UK Bookmakers

Nesedentarii nostri romani, cosmarul nostru, ai francezilor !

Scris de Thomas CSINTA. Posted in Dezvaluiri


Intr-un ciclu de articole consacrat Rromilor (considerati in Franta, minoritate sociala apartinand ″MENS″-ului : Minoritati Etnice Ne-Sedentare), am incercat sa pun in evidenta problemele cu care acestia se confrunta in spatiul comunitar (si in special, pe teritoriul francez), argumentand pro si contra (din punctul de vedere al drepturilor fundamentale ale Omului), masurile pe care statul francez le-a impus, pe de o parte si le-a luat contra lor, pe de alta parte ! (A se vedea si articolele detaliate ale autorului consacrate acestei tematici din Revista Ploitia Capitalei: ″Nesedentarii″ :

http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2012/06/thomas-csinta-revista-politia-capitalei_7840.html, respectiv : ″Eurosatra. Algebra eu(ro)romilor″ : http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2012/06/thomas-csinta-revista-politia-capitalei_8955.html  si ″Satra″ din Monirorul Organizatiei Pentru Apararea Drepturilor Omului-Natiunile Unite : http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2010/06/satra.html)

PREAMBUL   

In dimineata zilei de marti, 8 octombrie 2013, intre ora 07h30-08h30, a fost lansata o vasta operatiune de perchezitie (de mare anvergura, printre cele mai mari pana in prezent !) de catre Politia si Jandarmeria Nationala Franceza (in cadrul unei anchete judiciare sub comisie rogatorie semnata pe 24 septembrie de catre Judecatorul de Instructie, Nicole Bergougnan de la TGI-Tribunalul de Inalta Instanta Toulouse), in cinci tabere de rromi ( zece familii, care traiesc in caravane, stabiliti de cinci luni in Franta) in regiunea metropolei toulousene (Toulouse Métropole, Capitala Departamentului Haute Garonne si a Regiunii administrative Midi-Pyrénées, sud-vestul Frantei), printre care si in cele de langa Aerodromul Montaudran (la Blagnac), pe Insula Ramier (un ansamblu de insule intre cele doua brate al Garonnei, la sud de Toulouse),  unde a fost, mai demult si sediul Uzinei Aeronauticii (in jurul pistei Air France) si intr-una din Empalot.
Anchetatorii au deplasat (dizlocat) la fata locului un important arsenal uman si material : 110 functionari ai Sigurantei Nationale al Departamentului Haute Garonne (31) si 40 de functionari ai CRS (Compania Republicana de Securitate, Corp al Politiei Nationale, creat pe 8 decembrie in 1944 de catre Generalul Charles de Gaulle, care intervine in cazul manifestatiilor si revoltelor sociale sau in cazul protectiei civile), o echipa de GIPN (Grup de Interventie de Elita a Politiei Nationale), care sau deplasat la bordul unor blindate terestre si pe calea aerului in elicoptere, sprijiniti de o brigada motorizata a Jandarmeriei Nationale (A se vedea pentru detalii si articolul autorului : http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2010/07/asediul.html)

Motivul : furtul a cateva sute de kg. de cupru (″crima in banda organizata″) de-a lungul cailor ferate (inclusiv LGV, liniile de mare viteza ale  TGV: tren de mare viteza, record absolut de 574,8km/h, pe 3 aprilie 2007), respectiv, de-a lungul autorutelor (si rutelor) nationale (gestionate de catre Autoroutes Sud de France).


Nu mai putin de 17 persoane (originari din Blaj) au fost interpelate, aparent, toti majori (printre care si leaderul retelei un rrom, in varsta de 42 de ani, care ar fi dirijat operatiunea inca din Romania, de mai multi ani, inainte de venirea sa in Franta cu doua saptamani in urma) si condusi in arestul sediului central al Politiei (Hotel de Police) din Toulouse.
Trei dintre ei care lipsesc la ″apel″ (fiind tocmai ″la munca″ !), sunt interpelati in cursul noptii, in jurul orei 02h40, in flagrant-delict la Muret, in posesia altor cateva sute de kg. de cupru !
In sfarsit, anchetatori descopera la ei un ″depozit″ de trei tone de cupru (valoare cca 12.000€), insa, in total, de la inceputul supravegherii acestora ar fi vorba de cateva tone de cupru si un prejudiciu material de cca 570.000€ !

Ei au fost sub supraveghere inca din luna august, in urma unor sesizari facute la facute la Jandarmeria Nationala de catre vecinii lor (francezi) din cartierele Montaudran, Empalot si Muret.
Reteaua este suspectata deasemenea, de comiterea unor serii de furturi (calificate) de utilaje si material informatic (demontat, pentru recuperarea circuitelor imprimate), respectiv, de al unor loturi de anvelope noi (respectiv, in stare foarte buna), care ulterior sunt revandute, iar banii obtinuti, expediati in Romania.
Ancheta este inca in faza de desfasurare, dar avem deja niste informatii sigure.
Conform avocatului Hélène Simon-Grassa, acest eveniment are loc in conditiile in care, luni pe 7 octombrie, Tribunalul Corectional de la Toulouse a condamnat la o pedeapsa de sase luni cu suspendare, trei rromi (cu varstele de 21, 26 si 39 de ani) pentru furtul a 400kg de fier dintr-un centru de deseuri pe 16 septembrie.
In urma refuzului apelului lor, ei au fost condamnati la plata unei amenzi civile de 75€

