UK Bookmakers

Ultima împărţire pe şest a milioanelor din Fondul de Rezervă al lui Ponta spre primării şi biserici. Cum a cheltuit Guvernul în 2013 „bugetul paralel"

Scris de Anca SIMINA. Posted in Economie


 Pe final de an, Guvernul Ponta a trecut, după modelul predecesorilor Tăriceanu şi Boc, la împărţirea banilor din Fondul de rezervă al prim-ministrului, aşa-numitul "buget paralel", îndelung criticat de Consiliul Fiscal şi de Curtea de Conturi pentru că dă posibilitatea alocărilor discreţionare.

Ultimii bani rămaşi în rezervele bugetare au ajuns, în cea mai mare parte, la autorităţile locale, cu toate că premierul Victor Ponta îşi lua încă din 2012 angajamentul public că Fondul „va fi folosit numai pentru situaţii de urgenţă, conform prevederilor legale, nu pentru finanţarea o dată la două luni a propriilor primari şi preşedinţi de consilii judeţene".

Numai în şedinţa de Guvern de miercuri, prin nouă hotărâri ale Executivului, au fost scoase din Fondul de Rezervă 269 de milioane de lei, 180 de milioane ajungând în judeţe, iar restul la Interne şi Apărare, în special pentru uniformele poliţiştilor. Suma reprezintă mai mult de o treime din Fondul total, Guvernul rămânând pe zero. Dacă 121 de milioane din cele 269 au fost alocate la vedere, restul de 148 de milioane de lei, mai bine de jumătate, au plecat fie spre Ministerul Dezvoltării, pentru primării, fie spre Secretariatul pentru Culte pentru biserici în condiţiile în care 5 din cele 9 hotărâri de Guvern aferente au fost ţinute la secret, inclusiv purtătorul de cuvânt al Executivului, Mirel Palada, negând la finalul şedinţei de joi că ar exista  vreun alt act normativ aprobat în afara celor anunţate.

Gândul a analizat cum a cheltuit în 2013 Guvernul Fondul de Rezervă pe care Ponta promitea în faţa Parlamentului, în mai 2012 să  îl reducă drastic şi să nu-l mai folosească "niciodată, în niciun fel, pe criterii politice sau pentru campanii electorale, ci doar pentru situaţii cu adevărat de urgenţă, conform legii”.

Chiar dacă la începutul anului, în buget au fost trecute doar 207.000.000 de lei fondurile speciale de rezervă aflate la dispoziţia Guvernului s-au ajustat cu 76,5 milioane în iulie şi s-au dublat, ajungând la 557.305.000 de lei la rectificarea din 30 octombrie, în condiâţiile în care mai toate autorităţile au pierdut bani.

221 de milioane de lei dintr-o lovitură

Existenţa Fondului de Rezervă la dispoziţia Guvernului, mai exact în pixul premierului, apare printre punctele din buget criticate în Raportul Consiliului Fiscal pe 2012. Motivul este acela că, deşi banii sunt destinaţi unor situaţii neprevăzute, cum sunt calamităţile, ajung să fie cheltuiţi fără criterii precise, fără control parlamentar, neexistând limitări impuse de vreo lege. Se creează astfel "spaţiu pentru alocări discreţionare şi netransparente", susţin membrii Consiliului Fiscal în raport, concluzie confirmată prin verificările Curţii de Conturi finalizate în ianuarie 2013 pentru cheltuielile din 2011.

În 2013, deşi în prima parte a anului banii s-au dus mai ales spre achitarea arieratelor, datorii mai vechi ale spitalelor,  reclamate Guvernului de delegaţia Fondului Monetar Internaţional, spre final, primăriile şi consiliile judeţene au fost reconectate la Fondul de Rezervă, fără a fi prezentate criterii transparente de prioritate la aceste alocări.

Astfel, în şedinţa de Guvern din 11 decembrie, două oraşe au primit câte 10 milioane de lei pentru a finaliza, înaintea celor două runde electorale din 2014, spitalele municipale. Este vorba despre Fălticeni - condus de un primarul Cătălin Coman (PSD) - şi de Bacău - unde a fost reales Romeo Stavarache (PNL).

25,9 milioane din acelaşi Fond vor ajunge la şcolile din mai multe judeţe şi din Bucureşti, iar 75 de milioane de lei vor acoperi jumătate din banii de uniforme datoraţi poliţiştilor.

În Monitorul Oficial a fost însă publicatr, joi, încă 5 hotărâri de Guvern ţinute până atunci secrete.

Prin acestea bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice este suplimentat cu 100 milioane lei din acelaşi Fond de Eezervă bugetară, pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală, la fel Secretariatul pentru Culte (20 de milioane de lei), Consiliul Judeţean Cluj (15 milioane de lei pentru o pistă a aeroportului), Ministerul de Interne (12 milioane pentru bunuri şi servicii) şi Ministerul Apărării (1.800.000 de lei fără destinaţie explicită).

