EDVIGE & CRISTINA, noile fisiere al Directiei Centrale de Informatii Interene Francez (DCRI)

Scris de Thomas CSINTA. Posted in Dezvaluiri


Conform decretului din 14 octombrie 1991, « orice persoana fizica sau morala (juridica) care poate pune in pericol securitatea statului francez sau poate aduce « prejudicii » linistii si ordinii publice era fisata de catre serviciile franceze de informatii, RG (Informatiile Generale).
Decretul nu viza decat persoanele « majore », adica pe cei care au implinit 18 ani, iar fisierele RG nu puteau contine date despre originile rasiale ai celor in cauza, nici despre culoarea lor politica si nici despre orientarile lor sexuale !
insa si exceptii in acest sens, numite ce catre RG, « derogatii ».
Conform decretului din 1 iulie 2008, care vizeaza reforma serviciilor franceze de informatii, prin fuziunea « la rece » (« fortata » !) dintre RG si DST (Directia de Supraveghere a Teritoriului) ia fiinta DCRI (Directia Centrala de Informatii Interne).
El da « nastere » la doua fisiere centrale de dimensiune devenite in scurt timp foarte « antipopulare ».

EDVIGE (Exploatarea Documentara si Valorizarea Informatiei Generale) care « largeste » fisierele RG in toate « directiile » si « sensurile » avand ca scop reducerea libertatilor democratice in Franta (fisarea celor considerati « antisociali » incepand cu varsta de 13 ani, starile lor civile, profesiile si coordonatele lor, informatii despre situatiile lor fiscale si patrimoniale, activitatile lor politice si sindicale, convingerile lor religioase, precum si excluderea orcarui drept de informare si de opozitie a cetateanului, etc.,) pentru mentinerea unei majoritati franceze « in lesa », in special ai celor « indisciplinati ».

CRISTINA (Centralizarea Informatiilor Interioare pentru Securitatea Teritoriului si a Intereslor Nationale), un fisier antiterorist, clasat secret de « aparare », deci secret de stat.
Astfel, DCRI poate fi « ratasat» matematic vorbind unui « spatiu infractional bidimensional », avand ca baza cele doua axe de coordonate ale sale EDVIGE si CRISTINA, in care fiecare individ poate fi « reperat » si « urmarit » riguros ca o particula pe traiectoria sa in mecanica .

Cele doua fisiere au si un punct comun « de intersectie »: amandoua sunt o consecinta directa a reformei serviciilor secrete franceze RG, conform decretului din 1 iulie 2008 !
Insa, daca EDVIGE este totusi « supus » (cel putin teoretic !) CNIL-ului (Comisia Nationala de Informatica si a Libertatilor), CRISTINA, ca secret de « aparare», este inaccesibil.
Pe 2 septembrie 2008, 94.690 de persoane marcante ale societatii civile franceze (112.312) pe 9 septembrie) si 712 de organizatii non-guvernamentale, asociatii tip lege 1901 (LDH-Ligue du Droit de l’Homme) si sindicate (printre care cele mai reprezentative in Franta: CGT-Confédération Général des Travailleurs si CFDT- Confédération Française du Travail) au semnat un document contestatar al « surorilor siameze » : EDVIGE si  CRISTINA.
Avocatul Michel Pezet, fost comisar la CNIL, afirma intr-un document public in cadrul unei dezbateri, ca ele centralizeaza toate informatiile « susceptibile sa aduca prejudicii ordinii publice ».
Insa, dreptul administrativ afirma ca « ordinea publica » inseamna o buna « gestiune » a « securitatii cetateanului », respectiv, a « linistii publice ».
Ceva destul de vag si imprecis (inexact).
Intocmai, ceea ce permite evidentierea in aceste fisiere ale trasataturilor noastre fizice (antroperimetrice, biometrice), psihice, intelectuale, al comportamentului nostru in societate, inclusiv afilierea noastra la sindicate, informatiile fiscale, deplasarile pe care le efectuam in timp, informatii despre familiile nooastre, despre copii nostrii, antecedentele noastre judiciare, chiar si cele mai nesemnificative care nu sunt nici macar marcate in cazierul nostru judiciar, etc.
Cu alte cuvinte, EDVIGE si CRISTINA sunt un fel de fisiere « biografice » care centralizeaza toate datele despre noi, despre viata noastra, despre originile noastre sociale, rasiale, etnice, opiniile noastre politice si religioase, despre sexualitatea noastra, despre starea noastra de sanatate, ceea ce reprezinta o flagranta incalcare ale drepturilor noastre civive, ale drepturilor fundamentale ale omului, asa cum ne-au afirmat in interviurile lor, Houssein Bourgi, Presedintele Colectivului contra Omofobiei si pentru Egalitatea Drepturilor Cetatenesti, respectiv, Alain Weber, de la Liga Drepturilor Omului sau Jérôme Martinez, de la CIMADE (Comité Intermouvements auprès des Evacués) creat inca din 1939, cu toate ca Yann Padova, actualul Secretar General al CNIL-ului ne-a asigurat in conferinta sa de presa la sediul CNIL, ca datele despre starea de sanatate ai celor fisati, precum si orientarile lor sexuale, nu sunt marcate in fisierele EDVIGE decat in cazuri exceptionale.
Cu atat mai putin, figureaza si mentiunea « SDF » in cazul celor fara un domiciliu fix.
Este oare asa ?
Unii spun ca da !
Altii spun ca nu !