APROFUNDAREA DOSARULUI

Un alt gen de eveniment cu furtul de cupru, are loc miercuri, pe 21 august, in jurul orei 22h00, cand un individ (de nationalitate romana, in varsta de 38 de ani, sosit cu zece zile in urma, in Franta), incercand su fure (cu violenta) o bobina din cupru (cca 110kg, valoare cca 400€) de pe un santier al Societatii Bouygues Telecom (Operator de telefonie Mobila in Franta, alaturi de SFR si Orange) de la Toulouse, inainte sa fi fost prins in flagrant delict de catre agentii de paza (securitate) incerca sa o transporte pe aceasta cu o bicileta !
Arestat in flagrant delict si deferit justitiei, la procesul acestuia, la Tribunalul Corectional Toulouse, Procurorul M. Farges a solicitat contra inculpatului o pedeapsa ″exemplara″ : inchisoare de doua luni,  cu executare in penitenciar!
Avocatul din oficiu, care a gestionat dosarul lui, M. Mila,  a reusit sa convinga Completul de Judecata (Curtea), de ″inocenta″ si ″naivitatea″ cestuia, care l-a condamnat numai la trei luni de inchisoare cu suspendare, spre marea mirare ai celor din sala (care considerau ca individul va primi o pedeapsa mult mai mare !), care il asteptau ″cu sufletul″ la gura : ″Haoleu, mancati-as ochisorii tai frumosi de …norocos″ ; ″Holeu, coane, mancati-as gurita taica, ce bine arati,…ce bine c-ai scapat″ !
Tot in regiunea urbana Toulouse, la sfarsitul lunii septembrie, in week-end-ul de 28-29 septembre (in noaptea de sambata catre duminica), un grup de rromi, au devalizat si jefuit, sediul societatii Confecta (dirijat de catre Eric Waldner), furand si opt tone de cupru (!), folosit pentru fabricarea de dulapuri si hamuri electrice utilizate in industria feroviara.
O paguba de cca 30.000€ si in plus, din lipsa de materie prima, cca trei saptamani de somaj tehnic !