Cele 5 acte normative nu au figurat nici pe agenda oficială a şedinţei, nici în comunicatul public emis la finalul acesteia. Mai mult, întrebat de jurnalişti după şedinţă dacă există şi alte alocări bugetare în afara celor anunţate, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada, a negat ferm. Banii s-au dat însă.

 Cu două săptămâni înainte de finalul anului, Guvernul rămâne astfel cu cu 19.099.000 de lei în Fondul de Rezervă pentru a îndeplini promisiunea lui Ponta către primării. „Tot ce economisim până la sfârşitul anului vom da pentru necesităţi urgente. Suntem în decembrie, iarna nu-i ca vara, cum spun unii clasici care se pregătesc de pensie, şi, da, îi dau toţi banii, puteţi să mă certaţi dumneavoastră că dau la aleşi locali, bine fac!”, şi-a anunţat Ponta intenţiile.

Peste 100, aşa cum a estimat public vicepremierul Liviu Dragnea înainte de Biroul Permanent al PSD pe 2 decembrie, sunt pe lista de aşteptare. Un exemplu este cazul oraşului Panciu, care cere de la Guvern nu mai puţin de 8,2 milioane de lei pentru a-şi achita ratele la creditul luat tot de la Guvern, prin Ministerul Finanţelor, la începutul anului. Situaţia nu este singulară, aşa cum susţine vicepremierul Daniel Chiţoiu pentru gândul, ministrul Finanţelor fiind însă tentat să nu dea curs acestor cereri.

Rectificare prin dublare

Aşa-numitele fonduri de rezervă, două la număr - Fondul de Rezervă la dispoziţia Guvernului şi Fondul de Intervenţii - însumau, în legea bugetului trecută prin Parlament, doar 207 milioane de lei. Cea mai mare parte a banilor, 200 de milioane se regăseau în Fondul de Rezervă, cel pentru intervenţii fiind unul modic - 7 milioane de lei.

La prima rectificare bugetară, în iulie, fondurile de rezervă, per total, au fost suplimentate cu 76.550.000 de lei. La a doua, cea din 30 octombrie, s-au dublat însă, chiar dacă majoritatea ministerelor au pierdut bani în condiţiile în care încasările au fost sub aşteptări.

Din cele 557,3 milioane de lei, cei mai mulţi bani au ajuns în arieratele spitalelor - 76 de milioane la începutul anului şi 200 de milioane în noiembrie. Consiliul Fiscal avertizase însă, în raportul amintit că, "potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 8/2012 prin derogare, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pot fi alocate sume, prin hotărâri ale Guvernului, şi pentru plata arieratelor, dar numai până la sfârşitul anului 2012". Raportul ia act însă şi de faptul că "Guvernul a apelat la o derogare similară de la Legea finanţelor publice, iniţiind o ordonanţă care prevedea posibilitatea alocării de sume din Fondul de rezervă pentru stingerea arieratelor şi în 2011". Or, arată Cosniliul Fiscal, "alocarea de sume din fondul de rezervă pentru acest scop poate fi justificată doar pe termen scurt". Pe termen mediu soluţia indicată a fost îmbunătăţirea programării bugetare şi găsirea de soluţii pentru eliminarea cauzelor care au dus la acumularea acestor datorii.

Pe lista alocărilor în 2013 urmează autorităţile locale care au început să prtimească ban din noiembrie: 20 de milioane de lei au fost alocate Ministerului Dezvoltării pentru a fi împărţite de Liviu Dragnea prin ordin de ministru, 3,5 s-au dus spre primăriile Brad şi Galaţi. Acestora li se adaugă cele de 120 de milioane din ultima şedinţă de Guvern.

10.000.000 de lei au luat drumul penitenciarelor, mai mult de 5 milioane s-au cheltuit pentru parada şi recepţiile de Ziua Naţională, dincolo de sumele prevăzute iniţial în buget, situaţiilor de urgenţă pentru care a fost gândit acest fond revenindu-le doar 661.000 de lei, banii cheltuiţi pentru repatreierea victimelor accidentului din Muntenegru şi 493.000 de lei trimişi prin MAE Guvernului filipinez după taifunul diin noiembrie.

Fondul de Interveţii, pe de altă parte a ajuns la câteva diguri din Tulcea şi din Ialomiţia şi numai 27.000n de lei au fost alocaţi primăriilor din Galaţi afectate de calamităţi.

