchisoare, retinand contra lui capetele de acuzare : « administrare de substante nuisibile antrenand o mutilare sau o infirmitate permanenta », respectiv, « fals si uz de fals in inscrisuri ».

In plus, a fost obligat si la plata a 150.000 de euro, respectiv 300.000 de euro de daune morale la doua dintre victimele sale dintre care una trecuse din faza de seropozitivitate in faza de SIDA, suferind deja de crise acute de drepanocitoza.

Mentionam ca nicio o persoana fizica dintre cele contaminate si nicio persoana morala (juridica) nu s-a constituit in parte civila la acest proces.

Mai mult, credem ca cei 450.000 de euro, pe care urmeaza sa plateasca condamnatul Yves Prépont nu-i va plati niciodata !

Nu din alte motive, dar credem ca el nu-i are si nu-i va avea niciodata !

COMENTARIUL AUTORULUI

Asa cum am mentionat in acest articol, din ce in ce mai mult, persoanele care transmit voluntar (sau chiar si involuntar) virusul SIDA sunt condamnate fara nici o ezitare de catre TC (Tribunalele Corectionale) atat in Franta cat si in alte tari ale lumii !

Astfel, pe 14 decembrie 2006, TCN (Tribunalul Corectional Nanterre-aria metropolitana pariziana), condamna o femeie in varsta de 39 de ani la doi ani de inchisoare, din care 14 luni cu suspendare, pentru contaminarea cu virusul HIV al barbatului cu care ea traia in cuplu, stiind ca este seropozitiva !

Este pentru prima oara in Franta cand o asememenea sentinta este pronuntata contra unei persoane de sex feminin, Maria do Carmo Teixeira Carvelho!

Constituindu-se parte civila la proces, barbatul obtine si condamnarea ei la plata unui prejudiciu moral de 6000 de euro si a sumei de 170.000 de euro, ca prejudiciu fizic.

Capul de acuzare : "administrare de substante nuisibile antrenand o incapacitate superioara a opt zile".

Conform hotararii judecatoresti: "ea se stia seropozitiva inca din 1995 si intretinea raporturi sexuale neprotejate cu partenerul ei de viata, care isi descopera intamplator seropozitivitatea in 2000 ".

In plus, Maria do Carmo Teixeira Carvelho a fost condamnata si la plata sumei de 5000 de euro catre CPAM Hauts de Seine (Nanterre, Casa de Asigurari de Sanatate), reprezentand costul tratamentului la care a fost supus fostul ei barbat cu care ea traia in cuplu.

Merita sa subliniem si faptul ca in lume, exista astazi peste 33.000.000 de persoane contaminate cu virusul SIDA (VIH) si ca anual sunt contaminate cca 3.000.000 de alte noi persoane !

Expertul ONUSIDA, Paul de Lay ne confirma ca situatia, in ciuda unor tratamente eficace (in special in tarile post-idustrializate) care care fac din SIDA un fel de maladie « obisnuita », « curabila in timp » (« comparabila » cu diabetul, ciroza, etc.), daca tarile bogate nu vor lua masuri drastice, situatia in lume va deveni de-a dreptul dramatica si impsibila de controlat.

Conform documentelor IPPF (Kevin Osborne, expert IPPF), 58 de state ale lumii sunt deja « dotate » cu legislatie care incrimineaza transmiterea virusului SIDA si alte 33 de state urmeaza sa se asocieze cu ele din punct de vedere legislativ pentru a limita epidemia atat intre frontierele lor interne cat si externe!

Incepand din 2005, sapte state ale Africii de Vest au adoptat legi anti-HIV (VIH) !

In Bénin, transmiterea virusului SIDA este considerata o crima, chiar si expunerea unei persoane, fara a fi fost contaminata, iar in Tanzania, transmiterea intentionata a ei se pedepseste cu inchisoare pe viata.

Masuri din ce in ce mai severe in ceea ce priveste transmiterea virusului HIV au fost adoptate in Africa in urma Conferintei AID (Agentia Americana pentru Dezvoltare) in 2004 in Tchad, principal « contribuabil » al programelor anti-SIDA, alaturi de Franta, Marea Britanie si Canada.

In SUA, 32 de state din cele 50, dispun de legi care incrimineaza transmiterea virusului SIDA si mii de americani au procese pe rol cu acest cap de acuzare.

In Marea Britanie, incepand din 2001, 16 persoane au fost judecate pentru ca ar fi transmis virusul HIV, voluntar sau involuntar.

Unii, printre care si Kevin Osborne, dar in special, Profesorul Rodolf Tauber de la Berlin considera ca metodele “brutale” de incarcerare si de pedepsire severa ai celor care transmit virusul SIDA, sunt de condamnat, avand in vedere rezultatele cercetarilor de ultima ora (considerate momentan ca “isolate”) ca pacientii bolnavi de leucemie, respectiv, cei contaminati cu HIV, dupa o grefa a maduvei osoase sofisticate pot deveni seronegativi.

Pentru ca starea lor imunitara poate fi in « spatiu » si « timp », intr-un fel « nededeterminata ».