       
    O parte din material furat a fost gasit marti, in tabara de rromi la Toulouse (Montaudran), in cadrul vastei perchezitii generale, efectuata de catre anchetatori pe 8 octombrie.
    Ceea ce pare curios aici insa, este faptul ca, desi alarma s-a declansat cand hotii au patruns in interiorul societatii, alerta nu a fost transmisa centrului de tele-supraveghere.
Avand in vedere ca nu a fost vorba de o problema tehnica, deducem ca hotii au fost bine organizati si informati, motiv pentru care ei ar anulat (taiat) legatura dintre sediul societatii cu centrul de tele-supraveghere !
Vasta operatiune de arestare din ziua de marti, pe 8 octombrie 2013 la Toulouse, scoate la lumina si problematica mafiei metalelor, in particular, in regiunea sa metropolitana si in general, pe intregul teritoriu francez.
Conform anchetatorilor, ar fi vorba de un trafic organizat de mari proportii care ar duce beneficiarilor (retelei), la nivel european, miliarde de euro.
Si o pierdere pentru SNCF de 35M€ pe anul 2011, respectiv, intarzieri de 5.800h cumulate de catre trenuri.
In 2010, EDF prin filialele sale de distributie si de transport, evalua pierderile sale la 15M€, iar Autoroutes du Sud France la peste 100.000€.
Aceasta vanatoare a metalelor si in special al cuprului (cca 65% din furturi) nu este specific francez.
Nicio tara europeana nu scapa de acest flagel.
Din acest motiv, a fost creata o organizatie europeana ″Pol-Primet″ care  coordoneaza fortele de securitate, pe de-o parte si intreprinderile, respectiv, autoritatile publice, pe de alta parte, pentru a tine acest flagel sub control de maniera eficace.
Din contra, cred ca Franta, dispune de o legislatie, fara indoiala, cea mai adaptata.
FFRM (Federatia Franceza de Reciclare a Metalelor) a semnat o conventie de ″buna conduita″, ratificata de catre 1.300 de intreprinderi (societati) din sector (dar nu inca en Haute Garonne, regiunea metropolitana Toulouse).
Conform unor documente ale acesteia, in Departamentul Hérault, in februarie 2010, o intreprindere de reciclare a metalelor a fost obligata sa-si inchida portile, cand Justitia, dupa o anchetra a Brigazii de Jandarmerie de la Montpellier, a aratat ca aceasta utiliza ca ″materie prima″ cuprul rezultat din vastul trafic de metale furate.
La perchezitie, anchetatorii au gasit 15 tone de cupru cumparate de catre patron de la hotii (″comerciantii″) de metale, nesedentarii nostri romani.
Conform unei declaratii facute de catre Col. Patrice Bayard, Seful OCLDI (Oficiul Central de Lupta contra Delincventei Itinerante), s-ar parea ca rromii (″dintre care majoritatea, au in satele din care provin, vile magnifice cu arhitectura deliranta si garaje pavate cu marmura in care sunt garate masini de lux″ !) nu sunt printre sefii acestei retele tentaculare de tip mafiot, ei nefacand altceva decat sa fie exploatati, de catre grupuri infractionale bine organizate si greu de anihilat, nu numai in Franta dar si in intreaga UE.
Din cate am putut intelege, desi OCLDI, al nostru francez, ancheta in momentul de fata, cu prioritate, infractori veniti din tarile de est (si in special romani de-ai nostri), dar ″specializati″ in alte activitati delictuale sau criminale cum sunt : furtul motoarelor de barci, al utilajlor agricole sau al tevilor de esapament cu catalizator, de pe vehiculele de ultima generatie (a se vedea si articole autorului consacrate acestei tematici : http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2013/04/thomas-csinta-infractor-roman-victima.html http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2013/05/thomas-csinta-infractorul-roman-victima.html; http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2013/05/thomas-csinta-confirmarea-primirii.html), datorita uriaselor pagube materiale produse de catre mafia metalelor (si in special al cuprului), acesta se vede obligat sa acorde prioritate acestei ″noi″ infractiuni, ″la moda″, in zilele noastre.
Si putem intelege, cand vedem ce se intampla pe santierele de constructii la Toulouse (respectiv, in restul Frantei), unde intr-un week-end, este furata (cu violenta si distrugere) intreaga tevaraie a unui imobil in constructie, pe caile feroviare ale SNCF-ului (si in special pe LGV, pe care TGV-ul atinge viteze pana la 500.km/h), respectiv, pe autorutele si rutele nationale, care ″cad in penumbra″ datorita furtului cablurilor electrice pentru iluminatul lor, sau in intrepriderile care lucreaza cu cablaj electric, respectiv, la sediile transformatoarelor de inalta tensiune ale EDF,  etc.
In sfarsit, furtul cuprului este o activitate infractionala care n-ar fi luat o asemenea amploare, daca n-ar fi existati cumparatori.
Adica, din punct de vedere economic, dar n-ar fi existat cumparatori, oferta nu-si avea rostul !
Grosistii, sunt ei cei care contribuie la reglarea pietii dintre cerere si oferta (cca 3€/kg).
Ei, intr-o mare majoritate sunt intreprinderi specializate in reciclarea metalelor, bazate in special in Spania, Italia, Germania (unde legislatia este mai laxista) si mai putin in Franta, unde pentru vanzarea si achizitionarea acestor produse regulile sunt stricte: vanzatorul trebuie sa-si declare identitatea, iar cumparatorul trebuie sa-l plateasca pe acesta cu cec de banca.
Din cate am fost informat, stiu ca Politistii de la Siguranta Departamentala Haute Garonne (regiuna metropolitana Toulouse), au in baza lor de date mai multe intreprinderi care ar fi achizitionat cupru (furat) si ar fi platit cu cec de banca, iar acestea fac obiectul unei supravegheri permanente pentru identificarea membruilor retelei si anihilarea lor.
Chiar daca face pe nestiutorul (si deci pe nevinovatul), este putin probabil ca un sef (director, administrator) de intreprindere, care cumpara de la o persoana fizica mai multe tone de cupru pe saptamana sa nu-si puna intrebari !
Adica, sa nu-si dea seama ca este vorba de un produs furat !
In cadrul acestei anchete lansate la Toulouse, am  inteles de la specialistii OCLDI, ca ei ar fi identificat deja cateva societati straine (numele carora nu le putem face publice, lesne de inteles), care livreaza in Franta camioane intregi de cabluri, la o societate specializata in recuperarea metalelor.
Vasta operatiune de perchezitie de la Toulouse a pus in evidenta si faptul ca rromii, nesedentarii nostri romani, nu sunt decat ″hoti de duminica″, care la randul lor nu beneficiaza de rostul ″muncii″ lor, decat intr-o foarte mica masura.
Gestiunea capitalului imens care rezulta din traficul de cupru furat, are loc in alte parte, de catre organizatii criminale, aparent mascate, care trebuie identificate pentru anihilarea lor.
In sfarsit, supravegherea rromilor de-a lungul a catorva saptamani, a permis anchetatorilor de la Siguranta Departamentala 31 (Haute Garonne), sa descopere si faptul ca regulat, vin in Franta, vehicule care si scot tot din Franta, sume mari de bani (in bancnote), rezultate din traficul de metale.
Un asemenea vehicul interceptat de catre Politia Italiana (nu departe de Torino), cu destinatia Romania si perchezitionat de catre acestia nu transporta, insa decat cateva zeci de mii de euro !
Mult, insa, mult prea putin, daca tinem cont de beneficiul real pe care poate aduce un asemenea trafic.
In schimb, in taberele nesedentarilor nostri romani, politisti nostri francez au gasit chiar si ″cartii de fidelitate″ ale Western Union sau Moneygram: care este de-altfel, ″filiera regala″ de transmitere, in scurt timp si in siguranta ai banilor in Romania.
Si evident, acesti bani, sunt si ei contabilizati de catre Guvernul Romaniei in acele cateva miliarde de euro pe care trimit romanii nostri aflati la ″munca″ in strainatate  (cca 2,2 Md€ in primele sapte luni ale anului, comparabail cu ISF-Impozitul de Silidaritate pe Avere in Franta, utilizat pentru prestatiile si aloctatiile sociale ale populatiei defavorizate. A se vedea si articolele detaliate ale autorului pe aceasta tematica : http://cufr-prpagrandesecolesfranaises.blogspot.ro/2010/11/lisf-francais.html; http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2009/03/teoria-naiva-cui-iacui.htmlhttp://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2013/06/thomas-csinta-monitorul-oado-misterul.html)
Este important sa mentionez aici si faptul ca din pacate, intreaga comunitate romana si bulgara care traieste la Toulouse (in total cca 800 de persoane) a fost grav afectata si bulversata de un asemenea eveniment (vasta operatiune de perchezitie efectuata marti, pe 8 octombrie de catre Politia si Jandarmeria Nationala), cu toate ca, dupa cum am putut constata (si am cunoscut multi dintre ei, cand tineam cursuri intre anii 2007-2009, in scolile de inalte studii din regiune), chiar daca comit mici delicte sau infractiuni minore, nu toti rromii sunt implicati in furtul si traficul de metale, insa multi dintre ei au, intr-adevar, contacte cu organizatii criminale de tip mafiot, care sunt asociate lor.
In sfarsit, aceste evenimente nu sunt izolate ci din contra, sunt la ordinea zilei, pe intregul teritoriu francez (inclusiv frontalier).
    Tot in cursul acestui an, in noaptea de duminica catre luni, 16-17 februarie 2013, unsprezece rromi (romani) sunt interpelati si arestati la Lille (Departamentul Nord, Regiunea administrative Nord-Pas de Calais) pentru furtul cu violenta al unor cabluri de cupru de pe un santier de locuinte in constructie, pe care l-au devastat, degradand imobilul.
    Ei toti erau instalati intr-o tabara la Porte d’Arras, cea mai mare a Comunitatii urbane Lille, cu cca 700 de membri.             

