UK Bookmakers

Sfarsitul lumii pentru noi, muritorii de rand!

Scris de Thomas CSINTA. Posted in Ancheta


Cu cat suntem mai saraci, cu atat suntem mai credincios!
Cu atat suntem mai credincios, cu atat devenim mai saraci!
Cand vorbim de Apocalipsa in zilele noastre, suntem foarte departe de realitate, de adevar !
Pentru ca sfarsitul lumii, in zilele noastre, este o utopie!

Una dintre teoriile cele mai ingenioase si acceptate, in ceea ce priveste originile universului, de catre lumea stiintifica in astrofizica moderna, este Modelul Standard al Universului (MSU).
In cadrul acestui model este remarcabil faptul ca putem afirma cu o oarecare ″certitudine″ (la scara cosmica !), cum era universul deja la sfarsitul primei secunde dupa nasterea sa si putem trata aceasta problema chiar numeric, avand posibilitatea sa cunoastem ″cu exactitate″ la fiecare moment, temperatura, compozitia sa chimica si densitatea lui !

 

Este adevarat ca aceasta certitudine a noastra nu este absoluta (si in anumite situatii lasa chiar mult de dorit !), insa MSU-ul (in diverse forme mai mult sau mai putin sofisticate astazi !) ne permite sa facem despre univers o imagine reala, un alt mod de a-l percepe decat in Biblie, inlocuindu-l pe Dumnezeu ca un creator ″absolut″ al lui printr-un fenomen natural pe care il cunoastem sub numele de ″Teoria Big-Bang″! (George Gamov, 1948).

In cadrul acestei teorii, cu adevarat remarcabila, la inceput, a avut loc o explozie!

Nu o explozie asa cum ne putem imagina una pe Pamant, avand un centru (un focar) de unde ea se extinde in spatiu (volum) si timp, ci una care a avut loc ″simultan peste tot in univers″, umpland complet spatiul pe care il avea la dispozitie.

Este momentul ″Big-Bang″-ului !

Momentul nasterii Universului !

Aproximativ, dupa a una suta parte dintr-o secunda, momentul cel mai ″vechi″ de care noi putem vorbi cu o oarecare precizie, temperatura universului (imaginat ca o sfera cu o raza infinita, dar marginita) era de 100 de miliarde de grade centigrade (Scara Celsius), mult mai mare decat temperatura in centrul stelelor celor mai ″fiebinti″.

Practic, atat de mare incat nici unul dintre constituentii fundamentali ai materiei ″ordinare″ : moleculele, atomii si nici chiar nucleele atomilor nu se puteau mentine intr-o coeziune.

In acest moment al nasterii Universului, il imaginam ca o uriasa ″supa cosmica predominant leptonica″.

O ″specie″ de particule extrem de abundenta in acesta ″supa″ este electronul, nimit si ″lepton″ (o particula usoara) incarcata cu sarcina negativa.

In numar mare in materialele metalice (conductoare) deplasandu-se in ″haita″, ele dau nastere la curentul electric, care constituie ″partea exterioara″ a atomilor si ale moleculelor universului actual.

O alta particula extrem de prezenta alaturi de electron (aproximativ in aceasi cantitate), era si pozitronul, tot un lepton, avand aceasi masa ca si electronul, dar sarcina, pozitiva.

Din contra, in Universul ″actual″ nu ne mai ″intalnim″ cu pozitroni decat in laboratoarele de cercetare in domeniul energiilor inalte, in cursul diferitelor procese radioactive, precum si in fenomenele astronomice violente cum ar fi de exemplu, radiatiile cosmice.

Pe langa cuplul electron-pozitron foarte prezent in ″supa cosmica″, in momentul ″Big-Bang″-ului, apar si alte particule misterioase, ciudate, tot leptoni, care erau lipsiti atat de masa cat si de sarcina electrica.

Ele se numesc neutrino [1]!

Si in sfarsit, exista si o imensa cantitate de lumina compusa tot din particule fara masa si sarcina, dar, un alt gen de leptoni, numiti fotoni [2]!

Toti acesti leptoni erau intr-o permanenta anihilare si creere care mentineau ″supa cosmica predominant leptonica″ din ″exterior″ intr-un echilibru ″static″ din punct de vedere mecanic.

Intr-o proportie relativ mica erau prezenti in aceasta ″supa″ si particule grele (hadroni) cum sunt :protonii (incarcati pozitivi, cu masa de cca 1836 de ori mai mare ca a electronului), respectiv, neutronii(particule ceva mai grele decat protonii, fara sarcina electrica), constituenti al nucleului atomic.

