UK Bookmakers

Iazul Meda, ce a fost și ce este

Scris de C.L.. Posted in Economie


La mijlocul secolului trecut(1962-1975), s-a format Iazul Meda, în partea de vest a orașului. La acea vreme, Flotația Săsar prelucra minereul scos din exploatările din zona vestică a Baii Mari și nu numai. Se folosea procesul tehnologic clasic, al cianurării.

Iazul Meda a avut 4,5 milioane de tone de steril. Un iaz clădit pe un teren fără pregătiri speciale, specifice. În acei ani problemele de mediu nu erau o prioritate.
Baia Mare a început să se dezvolte pe coordonatele  vest-est, ceea ce a presupus ridicarea unor cartiere pentru miile de muncitori care au venit în oraș. Cartierul Decebal a fost desenat pe planșa arhitecților în anii 60, iar construcția blocurilor a început în aceeași perioadă.
Așa s-a ridicat un cartier în jurul unui iaz de decantare (în exploatare). Blocurile epocii comuniste au cuprins în peisajul cotidian sterilul rezultat în urma prelucrarii minereurilor la uzina de preparare EP Săsar, un melanj între industrie și urbanism, fără a se ține cont că mii de oameni vor avea ca imagine a liniei orizontului, de la ferestrele apartamentelor cu „confort sporit”, o mândrețe de iaz de decantare, respectiv cele 4,5 milioane de tone de steril cu un conținut ridicat de metale grele.
Mii de băimăreni au crescut cu acest iaz adus până la scară. Pe el s-au jucat fetele și au făcut plajă tinerele mame ale cartierului. Făcea parte din peisaj. Inamicul tăcut, necunoscut!
Anii au trecut și problemele au început să apară. La o rafală de vânt mai vioaie, praful de pe iaz era antrenat spre centrul de cartier și disipat spre apartamentele celor care locuiau în cartierul Decebal. Gospodinele nu știau de ce praful șters în urmă cu o oră reapărea pe mobilele cu furnir lucios. Nu știau de ce tusea copiilor pornea din senin și devenise un lucru obișnuit, de ce te durea capul din nimic, de ce la Spitalul Județean s-a deschis un dosar al medicilor ginecologi numit ”Dosarul Meda”. Apăruseră cazuri inexplicabile de malformații congenitale la un număr de nașteri, destul de mare. Medicii au spus unde trebuia, s-a făcut o cercetare și concluzia a fost că există o legătură cu practica tinerelor din Baia Mare de a face plajă pe iaz. O situație controversată și îngropată în sertarele celor care au condus orașul. În fond, era mai importantă dezvoltarea economică și mai puțin important să faci producție cu respectarea mediului și a oamenilor.
“Aici am crescut! Era…greu de explicat, acum după atâția ani de la dispariția lui. Mai țin minte că era mult praf, ne înecam cu el, afară la joacă. Era ca o pojghița subțire gălbuie ce se depunea peste tot. Și în casă, chiar dacă era geamul închis. A fost un coșmar!”, a spus I.V., unul din miile de băimăreni din cartierul Decebal. Nu dorește să fie publicat, dar ca el sunt majoritatea. Au trecut prin chinurile unei dezvoltări economice ale orașului fără acea minimă protecție împotriva zonelor care au agresat mediul înconjurător, apa, solul, aerul din Baia Mare. Iazul de la Meda a conținut metale grele, la greu, ca orice alt iaz de decantare, de altfel. Plumb, cupru, zinc și încă multe altele, substanțe chimice folosite în procesul tehnologic, au produs un amestec toxic și lăsat liber, sub cerul Băii Mari. Când era vreme mai urâtă, cu vânturi puternice, praful de pe iaz era dus peste tot orașul. Zeci de ani, oamenii cartierului, copiii cartierului, ai Băii Mari au înghițit la propriu, praf îmbibat cu metale grele de pe iazul „cel mic”, între iazurile de decantare cu o „alură” inconfundabilă, care înconjoară orașul.
Până în iunie 2002, Iazul Meda a fost prelucrat iar lucrarile de ecologizare s-au finalizat in octombrie 2003. Astfel, toată partea de vest a orașului s-a deschis ca o floare după ce ai udat-o în plină secetă.
Acum este greu să mai vezi ce era acolo, pe cele câteva zeci de hectare de teren. Astăzi, băimărenii cartierului Decebal deschid ferestrele și văd orizontul fără nici o problemă…   

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020