    In aceasta saptamana, marti, Politia din Lille Metropole (Departamentul Nord, Regiunea administrativa Nortd-Pas de Calais), in urma unei operatiuni iesite din comun a interpelat si arestat 9 persoane (rromi, nesedentari, de cetatenie romana), ″specializate″ in furtul (masiv) al carucioarelor din supermaketuri (in plina expansiune), in regiunea urbana Lille (Lille Métropole).
Prejudiciul material se ridica la cca 10.000-11.000€.
Insa, nu peste mult timp, desii indivizii au fost prinsi in flagrant delict, in urma unei filaturi, ei au fost pusi in libertate, conform legii !
In cursul lunii martie, Politia a descoperit o mare cantitate de carucioare distruse (de pe care a fost recuperat metalul !) intr-un ″bidonville″ (tabara compusa din caravane, corturi, cartoane, improvizatii locative insalubre, lipsita de conditii decente de igiena) la Lille-Sud, situata chiar in fata Comisariatului Central (Hotel de Police) Lille !
    Iar in week-end-ul din 24-25 august 2013, din informatiile primite de la Politia locala din zona Nivelles-Genappe, am aflat ca peste jumatate de km de cablu a fost sustras de catre rromi de la statia de purificare a apei Genappe de-a lungul strazii Pont Spilet (Belgia, Regiunea Wallonne, Provincia Brabant), frontaliera cu regiunea Lille (si componenta a regiunii urbane transfrontaliere Lille).              


    Pentru ca ulterior, in week-endul din 14-15 septembrie, niste ″necunoscuti″ (rromi neidentificati) sa fure 7 tone de cupro-nichel (un aliaj de cupru si nichel) de la un comerciant de metale din orasul elvetian Muttenz (Cantonul Bâle-Campagne, regiunea urbana transfrontaliera franco-elvetiana Basel-Mulhouse, Departamentul  Haut Rhin, regiunea administrativa Alsacia).
Interesant este faptul, ca exact cu o saptamana in urma (probabil aceasi ″echipa″), un furt asemanator a avut loc si la o intreprindere de stocare a fierului vechi la Pratteln (din aceasi zona), de unde hotii ar fi sustras 7 tone de cabluri electrice din cupru.
Revenim in Franta : marti, pe 30 iulie, tot in acest an, un km de linie electrica (din cupru) a fost furata (cu distrugere si degradare, doua circumstante agravante), in localitatile : Pont-Bréhan, Le Penneret,  Saint Etienne du Gué de l’Isle si de la Les Roches Morel la Cambout, conform informatiilor pe care le detinem de la Jandarmeria Merdignac (Departamentul Côte d’Armor, Regiunea Bretania), iar in noaptea de 1 catre 2 august, zece persoane de cetatenie romana (cu varstele cuprinse intre 17-33 de ani), care locuiau in tabara din Saint Herblain (Departamentul Pays de Loire, Regiunea Administrativa Loire Atlantique), au fost interpelati de catre Jandarmeria din Pontivy, tot in Bretania, in Departamentul Morbihan, pentru furtul a catorva km de cablu electric (in flagrant delict !).
Luni, pe 9 septembrie 2013, un alt furt de cablu electric din cupru (cantarind 910kg) are loc pe santierul RTE (Reteaua de Transport a Electricitatii) la Crevin (Departamentul Ile et Vilaine, Regiunea administrativa Bretania), la sud de Rennes, in proximitatea constructiei unui important transormator de curent.
    Este vorba de patru rromi, tot de cetatenie romana.    

