Mai puțini bani la Biserică, mai mulți la Educație

Scris de YN. Posted in Economie


Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) face apel către Guvern și Parlament să stopeze programele de finanţare bugetară a cultelor religioase şi să redirecţioneze sumele respective către Educaţie, Cercetare şi Sănătate.
Apelul vine în contextul intrării în dezbatere publică a proiectului de buget pentru anul viitor ce prevede introducerea de noi taxe, majorări de accize sau înghețarea angajărilor la Stat.
"Paradoxal, în timp ce domenii vitale pentru viitorul societății românești - Educaţia, Cercetarea, Sănătatea - suferă de subfinanțare cronică, cultele religioase primesc în mod constant din fonduri publice sute de milioane de euro anual.

Mai mult, se preconizează creșterea substanțială a acestor alocări bugetare", se arată în apelul ASUR.

Reprezentanții Asociației susțin că programele guvernamentale prevăd ca anual, numărul preoților plătiți de stat să se mărească cu câte 1.000 de persoane, să se finalizeze construcția a aproape 250 de noi biserici pe an sau să se repare peste 400 de biserici.

”În timp ce se desființează școli și spitale din motive de eficiență, construcția de biserici se face pe bandă rulantă! În timp ce sistemul de sănătate duce o lipsă acută de personal, Guvernul își propune să angajeze câte 1.000 de noi preoți anua” a declarat Toma Pătrașcu, vicepreședinte ASUR.

Potrivit datelor Asociației, în România există în prezent 18.400 de biserici și 4.700 de şcoli generale.

De asemenea, datele INS arată că în 2012, România a cheltuit 2872,7 milioane lei pentru activitatea de cercetare-dezvoltare.

Cheltuielile de cercetare-dezvoltare au reprezentat 0,49% din PIB, în creştere cu 0,01  puncte procentuale faţă de anul 2011.

La sfârşitul anului 2012, îşi desfăşurau activitatea în cercetare-dezvoltare 4.2674 salariaţi, număr aproximativ la acelaşi nivel  faţă de cel înregistrat la sfârşitul anului 2011.

http://ro.stiri.yahoo.com/mai-pu%C8%9Bini-bani-la-biseric%C4%83--mai-mul%C8%9Bi-la-educa%C8%9Bie-081618460.html

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024