Câtă căldură poate suporta corpul uman? Răspunsul te-ar putea surprinde

Scris de Vlad Constantin Voinea. Posted in Ancheta


Valurile de căldură devin supraalimentate pe măsură ce clima se schimbă – durează mai mult, devin mai dese și pur și simplu mai calde. Astfel, o întrebare pe care și-o pun mulți oameni este: „Când va deveni prea cald pentru corpul uman, chiar și pentru adulții tineri și sănătoși?”
Răspunsul depășește temperatura pe care o vedeți pe termometru. Este vorba și despre umiditate. Cercetările noastre arată că, de fapt, combinația celor două poate deveni periculoasă mai repede decât credeau oamenii de știință anterior.
Oamenii de știință și alți observatori s-au alarmat cu privire la frecvența în creștere a căldurii extreme asociate cu umiditatea ridicată, măsurată ca „temperatura bulbului umed” (WBT), arată Science Alert.



Valuri de căldură tot mai dese și mai calde

În timpul valurilor de căldură care au lovit Asia de Sud în mai și iunie 2022, Jacobabad, Pakistan, a înregistrat o temperatură maximă a bulbului umed de 33,6 C , iar Delhi a depășit această valoare – aproape de limita superioară teoretizată a adaptabilității corpului uman la căldura umedă.

Oamenii fac referire adesea la un studiu publicat în 2010, care estima că o temperatură a bulbului umed de 35 grade Celsius la 100% umiditate ar fi limita superioară de siguranță, dincolo de care corpul uman nu se mai poate răci prin evaporarea transpirației de la suprafața corpului pentru a menține o temperatură centrală stabilă a corpului.

Abia de curând, această limită a fost testată pe oameni în condiții de laborator. Rezultatele acestor teste arată un motiv și mai mare de îngrijorare.

Proiesctul PSU HEAT

Pentru a răspunde la întrebarea „Cât de cald este prea cald?” adulți tineri și sănătoși au fost aduși în Laboratorul Noll de la Universitatea Penn State pentru a experimenta stresul termic într-un mediu controlat. Aceste experimente oferă o perspectivă asupra combinațiilor de temperatură și umiditate care încep să devină dăunătoare chiar și pentru cei mai sănătoși oameni.

Fiecare participant a înghițit o mică pastilă de telemetrie, care le-a monitorizat temperatura profundă a corpului sau a corpului. Apoi s-au așezat într-o cameră de mediu, mișcându-se suficient pentru a simula activitățile minime ale vieții de zi cu zi, cum ar fi gătitul și mâncatul. Cercetătorii au crescut treptat fie temperatura din cameră, fie umiditatea, iar apoi au monitorizat momentul în care temperatura centrală a subiectului a început să crească.

Acea combinație de temperatură și umiditate prin care temperatura centrală a persoanei începe să crească se numește „limită critică a mediului”. Sub aceste limite, organismul este capabil să mențină o temperatură centrală relativ stabilă în timp. Peste aceste limite, temperatura centrală crește continuu și crește riscul de boli legate de căldură cu expunere prelungită.
Rezultatul experimentului

Când corpul se supraîncălzește, inima trebuie să muncească mai mult pentru a pompa fluxul de sânge către piele pentru a disipa căldura, iar atunci când transpirați, aceasta scade fluidele corporale.

În cel mai grav caz, expunerea prelungită poate duce la insolație, o problemă care pune viața în pericol, care necesită răcire imediată și rapidă și tratament medical.

Studiile pe bărbați și femei tinere sănătoase arată că această limită superioară a mediului este chiar mai mică decât 35 grade Celsius. Este mai mult ca o temperatură a bulbului umed de 31 C. Acest lucru ar fi egal cu 31 C la 100% umiditate sau 38 C la 60% umiditate.

Medii uscate versus medii umede

Valurile de căldură actuale de pe tot globul se apropie, dacă nu depășesc aceste limite. În mediile calde și uscate, limitele critice ale mediului nu sunt definite de temperaturile bulbului umed, deoarece aproape toată transpirația pe care o produce corpul se evaporă, ceea ce răcește corpul. Cu toate acestea, cantitatea pe care oamenii o pot transpira este limitată și, de asemenea, obținem mai multă căldură din temperaturile mai ridicate ale aerului.

Rețineți că aceste limite se bazează exclusiv pe menținerea temperaturii corpului să nu crească excesiv. Chiar și temperaturile și umiditatea mai scăzute pot pune stres asupra inimii și a altor sisteme ale corpului. Și deși eclipsarea acestor limite nu prezintă neapărat un scenariu rău, expunerea prelungită poate deveni îngrozitoare pentru populațiile vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă și cele cu boli cronice.

Accentul experimentului s-a îndreptat acum către testarea bărbaților și femeilor în vârstă, deoarece chiar și îmbătrânirea sănătoasă îi face pe oameni mai puțin toleranți la căldură. Adăugarea prevalenței crescute a bolilor de inimă, a problemelor respiratorii și a altor probleme de sănătate, precum și a anumitor medicamente, le poate pune la un risc și mai mare de vătămare. Persoanele cu vârsta peste 65 de ani reprezintă aproximativ 80-90% dintre victimele valurilor de căldură.

Cum să fii în siguranță?

Rămâneți bine hidratat și căutați zone în care să vă răcoriți – chiar și pentru perioade scurte. În timp ce mai multe orașe din Statele Unite își extind centrele de răcire pentru a ajuta oamenii să scape de căldură, vor exista totuși mulți oameni care vor experimenta aceste condiții periculoase fără nicio modalitate de a se răci.

Chiar și cei cu acces la aer condiționat s-ar putea să nu-l pornească din cauza costului ridicat al energiei sau din cauza întreruperilor de curent pe scară largă în timpul valurilor de căldură sau incendiilor de vegetație. Un studiu recent care se concentrează asupra stresului termic din Africa a constatat că climatele viitoare nu vor fi propice pentru utilizarea nici măcar a sistemelor de răcire cu costuri reduse, cum ar fi „răcitoarele de mlaștină”, pe măsură ce părțile tropicale și de coastă ale Africii devin mai umede.

Aceste dispozitive, care necesită mult mai puțină energie decât aparatele de aer condiționat, folosesc un ventilator pentru a recircula aerul pe un tampon rece și umed pentru a scădea temperatura aerului, dar devin ineficiente la temperaturi ridicate ale bulbului umed, peste 21 grade Celsius. În total, dovezile continuă să crească despre faptul că schimbările climatice nu sunt doar o problemă pentru viitor. Este una cu care omenirea se confruntă în prezent și trebuie să o abordeze direct.

https://www.descopera.ro/stiinta/20122447-cata-caldura-poate-suporta-corpul-uman-raspunsul-te-ar-putea-surprinde

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024