Un alt furt (cu violenta, jaf, mai exact !) a fost comis in noaptea de joi catre vineri (15/16 august, 2013) la o rampa de adapare (irigare), intr-un lan de porumb, din localitatea Giroussens (Departamentul Tarn, Regiunea administrativa Midi-Pyrénées, sudul Frantei), unde hotii de nationalitate romana, au sectionat cablurile electrice (cateva sute de metri), care pun in miscare sistemul hidraulic, provocand mari pagube agriculturii.
Au fost necesare mai multe zile, pentru a pune in functiune sistemul hidraulic, pagubele materiale ridicandu-se la cca 4.500-5.000€.
Banda organizata si-a inceput activitatea la inceputul lunii in localitatea Buzet, iar pe atunci opera in vestul Departamentului.
La sfarsitul lunii august, un alt exploatant agricol Thierry Tonon,  din localitatea Saint Sulpice, cade victima grupului infractional, care il lasa pe acesta fara mila, cu peste un km de cabluri electrice (din cupru).
Din nefericire pentru el, si din fericire pentru hoti (care nu au fost prinsi), in ciuda faptului ca agricultorul a depus o plangere la Jandarmerie, el are putine sanse ca sa fie despagubit, chiar daca hotii vor fi identificati si arestati, pentru ca ei, de regula, nu dispun de bani (toti  fiind expediati in timpul cel mai scurt in Romania), nu dispun de un domiciliu fix (conform legii, fiind nesedentari), deci sub nicio forma, ei neputand fi supusi unei executari silite, conform legislatiei franceze!
Din contra, in aceasi perioada, un alt grup infractional, compus dintr-un adult si doi minori, intr-un cartier residential periferic din Lavaur (tot in Departamentul Tarn) trag in noaptea de vineri catre sambata (16/17 august) cu un pistolet (cu plumb) in 11 lampadare, cu scopul recuperarii cablurilor electrice care le alimenteaza.
Datorita unei sesizari, interventia rapida a Brigazii de Jandarmerie din localitate (conform declaratiilor Capitanului Philippe Hernandez), grupul ar fi fost identificat si membri arestati, dar ce folos, pentru ca din punctul de vedere al pagubelor materiale, este foarte putin probabil ca Primaria sa fie despagubita (chiar daca a depus plangere contra lor).
Cu putin timp mai devreme, in noaptea de marti catre miercuri, pe 12 iunie 2013, intr-un interval de timp foarte scurt (mai putin de jumatate de ora), un alt grup infractional compus tot din rromi (cetateni romani), a desfacut (demontat) toate conductele de canalizare (din cupru, in jur de 55m) prin care se distribuia apa intr-un imobilul privat, vechi, de trei etaje, din str. Diderot, nr.42 la Grenoble (Departamentul Isère, Regiune Rhône-Alpes, Capitala Alpilor francezi), nu inainte insa sa opreasca alimentarea generala cu apa a cladirii.
In sfarsit, joi pe 11 iulie 2013, asistam si la o prima condamnare cu executare.
″Timida″, adevarat, dar este totusi o condamnare.
Este vorba de un tanar rrom (de cetatenie romana), in varsta de 19 ani, care este condamnat la sase luni de inchisoare, din care trei cu executare (in penitenciar).
Acesta, marti pe 9 iulie (prins in flagrant delict) ar fi sustras 50 de bobine din cupru din holul Expozitiei din Argentan (Departamentul Orne, Regiunea administrativa, Basse Normandie), pe care tocmai in timpul interpelarii, le aranja in  portbagajul masinii.
Insa, conform documentelor de la Tribunalul Corectional, individul nu a fost imediat incarcerat (fiind lasat in libertate, urmand ca data incarcerarii sa-si fixeze el, pentru a se constitui prizonier !).
In plus, ar trebui sa plateasca si suma de 3.400€ pentru despagubiri materiale, dar din cate stim (pana in prezent !) el nu a facut-o si nici nu credem ca va face vreodata, avand in vedere faptul ca nu are resurse materiale si este nesedentar, motiv pentru care legislatia franceza nu-l poate ″executa″ sub nicio forma !
Din contra, Fiscul îi va anula amenda penala, iar in ceea ce priveste pedeapsa cu executare in penitenciar, el nu o va executa cu siguranta, pentru ca intre timp, el a revenit, acasa (blindat cu ″resurse″), in Romania, stand la adapost si pandeste vremuri mai  bune, trecerea crizei economice.
Nu departe de Toulouse, cu doi ani in urma, pe 7 noiembrie 2011, a avut loc la Montpellier (Capitala Departamentului Hérault si a Regiunii adiministrative Languedoc-Roussillon), in alte  cinci tabare de rromi, arestarea a 35 de persoane, pentru furtul a 400 de tone de cupru, precum si a altor obiecte apartinand domeniului public (prin degradare, in special fierarie), cu interventia a 300 de politisti si jandarmi, ceea ce a permis recuperarea cuprului si o mare parte a obiectelor furate, chiar daca ele nu mai puteau fi folosite sau refolosite.
Mentionam aici ca in ambele regiuni metropolitante, Toulouse si Montpellier rromii sunt bine implantati : 9 tabere cu rromi in regiuna Toulouse cu 415 persoane si 28 de tabere cu aproape 1.000 de rromi in regiunea Montpellier.             Intr-o alta zona geografica a Frantei Metropolitane, ceva mai devreme, pe 5 iulie 2011, in jurul orei 07h00, cinci rromi (cu varstele cuprinse intre 25 si 37 de ani) au fost interpelati cu ocazia unei perchezitii in trei tabere de rromi la Massy, Villeneuve le Roy si Orly (Departamentul Val de Marne, Regiunea Pariziana), suspectati ca ar face parte dintr-un vast trafic de cupru.
Cu ocazia perchezitiei, anchetatorii au descoperit 2,6 tone de cupru (valoare cca 10.000€) sub forma de cablu destinat RATP-ului (Regiunii Autonome de Transport Parizian).
Conform Sigurantei Departamentale Essonne (Regiunea Pariziana), acesti oameni sunt suspectati deasemenea ca ar fi golit un depozit de cupru din zona, la Chilly-Mazarin, cu cateva luni in urma.
    In luna august, intre sambata si miercuri (3/7 august), de pe un santier de EDF la Lanteuil (Departamentul Corrèze, Regiunea administrativa Limousin, Centrul Frantei) sase role din lemn, avand fiecare 500m de cablu de cupru, au fost furate (cu distrugere si violenta) de catre o banda de rromi si ascunse intr-un hangar abandonat (dezafectat) sub niste cartoane de ambalaj.
Ancheta este in derulare, dar din informatiile pe care le detin, este foarte probabil ca raufacatorii sa provina din cele patru tabere de rromi instalate in Regiunea administrativa Auvergne (vecina), care numara cca 80 de persoane, aflati pe teritoriul Frantei de cativa ani.
    In sfarsit, nesedentarii nostri care au exasperat populatia Frantei cu furtul de cupru, nu se indeletnicesc numai cu aceasta activitate ″lucrativa″ si bine remunerata !
    Mai fac si altceva pentru ″rotunjirea″ veniturilor lor (sau pur si simplu, presteaza un alt gen de activitate ″lucrativa″ !) si in plus, mai au si probleme.
    Politia din Annemasse (Departamentul Haute Savoie, Regiunea administrativa, Rhône-Alpes, frontaliera cu Elvetia, facand parte din Comunitatea urbana transfrontaliera a Genevei) se confrunta cu anihilarea, de trei ani si jumatate, a "Retelei Barbulesti" (toti originari din satul Babulesti), "specializata" in furturi de tot felul : din magazine, din case si imobile, din intreprinderi si depozite, etc., cu sau fara violenta sau distrugere.
Un cuplu (de tineri, 24 si 25 de ani) dintre membrii sai, a fost interpelat, luni pe 29 august, furand din casele unor persoane (in special, in varsta, "Elvetieni bogati", "Elvetieni intelegatori"), unde au ajuns sub pretextul ca ar fi vanzatori ambulanti si fac desfacerea marii la domiciliul clientului.
Cateva sute de persoane din Cantonul Geneva s-ar numara deja printre victimele lor.
O interpelare de acest gen a avut loc si cu o luna mai devreme, pe 27 iulie, la ora 14h40 si pe Str. Genevei la Annemase, unde un cuplu (19 ani) ar fi comis, numai in doua zile sapte furturi de la "domiciliul clientului" (caruia nu i-a vandut nimic !).
In sfarsit, exista si altii care isi vand copii (A se vedea pentru datalii si articolul autorului consacrat tematicii, in Revista Politia Capitalei “Nu e vindem tara, dar ne vindem copii”: http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2010/10/nu-ne-vindem-tara-dar-ne-vindem-copiii.html)
Conform informatiilor noastre de la Politia de Frontiera, aceasta retea ar fi una bine organizata si ar avea un "big-boss", respectiv, cativa "adjuncti" care exploateaza atat hotii cat si cersetorii.
O ramura a ei ar actiona si in regiunile metropolitane a Marsiliei si la Toulouse.
In cazul cersetoriei, exista minori "sacrificati", mutilati, pentru a face rost de bani.
Zilnic, un cersetor handicapat aduna cca 150€ in partea elvetiana (Geneva) si 60€ in partea franceza (Annemasse), conform unor procese verbala ale Politiei de Frontiera, responsabil cu controlul "micului" comert (legal) in proximitatea frontierei.
In timpul noptii, cersetorii si hotii dorm in masini "epave" (neutilizabile) pe care seful lor le inchiriaza cu suma de 170-175€/saptamana.
Cunosc foarte bine aceasta regiune pentru ca intre anii 1988-1998, timp de un deceniu, am trait si am lucrat aici.
Este una dintre cele mai bogate si superbe regiuni a Europei (chiar si a lumii !), limitat de Cantonul Geneva si Regiunea Rhône-Alpes (Lyon-Grenoble-Annecy-Chambery).
In aceasta perioada am ajutat multi romani se integreze si sa se realizeze in Franta, fie ca erau stabiliti legal (ca refugiati politici), fie ca erau clandestini, sositi in Franta pe diverse cai mai mult sau mai putin legale.  
Intodeauna imi spuneau ca toti banii castigati (pana la ultimul cent!) sunt expediati in Romania la familiile lor, fie prin posta, fie prin alte tipuri de viramente bancare !
In general, intre 140.000-150.000€ annual.
Im aduc si acum aminte de ei: ”Money, money…profesore, pentru familie” !          

