Colaborare de aur intre Romaltyn si Universitatea de Nord Baia Mare

Scris de C.L.. Posted in Educatie


Romaltyn Mining a inițiat două proiecte importante cu Centrul Universitar Nord Baia Mare, din dorința colaborării cu mediul academic și a susținerii reciproce.
 
Primul proiect face parte din programul de excelență al Romaltyn și se referă la colaborarea cu Facultatea de Resurse Minerale și Mediu, privind mai multe domenii.

Primul se referă la stagiile de practică, iar prin acest proiect, un număr de studenți de la diverse specializări (Inginerie minieră, Ingineria și protecția mediului în industrie, Ingineria valorificării deșeurilor, Măsurători terestre și cadastru) vor avea posibilitatea efectuării, sub îndrumarea angajaților Romaltyn Mining, a practicii de studiu, în perioada prevăzută de programa anului universitar.
Un alt aspect al aceluiaşi proiect se referă la studiu și îndrumare în realizarea proiectelor de licență (specializările mai sus menționate) și master (specializările Securitatea și Reabilitarea Perimetrelor Miniere, Evaluarea Impactului și Riscului pentru Mediu), prin oferirea de suport din partea angajaților Romaltyn Mining.

Al doilea proiect se referă la o serie de studii pe care specialiștii de la Facultatea de Resurse Minerale și Mediu le vor efectua cu și în sprijinul Romaltyn Mining. Este vorba despre un studiu științific privind stabilitatea fizică și chimică a Iazului Aurul, inclusiv a perimetrului adiacent acestuia, urmat de identificarea unor metode inginerești eficiente de reabilitare a acestora, respectiv de elaborarea conceptuală a unor materiale privind evaluarea riscului perimetrului minier, precum și de un studiu privind poluarea cu cianură. "Există un contract de cercetare cu Romaltyn și un protocol de colaborare cu studenții de la facultatea noastră (practică, lucrări de licență, lucrări de disertație pentru masterat și vizite tehnice). Studenții vor avea acces la informațiile de care au nevoie pentru întocmirea lucrărilor pe care le vor realiza. În contractul de cercetare mi-am asumat responsabilitatea de a face o analiză a stabilității Iazului Aurul, de a propune soluții de reabilitare, noi fiind specializați și pe partea de stabilitate și reabilitare. A nu se înțelege că sunt probleme la acest Iaz, dar lucrarea noastră este o abordare științifică a problematicii iazurilor. De asemenea, vom face niște lucrări legate și de stabilitatea Iazului Central, dar mai ales pe stabilitatea chimică. Această problemă nu a fost întotdeauna analizată corect și explicată. Mă refer la drenajul acid. Asta înseamnă ape acide, cu metale grele (arsen, cadmiu, plumb, zinc, cupru etc.). Mai avem în plan o lucrare despre cianuri. Vrem să detaliem subiectul, să arătăm, inclusiv pentru zona Baia Mare, sursele de unde mai poate fi cianurație, în afară de activitatea industrială minieră", ne-a explicat Ioan Bud, profesor universitar dr. ing. la Facultatea de Resurse Minerale și Mediu, din cadrul Universității băimărene.

Profesorul băimărean ne-a explicat că este foarte important pentru studenții de la Facultatea de Resurse Minerale și Mediu să aibă unde să  facă practică, unde să poată căuta informații, unde poată vedea un proces tehnologic din minerit, cu tot ce presupune acesta.
"Noi avem protecția mediului, valorificarea deșeurilor miniere și singurul partener industrial este Romaltynul. Mai avem și Salina Ocna-Dej, dar este un alt specific. În concluzie, pe minereuri și toate problemele ce decurg de aici - drenaje acide, halde, iazuri - Romaltynul, din păcate, deocamdată este singurul partener industrial din zonă. Am mai făcut vizite, cu acordul Remin, la iazul de pe Valea Cavnicului, la haldele de pe Valea Ilbei, dar acum nu mai avem această posibilitate, iar o școală trebuie să aibă astfel de parteneri", a spus profesorul Ioan Bud. Specialistul de la Centrul Universitar Nord Baia Mare ne-a explicat și faptul că Facultatea de Resurse Minerale și Mediu are specialiști buni, ingineri cu studii post universitare în Franța și Germania, profesori care au lucrat și în mari exploatări miniere din America de Sud. Altfel spus, toate temele de cercetare pe care le-au început în parteneriat cu Romaltyn sunt pe mâini bune și vor fi finalizate de cadre didactice cu multă experiență în minerit, protecția mediului, resurse minerale.  

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024