UK Bookmakers

Managementul Fondurilor Europene

Scris de Gheorghe Şimon. Posted in Economie


Doamnelor şi domnilor deputaţi,
Stimaţi colegi,
Astăzi, în declaraţia mea politică, doresc să subliniez importanţa unui bun management al fondurilor europene, mai ales că programul politic al Guvernului Ponta cuprinde această prioritate strategică.
Ce înseamnă un bun management al fondurilor in viziunea social-democrată?
Înseamnă folosirea fondurilor existente până la sfârşitului lui 2015 şi implementarea fondurile aferente perioadei viitoare de programare, 2014-2020.


Astfel, obiectivul Guvernului este acela de a creşte absorbţia fondurilor europene, prin  mărirea cofinanţării pentru absorbţia fondurilor europene cu 0,5 puncte procentuale.
Ţin să reamintesc că rata de absorbţie a fondurilor europene s-a mărit de peste patru ori, in aproximativ un an şi jumătate, şi au fost deblocate toate programele cu fonduri europene suspendate din cauza fraudelor din perioada guvernării PDL.
In mai 2012, rata de absorbţie era undeva la 8%, procent la care s-a ajuns după mai bine de 5 ani. In doar un an şi jumătate, am adus această rata la cca. 33,6%.
In prezent, România se clasează pe primul loc in rândul tuturor statelor membre in ceea ce priveşte creşterea sumelor rambursate de Comisia Europeana in 2013.
Astfel, la începutul anului 2014, Comisia Europeană a rambursat României o sumă record, de peste 1,2 miliarde de euro din fondurile structurale şi de coeziune. Suma reprezintă aproape 25% din încasările din perioada 2007-2013. Într-o singură zi – 20 februarie - s-au rambursat 830 de milioane de euro fonduri europene. Apoi, pe 21 februarie, încă 304,6 milioane euro. De asemenea, la începutul lunii martie 2014, a fost transferată de către Comisia Europeană suma de 55 de milioane de euro.
Sumele rambursate de Comisia Europeană în lunile februarie şi martie se datorează măsurilor adoptate de către Guvernul României.
De aceea, este nevoie ca, în perioada următoare, toate instituţiile care gestionează fonduri europene, să continue eforturile pe zona implementării proiectelor şi absorbţiei fondurilor.
Evident, să nu uitam problemele care îngreunează procesul de absorbţie. In acest sens, trebuie să avem în vedere reducerea birocraţiei atunci când vorbim despre elaborarea documentaţiilor ce stau la baza proiectelor care sunt finanţate din banii publici. Nu trebuie neglijate celelalte probleme apărute, cum ar fi “deficienţele” constatate de către Ministerul Fondurilor Europene în implementarea Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Prin colaborarea cu societatea civilă, cu reprezentaţii ONG-urilor, toate aceste probleme pot fi remediate.
Numai prin astfel de iniţiative România poate vitaliza sectorul proiectelor europene, îşi poate atinge obiectivul major – acela de a creşte rata de absorbţie a fondurilor europene.
In final, le-as sugera colegilor de la PDL, chiar şi PNL, să facă nişte moţiuni pe tema: “Noi de ce nu am fost in  stare sa facem aşa?!” şi să nu mai vină in plen cu tot felul de invenţii politice.  

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020