Pe masura ce explozia continua, temperatura ″supei″ a coborat la 30 de miliarde de grade centigrade dupa numai a zecea parte dintr-o secunda, respectiv, la 10 miliarde de grade centigrade dupa o secunda si in sfarsit la 3 miliarde de grade centigrade dupa numai 15 secunde !

In acest moment ″supa″ era deja destul de ″rece″ pentru ca electronii si pozitronii sa se anihileze mai repede decat sa se creeze, contribuind astfel prin degajarea si absorbtia energiei, prin intermediul fotonilor la racirea continua a universului !

Dupa aproximativ numai 3 minute (timpul in care practic s-a format Universul !), temperatura lui a scazut la un milliard de grade centigrade, o temperature suficient de joasa care sa permita protonilor si neutronilor sa constituie in ansambluri complexe, cum sunt nucleele atomice.

Materia continuand sa se disperseze, temperatura si densitatea Universului continuau sa scada cu regularitate ajungand astazi la cca 3 grade Kelvin (cca -270 de grade Celsius)!

Mult mai tarziu, dupa mii de ani, gazul format a inceput sa se condenseze sub efectul fortelor gravitationale, unul dintre cele 4 interactiuni fundamentale ale naturii, alaturi de cele : electromagnetice si slabe, (unificate in interactiunile ″electro-slabe″ de catre Weinberg, Glashow si Salam, Premiul Nobel 1979), respectiv, al celor nucleare, pentru a da nastere miliardelor de stelele si galaxii din Universul ″actual″. (A se vedea si articolul autorului: ″Philadelphia Experiment. O Experienta care nu a avut loc″: http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2009/08/philadelphia-experiment.html)

 

 

COMENTARIUL AUTORULUI

MSU (in toate variantele sale mai mult sau mai putin labiorioase si complexe), desi este un model ingenios conceput si elaborat, nu este modelul cel mai adecvat pe care il putem imagina pentru a explica originea Universului !

Si atunci, in mod evident ne punem o intrebare : Care este rostul lui ?

In nici un caz el nu este fructul unei oarecari tendinte filosofice, ci pur si simplu, il acceptam ″sine qua non″ sub ″presiunea″ rezultatelor empirice pe care el ne poate furniza si care pot fi considerate de catre astrofizica moderna ca obiective.

In sfarsit, putem fi siguri de acest model ?

Poate, da, poate, nu!

In orice caz, daca el va fi inlocuit[3] cu un alt model, acest lucru se va datora unor rezultate empirice care îi vor imbunatatii, cu certitudine, structura sa de ″rezitenta″ si mai mult in fata lui Dumnezeu !

Si atunci, care este viitorul lui ?

Se pare ca nu are !

Pentru ca Universul exista deja de cca 7,5 miliarde de ani si in zilele noastre el ar fi pe la ″jumatea″ varstei sale! (unele teorii estimeaza o varsta intre 7-20 de miliarde de ani!)

Adica va muri !

O alta intrebare ″logica″!

Universul, este el inchis sau deschis ?

La urma urmei nici nu conteaza !

Pentru ca daca este deschis, datorita permanentei sale dilatari el se va raci din ce in ce mai mult, pana cand ″se va goli″ de tot si moare !

Sau din contra, daca este inchis, el se va contracta in timp, distrugand astfel propriile sale ″componente″ intrinseci : galaxiile, stelele, nucleele si atomi, totul !

In concluzie, Universul va muri cu certitudine!

Insa, cu certitudine, nu in zilele noastre !

Si atunci, vorbim de sfarsitul lumii asa cum scrie in Biblie!

POST SCRIPTUM

Si inainte de marele ″Big-Bang″, in urma caruia s-a nascut Universul, a fost ce ?

Nimic !

Absolut nimic. Doar religiosii ne invata: "Crede si nu cerceta!"

De ce experimentul LHC [4] de la Geneva este atat de important ?

Pentru ca pentru prima oara in istoria omenirii prin acest experiment se incearca ″in direct″ verificarea unor legi (principii) fundamentale specifice fizicii cuantice-relativiste (cuantice si relativiste)!

Pentru ca niciodata pana in prezent noi nu am efectuat experiente in domeniul relativist (in domeniul vitezelor relativiste) !

