Secretarul de stat Hegedüs Csilla fuge de propriul ei trecut ca dracul de tămâie

Scris de Cornel Ivanciuc. Posted in Ancheta


 Numită secretar de stat la Cultură de fix o lună, Hegedüs Csilla uită să-și posteze pe site-ul ministerului declarațiile de avere și de interese. Hegedüs Csilla are atât de multe afaceri cu statul și interese personale în zona business-ului cultural, încât îi va fi infernal de greu, dacă nu chiar imposibil, să împace capra cu varza, adică să rămână înalt demnitar, dar să renunțe la celelalte însărcinări și afaceri, sau să calce pe bec și să mimeze că nu mai are afaceri și interese, rămânând secretar de stat, dar riscând să fie luată în nemilosul colimator al ANI și aruncată pe chepengul procuraturii.

Este imposibil să fii viu și normal pentru a face temeinic ce face Hegedüs Csilla. În acest moment este așa: secretar general adjunct în secretariatul general al UDMR, șefa departamentului pentru cultură al UDMR, vicepreședintele organizației de femei a UDMR. Toate aceste calități au cântărit și în primul mandat de ministru al Culturii al lui Kelemen Hunor, când a numit-o pe Hegedüs Csilla consilierul său personal, și în al doilea, când a avansat-o, iacătă, secretar de stat. Hegedüs Csilla mai este așa: membru al juriului internațional al Uniunii Europene (DG EAC) și Europa Nostra privind patrimoniul cultural, consultant de specialitate în probleme de management al patrimoniului cultural al Alteței Sale Regale Principesa Margareta a României, profesor asociat al Cursului postuniversitar de specializare în reabilitarea patrimoniului construit din cadrul Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, cu specializarea Managementul patrimoniului construit.

Și mai este așa: profesor asociat al Cursului postuniversitar al Arhitectural Association din Marea Britanie, cu specializarea Managementul programelor de finanțare pentru patrimoniul cultural, membru în board-urile Europa Nostra, ICOMOS România, ACCR Franța, Institute of Historic Building Conservation din Marea Britanie și, nu în ultimul rând, directorul executiv al fundației Transilvania Trust, oricât de greu i-ar fi să admită acest fapt. Această Leonardo da Vinci, Michelangelo, Mafalda, Mama Leone, Mona Lisa și Mea Culpa, toate la un loc, mai este acționar și administrator în cadrul firmelor Pro Restauratio SRL (10%) și Cazosa SRL (50% din pachetul de acțiuni).

În calitate de administrator al firmei Pro Restauratio, Hegedüs Csilla tocmai derulează contractului de executant în cadrul programului de reabilitare a construcțiilor în “satul regal” Săvârșin, reședința permanentă a Casei Regale a României, în timp ce “patronul spiritual” al Centrului de specializare în reabilitarea patrimoniului construit – Castelul Banffy, administrat de fundația Transilvania Trust, este Principesa Margareta a României. Recapitulare pentru studiul comportamentelor balcanice la casele mari: în timp ce Hegedüs Csilla este consultant de specialitate în probleme de management al patrimoniului cultural al Alteței Sale Regale Principesa Margareta a României, Margareta este “patronul spiritual” al Centrului de specializare în reabilitarea patrimoniului construit – Castelul Banffy.

Centru administrat de fundația Transilvania Trust, al cărei director executiv și director al programului de reabilitare a castelului Banffy este Hegedüs Csilla. Potrivit declarației de interese, începând din 2009, Hegedüs Csilla a încheiat 19 contracte cu statul în valoare totală de 2.631.555 de lei, prin fundația Transilvania Trust, ca director executiv sau în calitate de membru în consiliul de administrație al Institutului Național al Patrimoniului. În calitate de candidat la Camera Deputaților din partea UDMR, la alegerile parlamentare din 2012, Hegedüs Csilla a prezentat în declarația de interese douăzeci de contracte semnate din partea fundației Transilvania Trust, dintre care patru cu statul.

Din motive numai de el știute, electoratul maghiar nu a ales-o deputat pe Hegedüs Csilla. Cum n-a ales-o nici măcar consilier județean pe Cluj, la alegerile locale din 2008. Hegedüs Csilla are ocazia să scape de belele și să-l delege pe David Baxter să-i reprezinte interesele în cadrul firmei Pro Restauratio. David Baxter este acționar principal la firma Pro Restauratio, aia care repară “satul regal” Săvârșin, și mai este și directorul pentru programe europene din cadrul fundației Transilvania Trust.

Pentru că este proaspăt divorțată, nu știm, sincer, unde anume să-l băgăm pe David Baxter în biografia lui Hegedüs Csilla, pentru a-l scoate la timp în caz de ANI sau DNA. Ce ne încurcă nu este acest David Baxter, ci lipsa CV-ului secretarului Hegedüs Csilla de pe site-ul ministerului. Pentru că există tentația ca, la tupeu-i grotesc, Hegedüs Csilla să nu-și refuze tatăl, pe profesorul Szabó Bálint – patronul firmei Utilitas SRL –, și să-l ajute din poziția de secretar de stat să câștige alte și alte licitații în domeniul culturii, așa cum le-a câștigat și pe vremea când Hegedüs Csilla era consilierul personal al lui Kelemen Hunor.

http://www.catavencii.ro/secretarul-de-stat-hegeds-csilla-fuge-de-propriul-ei-trecut-ca-dracul-de-tamaie/

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024