In sfarsit, la noi in Franta,  ca si muritorul de rand, si nesedentarii nostri romani, au si ei accidente de ″munca″ in timpul serviciului!
Un tanar rrom (in varsta de 20 de ani), intr-o sambata, pe 22 iunie anul acesta, a fost electrocutat mortal in timpul unei tentative de furt de cupru dintr-un transformator de inalta tensiune ale EDF din strada Senei, in Lille Métropole (in Cartierul Lille-Sud).
Cadavrul tanarului este descoperit de catre o echipa de intretinere a EDF care a fost alertata de catre cei din cartier, pentru ca le-a fost intrerupta alimentatia cu curent electric.  
Este insa interesant faptul ca mama lui, in acest timp era prezenta la Hotel de Police (Comisariatul Central) pentru a reclama disparitia copilului sau.
De-altfel, transformatorul se afla in proximitatea taberei familiei tanarului.
Mentionam aici ca, in regiunea Lille Métropole, exista o puternica concentrare de rromi : 54 de tabere, care gazduiesc in total, peste 3.000 de persoane.
    O drama asemanatoare, a avut loc si la Lyon, pe 13 mai 2013, unde un incendiu la sediul unei vechi uzini dezafectate (inchise si abandonate), in care locuiau clandestin (in conditii igienice deplorabile) cca 225 de rromi, a provocat moartea a doua femei.
    In incheiere, mentionez faptul ca si ei, nesedentarii nostri, care incep sa devina un cosmar, pentru noi francezii (datorita multiplelor lor fapte antisociale !), au parte si ei de evacuari, ca si noi de-altfel!
Conform legilor in vigoare.    
Un eveniment, nu neaparat rar, dar in anumite situatii, este absolut necesar.
Nu stiu daca atat din punct de vedere estetic, cat mai ales din punctul de vedere al iginei (sanitare).
Fara lumina si canalizare, fara apa potabila, fara toalete si dusuri, aceste tabere ale rromilor in Franta, sunt insalubre, adevarate focare de infectie, de contractare si transmitere ale unor boli mai mult sau mai putin contagioase sau grave, care insa pot fi si degenerative.
Din acest motiv, marti, pe 9 iulie 2013, doua mari tabaere sunt evacuate si demolate in regiunea pariziana (departamentele Val d’Oise si Esonne), unde concentrarea de rromi este impresionanta (157 de tabere si peste 7.000 de persoiane), cea mai mare in Franta, conform unei decizii judiciare, ramasa definitiva.                  