Fizica cuantica-relativista asa cum o stim acum este o ″constructie″ (extensiva) abstracta (matematica) si logica pe ″scheletul″ fizicii clasice (newtoniene, neralativiste) ale carei legi (principii) le putem verifica direct prin experiment !

In sfarsit, legile (principiile) fizicii cuantice-relativiste verificate experimental ″in direct″, teoriile cosmogonice, teoria ″Big-Bang″, ca de-altfel si Modelul Standard al Universului (MSU) vor fi numai cateva dintre consecintele ″imediate″ si ″evidente″ ale experimentului LHC !

 

NOTA


In inchereiere, este Dumnezeul creatorul Universului ?

Nu, categoric !

Este raspunul dat de doi oameni de stiinta americani, John Mather si George Smoot, responsabili a unei misiuni spatiale la NASA, ale caror cercetari au permis ″confirmarea″ teoriei Big-Bang relativ la originea Universului !

Cei doi oameni de stiinta erau directorii proiectului COBE, satelitul lansat de catre Agentia Spatiala Americana in 1989 pentru ″culegerea″ de informatii relativ la variatiile termice (gradientul de temperatura) in spatiul interstelar cu ajutorul radiatiilor cosmice.

Observatiile de o mare «finete», extrem de detaliate transmise de satelitul COBE au jucat un rol fundamental in dezvoltarea teoriei cosmologice moderne, aducand o confirmare a Teoriei Big-Bang, care este la originea Universului, asa cum estimase Comisia de fizica a Academiei de Stiinte Regale Suedeze, care inmanase cercetatorilor americani Premiul Nobel pentru Fizica pe anul 2006 !

Remarcam ca este pentru prima data din 1901, data de la care Premiul Nobel la Fizica se acorda anual, ca cea mai prestigioasa distinctie in fizica este acordata unei misiuni spatiale de la NASA !

Mather, 60 de ani, este astrofizician la Centrul Spatial Goddard de la NASA in Statul Maryland (nord-estul Statelor Unite), Smoot, 61 de ani este profesor de fizica la Universitatea Berkeley (California).

Comitetul Nobel a considerat ca Mather in cadrul proiectului COBE, pe care l-a dirijat si la care au participat peste 1000 de cercetatori stiintifici si ingineri, a avut un rol fundamental, fiind adevarata « fota motoare » a proiectului si « parintele legitim» ale rezultatelor obtinute !

Smoot a fost insarcinat cu analiza variatiilor infime de temperatura ale radiatiilor cosmice !

Prin mare, Teoria Big-Bang, presupune ca Universul s-a format cu cca 13,7 miliarde de ani in urma, ca « rezultat » al unei uriase explozii (mega exoplozie !) cu o temperatura de cca 3000 de grade si el s-a racit progresiv pe masaura expansiunii sale ! (practic, el ajunsese la forma ei «finala» dupa numai primele trei minute ! Steven Weinberg, ″Primele trei minute ale Universului″)

Experientele efectuate de COBE aveau ca scop masurarea variatiilor de temperatura precum si a zgomotului de fond cosmic, legate « organic » de inceputul Universului, de «nastera» lui, ele aratand modul in care materia in Univers a inceput sa se formeze si sa se «organizeze», dand nastere la galaxii, la stele si la aparitia vietii in Univers !

Imi aduc aminte ca marele fizician britanic contemporan, Stephen Hawking, ″sucesorul″ lui Einstein in teoria gravitatiei si a relativitatii, sublinia in cadrul unor seminarii organizate la Oxford, inca din 1992, ca proiectul COBE este cea mai mare descoperire, cel mai mare proiect al secolului XX, daca nu al tuturor timpurilor!
In sfarsit, John Mather si George Smoot au fost recompensati pentru descoperirea lor si cu 10 milioane de coroane suedeze (cca 1, 5 milioane de dolari US) !

Amintim ca anul trecut, trei oameni de stiinta, dintre care tot doi americani, Roy Glauber si John Hall, precum si unul german, Theodor Hänsch, au obtinut acelas premiu, impartindu-l in trei parti, pentru rezultatele cercetarilor lor asupra luminii !

NOTA

Pentru aprofundarea expansiunii universului, este nevoie de cunostinte mai mult decat aprofundate in domeniul Astrofizicii si Cosmologiei, respectiv, a Fizicii Teoretice/Matematice (Teoria Relativitatii Generale-TRG a lui Einstein-Grossmann-Hilbert, Modele Cosmologice/Einstein, dar in special: Modelul Friedmann-Lemaitre-Robertson-Walker, Legea lul Hubble, Ecuatiile lui Friedmann.......), ceea ce, in principu, nu este la indemana „muritorului de rand”.