COMENTARIUL AUTORULUI

Consultand diverse personalitati marcante ale societatii civile, implicate direct sau indirect in problematica fisierelor EDVIGE & CRISTINA, cu toate ca majoritatea francezilor vom fi « fisati » (monitorizati) pentru ca suntem un popor oarecum « indisciplinat », totusi, parerile sunt impartite.
Reputatul criminolog, Alain Bauer, expert in problemele de securitate interioara, afirma ca EDVIGE si CRISTINA, in esenta nu aduc nimic « nou » la « fondul » problemei ci numai la « forma » ei.
Pentru ca chiar inainte de crearea lor « oficiala » prin decretul de la 1 iulie 2008, « aceste fisiere deja existau » in baza de date ale RG-ului inca conform decretului din 14 octombrie 199.
« In general, baza de date al RG-ului exista de cand exista statul, numai tehnologia se schimba », respectiv, « modul de stocare a informatiilor » a declarat Alain Bauer.
Pentru ca din documentele pe care le-am putut studia reiese ca minorii sunt « fisati » in Franta deja conform articolului 38 al unei ordonantei din 1945.
Aici mentionam ca acest articol ar trebui suprimat sau cel putin modificat avand in vedere ca din ’45 configuratiile geo-politice ale « securitatii statului », precum si a « sigurantei nationale » s-a modificat considerabil.
Din contra, Michel Pezet, fostul comisar la CNIL, un specialist in culegerea datelor si informatiilor considera ca aceste fisiere « nu-si au locul intr-o democratie ca Franta », considerata drept una dintre tarile cele mai democratice, un simbol al democratiei, al libertatilor democratice, care respecta drepturile fundamentale ale omului.
Celebrul avocat penalist, Jean-Marc Fedida, merge mai departe, afirmand ca aceste fisiere « denota o suspiciune pronuntata si permanenta al unui stat de drept contra cetatenilor sai ».
Ceea ce cu alte cuvinte inseamna ca fiecare dintre noi constituie in fond o « sursa de pericol ».
Credem ca merita de mentionat si faptul ca o « fisare ordinara » exista si in Suedia, considerata de catre fidelii libertatilor democratice, o tara avansata democratic.
Aici, datele personale ale fiecarui individ sunt centralizate de catre serviciile fiscale si sunt accesibile tuturor, conform faimosului « principiu de transparenta » care dateaza inca din 1766.
Acest lucru permite celor 9 milioane de suedezi sa obtina diverse informatii despre cunostinte, prieteni sau colegi de-ai lor.
Mai mult, despre patronii sau sefii lor.
Despre adresele lor, salariile lor, impozitele lor, averile lor sau chiar si despre antecedentele lor conjugale sau juridice.
Conform celor declarate de catre Jan Nissen, jurist-consultant in cadrul serviciilor fiscale suedeze, este suficienta in acest sens o cerere adresata conducerii Oficiului National de Impozite, fara mentiunea « cine suntem si de ce avem nevoie de acele informatii » !
