UK Bookmakers

Ce se mai întâmplă cu dosarele ANRP? Din 2011, într-un singur caz s-au pronunțat condamnări. Prejudiciul total se ridică la 197,8 milioane €

Scris de Marian Păvălaşc. Posted in Ancheta


Începând din 2011, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a deschis șapte anchete care privesc despăgubirile acordate ilegal de membrii Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP). Până acum, într-un singur dosar, cel mai puțin important, s-au pronunțat condamnări.

ANRP a fost înființată pentru a acorda despăgubiri foștilor proprietari prejudiciați de comuniști. Vorbim despre acei proprietari în cazul cărora nu mai este posibilă restituirea în natură a clădirilor sau terenurilor. Recompensele urmau să se acorde în bani până la 200.000 de euro, iar restul, în acțiuni la Fondul Proprietatea.

Conform estimărilor întocmite de guvern, au fost înregistrate mai mult de două milioane de cereri formulate în temeiul legilor de reparație, valoarea estimată pentru finanțarea despăgubirilor ridicându-se la 21 de miliarde de euro.

Normal ar fi fost ca aceste dosare să fie analizate în ordine. Numai că unii “au sărit rândul”, cu ajutorul celor de la ANRP, care au analizat cu prioritate anumite dosare. Dosare în care… valoarea bunurilor era supraevaluată!

Prejudiciul adus statului de  retrocedările ilegale s-ar ridica, dacă e să ne luăm după dosare, la 197,8 de milioane de euro. Există însă și un raport al Curții de Conturi care ridică suma totală a prejudiciului la 700 de milioane de euro. Autoritățile au încercat să recupereze paguba, dar până acum, din cele 7 dosare deschise pe numele celor de la ANRP, într-unul singur s-au obținut condamnări. În celelalte șase, cele mai importante, nici măcar nu s-au dat condamnări pe fond.

Directorii ANRP au fost, pe rând, Ingrid Zaarour (2005 – 4 februarie 2009), Anca Oprea (4 februarie 2009 – 8 octombrie 2009), Crinuța Dumitrean (8 octombrie 2009 – 5 octombrie 2011), Dorina Danielescu (5 octombrie 2011 – 23 mai 2012) și George Baeșu (29 mai 2012 – prezent).
DOSARELE

• Ultimul dosar, început luna trecută, le pune sub acuzare pe Ingrid Zaarour, fost președinte ANRP, și pe Ingrid Mocanu. În anchetă mai sunt implicați Marko Attila și Theodor Cătălin Niculescu. Prejudiciul ar fi de 1,5 milioane de euro.

În acest caz, la data de 14 octombrie 2008, un teren în suprafață de 1.250 mp a fost evaluat la 9,5 milioane de lei. Conform anchetatorilor DNA, a reieșit că terenul a fost supraevaluat cu 6,1 milioane de lei, sumă ce reprezintă prejudiciu în dauna statului. Marko Attilo e cercetat în lipsă, față de acesta fiind emis un mandat de urmărire internațională.

• Fostul vicepreședinte ANRP, Remus Baciu a fost condamnat, în aprilie 2014, la cinci ani de închisoare cu executare pentru corupție. Camelia Teodora Andrușenco, fosta consilieră a liberalului Cristian David, în perioada în care era ministru de Interne, a fost condamnată și ea la un an de închisoare.

În 21 septembrie 2011, procurorii anticorupție l-au trimis în judecată pe Remus Baciu, după ce acesta a fost prins luând aproape 100.000 de euro pentru urgentarea unui dosar de restituire. Mai exact, Baciu a cerut o șpagă de 15% pentru a ajuta aprobarea unei despăgubiri de zece milioane de euro. Prejudiciul în acest dosar a fost de 1,5 milioane de euro. Acesta a fost singurul dosar instrumentat de DNA pe vremea când parchetul anticorupție era condus de Daniel Morar.

• Dosarul Alinei Bica, prejudiciu de 61,7 milioane de euro. Un alt dosar al DNA care a vizat ANRP este cel în care Alina Bica, fost procuror șef al DIICOT, și restul membrilor Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) au fost trimiși în judecată.

Membrii comisiei au aprobat o despăgubire de 377 milioane de lei pe numele afaceristului Gheorghe Stelian, cu 263 de milioane mai mult decât i s-ar fi cuvenit. 61,7 milioane de euro au fost plătiți către afacerist în anul 2011. Dosarul încă se judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

• Ancheta fostul șef ANI, prejudiciu de 84,5 milioane de euro. Fostul şef al Agenției NaționaIe de Integritate (ANI), Horia Georgescu, şi parlamentarii Theodor Nicolescu şi Marko Attila au fost trimişi în judecată în 2015, alături de alte 9 persoane, în dosarul în care sunt acuzaţi de DNA că au aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate. Prejudiciul adus bugetului statului a fost de 84, 5 milioane de euro, conform anchetatorilor.

Beneficiarul supraevaluării a fost omul de afaceri Mihai Rotaru, cel care susține și clubul de fotbal din Craiova. Dosarul se judecă la Curtea de Apel București.

• Horia Simu printre beneficiari; prejudiciu de 7,7 milioane de euro. Crinuța Dumitrean și Horia Simu au fost trimiși în judecată de procurorii DNA, alături de alte 8 persoane, într-un dosar care vizează supraevaluarea cu 7,7 milioane de euro a despăgubirilor pentru un teren din municipiul Constanța.

Simu a fost beneficiarul despăgubirii supraevaluate. Conform DNA, Crinuța Dumitrean a primit de la Simu, printr-un intermediar, 400.000 de euro, în schimbul ajutorului acordat. Dosarul se judecă în continuare la ICCJ.

• Dosar cu rechizitoriu incomplet, prejudiciu de 22,7 milioane de de euro. Deputatul Ioan Oltean a fost trimis în judecată anul trecut, alături de Crinuța Dumitrean, într-un alt dosar al despăgubirilor de la ANRP.

Potrivit procurorilor, același afacerist oltean menționat mai sus, Mihai Rotaru, a fost beneficiarul despăgubirilor pentru un teren în suprafață de 61.857 de metri pătrați situat în municipiul Pitești, județul Argeș. Ministerul Finanțelor Publice a comunicat că se constituie parte civilă în cauză, cu suma de 98.780.835 de lei, reprezentând prejudiciul adus bugetului de stat prin acordarea despăgubirii supraevaluate.
La începutul anului, ICCJ a restituit dosarul la DNA pentru nereguli în rechizitoriu și cu mențiune că “ nu se poate stabili obiectul sau limitele judecății”.

• Al doilea dosar al lui Horia Georgescu, prejudiciu de 18,2 milioane de euro. Fostul șef al ANI Horia Georgescu și alți șase membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP sunt urmăriți penal de la începutul acestui an într-o nouă anchetă. Dosarul vizează despăgubiri ilegale pentru trei terenuri din Bistrița care au fost supraevaluate. Unul dintre beneficiarii acestor despăgubiri ar fi fost, din nou, omul de afaceri Mihai Rotaru, care astfel s-a mai învârtit de un dosar penal. Prejudiciul a fost stabilit la 78,4 milioane de lei (adică 18,2 milioane de euro la cursul acordării despăgubirilor).

http://www.libertatea.ro/ultima-ora/dosarele-anrp-cu-prejudicii-de-sute-de-milioane-si-putin-condamnati-1810151

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020