Cu alte cuvinte, vulgarizarea unor notiuni de fizica extrem de complexe, in general, care sunt extrapolate fie la infinitul mic (nivel cuantic, in fizica cuantica si relativista), fie la infinitul mare (cosmologic, in astrofizica si cosmologie) este mai mult decat dificil.....pentru ca ele depasec cadrul "observabilului", la scara noastra de valori,  umana.....

Desi unii considera ca "viteza expansiunii universului" nu are sens (pentru ca expansiunea nu se exprima in "viteza"), cum nici "masa expansiunii" sau "distanta expansiunii, totusi, ar exista o viteza a ei, cuprinsa (conform unor calcule, al unui doctorand, mai vechi de-al meu, Nick Villegois) intre 72-77km/s per megaparsec (1 parsec=cca 3,5 ani lumina; 1 an-lumina=distanta parcursa de lumina cu viteza de cca 300.000 km/s intr-un an).

Aceasta viteza, unii numesc constanta lui Hubble (care de fapt nu este o constanta, in adevaratul inteles al cuvantul, ci o constanta omogena a universului la un moment dat, dar care n-ar fi o viteza......)

Stiinta fixeaza varsta universului la cca 13,8 miliarde de ani (iar in momentul de fata acesta ar fi pe la mijlocul „vietii”!), dar noi credem ca raza universului nostru observabil (finit sau infinit) ar fi de 46 miliarde de ani-lumina!

Deci Big-Bang-ul ar fi proiectat materia universului "observabil" la cca 46 miliarde de ani-lumina in numai 13,8 miliarde de ani, ceea paradoxal, ne conduce la o viteza de cca 3,4 ori viteza luminii, contrar TRG (Teoria Relativitatii Generale), conform careia aceasta ar fi o constanta universala…..

In ceea ce priveste materia din "univers", nu cunoastem din aceasta decat cca 5% (4,9%), restul fiind "Materie Neagra" (cca 26,8%, o forma de materie ipotetica, pana in prezent nedetectata, in genul gazului molecular, ale gaurilor negre, etc., introdusa pentru estimarea maselor galaxiilor, metagalaxiilor, respectiv, pentru estimarea fluctuatiilor fondului difuz cosmologic: radiatia electromagnetica, rezultata, conform Modelului Standard al Universului-MSU, imediat dupa Big-Bang) si "Energie Neagra" (68,3%, o forma de energie ipotetica, cu o densitate foarte mica:10-29 g/cm3 umpland uniform Universul, caracterizata printr-o presiune negativa care se comporta ca o forta gravitationala repulsiva, introdusa pentru explicare accelerarii expansiunii Universului).

Iata cateva intrebari inteligente pe care le poate pune "muritorul de rand" legat de aceasta tematica:  Ce a fost inainte de Big Bang?  Unde a avut loc Big Bang-ul in Univers?  Unde este centrul Universului, daca acesta exista?  Ar fi si Pamantul in expansiune in Univers?  Ce este (se afla)  in "afara" Universului?  In sfarsit, viteza de expansiune a Universului poate fi superioara (in realitate) vitezei luminii ?

In plus, as vrea sa adaug aici si faptul ca in 2011, laureatii Premiului Nobel pentru Fizica (Saul Perlmutter, Adam Riess si Brian Schmidt) au aratat in lucrarile lor (la sfasitul secolului trecut: .....acceleratia expansiunii Universului, numele dat fenomenului conform caruia viteza de recesiune a galaxiilor in raport cu Calea Lactee creste cu timpul!

Faptul ca traim intr-o expansiune, de cand Universul s-a nascut in urma Big-Bang-ului (modelizata matematic prin TRG), ar fi o certitudine, rezulta din faptul ca observam galaxiile si grupurile de galaxii departandu-se de noi in Univers.....

Deci acesta, in ansamblul sau, este supus unor forte impuse de catre diferite forme de materie care il compun, iar expansiunea acestuia nu poseda niciun centru (ea fiind o solutie teoretica gasita de catre Friedmann in ecuatiile sale, pentru a sustine faptul ca universul nu se „prabuseste” sub influenta gravitatiei), ea permite sa eliminam constanta cosmologica (-corespunzand densitatii medie a vidului la nivel cosmologic, de ordinul de marime 10120, incompatibil cu masuratorile actuale), introdusa artificial de catre Einstein (in 1917) in cadrul modelului sau static (stationar) al Universului.

