UK Bookmakers

Finalizarea Catedralei Mântuirii Neamului, amânată cu un an. Câţi bani a înghiţit până acum cea mai importantă construcţie a BOR

Scris de Mihaela Stoica. Posted in Economie


Cel puţin 32 de milioane de euro s-au alocat până acum, din fonduri publice şi private, pentru ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului, potrivit unui calcul Gândul. Peste o treime din sumă a fost alocată numai de Guvern - 13 milioane de euro. Suma totală acordată viitoarei Catedrale este însă mai mare, reprezentanţii Patriarhiei afirmând că încă nu au centralizat câţi bani au primit de la credincioşi anul trecut. Construcţia Catedralei a ajuns aproape la jumătate, astfel că finalizara ei se va face abia la începutul anului 2016, după cum afirmă oficialii Patriarhiei.
 25 de milioane de euro afirmă Patriarhia că a primit de la autorităţi şi credincioşi, de la începutul construirii Catedralei Mântuirii Neamului şi până la 1 ianuarie 2013.

La acestea se adaugă alte şapte milioane de euro pe care le-a primit de la Guvern, Primăria Capitalei şi alte autorităţi publice locale, anul trecut şi la începutul lui 2014, potrivit datelor obţinute de gândul. În total 32 de milioane de euro pentru cea mai importantă construcţie a Bisericii Ortodoxe Române.

Catedrala Mântuirii Neamului, cel mai mare lăcaş de cult din România, care va putea adăposti circa 5.000 de persoane, va fi finalizată în varianta gri - roşu, adică fără finisaje, pictură, gravură şi altele, abia la începutul anului 2016, după cum au declarat reprezentanţii Patriarhiei pentru gândul. Anul trecut, Patriarhia estima că lucrările de construcţie se vor termina până la sfârşitul lui 2014.
 "Anul acesta, lucrările continuă. Vom termina la începutul lui 2016 faza la gri – roşu. S-a construit aproximativ jumătate din clădire", a declarat pentru gândul părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Până la finalizarea constucţiei, Patriarhia continuă să ceară bani autorităţilor centrale şi locale, în baza legii catedralei, dar şi de la credincioşi, pentru lăcaşul de cult care va rivaliza, ca mărime, cu grandioasa Casă a Poporului. Legea 376 din 2007 prevede posibilitatea pentru Patriarhia Română de a solicita autorităţilor centrale şi locale fonduri pentru construirea viitoarei Catedrale. Patriarhia estimează că numai ridicarea construcţiei va costa 100 de milioane de euro. Pentru finisaje, pictură, gravură şi alte lucruri utile vor fi necesari alţi bani.

Gândul a solicitat Patriarhiei să facă publice sumele pe care le-au primit până la începutul anului 2014 din donaţii şi de la autorităţi, exclusiv pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Răspunsul: evaluarea se va face după Paşte. "Catedrala se construieşte din donaţiile credincioşilor şi din sprijin financiar de la autorităţi. Se va termina când o să anunţăm noi. După sărbătoarea Sfintelor Paşti vom mai face o evaluare cu catedrala. Donaţiile nu le ştim nici noi, ele se adună din ţară, de la toate mitropoliile. Anul trecut, am făcut publice datele  - 25 de milioane de euro, jumătate de la credincioşi, jumătate de la autorităţi", a precizat părintele Constantin Stoica (foto).

Întrebat de scrisorile pe care Patriarhia le-a trimis, spre finalul anului trecut, primăriilor şi consiliilor judeţene, în care a solicitat bani pentru construcţie, purtătorul de cuvânt motivează gestul prin faptul că viitoarea Catedrală va intra în circuitul turistic al Bucureştiului şi al ţării. "De ce nu ar fi în regulă a solicita bani de la bugetul de stat central şi local? Atâta vreme cât proprietăţile nu au fost retrocedate către Biserică, noi nu facem decât să respectăm legile în vigoare", a răspuns acesta tranşant.

Guvernul, în continuare cel mai important finanţator al Catedralei

Executivul a fost încă de la început principalul finanţator public al clădirii, crescând semnificativ, de la un an la altul, sumele acordate Patriarhiei pentru Catedrală. Până în prezent, a dat nu mai puţin de 53 de milioane de lei (13 milioane de euro). Potrivit datelor obţinute de gândul, Guvernul, prin intermediul Secretariatului de Stat pentru Culte, a acordat în 2013 nu mai puţin de 24 de milioane de lei pentru lucrările de construcţie a Catedralei "în conformitate cu prevederile OUG nr. 19/2005 şi ale OG nr. 82 /2001". În 2012 s-au alocat 19 milioane de lei, iar în 2011 suma a fost de 10 milioane de lei.

Anul trecut, Patriarhia a solicitat consiliilor judeţene câte 300.000 de lei pentru Catedrală. "Constatăm cu îngrijorare că, în contextul crizei actuale economice, rezultatele colectei naţionale pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului s-au diminuat îngrijorător (...). În aceste condiţii, vă rugăm să acordaţi un sprijin financiar în valoare de 300.000 de lei (...) pentru plata materialelor şi a manoperei necesare lucrărilor la suprastructură în această fază esenţială pentru bunul mers al întregii lucrări“, se arată în scrisoarea trimisă în noiembrie.

http://www.gandul.info/stiri/finalizarea-catedralei-mantuirii-neamului-amanata-cu-un-an-cati-bani-a-inghitit-pana-acum-cea-mai-importanta-constructie-a-bor-12299973

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Comentarii   

0 #1 Stefan 14-04-2014 21:29
Iuda se plângea că s-a risipit mirul pentru ungerea lui Iisus, iar cu banii de pe acel mir se puteau ajuta săracii. Aşa-i şi azi cu “iudele” care tună şi fulgeră împotriva construirii catedralei. Nu de săraci le pasă, ci ura împotriva Bisericii Ortodoxe îi animă.
Citat
The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020