Cca 60 de rromi din tabara de la Deuil la Barre (Val d’Oise) si 20 de la Ris Orangis (Essonne), au fost evacuati in cursul zilei de marti de catre fortele de ordine franceze din regiunea pariziana, prin intermediul a sapte camioane pentru cinci-sase familii (numeroase).
Evident, nu au intarziat nici comentariile.
Dupa parerea, unora cum ar fi Gérard Lippmann, membru al Organizatiei ″Collectif Roms de Deuil la Barre″, evacuarea ar fi fost facuta in ciuda faptului ca, acesta ar fi fost ″o tabara calma si linistita, fara probleme″, dar acest lucru ar fi fost preferat celei de integrare.
Conform acestuia, copii de rromi din Romania, ar fi fost scolarizati 100%.
Atat in scoala primara cat si in scoala generala, ceea ce ″ar fi trebuit sa dea niste semne de integrare″ !
Iar Dominique Baudis (jurnalist, scriitor si om politic), numit Aparatorul drepturilor Omului pe 22 iunie 2011, a criticat sever gestiunea demolarii taberelor de rromi de catre Guvernul francez, actualmente de ″stanga″ si incapacitatea acestuia de a integra nesedentarii in Franta, ceea ce nu pare a fi anormal avand in vedere faptul ca acesta este un om politic de ″dreapta″ (cap de lista UMP-Uniunea pentru Majoritatea Populara, in Circumscripitia Sud-Vest, cu cca 6,3 Milioane de electorat).
Conform acestuia, Franta n-ar respecta regulile care i-au fost impuse in circulara din 26 august 2012, privind demolarea taberelor de rromi : "Deseori, evacuarile au loc fara o decizie juridica in prealabil. Deseori, termenul de trei luni intre decizie si demolare nu este respectat".
Mentionam aici ca in cel de-al doilea semestru al acestui an, din sursele pe care le detinem de la autoritatile prefectorale franceze, ar fi fost evacuati deja 5.482 de persoane.
COMENTARIUL AUTORULUI
Cert, dupa 2010, asa cum mentioneaza si Organizatia pentru Apararea Drepturilor Omului Amnesty International in raportul sau din 25 septembrie 2013, "vanatoarea" rromilor si expluzarea lor masiva din Franta, s-a accelerat !
El a debutat in timpul mandatului lui Sarko (Nicolas Sarkozy, UMP, 2007-2012) cu luarea masurilor restrictive contra nesedendarilor europeni, contra delincventei, contra codului de nationalitate (naturalizarii) si in favoarea imigratiei selective (ca in cazul tarilor cu traditie : SUA, Canada, Australia, Noua Zeelanda, etc.), insa, procesul continua fara modificari esentiale si in timpul mandatului François Hollande (PS, 2012-2017), pentru ca exista o convergenta ″tare″ (matematic vorbind, in ″norma″), in privinta rromilor, dintre ″dreapa″ si ″stanga″ politica franceza : hartuirea si expulzarea lor de pe teritoriul national !
In 2012, dupa recensamantul efectuat de catre LDH (Liga Drepturilor Omului) si ERRC (European Roma Right Center), nu mai putin de 11.982 de imigranti rromi ar fi fost vanati din taberele lor, deseori din cauza evacuarilor de catre autoritatile locale sau din cauza incendiilor.
Aceleasi documente, indica, numai in prima jumatate a anului 2013, o crestere  fara precedent : 10.174.
Pentru ca in lunile iulie si agust sa depaseasca 4.000 de persoane.
Iar, dintre cei cca 20.000 de rromi care traiesc in cca 400 de tabere improvizate (si neautorizate) in Franta, peste jumatate, ar fi fost expulzati de pe teritoriul national, dupa documentele lui Philippe Goossens, de la AEDDH (Asociatia Europeana pentru Apararea Drepturilor Omului).
Din cate stiu eu, Bruxelles ar fi deblocat fonduri europene in valoare de cca 17,5 Md€ integrarii MENS (Minoritatilor Etnice Nesedentare) in tarile din Uniunea Europeana, dintre care cele mai interesate doua tari, Romania si Bulgaria, din pacate, se pare ca nu ar fi apsorbit decat 12%, respectiv, 6%.            

