Veste bună pentru toţi cercetătorii din România

Scris de realitatea.net. Posted in Educatie


România va beneficia de fonduri nerambursabile în valoare de 20 de milioane de euro prin intermediul programului 'Cercetare în sectoarele prioritare', potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educației Naționale postat pe site-ul instituției.

 

Alocarea acestei sume reprezintă materializarea prevederilor Acordului de implementare a programului 'Cercetare în sectoarele prioritare", semnat de ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, și ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, prin care România poate atrage granturi prin mecanismul financiar al Spațiului Economic European, precizează MEN, scrie Agerpres.

Beneficiarii direcți sunt instituțiile naționale de cercetare, precum și partenerii din mediul economic care se încadrează în categoria IMM-urilor.

'Aceste fonduri vor contribui la susținerea unor importante proiecte de cercetare, care vor aduce cercetarea românească aproape de cea realizată în spațiul european. Alocarea lor arată determinarea noastră de a face din sectorul cercetării unul dintre motoarele de dezvoltare ale României", a declarat ministrul delegat Mihnea Costoiu prin intermediul comunicatului de presă.

Fondurile sunt asigurate de Norvegia, Islanda și Liechtenstein și vor fi utilizate pentru implementarea de proiecte în domeniile: științe sociale și umaniste, energie regenerabilă, sănătate și alimentație sănătoasă și managementul protecției mediului.

Norvegia este principalul contributor al programului, cu o contribuție de 97%. Obiectivele majore ale granturilor SEE și norvegiene sunt reducerea disparităților sociale și economice în Spațiul Economic European și întărirea relațiilor bilaterale dintre statele donatoare și cele beneficiare.

Precizăm că în perioada de finanțare 2004-2009, România a beneficiat de granturi cu o valoare de aproximativ 100 milioane de euro pentru proiecte în domenii cheie, precum protecția mediului, producția sustenabilă, sănătate și îngrijirea copilului, conservarea patrimoniului cultural și dezvoltarea societății civile.

http://www.realitatea.net/veste-buna-pentru-toti-cercetatorii-din-romania_1317789.html

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2023