Cele doua caracteristici fundamentale ale Universului „observabil” (fara centru si el, pentru ca nu are margini....) sunt, pe de-o parte, omogenitatea si izortopia, iar pe de alta parte, expansiunea acestuia, ina acesta neavand margini si frontiere, in afara acestuia nu se gaseste nimic!

Daca acesta ar fi finit, curbura spatiului (conform TRG) ar face ca miliarde de ani-lumina am putea calatorii in linie dreapta, dupa care sa revenim la punctul de plecare...

Daca acesta ar fi infinit, l-am putea imagina ca o sfera cu raza infinita (adica, marginit la infinit....), insa in ambele cazuri, grupurile de stele si galaxii „umplandu—l” se vor distanta unele de altele in orice punct al sau ceea ce ne conduce la ideea expansiunii lui...

In ceea ce priveste, Big-Bang-ul, inantea acestuia nu ar fi fost nimic, pentru ca timpul (momentul t0) ar fost creat de catre acest „eveniment” cosmologic.

Exista si teorii conform carora Universul nostru ar apartine unei infinitati de „uni-versuri” (multi-vers) intr-o formare (si regenerare) permanenta (non-stop).

A afirma ca Big-Bang-ul ar fi fost o explozie intr-un spatiu vid, care ulterior s-ar fi extins in acesta, nu este corect, pentru ca este el cel care a creat „spatiu” si „timpul”, mai general,notiunea de  interval „spatio-temporal” din TRG.

La inceputul sau, Universul era complet umplut cu materie avand temperatura foarte ridicata si densa (supa cosmica densa), care in urma expansiunii sale sa racit, dand astfel nastere la stele, galaxii,....metagalaxia!

Chiar daca spatiul ar fi fost concentrat intr-un punct in momenntul Big-Bang-ului, este posibil, ca acesta sa fi fost infinit la origine.

Deci, expansiunea acestuia nu are nici el un centru, spatiul „umflandu-se” in orice punct, un observator din orice galaxie, vazand celelate galaxii indepartandu-se de el, iar Big-Bang-ul ar fi avut loc, nu intr-un punct ci in toate punctele spatiului.

In ceea ce priveste Pamantul (Terra), acesta nu este intr-o expansiune mai mare ca sistemul solar, ca si Calea Lactee, care s-au format sub influenta gravitatiei (care mentine unite galaxiile intre ele in cadrul grupurilor, metagalaxiei) si au incetat sa se „destinda”.

In principiu, sunt grupurile de galaxii care se indeparteaza unele de altele in Univers.

In sfarsit, pentru a raspunde la intrebarea daca viteza expansiunii universului este sau nu superioara vitezei luminii, as vrea sa clarific anumite lucruri, avand in vedere faptul ca in aceasta intrebare exista implicate mai multe concepte.

In primul rand, conform TRG, gravitatia s-ar manifesta printr-o curbura spatio-temporala (al spatiului-timp, 4-dimensional: 3 coordonate spatiale si una temporala), care ar fi determinata de continutul materiei si energiei din acests (conform ecuatiilor lui Einstein) si care in absenta acestora ar fi „plat”.

Conform teoriei accelerarii expansiunii Universului din 1998 (Saul Perlmutter, Adam Riess si Brian Schmidt, Premiul Nobel, 2011), cu cat galaxiile sunt mai indepartate, cu atat viteza cu care ele se indeparteaza este mai mare.

In anumite puncte ale Universului, aceasta devine mai mare decat viteza luminii si ne este imposibil sa le vedem.

Universul nostru „observabil” este limitat prin faptul ca viteza luminii este finita.

Insa, daca acesta este finit sau, in acest moment, nu stim, din pacate!

In general, cand punem aceasta intrebare, ne gandim la extensiile dimensiunilor spatiului.

In spatiul-timp, care descrie Universul nostru (numit spatiul-timp FLRW:Friedmann-Lemaitre-Robertson-Walker), cele trei dimensiuni ale spatilui pot avea trei „forme” diferite: plate, sferice si hiperbolice.

Daca in cazul coordonatelor sferice, el este considerat „inchis” (sau finit, ca suprafata unei sfere), in cazul coordonatelor hiperbolice, acesta este considerat „deschis” (putand sa se destinda nedefinit).