Condamnata pe 6 iunie 2006 de catre CEJ (Curtea Europeana de Justitie), Suedia a creat la 1 ianuarie 2008 Comisia de Securitate si Protectia Integritatii care controleaza fisajul SĂPO (Serviciul de Siguranta-Săkerhetspolisen).
Desi interzis inca din 1969, o comisie parlamentara in 2007 a relevat faptul ca el continua sa fiseze opiniile politice, religioase ale persoanelor active in cadrul organizatiilor pacifiste, de extrema stanga sau in cadrul miscarilor neonaziste care din acest motiv nu au putut ocupa 401.127 de posturi considerate « sensibile » !
In SUA, cea mai mare « democratie » a lumii, dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, autoritatile si in special NSA (Agentia Nationala de Securitate), FBI si CIA au creat o serie de fisiere secrete inaccesibile « omului de rand » !
Din investigatiile pe care le-am facut, confirmat si de catre Caroline Fredrickson, directoarea ACLU (Asociatia Americana al Libertatilor Civice), organizatia ACLU a descoperit ca Politia din Maryland a supravegheat « de aproape » in mod secret, pe baza unui ordin « nescris » de la Casa Alba, militantii contra razboiului in Irak, precum si asociatiile care se opun pedepsei capitale in USA.
In cel putin 100.000 de cazuri (mai exact 103.221 dupa cercetarile noastre !) NSA a comis abuzuri sub pretextul luptei contra terorismului international, ceea ce i-a si dat de-altfel, puteri, practic, nelimitate.
Din ceea ce am putut afla, se pare ca in SUA exista 12 liste de supraveghere (watch list) secrete, in care sunt fisati 1.067.112 de personae, din care “official” numai 52.100 ar fi americani, restul fiind straini.
Noi credem ca sunt mai multi!
Insa, este aberant sa ne imaginam ca exista chiar si 52.100 de americani « potential teroristi » care vor sa-si distruga propria lor tara !
In sfarsit, fisierele EDVIGE si  CRSIRINA prezinta sau nu un « pericol public » ?    
NU si DA !
Nu, chiar daca ele contin toate datele noastre « biografice ».
Atat cele bune, cat si cele rele.
Dar numai daca ele sunt inaccesibile « omului de rand ».
Daca ele sunt « gestionate » corect, iar cei care au acces la ele sunt demni de incredere si au o moralitate ireprosabila.
In felul acesta ele pot contribui in mod eficace le securitatea interioara si la mentinerea « ordinii si a linistii publice ».
Da, in cazul in care ele pot ajunge in « maini necurate » ale unor personae sau grupuri de personae fizice, respectiv, morale (juridice) rau intentionate.
In acest caz vorbim de violarea vietii private.
Ele pot face obiectul unor santaje, manipulari atat in viata politica cat si in administratia de stat pentru ocuparea unor functii importante!
Mai mult, din cauza unor probleme avute in trecut, relativ minore, celui in cauza i se poate refuza un post de raspundere chiar si in sectorul privat.
Sau din contra, sub acelasi pretext el poate fi concediat.
In sfarsit, consecintele pot fi si dramatice daca date din aceste fisiere ajung la Serviciile Sociale (Biroul de Indemnizatii Sociale, Casa de alocatii Familiale, etc.)

