RECHIZITORIUL DNA ÎN DOSARUL DUICU. Procurorii confirmă din nou că şeful CJ Mehedinţi făcea trafic de influenţă în Palatul Victoria

Scris de GN. Posted in Ancheta


Şeful Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru opt infracţiuni de corupţie, dintre care două de trafic de influenţă şi două de dare de mită. Adrian Duicu a fost acuzat de anchetatori că a făcut trafic de influenţă pentru şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Constantin Ponea.
NOTĂ: Rechizitoriul DNA a fost obţinut de gândul în baza legii 544/2001. Potrivit legii, acesta a fost anonimizat şi astfel în docunment se fac referiri doar la numele inculpaţilor, nu şi la cele ale martorilor.

Aşa cum au arătat şi în referatul cu propunerile de arestare preventivă, procurorii DNA susţin, în rechizitoriu, că Duicu făcea trafic de influenţă în Palatul Victoria.

Iată ce se reţine în rechizitoriul DNA:

„Astfel, la data de 13 iunie 2013, Duicu Ioan-Adrian s-a deplasat la sediul Guvernului României, acolo unde chestorul de poliţie (.....) a fost apoi chemat de către (.....). Aici, folosindu-se de ascendentul creat prin convocarea lui (.....) la sediul guvernului, Duicu Ioan-Adrian i-a solicitat acestuia să-l menţină pe Ponea Constantin-Ştefan în funcţia de inspector-şef al inspectoratului de poliţie al judeţului Mehedinţi, iar la o dată 41 ulterioară să îl numească într-o funcţie de director-adjunct în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române”.

DNA mai susţine şi că traficul de influenţă făcut de Duicu a reuşit, adică a avut o finalitate prin menţinerea lui Constantin Ponea în funcţie. Iată ce spun procurorii DNA în rechizitoriu. „Ca atare, în urma acestor demersuri, Duicu Ioan-Adrian a obţinut încă unul din foloasele solicitate de către Ponea Constantin-Ştefan (anume ca acesta să fie menţinut în funcţia de inspector-şef al inspectoratului judeţean de poliţie Mehedinţi până în momentul în care soţia sa (.....) avea să fie numită într-o funcţie de conducere în cadrul unei unităţi de parchet din Bucureşti şi ca, în acel moment, acesta să fie numit un post de conducere în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române).” (sursa: rechizitoriu DNA)

Din informaţiile prezentate până acum de procurori reiese că Adrian Duicu conducea în Mehedinţi o reţea de corupţie integrată. Potrivit DNA, în centrul reţelei se plasa Duicu şi şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Constantin Ponea. Duicu îşi folosea influenţa politică pentru a-l menţine în funcţie pe şeful IPJ, dar şi pentru a-l promova la Bucureşti în structurile centrale.

Procurorii DNA susţineau, în referatul privind propunerea de arestare preventivă, că Adrian Duicu a făcut trafic de influenţă chiar de la cabinetul premierului din Palatul Victoria. Duicu ar fi cerut ca şeful IPJ din judeţ, Constantin Ponea, să fie menţinut şi apoi avansat, iar în schimb poliţistul i-a promis că îl scapă de dosarul de incompatibilitate de la ANI. Anchetatorii susţin că premierul l-a convocat la Guvern pe însuşi şeful Poliţiei Române pentru a-i satisface doleanţele lui Adrian Duicu.

Procurorii susţin că influenţa lui Duicu asupra membrilor guvernului „s-a dovedit reală”.

Ceilalţi inculpaţi din lotul Duicu

Pe lângă Adrian Duicu în stare de arest au fost trimişi în judecată Constantin Ponea, şeful IPJ Mehedinţi şi Constantin Popescu. Alături de cei trei şi alte şapte persoane:
Ponea Constantin  şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de:
- cumpărarea de influenţă;
- trafic de influenţă;

Popescu Constantin, om de afaceri şi preşedintele organizaţiei municipale Orşova a unui partid politic, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reţinut trei infracţiuni de folosire a influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite.

Drăghia Valentina, administrator al unei societăţi comerciale, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la folosirea influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite;

Rolea Elisabeta, preşedinte al casei judeţene de asigurări de sănătate Mehedinţi şi Feraru Gheorghiţa, consilier principal în cadrul casei judeţene de asigurări de Sănătate Mehedinţi la data faptelor, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de luare de mită.
 
Borugă Doina, manager al Spitalului judeţean de urgenţă Mehedinţi şi Popescu Daniela, director executiv în cadrul consiliului judeţean Mehedinţi şi preşedinte al consiliului de administraţie al Spitalului judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin, la data faptelor,  în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

     Stănoiu Cirstina, avocat în cadrul baroului Mehedinţi, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Andrei Bădin, realizator TV, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită.

http://www.directproprietar.ro/RECHIZITORIUL-DNA-N-DOSARUL-DUICU--Procurorii-confirm-din-nou-c-eful-CJ-Mehedini-fcea

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024