In sfarsit, cercetarile recente ne arata ca formele dimensiunii spatiului atasat Universului nostru ar fi plate (spatiu „plat”, care poate fi atat finit cat si infinit) si ca expansiunea acestuia nu se va incetinii (adica, acesta sa intre intr-o faza de „contractie” pentru a da nastere la un „colaps” si sa se prabuseasca pe el insusi)

_______________________________

[1]Neutrino este o particula elementara al modelului standard din fizicia particulelor. El este un fermion (avand spinul/momentul cinetic datorat rotatiei in jurul propriei sale axe egal cu ½). Mult trimp s-a crezut ca masa lui este identic nula. Insa, experiente recente (Super-Kamiokande) au aratat ca ea este infinit mica, dar diferita de zero ! In mod analog, sarcina lui este foarte mica si practic nu interactioneaza cu materia. Existenta lui a fost postulata pentru prima oara de catre Wolfgang Pauli (Premiul Nobel 1945) in 1930 pentru explicarea spectrului continu al dezintegrararii beta, precum si pentru explicarea neconservarii momentului cinetc.

[2]Fotonul este un bozon (particula cu spinul 1) cu masa si sarcina nule care « intermediaza » interactiunile electromagnetice.


[3]Exista si alte modele propuse pentru Univers : Modelul Universului in expansiune (A. Einstein, 1917, avand la baza Teoria Relativitatii Generalizate), Modele nestatice, (W. de Sitter, 1917 ; A Friedman, 1922 ; G. Lemaître, 1927), Modelul stationar (H. Bondi, Th. Gold, F. Hoyle, 1948, bazat peprincipiul cosmologic perfect). Teoria inflationista a universului, formulata in 1980 ajuta la intelegerea mai coerenta a Teoriei “Big-Bang”!

[4]Large Hadron Collider (LHC) este cel mai mare accelerator de particule din lume dat in functiune pe 10 septembrie 2008 si inaugurat oficial pe 21 octombrie la CERN (Consiliul European de Cercetari Nucleare sau Organizatia Europeana pentru Cercetari Nucleare) de la Geneva fiind desfasurat la frontiera franco-elvetiana, pe un teritoriu, in exclusivitate, francez (Saint Genis Pouilly, Freney-Voltaire, Departamentul Ain) si o mica parte elvetian (Meyrin, Cantonul Geneva). El depaseste in ″termeni″ de energie, pe cel mai puternic accelerator de particule din lume, cel american: ″Tevatron″. Construit intr-un tunel circular (26,659 km circumferinta), pe care sunt instalatii sase mari detectori (ATLAS, CMS, TOTEM, LHCb, ALICE si LHCF), in care protonii pot fi accelerati pana la 7TeV (Tetra Electonvolti, adica cca de 7500 energia lor masica!), el urmeaza sa fie utilizat si pentru accelerarea ionilor grei cum este de exemplu plumbul, cu o energie totala de coliziune de cca 1150 Tev pentru un nucleu, adica ceva mai mult de 2,75 TeV/nucleon pe care il contine. Un ″Moment istoric″ la Centrul de Control, a fost consemnat pe 10 septembrie 2008 la orele 10h20: Primul fascicul injectat in LHC a facut turul complet al tunelului circular. Acest eveniment marcheaza o tranzitie catre o noua era de descoperiri stiintifice. La aceasta experienta au participat 700 de fizicieni, apartinand a 52 de laboratoare si universitati din cincprezece tari, cu precadere din : Franta, Marea Britanie, Germania, Italia, Spania, Olanda, Elvetia, dar si din SUA, Rusia, Ukraina, Brazilia, China, Irlanda, Polonia si Romania.

Autorul acestui articol, la inceputul anilor ’90, a fost asociat in cadrul unor programe de cercetare de fizica teoretica, din partea Institutului Integral International Institut (3I, Scoala superioara franceza de inalte studii ingineresti) LEP-ului (Large Electron Positron Collider), cel mai puternic accelerator de leptoni din lume, ″stramosul″ LHC-ului.

Articolul pe CUFR-Prepa Grandes Ecoles

http://cufr-prpagrandesecolesfranaises.blogspot.ro/2011/06/sfarsitul-lumii-pentru-noi-muritorii-de.html

Articolul publicat in limba franceza in Ziarul Administratiei Penitenciarelor (Mediul Carceral Francez): „ Les Gabelins News”

http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2014/01/thomas-csinta-debutul-meu-in-presa.html

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020