Si atunci, ne punem  o intrebare fireasca dar grava.
Cum stam cu integrarea rromilor in Franta, pentru care, noi francezii dispunem de cateva miliarde de euro ?
Mai exact, cca 4,5 Md€ ? (500M€ pentru noi, romanii din Romania)
Destul de prost, pentru ca integrarea lor este un proces ciclic vicios !
Adica, pe de-o parte, majoritatea familiilor de rromi, conform legii, nu indeplinesc conditiile pentru a primi locuinte HLM (Locuinta cu Chirie Moderata), subventionate de catre statul francez, avand in vedere faptul ca nu dispun de documente de sedere legala permanenta (La Carte de Résident de 10 ans), nu presteaza activitati lucrative remunerate si nu poseda numar de securitate sociala (La Carte Vitale), chiar daca copii lor frecventeaza institutii de invatamant sau educatie.
Si cei care dispun de documente de sedere legala, in general, sunt barbatii, ″sefii″ de familie, care le-au obtinut pe acestea datorita statutului lor de refugiat politic, care le-a fost acordat de catre OFPRA (Oficiul Francez pentru Refugiati si Apatrizi), datorita persecutiei lor rasiale, in Romania Socialista.
Iar familiile lor, sunt ei cei care le-au adus in Franta, ulterior (ca turisti), fara niciun fel de formalitati administrative de imigrare, motiv pentru care ele, sunt, practic, cladestine, in raport cu legislatia franceza de sedere permanenta.
Pe de alta parte, tot majoritatea dintre ele, au dat nastere la copii pe teritoriul francez (nascuti din parinti cu statut social mixt : unul resident permanent iar celalat, turist !) si chiar daca acestia nu devin automat francezi (la majorat), ei sunt neexpulzabili (inexpulzabili), conform legii, pana la varsta de 13 ani.
    Intr-o asemenea situatie, in general, tot conform legii, familia ar trebui expulzata, iar rezidentul permanent si copii acestuia nascuti in Franta sa fie retinuti pe teritoriul national.
Ceea ce ar inseamna, practic, pe de-o parte un haos total, iar pe de alta parte, destramarea familiei.
Iar asta complica lucrurile enorm: plasarea copiilor in centre socio-educative, sau la familii care-i accepta sa-i creasca (cum parintele, chiar daca are un statut legal, nu lucreaza sau nu are venituri, suficiente, sigure si stabile), ceea ce costa foarte multi bani societatii civile.  
Si atunci, nu este mai simplu, pentru noi francezii, sa-i lasam pe nesedentarii nostri romani, sa-si faca tabere pe unde îi apuca si pe unde le place ?
Pentru ca sa avem si noi de unde sa-i alungam !
Si ei, de unda sa vina inapoi, sau sa mearga in alta parte!
Este un fel de joc de-a v-ati ascunselea, franco-francez, ″à la française″!
Ceva ce-mi aduce aminte de acele vremuri in care ″noi ne faceam ca muncim, iar ei faceau ca ne platesc″ !
Reciproc.
Daca nesedentarii nostri romani nu pot beneficia legal de conditii decente de trai cu un confort minim, daca ei nu cunosc limba si nu au calificare intr-o meserie, cum sa-si gaseasca de lucru, si sa traiasca onest, ca noi francezii ?
Vrand sa supravietuiasca, ceea ce este absolut normal, fac si ei ce pot si stiu sa faca mai bine : cersesc, fura, talharesc (munci delictuale si infractionale necalificate !) si apoi isi iau caravane.          

Apoi aleg locul, unde le place si unde este mai bine, dupa care infiinteaza nu o societate, nu o intreprindere sau o afacere ci o tabara in care instaleaza si creaza o structura algebrica de ″Trib″.
Restul, nu mai este decat o chestiune de timp, pentru ca in fiacare moment sunt pregatiti (si obisnuiti!) sa fie hartuiti, vanati si alungati !
Si-atunci, ca si problema imigratiei clandestine (in care zeci de mii de disperati mor nevinovati anual, pe ″Drumul oaselor″ sau in ″Abatoarele umane″ ale UE), fara o reforma sociala si politica radicala, cu investitii de proprtii (pentru care fonduri exista si sunt alocate !), problema nesedentarilor nostri romani (o problema continental-europeana), noi francezii, nu o vom putea rezolva niciodata.
La urma urmei, vorba lui Yves Simonnet (Membru al Colectivului de Solidaritate Rromi 31) : ″Trebuie sa ne schimbam mentalitatea in privinta rromilor si sa nu ne uitam la ei ca la niste infractori, delincventi…″
In sfarsit, problema rromilor nu este a mea (ca francez), nu este a voastra (ca romani), ci a urmasilor nostri (francezi si romani, impreuna) si a urmasilor urmasilor nostri (francezi sau romani, separat), in veacul vecilor.

NOTA

Utilizata cu precadere in industria electrica (cablaj, bobinaj, cca 58% din total), Cuprul a fost primul metal (cu Aurul) prelucrat de catre om, fiind si unul dintre metalele cele mai utilizate in zilele noastre.

Ca resursa nerenuvlabila, cu o rata de reciclare mondiala de cca 31%, Pamantul dispune, in momentul de fata, de un stoc de cca 490 milioane de tone (Chile :33,5%, Indonezia :7,9%, SUA : 7%, etc.).
Daca Peru este cel de-al doilea producator mondial de Cupru, China este cel mai mare consumator mondial cu cca 40% din intregul consum mondial (45Md$US).
Negociat la Bursa Metalelor din Londra (LME-London Metal Exchange, fondat cu patru secole in urma de Elisabeth I), conform l'International Copper Study group din Londra, pretul cuprului a crescut foarte mult intre 2010 si 2012, trebuind sa atinga (conform previziunilor) cca 12.000$US pe tona (3.115$, pe 4 ianuarie 2005, 10.000$, pe 4 februarie 2011), pana la sfarsitul acestui an.
Se are ca rezervele noastre sa vor termina in 2039 !

Articolul cu imagini pe Investigatie Jurnalistica:
Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020