Este celebru cazul americanului seropozitiv, in varsta de 42 de ani care traieste la Berlin.

El a fost obligat sa suporte recent o grefa a maduvei osoase pentru ca acum trei ani, in 2005, s-a imbolnavit de leucemie !

Printre donatorii potentiali avand o maduva osoasa compatibila cu a lui s-a gasit o persoana purtatoare a unei mutatii genetice cunoscuta de catre oamenii de stiinta, dar de inexplicat pentru moment, cu particularitatea : ca un receptor CCR5 al virusului, prezent intr-un procent de 1-3% in randul populatiei europene, confera individului purtator de HIV o imunitate facandu-l seronegativ.

Adica, dupa grefa maduvei osoase, infectia cu VIH (HIV) al bolnavului, dispare.

Hematologul berlinez Profesorul Eckhard Thiel, care personal s-a ocupat de pacient a confirmat acest eveniment considerat istoric, precum si rolul important care joaca gena CCR5 in transmiterea virusului HIV, respectiv, in dezvoltarea bolii.

POST SCRIPTUM

Din pacate, « Pamantul Sacru » nu este « bolnav » numai de SIDA, el « sufera» in egala masura si de o alta boala, cel putin la fel de grava, pe care noi francezii numim : « orpaillage » !

Si ceea ce in traducere libera inseamna dupa cum am mai mentionat : « cautare si extragere a aurului din rauri, respectiv, exploatarea lui artizanala » !

Anuntat pe 11 februare a.c. de catre Sarko (Presedintele Frantei), dispozitivul de lupta « Harpie » contra « orpaillage »-ului clandestin este operational din 3 martie pe intreg teriotoriul guyanez!

Aceasta operatinue, cea mai importanta care a fost vreodata angajata contra « orpaillage »-ului in tinuturile « Pamantului Sacru » mobilizeaza mii de oameni - soldati, jandarmi politisti si vamesi, zece elicoptere si un avion de transport Casa, conform celor declarte de catre Prefectura din Cayenne.

In plus, din cele ce am putut afla din surse neoficiale, inca 550 de oameni au fost mobilizati din Franta Metropolitana si Antilele Franceze pentru desfasurarea in siguranta al acestui plan.

Printre altele, pe langa cele trei baraje fluviale existente deja, conform aceluiasi plan au fost instalate sase puncte permanente de control intre orele 18h30 si 06h00.

Un baraj rutier permanent a fost instalat si pe pista Paul Isnard in vestul departamentului alaturi de alte doua deja existente pe rutele nationale ale litoralului guyanez.

Obiectuivul este « paralizarea aprovizionarii bazelor de orpaillage clandestin » conform unui comunicat al Prefecturii dar si distrugerea lor, proces in desfasurare inca din 2002 in cadrul operatiunilor « Anaconda »!

In 2007, 113 operatiuni au fost lansate contra santierelor ilegale prin care au fost cauzate administratorilor lor pierderi in valoare de cca. 23 de milioane de euro.

Din informatiile pe care le detinem de la GIGN delocalizat in teritoriu (Grupul de Interventie elitist al Jandarmeriei Nationale), « Pamantul Sacru » acoperit cu cca 90% de paduri amazoniene gazduieste in principiu intre 5000-8000 de cautatori de aur clandestini, lucrand la baze (santiere) izolate accesibile numai pe jos sau cu barci, care sunt alimentate in general din Surinam sau Brazilia.

Operatiunile de combatere a « orpaillage »-ului clandestin sunt efectuate de BRIC in colaborare cu GIGN, in special pentru protectia Parcului Amazonian din sudul departamentului « Pamantului Sacru » desfasurat pe o suprafata de 3,4 milioane de hectare, creat in februarie 2007.

Conform ONF (Oficiului National al Padurilor), in Guyana franceza dispuneam in 2005 de 1.333 de km de curs de apa care alimenta direct atat santierele legale cit si cele ilegale, 4.671 km de fluvii si rauri fiind afectate de poluare din cauza acestor santiere.

Conform aceleiasi surse, intre 2000-2005, datorita activitatii miniere, fenomenul de depadurizare a explodat, trecand de la 4000 la 11.500 de hectare.

In general, lupta contra « orpaillage »-ului, care genereaza aproximativ 50% din criminalitatea guyaneza, se soldeaza anual cu cca 40 de victime (40 de morti in 2004 si 2005, 39 in 2006, 43 in 2007 si 42 pana acum, in 2008) !

Nu rareori cad victime acestei indeletniciri « traditionale » si oameni ai legii, delocalizati, dezradacinati din Metropola, care lupta in conditii deosebit de vitrege, complet depasiti de evenimente, pentru o cauza pe care, din pacate, noi o credem pierduta!

Corespondenta de la Cayenne (Guyana Franceza)

Articolul integral cu imagini pe Investigatie Jurnalistica

http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2009/03/pamantul-sacru.html

Articolul in Revista Politia Capitalei

65.1.%20%20Revista%20Politia%20Capitalei%20-%20August%202009%20%28R...

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020