POST SCRIPTUM

Majoritatea strainilor care traiesc in « lumea libera », in « mari democratii », sunt socati cand afla ca romanul de rand are un CNP (Cod Numeric Personal) « gravat » pe toate actele sale de identitate !
Multi dintre ei gandesc ca identificarea unui cetatean printr-un asemenea cod ar avea originea in trecutul regimului socialist pe care a « traversat » Romania dupa cel de-al doilea razboi mondial pana in decembrie 1989 !
Multi dintre ei insa habar n-au ca CNP-ul romanesc contine informatii infime in raport cu fisierele franceze EDVIGE si CRISTINA, sau « watch list »-ele americane stocate la NSA sau in arhivele FBI si CIA.
Un exemplu foarte concludent in acest sens este luarea de ostatec a unui psiholog de catre un detinut la Centrul de Detentie (Inchisoarea) Fleury-Mérogis (Essonne, aria metropolitana pariziana, coroana mare) in cursul zilei de luni, 1 septembrie 2008.
La caderea serii prin interventia GIGN (Grupul de Interventie de Elita a Jandarmeriei Nationale) detinutul este imobilizat fiind ranit la umar cu un foc de arma si internat ulterior, de urgenta, intr-un spital parizian din apropiere.
« Incidentul » pune in evidenta carentele sistemului carceral francez cu care se confrunta majoritatea centrelor franceze de detentie dar si eficacitatea informatiilor de care dispunea RG-ul, « stramosul » fisierelor EDVIGE si CRISTINA despre cel incarcerat.
Deplasandu-ma la fata locului si studiind dosarul « psihopatului » am ramas uimit de ceea ce se stia despre el in general si foarte uimit de ceea ce se stia despre el, in particular.
Legat de viata sa privata.
Si asta in ciuda faptului ca el se legitima cu o CNI (Carte Nationala de Identitate), fara CNP.
Iar fisierele EDVIGE & CRISTINA inca nu erau « functionale », cel putin teoretic.
In urma unei anchete minutioase am aflat ca individul nu este singurul in aceasta situatie.
Ca, un raport ministerial datat inca din 2004 atrage atentia asupra faptului ca in mediul carceral francez, 81% dintre barbati si 72,5% dintre femei sufera de cel putin una, dar majoritatea de mai multe tipuri de tulburari psihice.
Printre ele : depresiunea (cca 40%), nevroza (cca 20%) si schizofrenia (cca 7%).
Procentul celor Inculpatii judecati iresponsabili a trecut de la cca 17% in 1980 la ceva mai putin de 0,17% in 2001.
Iar numarul de achitari (non-lieux psychiatriques) din acest motiv a scazut de la 424 in 1990 la 203 in 2004.
Din cele 195 de inchisori (centre de arest preventiv, centre de detentie, etc.), numai 26 dispun de echipe de psihologi-psihiatri cu « timp complet » de activitate in cadrul serviciilor medico-psihologice regionale, printre care si Fleury-Mérogis.
    
NOTA

Fisierele EDVIGE si CRISTINA servesc in egala masura si pentru monitorizarea „Nsedentarilor” nostri romani (Rromilor), ceea ce  viloeaza Dreputile Fundamentale ale Omului, atat conform LFDHC (Liga Framceza a Drepturilor Omului si a Cetateanului, fondata in 1898 de catre Ludovic Trarieux,  avand la baza celebrul Dosar Dreyfus), cat si conform LIDH (Liga Internationala a Drepturilor Omului, fondata in 1942 de catre Roger Nash Baldwin, avand la baza LFDHC)

A se vedea si articolele autorului pe Investigatie Jurnalistica

http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2009/03/edvige-cristina-o-baza-de-date-al.html
http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2011/01/3nesedentqrii-lui-ion-iliescu.html
http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2010/09/eurosatra-algebra-euroromilor.html
http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2013/09/in-umbra-vietii-lombre-de-la-vie.html
http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2009/02/evadare-in-infern-thomas-csinta.html

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020