A stat în arest pe nedrept. Un tânăr din Suceava, suspectat într-un caz de omor, cere despăgubiri de 1 milion de euro statului român

Scris de LB. Posted in Ancheta


Considerat principalul suspect într-un caz de omor, un tânăr din județul Suceava a stat în arest pe nedrept timp de 77 de zile. Cel găsit vinovat de uciderea unei bătrâne a fost un adolescent de 15 ani care a dat declarații împotriva lui Vasile Mădălin Pașcu. După ce a fost declarat nevinovat în instanță, bărbatul e convins să ceară despăgubiri de un milion de euro pentru perioada în care a fost privat nelegal de libertate.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a finalizat, săptămâna trecută, ancheta în cazul crimei petrecute în mai 2014, în localitatea Milişăuţi, scrie Monitorul de Suceava. Inculpatul trimis în judecată este chiar cel care a dat declarații ce au contribuit la arestarea lui Vasile Mădălin Paşcu.

Un tânăr a stat în arest pe nedrept, deși nu el a comis crima

O femeie, în vârstă de 70 de ani, a fost găsită moartă în propria casă din localitatea Milișăuți. Anchetatorii susțin că bătrâna avea răni pe tot corpul pentru că fusese agresată sexual, înainte de a fi ucisă. Pensionara locuia singură și abia se putea mișca. Criminaliștii au stabilit că victima a fost ucisă pentru 700 de lei.



Din rechizitoriul procurorilor rezultă faptul că omorul a fost comis cu o cruzime ieșită din comun. Bătrâna a fost sugrumată, electrocutată cu un aparat cu electroșocuri și abuzată sexual.

Trupul femeii a fost găsit la cinci zile, după comiterea crimei, ceea ce a îngreunat ancheta. În vizorul anchetatorilor au intrat atunci doi tineri, care au comis mai multe furturi din locuințe în acea perioadă. Vasile Mădălin Pașcu, în vârstă de 21 de ani, și Vasile Vlăduț Pușcașu, un minor care pe atunci avea 15 ani.

La acea vreme, adolescentul a spus că a fost doar complice și l-a acuzat pe Pașcu de comiterea omorului. I-a convins pe anchetatori, după ce a oferit detalii precise despre cum s-a întâmplat oribila faptă.

La trei zile de la descoperirea cadavrului, Vasile Mădălin Pașcu a fost arestat preventiv, pe 25 mai 2014, fiind acuzat de omor. A rămas după gratii până pe 8 august 2014, fiind privat de libertate timp de 77 de zile.

Vasile Mădălin Pașcu a stat în arest pe drept și a fost denunțat de adevăratul autor al faptei

Tânărul a fost supus testului cu detectorul de minciuni și expertizelor genetice. Rezultatele arătau faptul că nu el se făcea vinovat de comiterea crimei, fapt pe care Vasile Mădălin Paşcu a susținut încă din primul moment.A stat în arest pe nedrept. Un tânăr din Suceava, suspectat într-un caz de omor, cere despăgubiri de 1 milion de euro statului român

    „Măsura de arestare preventivă s-a bazat doar pe declaraţiile mincinoase ale minorului coinculpat la acea vreme, Puşcaşu Vasile Vlăduţ, care a minţit pentru că avea ciudă pe Vasile Mădălin Paşcu deoarece acesta l-a deconspirat ca fiind coautor la două furturi din magazine. Foarte important şi grav este că Paşcu a fost menţinut în arest preventiv o perioadă atât de lungă în ciuda sincerităţii, reliefată, pe de o parte, la cele 2 expertize tehnico-ştiinţifice asupra comportamentului simulat (n.r. detectorul de minciuni) cât şi, pe de altă parte, la cele patru expertize tehnice judiciare efectuate”, a declarat avocatul Tudor Sălăgean(foto), cel care l-a reprezentat în instanță pe Vasile Mădălin Paşcu.

Pașcu a stat 77 de zile în arest, fără să existe probe ca să-l incrimineze. Procurorul cirminalist de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a cerut instanței ca mandatul de arestare să înceteze.

După ce a fost eliberat, Vasile Mădălin Paşcu a rămas suspect în dosarul omorului de la Milişăuţi până în luna martie a anului trecut, când Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava l-a declarat oficial nevinovat.
A stat în arest pe drept și cere despăgubiri de un milion de euro statului român

Tânărul a cerut Tribunalului Suceava să-i fie acordate despăgubiri pentru perioada în care a stat în arest pe nedrept, dar și pentru intervalul de doi ani în care a fost anchetat în cazul crimei. Instanța a respins însă acțiunea nu pentru că bărbatul nu ar avea dreptul de a solicita despăgubiri, ci pentru că a depășit termenul de șase luni de la data eliberării în care putea formula cererea.

    „Este o interpretare eronată, deoarece Vasile Mădălin Paşcu a avut calitatea de suspect pentru omor până la data de 30 martie 2016, când procurorul a dispus clasarea faţă de el. Cum puteam să solicităm despăgubiri dacă acesta era în continuare suspect de omor? Statul român, prin sistemul de justiţie, încearcă ca şi în plan civil să nu despăgubească victimele erorilor judiciare, supunând astfel victimele la noi chinuri şi suferinţe psihice, altele decât cele produse prin eroarea judiciară propriu-zisă”.

Procesul în care Vasile Mădălin Paşcu solicită despăgubiri a ajuns acum pe rolul Curţii de Apel Suceava. Dacă instanţele româneşti vor refuza acordarea de despăgubiri, dosarul va ajunge în mod cert la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Pașcu se judecă cu statul român din închisoare, unde a fost închis pentru furturi. Între timp, procurorii au ajuns la concluzia că minorul de 15 ani a fost autorul faptei abominabile.

http://www.libertatea.ro/stiri/stat-arest-pe-nedrept-1781092

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024