UK Bookmakers

Tradiție și modernism la români

Scris de IP. Posted in Cultura


Prefectul Vasile Moldovan și subprefectul Alexandru Cosma au participat împreună cu reprezentanți din structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne (poliție, jandarmi, pompieri, poliție de frontieră) la conferința cu tema ”Tradiție și modernism la români”. Evenimentul cultural s-a desfășurat la Palatul Administrativ, în sala ”Bogdan Vodă”, organizat de Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne, având ca invitat special pe doamna dr. Doina Ișfănoni, istoric de artă și cercetător etnolog. Seminarul condus de subcomisarul de poliție Lidia Obeadă  și activitățile cultural-educative derulate în teritoriu au beneficiat de prezența unor personalități ale vieții culturale din țară, respectiv din județul nostru.


Prefectul de Maramureș a menționat despre importanța păstrării tradițiilor și obiceiurilor populare, ritualurile arhaice, despre spiritualitatea ancestrală a maramureșenilor, de elementele care dau continuitate și identitate satului maramureșean.  
În cadrul evenimentului a fost lansat volumul de carte ”Obiceiuri legate de marile evenimente ale vieții. Căsătoria ca rit de trecere între imaginarul omului tradițional și imaginarul omului modern”, autorul Vasile Bele.


Istoricul de artă, cercetătorul și etnologul Doina Ișfănoni, de la Muzeul Național al Satului a făcut o abordare a cercetării etnologice, a relației dintre cultura tradițională și lumea modernă de azi, influența migrației economice asupra păstrării tradițiilor. De asemenea, s-a refrerit, din punct de vedere socio-etnologic, la modul de abordare al căsătoriei și ceremonialului specific din zona Chiuzbaia descris de Vasile Bele.
La manifestare a fost prezentat noul număr al revistei Vatra Satului, dar și un obicei străvechi, o poezie populară recitată de Marița Grigor. În sală de ședință a Palatului Administrativ au putut fi admirate costume populare autentice maramureșene.
Corul Inspectoratului de Jandarmi Județean ”Pintea Viteazul” Maramureș a încheiat evenimentul cultural artistic prin inetrpretarea de colinde.  

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020