Cum a cheltuit Guvernul rezervele în 2013

Decembrie 2013

Ultima şedinţă de Guvern, 11 decembrie

Acordaţi în secret: 100 de milioane de lei pentru primării prin Ministerul Dezvoltării, 20 de milioane pentru biserici prin Secretariatul pentru Culte, 12 milioane pentru Ministerul de Interne, 15 milioane pentru CJ Cluj şi 1.800.000 pentru Ministerul Apărării

Acordaţi transparent: 20.000.000 de lei pentru autorităţile locale din Fondul de Rezervă, împărţiţi egal între investiţia de la Spitalul municipal din Fălticeni, judeţul Suceava şi cea de la Spitalul municipal Bacău; 75.000.000 de lei din Fondul de Rezervă pentru Ministerul Afacerilor Externe reprezentând 50% din acoperirea fondurilor pentru uniformele poliţiştilor; 25.905.000 de lei pentru şcoli din mai multe judeţe şi din municipiul Bucureşti - plata unor restanţe legate de indexări şi drepturi salariale câştigate în instanţă.
HG 954/2013 - Ministerul Sănătăţii - alocarea a 231.000 de lei pentru prima fază a programului de specializare a medicilor de la "Marie Curie" în chirurgie infantilă cardiacă, în Italia.

Noiembrie 2013

HG 927/2013 - Ministerul Dezvoltării - 20 de milioane de lei pentru finanţarea bugetelor locale.

HG 920/2913 - Ministerul Sănătăţii - 200 de milioane de lei pentru decontarea la spitale a serviciilor medicale efectuate, raportate şi validate pe luna octombrie astfel încât la finele lunii noiembrie acestea să nu înregistreaze arierate.

HG 893/2013 - Ministerul Dezvoltării - 3,5 milioane de lei pentru bugetele locale - primăria Brad.

HG 904/2913 - Ministerul Afacerilor Externe - 493.000 de lei, ajutor umanitar pentru Republica Filipine, după taifunul din 8 noiembrie.

HG851/2013 - 4.804.000 de lei pentru finanţarea paradei de 1 Decembrie prin suplimentarea bugetelor MApN (3,5 milioane), SRI (204.000 de lei), MAI (1 milion), SPP (100.000 de lei).

HG 850/2013 - Ministerul Afacerilor Externe - 500.000 de lei, acţiuni de diplomaţie publică şi reprezentare în misiunile din străinătate, pe 1 Decembrie. Altfel spus, bani destinaţi recepţiilor de Ziua Naţională în ambasade.

Octombrie 2013

HG 742/2013 - Ministerul Afacerilor Interne - 1.020.000 de lei, bani pentru Jandarmerie.

Septembrie 2013

HG 702/2013 - Din Fondul de intervenţii la dispoziţia Guvernului, separat de cel de rezervă, sunt alocaţi 27.000 de lei pentru Consiliul Judeţean Galaţi, bani destinaţi autorităţile locale afectate de calamităţi în luna septembrie.

Iunie 2013

HG 412/2013 - Ministerul Apărării primeşte 661.000 de lei, pentru finanşarea unor acţiuni umanitare. Banii au fost folosiţi pentru repatrierea victimelor accidentului din Muntenegru

HG 374/2013 - din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, diferit se cel de Rezervă, Ministerul Mediului primeşte 2 milioane de lei din cele 9,6 necesare pentru refacerea digului de pe Braţul Borcea al Dunării, din dreptul comunei Stelnifa din judeţul Ialomiţa.

HG 326/2013 - 1.667.000 de lei alocaţi Ministerului Transporturilor pentru participarea în societatea româno-bulgară care urma să opereze podul peste Dunăre Calafat-Vidin.

Mai 2013

HG227/2013 - Ministerul Justiţiei primeşte 10 milioane pentru Administraţia Naţţională a Penitenciarelor.

HG 278/2013 - Ministerului Sănătăţii i se alocă 76.092.000 de lei pentru plata arieratelor spitalelor, la presiunea negocierilor cu FMI pentru finalizarea acordului precedent.

Aprilie 2013

HG 167/2013 - Din Fondul de intervenţii la dispoziţia Guvernului, diferit de Fondul de rezervă, se alocă 4 milioane de lei pentru lucrări hidrologice în judeţul Tulcea.

Cum s-au cheltuit banii în 2012

Deşi Fondul a fost redus la jumătate faţă de 2012, direcţia pe care au luat-o banii nu diferă cu mult. Din analiza Consiliului Fiscal rezultă că anul trecut s-au alocat 1.376.000 de lei rezervelor, din care 600 de milioane au ajuns la autorităţi centrale şi 700 de milioane la cele locale.

Din calculele Consiliului Fiscal, atât cuantumul cât şi numărul hotărârilor de Guvern pentru împrţirea banilor din Fondul de Rezervă sunt însă în scădere. Boom-ul a fost în 2008, în timpul guvernării Tăriceanu, susţinute tacit din Parlament de PSD, mai exact înaintea alegerilor parlamentare când primăriile au primit sume record pentru investiţiile de campanie. La acel moment, Fondul de Rezervă a fost majorat de patru ori peste nivelul anului precedent, cele peste 4 miliarde de lei fiind împărţite prin 90 de hotărâri de Guvern, majoritatea - 50 - destinate autorităţilor locale.

http://www.gandul.info/politica/ultima-impartire-pe-sest-a-milioanelor-din-fondul-de-rezerva-al-lui-ponta-spre-primarii-si-biserici-cum-a-cheltuit-guvernul-in-2013-bugetul-paralel-11756982

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020