UK Bookmakers

„Podarul” Ioan Romeo Roșiianu – pornind de la o… „știre”

Scris de Vasile GOGEA. Posted in Cultura


„Recent, la Sibiu, a avut loc Festivalul Internațional de Poezie „Artgothica”, ediția a VII-a, orașul în care s-au decernat Premiile Naționale pentru Poezie „Mircea Ivănescu” 2017. Premierea a avut loc la Biblioteca Județeană „Astra” Sibiu, loc încărcat de istorie.

Printre premianții acestui an s-a numărat și poetul Ioan Romeo Rosiianu, care a primit din partea Asociației „Artgothica” Sibiu DIPLOMA DE EXCELENȚĂ „Argothica 2017”, pentru serviciile aduse poeziei românești.

De asemenea, în cadrul aceluiași festival de poezie, Ioan Romeo Roșiianu a prezentat Antologia  Așii Cuvântului (50+5 poeți), apărută la Editura Ceconi Baia Mare, în colecția eCreator.”

 

ZiarMM (https://ziarmm.ro/premiu-national-pentru-poetul-romeo-rosiianu/)

 

*

       Aceasta a fost „știrea”. Mai jos, cîteva imagini care mă scutesc să mai adaug în plus ceva față de motivarea Asociației „Artgothica” pentru acordarea acestei distincții poetului și „prietenului literar”, Ioan Romeo Roșiianu.

Știu că nu-i plac „auto-recapitulările” bio-bibliografice. Totuși, iată o „schiță” de C.V. (cu siguranță depășită, la „viteza” cu care se mișcă acest „sudist aclimatizat în nord”):

Debut literar absolut: în „Teleormanul literar si artistic”, 1983, cu un grupaj de poezii.

Debut editorial: „Unghi al durerii” – Casa de Editură PANTEON, Piatra Neamț, 1994, versuri.

Volume publicate până acum:

– „Unghi al durerii” – Casa de Editură PANTEON, Piatra Neamț, 1994, versuri;

– „Nașterea insomniei” – Casa Editorială ODEON, București, 1996, versuri;

– „Lenjerie pentru Sfântul uitat” – Editura CYBELA, Baia Mare, 1997, versuri;

– „Poetul ucis de Cuvinte” – Editura CYBELA, Baia Mare, 1999, versuri;

– „Scrisori deschise trupului TăU” – Editura Universității de Nord, Baia Mare, 2000, versuri;

– „Blestemul care stinge lumânări” – Casa Editorială ODEON, București, 2000, versuri;

– „În căutarea îngerului pierdut” – Editura IULIUS, Baia Mare, 2004, versuri, ediția I;

– „Înnomenirea cuvintelor” – Editura IULIUS, Baia Mare, 2005, versuri, ediția I;

– „În căutarea îngerului pierdut” – Editura IULIUS, Baia Mare, 2005, versuri, ediția a II- a, revăzută și adăugită;

– „KAKE – povestea ratată” – Editura IULIUS, Baia Mare, 2011, publicistică;

– „Înnomenirea cuvintelor” – Editura CECONII, Baia Mare, 2014, versuri, ediția a III- a, revăzută și adăugită;

– „Pictorii cuvintelor” – Editura TipoMOLDOVA, Iași, 2015, critică literară;

– „Arhitectura poemului” – Editura Ethnologică, Baia Mare, 2015, versuri.

Coautor:

–„Acatistele Maicii Domnului” – Editura IULIUS, Baia Mare, 2002, religie, Ediția I – a, coautor, alături de îPS Justinian Chira, Arhiepiscopul Maramureșului și Sătmarului;

–„Acatistele Maicii Domnului” – Editura IULIUS, Baia Mare, 2003, religie, Ediția a – II – a, coautor, alături de îPS Justinian Chira, Arhiepiscopul Maramureșului și Sătmarului.

Traduceri:

– „Respirația cuvintelor” – Editura Amanda Edit, București, ediție bilingvă, romano – albaneză, 2015 (traducere Baki Ymeri) ;

– „Poemele ființei” – Editura Amanda Edit, București, ediție bilingvă, romano – germană, 2015 (traducere Renate Muller) ;

– „Înfăptuirea cuvintelor”, în curs de apariție la Editura GRINTA din Cluj – Napoca, ediție bilingvă, româno-italiană (traducere Rodica Vinau si Olimpia Danci) ;

Până în prezent Ioan Romeo Roșiianu a semnat prefața, postfața sau referințe critice la peste 200 de cărți, a fost inclus în 10 dicționare și în 30 de antologii literare, dintre care două sunt ediții bilingve, româno-albaneze.

Până acum a obținut mai multe premii pentru poezie și proză la diferite festivaluri din țară, precum și două premii pentru volum, ambele la Cărțile anului.

Fondator al revistelor „Millenium” și „eCreator”. A publicat, poezie, proză și eseu în Franța, Germania, Anglia, Albania, SUA, Ungaria, Italia, Spania, Moldova, Ucraina și Bulgaria.

*

Îmi mai rămîne să explicitez titlul postării.

Ceea ce îmi e foarte ușor după ce parcurg textele și imaginile de mai sus. De ce „podarul”? Pentru că Ioan Romeo Roșiianu asta e (voi „vorbi” în continuare metaforic, așa cum e adecvat unui „portret” de poet): un PODAR! El nu e un „zidar”, nu înalță „turnuri”, fie ele și de „fildeș”, nu se baricadează în „cetăți cu ziduri crenelate”, nici nu se „ascunde” în „castele”, de fum, de basm sau chiar de „cărți”. Nu, I.R.R. construiește poduri. Invizibile? poate, dar „umbra” lor îl însoțește peste tot, prin țară, de la sud la nord și de la vest la est. Cei care văd doar „umbra” acestor poduri pot mustăci și cîrcoti: că nu sunt „de piatră” sau că nu sunt „de lemn”, că sunt „pe piloni” și nu „suspendate”, că au sau n-au destule „benzi”, că sunt doar „rutiere” nu și „feroviare”, că sunt prea „mari” sau prea „mici”… Totuși, nu sunt decît niște „poduri”, „altă vorbă” dacă făcea niște… „viaducte”! Chiar așa, nu și niște „tunele”?

Dar nu observă nimeni că podurile lui nu sunt niciodată paralele cu valea sau cursul de apă peste care le „ridică”: ci unesc, adică, mereu două „maluri” diferite. Sunt utile! N-a pus „bariere”, nici „vameși” la capetele lor. Poate „trece” pe ele cine vrea, cînd vrea și în ce sens vrea. Totuși, retras undeva discret, PODARUL îi „numără” uneori pe cei ce „trec”. Și are, el PODARUL , un fel propriu de a număra: din cinci în cinci, sau din cincizeci în cinzeci, după o „aritmetică” a prieteniei în care nu știi niciodată cu siguranță cît fac unu și cu unu!

Pînă și în numele lui, abreviat are un dublu RR, iar într-unul dintre aceștia doi, conține doi ii alăturați.

Ca și cum și-ar fi construit doi „piloni” mai mari, pentru un pod și alți doi, mai mici, măcar pentru o punte…  de „uz personal”. De rezervă…

https://vasilegogea.wordpress.com/2017/10/19/podarul-ioan-romeo-rosiianu-pornind-de-la-o-stire/

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020